»

Teleskop James Webb se je pravilno razprl

Slo-Tech - Štirinajst dni po izstrelitvi in po treh četrtinah prepotovane razdalje do cilja je vesoljski teleskop James Webb pravilno odprt. Do cilja ga sicer loči še 350.000 kilometrov, a vsi težji odseki poti so že za njim. Zadnji korak se je zgodil danes. Ameriška, evropska in kanadska vesoljska agencija si lahko po četrt stoletja dolgi izdelavi teleskopa in več kot 10 milijardah dolarjev vložka malce oddahnejo. Vseh 350 mehanizmov, ki so skrbeli za razpenjanje teleskopa, je pravilno sodelovalo.

To še ne pomeni, da je teleskop nared za opazovanja. Med preostankom poti, ki bo trajal še dva tedna, morajo preveriti in pravilno obrniti vseh 18 kosov primarnega zrcala, umeriti vse instrumente in predvsem počakati, da se v senci lastnega ščita teleskop ohladi. Najhladnejši deli so trenutno pri -200 °C in bodo šli še kakšni 30-40 °C niže.

Pri tem teleskopu toliko govorimo o razpenjanju in zlaganju, ker gre za enega unikatnih dizajnov. Toplotni ščit na primer meri 20 x 14 metrov, heksagonalno zrcalo iz 18 kosov pa ima premer 2,4 metra, kjer bo uporabne površine za zbiranje elektromagnetnega valovanja 4,5 kvadratnega metra. In to zrcalo je prekrito z zlatom, ki ima odlične odbojne lastnosti za infrardeči del spektra, v katerem bo teleskop...

14 komentarjev

Napad s pošiljanjem USB-ključkov po pošti

Slo-Tech - V ZDA se je ponovno razmahnila pred dvema letoma popularna taktika podtikanja zlonamerne programske opreme na računalnike. Napadalci pošiljajo ključke USB, ki jih prejemniki vstavijo v svoje računalnike, kar sproži namestitev virusov. FBI opozarja, da je vtikanje nepreverjenih pomnilniških medijev v računalnike tvegano. A zlikovci so zelo prepričljivi.

Gre za skupino FIN7, ki se ukvarja s krajo osebnih podatkov za finančne malverzacije. Natančno izbranim tarčam dostavljajo ključke USB (tako imenovane BadUSB ali Bad Beetle USB), ki imajo logotip LilyGO. Od lanskega avgusta jih pošiljajo podjetjem, ki se ukvarjajo s prevozi in zavarovalništvom, od novembra pa tudi pogodbenikom v obrambni industriji. Pakete jim pošiljajo kar z ameriško pošto ali UPS. Oblikovani so tako, kot da jih pošilja Amazon ali HHS (Department of Health & Human Services). V nekaterih primerih jim priložijo celo kakšen dopis, denimo proticovidne smernice, zahvalo ali ponarejen darilni bon, s čimer skušajo...

18 komentarjev

Zaradi rigidnih pravil po EU letijo prazna letala

Slo-Tech - Ena izmed najpomembnejših dobrin letalskih družb so pravice do pristajanja na posameznih letališčih v posameznih terminih (slots), ki jih je omejeno mnogo. Kljub zakupu pa morajo prevozniki te termine dejansko uporabljati, sicer jih izgubijo. Pred epidemijo je bila v EU meja pri 80 odstotkih, po izbruhu pa so jo znižali na 50 odstotkov. To pomeni, da mora letalska družba v vsaj 50 odstotkih primerov dodeljene termine dejansko uporabiti za pristanek ali vzlet. Ob padcu povpraševanja po letih vodi to do na prvi pogled absurdnih odločitev.

Brussels Airlines je v tej zimi opravil 3000 poletov, ki so bili prazni ali skoraj prazni in bi jih bilo gospodarneje odpovedati. A ker bi tako tvegal izgubo terminov na letališčih, so letala letela praktično prazna, razkrivajo belgijski časniki. Belgijsko ministrstvo za promet je po razkritjih pisalo Evropski komisiji in predlagalo sprostitev pravil, ki so iz ekološkega in ekonomskega vidika absurdna.

Enake probleme imajo tudi druge letalske...

59 komentarjev

Intel predstavil alder lake za prenosnike

vir: Intel
Intel - Intelova tiskovka na letošnjem Cesu se je v glavnem osredotočala na lansiranje večine modelov najnovejše družine procesorjev Core dvanajste generacije, tako na namizniškem kot prenosniškem področju.

Ko so pri Intelu v začetku novembra splovili dolgo pričakovano hibridno arhitekturo procesorjev Alder Lake, so pričeli z zgolj šestimi najmočnejšimi primerki družine Core dvanajste generacije za namizne računalnike. Sedaj je na vrsti preostanek repertoarja, širom spektra različnih naprav. Na sejmu CES so tako predstavili 22 modelov za namizne računalnike in 28 modelov za prenosnike (krajši video povzetek). V prvi skupini to zvečine pomeni primerke brez pripon K(F), ki jih torej ni mogoče navijati. So pa za hip omenili tudi modele KS, ki naj bi prispeli konec marca; tu gre očitno za izbrane (binned) kose, ki bodo iz škatle dosegali vsaj 5,5 GHz enojedrni turbo, oziroma 5 GHz večjedrnega.

Intel za konstrukcijo namizniških izvedenk čipov uporablja dve silicijski osnovi: večjo z bazično...

5 komentarjev

Naroči me na upravno enoto

Slo-Tech - Koronska kriza nas je vse prisilila v več spletnega poslovanja. Zdaj traja že skoraj dve leti, tako da smo se že dodobra naučili in navadili delati od doma, nakupovati prek interneta, sodelovanja prek video klicev, poslušanja koncertov prek interneta in vse ostale moderne načine dela in življenja.

Ta hiter preskok iz analognega v digitalno življenje je seveda, poleg prilagajanja življenjskih navad posameznikov, zahteval investicije v novo opremo in storitve.

Vse aktivnosti pa kljub vsemu ne potekajo v celoti prek interneta. Predvsem storitve so takšno področje, kjer stranka obišče ponudnika, da pri njem opravi, ker ima opraviti. Med te spadajo tudi upravne enote, ki danes nastopajo v vlogi glavnega junaka zgodbe.

Upravne enote so lokalne izpostave izvršilne veje oblasti. Osebni dokumenti, gradbena dovoljenja, registracije društev, dovoljenja za bivanje, vozniške, prometne, kmetijske zadeve, poroke, ločitve, overitve ... vse se dobi na upravni enoti.

Zaradi korone je bilo treba...

195 komentarjev

Nvidia ne popušča

vir: Nvidia
Nvidia - Nvidia je CES '22 izkoristila za vrsto manjših oznanil, med drugim Geforcov RTX 3090 Ti in 3050, pa širitev storitve Geforce Now ter izid Omniversa.

Čeprav smo trenutno nekje na vrhuncu aktualne družine geforcov, se v Nvidii trudijo v toliko različnih smereh, da je za vsakega od sejmov dovolj najav. Grafične kartice v Las Vegasu sploh niso bile toliko v ospredju, čeprav smo nekaj novosti videli. V zaključku januarja bo spodnji konec linije RTX 30 popolnil Geforce RTX 3050. S priporočeno ceno v okolici 250 evrov - pajade - cilja na vstopno rabo raytracinga pri igrah v 1080p, seveda z izdatnim izkoriščanem superločljivosti DLSS, saj je sledenje žarkom še pri RTX 3060 dostikrat bolje pustiti pri miru. Obrvi pa je privzdignila omemba izdelka na drugem koncu: Geforca RTX 3090 Ti. Monstrum bo najzmogljivejša kartica te serije, z 10752 jedrci CUDA in 24 gigabajti pomnilnika GDDR6X s prepustnostjo 21 Gbps, kar naj bi poskrbelo za kar 40 teraflopov moči (v FP32). Več konec meseca, ko bo...

37 komentarjev

Francija zaradi piškotkov oglobila Google in Facebook

Slo-Tech - Francoski informacijski pooblaščenec (CNIL) je danes izrekel Googlu 150 milijonov evrov in Facebooku 60 milijonov evrov globe zaradi kršitev francoske zakonodaje na področju piškotkov. Nezakonitosti morata odpraviti v treh mesecih, sicer bodo sledile nadaljnje globe. Ključni očitek se tiče implementacije sprejemanja in zavračanja piškotkov, kar bi moralo biti enako zapleteno, a ni.

Kršitve so odkrili na straneh facebook.com, google.fr in youtube.com. Na teh straneh se obiskovalcem pojavi obvestilo o uporabi piškotkov, ki jih lahko sprejmejo z enim klikom. Za zavrnitev namestitve piškotkov pa je postopek daljši, kar je v nasprotju z 82. členom francoskega zakona o varovanju osebnih podatkov. Na tak način namreč podjetji uporabnike odvračata od zavrnitve piškotkov, zaradi česar so se številni uporabniki tudi pritožili pri CNIL-u.

Podjetji sta bili zato ogobljeni, sedaj pa imata tri mesece časa, da postopek tudi tehnično popravita, sicer bosta za vsak dan zamude kaznovani z...

21 komentarjev

V ZDA zaradi letal še dva tedna odloga pri vzpostavitvi 5G v pasu C

Slo-Tech - V ZDA so še za 14 dni prestavili začetek uporabe pasu C za mobilna omrežja 5G, ker se letalske družbe bojijo, da utegne povzročiti interferenco z radarskimi višinomeri v letalih. Uprava za letalstvo (FAA) je z AT&T in Verizonom podpisala dogovor o dvotedenskem odlogu, ki je po zagotovilih vseh vpletenih zadnji. To piše tudi v dogovoru.

AT&T in Verizon bosta v skladu z dogovorom vzpostavila izključitvena območja okrog letališč, kjer se pas C omrežij 5G naslednjih šest mesecev ne bo uporabljal. Pripravili bodo seznam največ 50 prioritetnih letališč, okrog katerih bodo morali vzpostaviti omenjene cone. AT&T in Verizon bosta FAA posredovala podatke o baznih postajah, vključno z načrtom postavitve novih in njihovimi tehničnimi karakteristikami. FAA pa se zavezuje, da bo pospešila pridobivanja odobritev za AMOC (Alternate Means of Compliance) za višinomere, ki bodo certificirani za sobivanje z omrežji 5G v pasu C.

Medtem ko v skoraj 40 državah že uporabljajo pas C omrežja 5G brez...

4 komentarji

Težki časi za rudarje kriptovalut

Slo-Tech - Potem ko je lani Kitajska praktično prepovedala kriptovalute, so se rudarji množično preselili v Kazahstan. A tam imajo ta teden povsem drugačne težave, zaradi česar je rudarjenje onemogočeno. Zaradi pomanjkanja elektrike pa ga preganjajo tudi drugod, denimo na Kosovu in Islandiji.

V Kazahstanu so izbruhnili protesti zaradi rasti cen energentov, ki so eskalirali v nasilje. Medtem ko je Rusija v državo napotila svoje enote, da bi pomagale obvladati protestnike, so oblasti ugasnile dostop do interneta. To so storile na dovolj nizkem nivoju, da niti uporaba VPN-ja ne pomaga. To pa predstavlja težavo za rudarje kriptovalut, ki potrebujejo dostop do interneta. Lanskega avgusta, po kitajski prepovedi, je Kazahstan predstavljal 18 odstotkov vse računske moči, kar je 10 odstotnih točk kot pred prepovedjo. Po kazahstanskem odklopu je računska moč v večjih skupinah (AntPool in F2Pool) padla za 14 odstotkov. Kazahstan je sicer že lani napovedal, da bo preganjal neregistrirane rudarje, ki...

49 komentarjev

AMD na Cesu pokazal arhitekturo Zen 3+

vir: AMD
AMD - Pri AMDju so lasvegaški sejem vnovič izkoristili za osvežitev ponudbe čipov za prenosnike; nova družina se imenuje Ryzen 6000 Mobile in naposled prinese v procesor vgrajeno aktualno grafično arhitekturo RDNA2. Poleg so naznanili tudi nove prenosniške in namizniške grafične kartice.

Od izida Ryzenov 5000 je že več kot leto, toda kdor je upal na posodobitev že na letošnjo pomlad, se je uštel: Ryzeni 7000 (AMD ga zopet biksa s poimensko shemo) na arhitekturi Zen 4 so na vrsti šele nekoč v drugi polovici letošnjega leta. S seboj bodo prinesli tudi novo podnožje, AM5, ki bo imelo odtlej vgrajene nožice, se pravi profil LGA. Tudi "polovično" nadgradnjo procesorskih generacij v obliki varjenja dodatnega medpomnilnika 3D V-Cache na procesorje smo na letošnjem sejmu CES lahko le za hip ošvrknili s pogledom, kajti podjetje je na hitro omenilo Ryzena 7 5800X3D, ki naj bi prispel nekoč spomladi in ima našvasanih 96 MB medpomnilnika L3. Ali mu bodo sledili drugi takšni izdelki, še ne vemo,...

16 komentarjev

Teleskopu James Webb kaže odlično

Slo-Tech - Vesoljskemu teleskopu James Webb, ki je svojo pot proti točki L2, ki je 1,5 milijona stran od Zemlje, pričel na božič, kaže odlično. Vse plasti sončnega ščita so se uspešno razpele, tako da je teleskop pripravljen na ohlajanje do -233 °C, preden bo začel delovati. Teleskop je sicer še vedno na poti, saj je prepotoval dobrih 940.000 kilometrov. Trenutno se giblje s hitrostjo 1800 kilometrov na uro, temperatura na njem pa sega od 60 °C na sončnem ščitu do -194 °C na osojnih instrumentih.

Najnevarnejši in najbolj tvegani deli misije so mimo. Najprej so inženirji roke vili na božič, ko so teleskop izstrelili z raketo Ariane 5. Toda v vesolje seveda ne moremo poslati razpetega teleskopa, zato so ga pazljivo zložili in pripravili večdnevni mehanizem razpenjanja. Kakršnakoli napaka bi že lahko trajno onesposobila ali vsaj resno ohromila teleskop, ker stotisoče kilometrov od Zemlje pač ni nikogar, ki bi ga lahko podrezal. Razpenjanje sončnega ščita je bil pomemben trenutek, je povedal...

37 komentarjev

Popcorn zaključil svojo pot

Bloomberg - Aplikacija, ki je svoj čas omogočala enostaven pretočni ogled filmov in nadaljevank, a brez plačila in tudi brez pravic za distribucijo, je končala svojo pot. Popcorn Time je izšla leta 2014 in se že leto pozneje zavihtela na vrh seznama najpopularnejših storitev za dostop do videovsebin. Netflix je leta 2015 v letnem poročilu celo opozoril, da je piratstvo eden največjih konkurentov poslovnemu modelu.

Pisci aplikacije so v resnici že leto po njenem izidu dvignili roke nad njo, pri čemer je imela nepojasnjeno vlogo tudi policija. A ker je bila koda odprta, je vskočila skupnost in nastajale so nove verzije. Popcorn Time je bilo težko sodno preganjati, ker aplikacija sama ni gostila nobenih vsebin, temveč je zgolj prek protokola bittorrent pretakala, kar je bilo tisti hip dosegljivo na drugih računalnikih drugih uporabnikov.

A časi so se spremenili. Po eni strani je bittorrent v klasični obliki postal izjemno razširjen, po drugi strani pa so zakonite pretočne storitve na bistveno...

44 komentarjev

V Franciji bodo morali avtomobilski oglasi priporočati kolesarjenje

Slo-Tech - Medtem ko mora v veliko državah, tudi v Sloveniji, oglaševanje alkoholnih pijač in tobačnih izdelkov obvezno vsebovati opozorilo o škodljivosti teh izdelkov, bodo v Franciji na podoben način opremili še oglase za avtomobile. Marca bo začel veljati nov zakon, ki bo od avtomobilske industrije pri oglaševanju zahteval, da opozorijo na alternative.

Televizijski oglasi, radijske reklame in oglasi v tiskanih medijih bodo morali vsebovati eno izmed treh možnih obvestil: "Na kratke razdalje raje peš ali s kolesom", "Pomislite na deljenje prevoza" (carpooling) ali "Uporabljajte javni prevoz vsak dan". Zakonodajo so sprejeli večletnem lobiranju okoljevarstvenih organizacij, prinaša pa tudi visoke globe, ki bodo segale do 50.000 evrov. Televizijski in tiskani oglasi morajo imeti opozorila izpisana, na radiju pa jih morajo prebrati po glavni reklami. Prav tako bo v določenih primerih obvezna uporaba ključnika #SeDéplacerMoinsPolluer (potovanje brez onesnaževanja). Reklame bodo morale navesti...

89 komentarjev

LG v zaslone OLED uvaja devterirane organske spojine

LG Display - Pri LG Displayju so naznanili tehnologijo OLED EX, s katero so se lotili ene največjih hib organskih svetlečih diod, slabe svetlosti nasproti tehnologiji LCD.

Tehnološki sejem CES se kljub tegobam zaradi pandemije novega koronavirusa danes vendarle začenja v stvarni obliki - toda precej okrnjen. Veliko pomembnih akterjev, med njimi Lenovo, OnePlus, Google, Microsoft in drugi, so se fizični prisotnosti odpovedali v zadnjem trenutku in organizatorji so morali v odgovor dogodek za en dan skrajšati, tako da se konča že v petek. LG, Samsung in Sony so ostali zvesti tradiciji prisotnosti na licu mesta in pri prvih bo moč poleg raznoraznih konceptnih projektov videti tudi nove televizorje z nalepko OLED EX. Pod oznako se skriva nova generacija LGjeve tehnologije organskih svetlečih diod, ki naj bi zmogla 30-odstotno povečanje svetlosti; ker trenutne naprave dosegajo okoli 600 nitov, to verjetno pomeni nove vrednosti v okolici 800 nitov. Gre za izjemno pomembno reč v tekmi s konkurenco,...

56 komentarjev

Prepogljivi telefoni se prodajajo

Samsung - Pri Samsungu so se potrkali po prsih, da so v preteklem letu v trgovine poslali štirikrat več telefonov s prepogljivim zaslonom kot leto predtem, seveda po zaslugi tretje generacije izdelkov Galaxy Z Fold in Flip.

Ko so se Korejci pred leti lotili snovanja pametnega telefona z upogljivim zaslonom, so bili pred zahtevno inženirsko preizkušnjo. Čeprav ga skorajda ni bilo futurista, ki upogljivih naprav ne bi postavljal nekam v razmeroma bližnjo prihodnost, saj prototipe zvitih panelov na sejmih upogibamo že desetletje, pa je dejansko napraviti praktičen izdelek težja naloga. Križi in težave Samsungovega Folda, vkup s prestavitvami izida in odpovedovanjem preizkusnih kosov, so sedaj že legendarne. Toda inženirji in njihovi šefi so se dobro zavedali, da so to pač običajne poporodne težave novih tehnologij in so z razvojem vztrajno nadaljevali. Poleg "tabličnega" Folda so lansirali še kompaktnega Flipa in konec lanskega poletja predstavili njuno tretjo generacijo, za katero smo se...

27 komentarjev

Tudi Indija preiskuje Apple zaradi zlorabe prevladujočega položaja v App Storu

Slo-Tech - Tudi indijski varuh konkurence je včeraj sprožil preiskavo Applovih poslovnih praks v spletni tržnici App Store, kjer morajo ponudniki aplikacij nujno uporabljati Applov plačilni sistem tudi za nakupe v aplikaciji ali naročnine. Competition Commission of India (CCI) je odredil preiskavo, ali se s tem omejuje pravica razvijalcev aplikacij, da svobodno izberejo plačilni sistem, še zlasti ker Applov sistem prinaša 15- ali 30-odstotno provizijo. Ta ne velja zgolj za nakupe aplikacij, temveč tudi za nakupe v aplikacijah. Preiskava se je začela na predlog nevladne organizacije Together We Fight Society, ki združuje potrošnike in mlada zagonska podjetja.

Apple v odzivu poudarja, da je v Indiji premajhen igralec, da bi lahko njegovo ravnanje kakorkoli predstavljajo izkrivljanje trga ali omejevanje konkurence. Tam ima Apple približno 2-odstotni tržni delež, kar je seveda bistveno manj od Googlovega Androida. CCI sicer že od lani preiskuje tudi Google.

Problematika Applovega vztrajanja pri...

1 komentar

Japonska univerza izgubila 77 TB podatkov

Slo-Tech - Univerza v Kjotu je zaradi tehnične napake izgubila 77 TB podatkov, vključno z nekaterimi varnostnimi kopijami. Incident se je zgodil med 14. in 16. decembrom, med njim pa je izginilo 34 milijonov datotek 14 raziskovalnih skupin. Od teh so štiri tako prizadete, da dela ne bodo mogle obnoviti iz drugih varnostnih kopij. Vse prizadete uporabnike so o težavi že obvestili, podrobnosti pa javnosti niso razkrili.

Univerza v Kjotu sodi med najuglednejše svetovne univerze. Znana je zlasti po svojih raziskavah na področju kemije, dobri pa so tudi v biologiji, fiziki, vedah o materialih in medicini. Za računske probleme uporabljajo sistem Hewlett Packard Cray in podatkovni sistem DataDirect ExaScaler. Po incidentu, ko je rutinski postopek ustvarjanja varnostne kopije iz še nepojasnjenih razlogov uničil podatke, so ustavili vso varnostno kopiranje. V tem mesecu bodo vzpostavili nov sistem za ustvarjanje varnostnih kopij, hkrati pa bodo poleg polnih kopij shranjevali tudi inkrementalne...

27 komentarjev

Tesla vpoklicala pol milijona vozil

The Verge - Tesla je objavila vpoklic približno pol milijona vozil, ki so jih prodali med letoma 2017 in 2020. Gre za vsa vozila Model 3 - po podatkih Tesle jih je 356.309 - in nekaj vozil Model S (119.109). Čeprav ocenjujejo, da je dejansko prizadetih 14 odstotkov modelov S in zgolj en odstotek modelov 3, je vpoklic širši. Težavi sta dve: kamera in pokrov motorja.

V modelu 3 je problematična kamera na zadku avtomobila. Sčasoma lahko zaradi odpiranja in zapiranja prtljažnika kamera preneha delovati, ker se lahko obrabi kabel, s katerim je povezana. Tesla bo zato v vseh vozilih zamenjala ta kabel in dodala zaščito, kdor pa je problem že imel in ga je zamenjal sam, mu bodo stroške povrnili.

Resnejša težava pa je v modelu S. Pri nekaterih vozilih se pokrov motorja oziroma sprednji prtljažnik, saj gre za električne avtomobile, ne zapre dobro. V skrajnem primeru bi se lahko zgodilo, da se med vožnjo odpre, kar bi lahko povzročilo prometno nesrečo, ker voznik izgubi pregled nad voziščem. Težavo...

74 komentarjev

Japonska policija izgubila disketi z osebnimi podatki

Slo-Tech - Japonski policiji so ušli osebni podatki 38 ljudi, ki so se prijavili za bivanje v neprofitnih stanovanjih v okrožju Meguro. Med pobeglimi osebnimi podatki so imena, rojstni podatki in spol. Gre za podatke iz običajne preveritve, ki jo v sodelovanju z lokalnimi oblastmi izvajajo od leta 2012, da prijavitelji ne bi bili člani kriminalnih organizacij (background check). Neobičajno pa je dejstvo, da so izgubili podatke tako malo ljudi, in predvsem medij, na katerem so bili shranjeni. Japonci so izgubili -- dve disketi. Ni jasno, ali so jih le pomotoma vrgli proč ali pa ju je kdo dejansko odtujil. Pred tem sta bili disketi, ena iz decembra 2019 in druga iz februarja letos, shranjeni v omarici na policijski postaji. Za zdaj niso zaznali zlorabe teh podatkov.

Kadar v modernem času beremo o pobeglih osebnih podatkih, gre skorajda brez izjeme za vdore v podatkovne baze, zato je tudi odtujenih podatkov precej več. Bili so tudi že primeri, ko so se izgubljali kakšni prenosni računalniki,...

48 komentarjev

Mehika bo čez dve leti dobila digitalno valuto

Slo-Tech - Mehiška centralna banka (Banxico) je sporočila, da bo do leta 2024 uvedla digitalno valuto. Novico je mehiška vlada sprva sporočila kar prek Twitterja. Dejali so, da je uvedba novih tehnologij in plačilnih sistemov naslednje generacije izjemno pomembna za povečanje finančne vključenosti. Z drugimi besedami torej trdijo, da bodo s tem znižali število ljudi, ki so trenutno odrezani od modernih finančnih sistemov, ker sploh nimajo bančnih računov ali plačilnih kartic. Drugi razlog pa je seveda siva ekonomija. O uvedbi je v nedavnem intervjuju govoril tudi odhajajoči guverner Alejandro Diaz de Leon.

V zadnjem poročilu je centralna banka dejala, da razmišljajo o uvedbi digitalne valute v več fazah. Uporabljala bi trenutne platforme za elektronsko plačevanje in jih razširila z možnostjo hitrega, varnega in učinkovitega plačevanja. Centralna banka se o tem že pogovarja z več finančnimi inštitucijami, kar je pomemben obrat v primerjavi s preteklo prakso, ko je centralna banka digitalne...

16 komentarjev

Asus narobe obrnil kondenzator, zaradi požarov odpoklic

Slo-Tech - Kupci Asusove matične plošče ROG Maximus Z690 Hero DDR5 so v nenavadno velikem številu začeli poročati o okvarah, ki so bile nemalokrat spektakularni vžigi. Spet drugim plošče niso delovale brez očitnega razloga. Izkazalo se je, da ne gre za nesrečna naključja, temveč da imajo te plošče napačno obrnjen kondenzator. Vzorec so prvi opazili na YouTubovem kanalu Actually Hardcore Overclocking.

Kondenzatorji, ki jih uporabljajo matične plošče, imajo polarnost, zato jih je treba obrniti pravilno. V nasprotnem primeru ne delujejo, obrnitev polarnosti pa poškoduje ali zažge tudi okoliške komponente na integriranem vezju. Točno to se je zgodilo Asusu, ki je danes priznal napako. Poleg vžiga so drugi simptomi lahko še nezaznavanje pomnilnika (napaka QCODE 53) in nedelovanje matične plošče nasploh (brez POST-a). Asus ni le potrdil enakega vzroka napake, kot ga je bila identificirala internetna skupnost, temveč je tudi najavil odpoklic vseh plošč s številko 90MB18E0-MVAAY0.

22 komentarjev

Blackberryji se poslavljajo

Blackberry - Dasiravno trg pametnih telefonov premočno obvladujeta sistema Android in iOS, nekateri uporabniki še vedno zadovoljno tipkajo po svojih starih blackberryjih. To se bo prihodnji teden spremenilo, saj bo BlackBerry OS 4. januarja postal precej manj uporaben. BlackBerry je vnovič opozoril, da bodo prenehali podpirati BlackBerry 7.1 OS, programsko opremo BlackBerry 10 in BlackBerry PlayBook OS 2.1. BlackBerry Services se ugašajo. To so najavili že septembra lani, 4. januar pa ostaja presečni datum.

To ne pomeni, da bodo naprave takoj za v koš. BlackBerry bo ugasnil strežnike, ki med drugim skrbijo za povezavo z aplikacijami (denimo BlackBerry Link, BlackBerry Desktop Manager in BlackBerry Blend) in dostavljajo posodobitve. Zato opozarjajo, da tudi klicanje in pošiljanje sporočil ne bosta več zanesljiva. V preteklosti so posamezniki že poizkušali nastaviti starejše telefone, denimo BlackBerry Bold 9900, da bi delovali brez BlackBerry Services. Uspehi so bolj klavrni, saj številne...

7 komentarjev

Alexa je otroku predlagala smrtno nevaren izziv

posnetek Alexine zgodovine

vir: Twitter
bleepingcomputer.com - Pri Amazonu se soočajo s sila kočljivim dogodkom - digitalna pomočnica Alexa je namreč 10-letni deklici naložila izziv, v katerem bi morala kovanec položiti na izpostavljen električni vod.

Sodobni digitalni pomočniki vztrajno širijo spisek svojih sposobnosti in ko jih ne sprašujemo za vreme ali naročamo spletnih nakupov, jih lahko pobaramo za razne kratkočasne izzive. Alexa in druščina takšne nasvete ter naloge dostikrat samodejno poberejo s spleta - za katerega pa dobro vemo, da je vse kaj drugega kot hram brezmejne učenosti. Nevarnost takšnih metod je okoli božiča izkusila ameriška družina Livdahl: Alexa je namreč njihovi 10-letnici naložila izziv, v katerem naj bi telefonski napajalnik do polovice potisnila v električno vtičnico in nato skušala na izpostavljeni vod položiti kovanec tako, da bi se obdržal na njem. K sreči je bila mati poleg in je tovrsten poskus preprečila, pa tudi sicer naj bi bila hčerka dovolj prisebna, da takšne nevarne neumnosti ne bi izvedla.

Nespametna...

59 komentarjev

Riot Games mora zaradi diskriminacije žensk plačati 100 milijonov dolarjev

Slo-Tech - Riot Games, ki je znan kot založnik popularne igre League of Legends, je v kolektivni tožbi iz leta 2018 sklenil poravnavo, po kateri bo plačal 100 milijonov dolarjev zaradi diskriminacije in spolnega nadlegovanja v podjetju. Od tega bo dejanskih odškodnin 80 odstotkov, preostanek pa bo šel za sodne stroške, odvetniške storitve in podobno.

Tožbo sta novembra tistega leta vložili Melanie McCracken in Jess Negrón, ki sta bili v podjetju zaposleni. Že pred tem je preiskava kalifornijskih DFEH (Department of Fair Employment and Housing) in DLSE (Division of Labor Standards Enforcement) pokazala, da se je v podjetju dogajalo spolno nadlegovanje in da so bile ženske tudi diskriminirane. Civilna tožba dveh zaposlenih se je razvila v kolektivno tožbo, kateri se je pridružilo še več žrtev. Skupno poravnava zajema 1065 zaposlenih žensk in 1300 pogodbenih sodelavk.

Riot Games je želel poravnati že januarja lani, ko so ponujali 10 milijonov dolarjev. DFEH in DLSE sta tedaj poravnavi...

119 komentarjev

Kitajska: sateliti SpaceX so se skoraj zaleteli v vesoljsko postajo

Slo-Tech - Kitajska se je uradno pritožila pri Združenih narodih, da se je morala njena vesoljska postaja dvakrat umikati satelitov SpaceX, sicer bi trčili. Kakšne posebne moči v tem primeru ZN sicer nimajo, a Kitajska vseeno zahteva, da opomnijo države podpisnice sporazuma o vesolju, naj se ga tudi držijo.

Kitajci trdijo, da sta bila incidenta dva. Prvi se je zgodil 1. julija letos, ko je satelit Starlink-1095 na višini 382 kilometrov letel tako blizu kitajske vesoljske postaje, da je ta morala izvesti manever za umik. Drugi incident sega v 21. oktober 2021, ko je satelit Starlink-2305 povzročil enako situacijo. Ker je satelit spreminjal orbite, je bilo še teže načrtovati in izvesti umik. Oktobra so bili na vesoljski postaji tudi trije kitajski astronavti.

SpaceX kani v vesolje poslati 12.000 satelitov, ki bodo v nizkih orbitah dostavljali internet svetu. Trenutno je v orbiti skoraj 2000 njihovih satelitov, kar je približno toliko kot vseh ostalih satelitov skupaj. Visoko število predmetov...

39 komentarjev

Kitajska nagaja Steamu

Slo-Tech - Kitajske oblasti so očitno pričele odločneje omejevati Valvovo trgovino Steam, kajti dostopanje do globalne verzije prek spleta je postalo tam močno oteženo. Steamova aplikacija sicer še vedno deluje in tudi kupovati ter igrati je igre zaenkrat še mogoče.

Na božični dan so kitajski uporabniki globalne inačice tržnice z igrami Steam pričeli negodovati nad dejstvom, da se je njena spletna stran začela močno opotekati - potrebnega je bilo ogromno čakanja in stiskanja F5, da jo je bilo mogoče doseči. Zahodni opazovalci so zaradi tega takoj zagnali vik in krik, da so kitajske oblasti Steam povsem blokirale, kar pa ni bilo res. Steamov klient je delal brez težav in prek njega je bilo mogoče igre še vedno nemoteno kupovati ter poganjati. Zato je bil naslednji kandidat za vzrok težav hekerski napad in drugi val novic s tem v zvezi je za nevšečnost jadrno okrivil ponarejanje DNS naslova (DNS spoofing). Hipoteza ni bila iz trte zvita, saj je servis podobne napade na Kitajskem utrpel že...

45 komentarjev

Našel se je izgubljeni posnetek prvega Torvaldsovega predavanja o Linuxu

Slo-Tech - Davnega leta 1994 je tedaj neznani Linus Torvalds na konferenci DECUS (Digital Equipment Computer Users Society) v New Orleansu na dveh predavanjih predstavil nastajajoči operacijski sistem Linux. Prvo predavanje je imelo naslov Uvod v Linux (An Introduction to Linux), drugo pa težave pri implementaciji (Implementation Issues in Linux). Torvalds je seveda v svoji karieri izvedel že ničkoliko predavanj, a na tistem DECUS-u je prvikrat predaval na veliki konferenci, in to v angleščini. Linux, ki je v verziji 0.01 luč sveta ugledal leta 1991, so tedaj poznali le redki. Leta 1994 je bilo jedro po Torvaldsovih besedah prvikrat dovolj stabilno, da si je zaslužilo oznako verzije 1.0.

Torvalds tedaj sploh ne bi mogel na konferenco, če mu ne bi Jon Hall po prošnjah kolegov uredil financiranja poti. Torvaldsa tedaj sploh ni poznal. Hall je, čeprav je imel zgoščenko s kodo že nekaj mesecev v pisarni v predalu, na DECUS-u prvikrat uporabil Linux in bil navdušen. In zato je bil še isti dan med...

21 komentarjev

Spletni iskalnik DuckDuckGo čedalje popularnejši

Slo-Tech - Uporabniki interneta se čedalje bolj zavedajo, da so klasični iskalniki ogromni zbiralniki podatkov, kar sicer lahko pomaga pri iskalnih rezultatih, a ima posledice za zasebnost. Iskalnik DuckDuckGo, ki ne zbira nobenih podatkov, je zato priljubljena alternativa. Letos je njegova uporaba zrasla skorajda za polovico.

Dnevno postreže odgovore že na več kot 100 milijonov ključnih besed, kar je 47 odstotkov več kot lani. Pred štirimi leti je bilo iskanj 30 milijonov dnevno. Skupno bo letos poizvedb okoli 35 milijard, lani pa jih je bilo 23,6 milijarde. To se sliši veliko, a trg je neizprosen. DuckDuckGo ima 2,5-odstotni delež, kar je le malo slabše od Yahooja pri 3,3 odstotkih. Bing uporablja 6,4 odstotka ljudi, levji delež pa še vedno pobere Google z 87-odstotnim tržnim deležem. Medtem ko si Yahoo, Bing in Google konkurirajo predvsem s točnostjo zadetkov, vsi pa podatke tako ali drugače zbirajo, je prednost DuckDuckGo prav nezanimanje za uporabnika. Prav zato je pričakovati, da bo...

37 komentarjev

Nizozemska: Applovi pogoji v App Storu nepošteni

Slo-Tech - Nizozemska Agencija za trg in zaščito potrošnikov (ACM) je ugotovila, da Apple s svojo spletno tržnico App Store krši protimonopolno zakonodajo. Za zdaj mu ni izrekla globe, temveč le zahteva odpravo nepravilnosti. Del odločbe je sicer sodišče v začasni odredbo zadržalo, večina pa je obveljala. Apple se je na celotno odločbo sedaj pritožil.

Konkretno gre za ponudnike aplikacije za zmenke (dating apps), ki jih tržijo v App Storu. Založniki teh aplikacij ne morejo prosto izbrati, kateri plačni sistem bodo uporabniki lahko uporabljali, temveč morajo Applovega. Apple ima kot upravljavec unikatne spletne tržnice na platformi iOS obveznost, da svojega prevladujočega tržnega položaja ne zlorablja. Trenutno morajo pisci aplikacij plačati 99 dolarjev letno, da lahko konkurirajo v App Storu. Če pa želijo nuditi še plačljive storitve ali naročnine - takih je okoli 15 odstotkov aplikacij - jim Apple naloži dodatne pogoje. Med njimi je ključni pogoj, da morajo plačati 15 ali 30 odstotkov vseh...

3 komentarji

Opotekavi prodor NFTjev v igre

Ubisoftovi Digiti

Slo-Tech - Žetoni NFT niso hit zgolj med mešetarji z digitalno umetnostjo - za svoje so jih sedaj vzeli tudi nekateri največji igričarski založniki in razvijalci, ki očitno želijo izkoristiti norijo. Toda uspeh je zaradi nedorečenega namena in odpora skupnosti daleč od zajamčenega.

Kakor nakazuje ime, je specifika nezamenljivih kriptožetonov v njihovi unikatnosti. Tako je mogoče v verigo podatkovnih blokov (blockchain) zapisati edinstvene podatke, na primer lastništvo določenega digitalnega objekta, na katerega je žeton lahko vezan, ali pa tudi zgolj certifikat o lastništvu nečesa fizičnega. Gre torej za malo naprednejše digitalno dokazilo, ki nosi specifične koristi rabe blockchaina, denimo zgodovino dejavnosti. Tehnologija se je najprej uveljavila pri trgovanju z digitalno imovino, kot je digitalna umetnost, a ker so tudi navidezni svetovi iger polni virtualnih predmetov, je bilo le še vprašanje časa, kdaj se bo z noviteto okužila tudi digitalna zabava. Prvi so se že pred več leti v te...

16 komentarjev

Intel se je po zapletu v kitajsko-ameriški spor opravičil

Slo-Tech - V začetku meseca je Intel svojim dobaviteljem poslal pismo, v katerem jih je med drugim pozval, naj ne uporabljajo izdelkov, ki se proizvajajo v kitajski provinci Šindžjang ali so kako drugače povezani z njo. Poziv je naletel na ostre odzive na Kitajskem, podjetje pa se je nemudoma znašlo v središču geopolitičnega viharja med ZDA in Kitajsko. Sedaj so stopili korak nazaj.

Intel je jel pojasnjevati, da so to zahtevali zgolj zaradi uskladitve z ameriško zakonodajo, a ni pomagalo. Kitajski mediji in oblasti so se burno odzvali, pa čeprav Intel sploh ni edino podjetje s podobnimi pozivi. Tudi Nike in H&M sta na primer že izrazila podobna stališča, kar je prav tako dvignilo veliko prahu. Ob tem je najbolj ironično, da Intel sploh ne uporablja izdelkov, storitev ali delovne sile iz omenjene regije. Intel je sicer v boljši situaciji kot na primer Nike, saj je Kitajska življenjsko odvisna od njihovih čipov, zato bi si težko privoščila, da jih kratko malo bojkotira.

Zapleti koreninijo v...

22 komentarjev

Rusija dodatno oglobila Google in Facebook

Slo-Tech - Rusija stopnjuje pritisk na zahodne tehnološke velikane, ki ne želijo odstranjevati vsebin, ki so po lokalni zakonodaji nezakonite. Zaradi tega je včeraj Googlu izrekla 7,2 milijarde rubljev (86 milijonov evrov), Meti (nekdanji Facebook) pa dve milijardi rubljev (24 milijonov evrov) glob. Višina globe je bila odvisna od prihodkov podjetij v Rusiji.

Kazni je izreklo rusko sodišče in ne agencija (Roskomnadzor), ker podjetji ne želita odstraniti vsebin, za katere je Roskomnadzor to odredil. Globe predstavljajo stopnjevalne ukrepe, ker se kršitve ponavljajo, so sporočili iz agencije. Če bosta podjetji kršitvi nadaljevali, bodo globe še zrasle.

Rusija je v zadnjem letu okrepila boj proti družbenim omrežjem, kar vključuje izrekanje visokih glob in upočasnjevanje dostopa, s čimer želijo podjetja prisiliti v brisanje nezaželenih vsebin. Med njimi so tudi pozivi k protestom in ostale vsebine, ki oblastem niso povšeči. Dosedanje globe so bile zanemarljive, po novem pa znašajo 5-20...

2 komentarja

Danes v vesolje potuje teleskop James Webb

Slo-Tech - Danes ob 13.20 po slovenskem času bo NASA, če ne bo kakšnih zapletov v zadnjem hipu, z raketo Ariane 5 z izstrelišča v Francoski Gvajani izstrelila vesoljski teleskop James Webb (JWST). Težko pričakovani JWST, ki se je odmikal že poldrugo desetletje, predstavlja nekakšnega naslednika legendarnega teleskopa Hubble, dasiravno ne bo snemal v istem spektru. Predzadnji predvideni datum je bil sicer 18. december, a so zaradi težav v skladišču, ko se je teleskop nenadzorovano premaknil (popustila je vrv), dodali še nekaj dni.

Medtem ko je Hubble gledal v vidni in ultravijolični svetlobi, bo JWST vesolje spremljal z infrardečimi očmi. NASA ga zato ne imenuje Hubblova zamenjava, temveč naslednik. Infrardeča svetloba je pri raziskovanju oddaljenih galaksij nujna, saj je svetloba oddaljenih objektov premaknjena v rdeče. Če torej želimo gledati najdlje, kar hkrati pomeni tudi v najbolj zgodnje obdobje vesolja, je treba pogledati v infrardečem delu spektra. JWST bo lahko gledal 13,6 milijarde...

107 komentarjev

Opozarjanje na aktivni potres prek telefonov deluje

Slo-Tech - V ponedeljek je Kalifornijo stresel potres z magnitudo 6,2, ki sicer ni povzročil večje gmotne škode, je pa omogočil realni preizkus sistema za napovedovanje potresnega sunka. Čeprav potresov vnaprej ne moremo napovedati s kratkoročno natančnostjo, lahko ob pojavu nekoliko bolj oddaljena področja pravočasno opozorimo. Potresni valovi se namreč premikajo s hitrostmi do 14 kilometrov na sekundo, medtem ko elektronska sporočila letijo praktično s svetlobno hitrostjo (300.000 km/s).

Ponedeljkov potres je bil prvi večji potres po vzpostavitvi sistema ShakeAlert, ki počne točno to. Takoj po tresenju tal v epicentru je več sto tisoč pametnih telefonov lastnike opozorilo na bližajoči udarec. ShakeAlert opozarja na potrese z magnitudo nad 5,0 in prebivalce obvesti, naj se hitro umaknejo na varno oziroma kam zatečejo. Običajno gre za nekaj sekund, kar pa že zadostuje za preprečitev številnih poškodb ali celo smrtnih žrtev. Koordinator projekta Robert de Groot je nad delovanjem sistemu v...

11 komentarjev

Tudi prvi SMS prodan kot NFT

Slo-Tech - Pri Vodafonu so na dražbi prodali žeton NFT za prvo SMS sporočilo in zanj iztržili 107.000 evrov.

Nezamenljivi kriptožetoni (NFT) so šli sprva v promet predvsem v povezavi s sodobno umetnostjo ter internetnimi memi, dandanes pa jih poskušajo tržiti že praktično s katerokoli rečjo, ki ji je moč - tako ali drugače - nadeti kakršnokoli vrednost. Prva takšna zadeva je bil bržkone Dorseyjev prvi čivk, medtem ko je sredi decembra največ pozornosti vzbudil prvi poseg v Wikipedio, ki ga je Jimmy Wales naposled uspel prodati za 750.000 dolarjev, čeprav je bil deležen precej kritike iz vrst urednikov spletne enciklopedije. Ti so mu očitali, da je z objavo dogodka kršil pravila platforme o samopromociji.

Pred dnevi je bil na vrsti še prvi SMS. Tega je 3. decembra 1992 britanski inženir pri Vodafonu Neil Papworth poslal kolegu, direktorju Richardu Jarvisu, ko je bil ta na predbožični zabavi podjetja. Sporočilce "Merry Christmas" se je zasvetilo na zaslonu telefona orbitel 901, katerega...

16 komentarjev

Ekstremna neenakost med imetniki bitcoina

Slo-Tech - Ameriška neprofitna ustanova National Bureau of Economic Research je v raziskavi ugotovila, da je bitcoin še bistveno manj enakomerno razporejen kot preostalo premoženje v ZDA. Najobilnejših 10.000 denarnic vsebuje okrog pet milijonov bitcoinov, ki so vredni 232 milijard dolarjev. Če predpostavimo, da ima 114 milijonov ljudi v lasti vsaj nekaj kriptovalute, ima torej 0,01 odstotka lastnikov v lasti 27 odstotkov vseh bitcoinov v obtoku. Tako ekstremnih številk ni niti v najbolj razslojenih družbah.

V ZDA, ki sodijo med bolj razslojene družbe, ima zgornji odstotek prebivalstva v lasti približno tretjino premoženja. Bitcoin še zdaleč ni tako decentraliziran in demokratičen, kot bi verjeli, pravita avtorja raziskave Antoinette Schoar z MIT Sloan School of Management inIgor Makarov z London School of Economics. Kljub 14-letni zgodovini in pestremu dogajanju, bitcoin ostaja zelo zaprt in skoncentriran ekosistem. Največji posamezni del bitcoinov ima ustanovitelj Satoshi Nakamoti, o...

103 komentarji

V EU odobrili peto cepivo proti covidu

Slo-Tech - Evropska agencija za zdravila (EMA) je danes odobrila še peto cepivo proti covidu-19. Nuvaxovid (NVX-CoV2373) proizvaja ameriško podjetje Novavax in je namenjeno starejšim od 18 let, za katere je tudi registrirano. Cepivo se odmerja dvakrat v razmaku treh tednov in je po besedah Agencije 90-odstotno učinkovito.

Novavax je drugačno cepivo od doslej odobrenih mRNA (Pfizer, Moderna) ali vektorskih (AstraZeneca, Johnson&Johnson). V cepivu so v laboratoriju proizvedeni proteini S, ki so enaki kot na površini koronavirusa. Medtem ko vektorska ali mRNA cepiva v človeške celice dostavijo navodilo za izdelavo proteina S, ki ga te selektivno proizvedejo in s tem vzbudijo imunski odziv, cepivo Novavax že vsebuje te proteine S. Še vedno pa ima cepivo le manjši del virusa (subunit) in ne celotnega virusa, kar je slučaj v cepivih z inaktiviranim virusom.

Cepivo Novavax je dobilo pogojno dovoljenje za promet (conditional marketing authorization), ki se podeli, ko je na podlagi obstoječih...

65 komentarjev

Adidas in Nike se lotevata NFTjev ... in metaversa

vir: Adidas
The Block Crypto - Pri Adidasu so v prvem, eksperimentalnem lansiranju kriptovsebine, prodali 30.000 žetonov NFT, v vrednosti 23,5 milijona dolarjev v ethru. Gre za prve faze vstopa velikih modnih podjetij na to področje, saj je Nike tik za petami.

Norija okoli nezamenljivih kriptožetonov (NFT) ne pojenja - prav nasprotno, kajti nov pogon ji dajejo visokoleteče besede o metaverzumu, kjer naj bi ravno predmeti, vezani na NFTje, predstavljali najvrednejšo vsebino. Za praktičen primer tega bizarnega dogajanja so poskrbeli pri Adidasu, kjer so obe razvpiti krilatici dobili na piko pred nekaj tedni. Najavili so lansiranje svoje prve kriptovsebine pod imenom Into the Metaverse, za katerega so se promocijsko povezali s prav tako razvpitim NFT projektom Bored Ape Yacht Club, zbirateljem GMoneyjem in medijsko skupino PUNKS Comic. Premisa gre nekako takole: imetniki Adidasovih žetonov NFT pridobijo digitalne figurice, nekoč v letu 2022 pa bodo postali tudi lastniki tako fizičnih predmetov, kot so puloverji in...

29 komentarjev

Kako deluje orodje ForcedEntry podjetja NSO Group

Google Project Zero - Googlova skupina raziskovalcev kibernetske varnosti, Project Zero, je ponudila zanimiv vpogled v programje ForcedEntry, s katerim je zloglasno izraelsko podjetje NSO Group vdiralo v iphone in nanje nameščalo vohunsko zlobno kodo Pegasus.

Zanka okoli vratu izraelske firme za razvoj vohunskega programja, NSO Group, se v zadnjem času vztrajno zateguje, saj so jo na piko dobila tako velika podjetja kakor vlade zahodnih držav. Toda še vedno gre za izjemno nevarnega akterja na tržišču vohunske zlobne kode in kako domiselna so njihova orodja za vdiranje v naprave, strokovnjaki odkrivajo šele sedaj. Googlov laboratorij za raziskovanje programskih ranljivosti Project Zero se je lotil podrobnega vpogleda v orodje ForcedEntry, ki omogoča samodejno vdiranje v naprave brez uporabnikove interakcije (zero-click). Primerek kode so jim poslali iz kanadskega laboratorija Citizen Lab, kjer so ga sicer pridobili s telefona savdskega aktivista.

ForcedEntry je sicer serija aplikacij NSO Group za...

7 komentarjev

Facebook blokiral sedem podjetij, ki so vohunila za posamezniki

Slo-Tech - Facebook je ena največjih javno dostopnih baz osebnih podatkov posameznikov, tako uporabnikov kakor tudi neuporabnikov (saj njihove podatke priobčujejo njihovi prijatelji, znanci, organizacije ipd.), zato jo različna podjetja rada uporabljajo ali zlorabljajo. Clearview je na primer prav iz Facebooka nezakonito napolnil svoje baze za trening algoritmov za prepoznavanje obrazov. Meta, torej upravljavec omrežja, je že dlje časa tarča očitkov, da za zaščito svojih uporabnikov stori premalo. Ta teden so zato javno naznanili, da so blokirali sedem podjetij, ki so po Facebooku vohljala za uporabniki.

Blokiranih podjetij niso imenovali, so jih pa označili za vohljanje po naročilu (surveillance-for-hire). Upravljala so približno 1500 računov na omrežjih Facebook in Instagram, s katerih so nabirala podatke o uporabnikih. S temi lažnimi računi so skušala postati prijatelji s tarčami, jih pretentati v deljenje osebnih podatkov in namestitev spywara. Prek WhatsAppa so skušala na njihove...

19 komentarjev

"Zaščita pred 5G" v resnici radioaktivna

Slo-Tech - Na spletu se prodaja kopica izdelkov, ki po zagotovilih prodajalcev varujejo pred sevanji omrežij 5G. Glede na pojasnila Svetovne zdravstvene organizacije, da v dovoljenih mejah neionizirna sevanja niso škodljiva, bi pričakovali, da gre zgolj za zelo drage ornamente. Nizozemska agencija za jedrsko varnost in zaščito pred sevanji (ANVS) pa je ugotovila, da je več teh izdelkov v resnici škodljivih, ker so radioaktivni.

Gre za več obeskov, mask za spanje, zapestnic in verižic, ki imajo nalepko "energijski ščit". ANVS je ugotovila, da vsebujejo radioaktivne elemente in zato oddajajo škodljivo ionizirajočo sevanje. Jakosti tega sevanja so zaradi majhnih količin prisotnih radioaktivnih snovi nizke, a vseeno previsoke za uporabo teh izdelkov in ob dolgotrajnejši izpostavljenosti potencialno nevarne. Kupce izdelkov so pozvali, naj jih takoj prenehajo uporabljati, odstranijo in počakajo na navodila, kako jih varno vrniti proizvajalcem. Ti jih bodo morali varno uničiti.

V preteklosti smo...

68 komentarjev

Google bo preverjal vsebino na Google Cloudu

Slo-Tech - Google je prenovil pogoje uporabe storitve za hrambo datotek v oblaku Google Cloud, ki odslej uvajajo možnost zaklepa dostopa do datotek, ki kršijo pogoje uporabe. Doslej resnega preverjanja ni bilo, vse naložene datoteke v Cloud pa smo lahko poljubno delili tudi z drugimi uporabniki Googlovih storitev. Novost se bo uvedla postopoma do konca tega leta.

Datoteke, za katere bo Google presodil, da kršijo pravila uporabe in program boja proti zlorabam, ne bodo več dostopne nikomur drugemu razen lastniku. Ta bo obveščen o kršitvi in bo imel možnost vložiti ugovor. Ni še znano, kdo, kako in koliko časa bo ugovor reševal.

Google zlorabo svojih storitev opredeljuje zelo široko, tako da vključuje več vrst kriminalnih dejavnosti, sovražni govor, nezakonite vsebin, pornografijo itd. Prizadeva si, da bi omejil gostovanje teh vsebin na svoji platformi. Pojasnjuje, da bodo ob odkriti kršitvi odločitev sprejeli po morebitnem pregledu vsebine. Nato bodo lahko omejili dostop do vsebine, vsebino...

20 komentarjev

Sonda Parker se je potopila v sončevo korono

vir: NASA
NASA - Človeštvo je doseglo nov mejnik in prvič vstopilo v Sončevo atmosfero. Podvig je uspel Nasini sondi Parker Solar Probe že aprila, a je bilo treba počakati na stvarne podatke s plovila.

Leta 2012 je sonda Voyager 1 vstopila v medzvezdni prostor in s tem zapustila območje Sončevega vetra, torej toka delcev, ki jih navzven pošilja naša zvezda. Letošnjega aprila je druga sonda, Parker Solar Probe, prav tako vtopila v območje brez Sončevega vetra - toda na drugi strani, preblizu Soncu. Vstopila je namreč v korono, kakor imenujemo Sončevo najvišjo raven atmosfere. Dogodek se je pripetil že 28. aprila, ob osmem mimoletu zvezde, toda vse do sedaj je trajalo, da so raziskovalci podatke z naprave pretočili domov in jih primerno preučili. Izsledke so objavili na jesenskem srečanju Ameriške geofizikalne zveze v New Orleansu in popisali v članku za Physical Review Letters.



Znanstveniki so se pohvalili, da so se "dotaknili Sonca", kar niti ni tako pretirana trditev. Treba je namreč vedeti,...

12 komentarjev

Francija: Clearview krši GDPR

Slo-Tech - Tudi Francija je uradno ugotovila, da kontroverzno podjetje Clearview AI krši splošno uredbo o varstvu podatkov (GDPR). Clearview AI je z uporabo javno dostopnih fotografij posameznikov z interneta, ki so jih postrgali v svojo podatkovno bazo za trening lastnega orodja za prepoznavanje obrazov, kršil GDPR. Podjetje mora nemudoma prenehati obdelovati te podatke in jih v dveh mesecih tudi izbrisati.

Francoski informacijski pooblaščenec (CNIL) je preiskavo uradno začel lanskega maja, potem ko je dobil več pritožb in vprašanj. Med preiskavo so preverili situacijo tudi v drugih evropskih državah. Vsak informacijski pooblaščenec je bil odgovoren za kršitve na svojem ozemlju, ker Clearview AI nima pravne osebe v EU. V preiskavi je CNIL ugotovil, da je Clearview AI kršil šesti člen GDPR, ker je zbiral in obdeloval biometrične podatke (sem sodi tudi fotografija obraza) brez zakonske podlage, in še 12., 15. in 17. člen, ker posamezniki niso imeli ustreznih mehanizmov za dostop do lastnih...

10 komentarjev

FAA in letalski prevozniki svarijo pred uporabo spektra 5G

Slo-Tech - Minuli teden je ameriška Zvezna uprava za letalstvo (FAA) izdala dve plovnostni zahtevi (airworthiness directive) o uporabi frekvenčnega dela spektra za 5G in varnosti letalskega prometa. FAA opozarja, da je treba biti pri vzpostavitvi pokritosti v C-pasu (3700-3890 MHz) previden, da ne bi povzročal motenj na opremi za navigacijo in pristanke letal. AT&T in Verizon sta zaradi tega prestavila napovedani zagon tega pasu v omrežju z novembra na januar.

FAA je v izjavi poudarila, da lahko razširitev pokritosti s 5G in letalski promet povsem varno soobstajata, je pa treba vzpostaviti ustrezna pravila. FAA je zato tudi v pogovorih s FCC (Komisija za telekomunikacije). V biltenu predlagajo, da proizvajalci radarskih višinomerov, proizvajalci letal in letalski prevozniki prostovoljno predložijo podrobne informacije o višinomerih in njihovem delovanj, o njihovi razširjenosti in uporabi, ter da jih preizkusijo. Številne države že uporabljajo pas 3300-4200 MHz brez škodljivih vplivov na...

3 komentarji

ZDA prepovedale vlaganja v osmerico kitajskih tehnoloških podjetij

vir: CNet
Financial Times - ZDA bodo na črni seznam podjetij, v katerih Američani ne smejo imeti lastniških deležev, uvrstile še osem kitajskih podjetij, poroča The Financial Times. Razlog za uvrstitev na seznam je domnevno sodelovanje pri nadzoru in vohunjenju nad Ujguri. Gre za sestavni del ameriških prizadevanj, da bi Kitajsko kaznovale zaradi zatiranja Ujgurov in drugih etničnih manjšin na severozahodu države. Poleg uradnega razloga obstoji še vrsta nekoliko manj glasno poudarjenih, saj se bolj ali manj nespremenjen odnos do Kitajske nadaljuje še iz časov prejšnje ameriške administracije.

Med državami, ki so pristale na seznamu, sta tudi znani proizvajalec letalnikov DJI in SenseTime. Slednji je želel na hongkonški ta teden izpeljati javno ponudbo delnic (IPO), a so zaradi omejitev ameriških investitorjev IPO prestavili. Enako se je sedaj zgodilo tudi konkurenčnemu podjetju Megvii, ki bi bil moral IPO izpeljati lani, a so ga zaradi takratne uvrstitve na neko drugo črno listo odpovedali. Investiranje bo...

9 komentarjev

Novi Zakon o varstvu osebnih podatkov korak bliže

Vir: Ministrstvo za pravosodje

Slo-Tech - Po javni razpravi, ki je potekala maja (svoje pripombe je podal tudi Informacijski pooblaščenec), in sledečem medresorskem usklajevanju je novi Zakon o varstvu osebnih podatkov (ZVOP-2) naposled priromal na vlado.

Gre za izjemno pomemben zakon, ki bo zamenjal že precej zastareli ZVOP-1 in na sistemski ravni uredil določbe Splošne uredbe o varstvu podatkov (GDPR), ki je bila sprejeta že leta 2016 in se polno uporablja že tri leta. Čeprav imajo uredbe avtomatično veljavnost v državah članicah, je prenos v nacionalni pravni red vseeno pomemben, saj ureja določbe, ki jih uredba ne. Tak primer so na primer pogoji za videonadzor in biometriko, kar GDPR izrecno prepušča državam članicam, drugi pa kazenski del, saj je brez predpisanih glob GDPR v Sloveniji trenutno brezzobi tiger. Predlog zakona ureja postopek pred zavezanci, pritožbeni postopek pri Informacijskem pooblaščencu, njegovo nadzorstveno funkcijo, opredeljuje prekrške, ki niso že v sami GDPR, in določa globe za kršenje GDPR in...

3 komentarji

Google bo sčasoma odpustil necepljene

Slo-Tech - Zaposleni v Googlu se bodo morali obvezno cepiti proti covidu-19, sicer bodo po daljšem neplačanem dopustu sredi prihodnjega leta odpuščeni. Spremembe začno veljati 18. januarja, so pred dvema tednoma v okrožnici obvestili zaposlene. V Googlu sicer ni večjega nasprotovanja cepljenju, saj naj bi bilo nasprotnikov manj kot odstotek. Manifest proti napovedanim ukrepom pa je podpisalo 600 ljudi, kar predstavlja 0,4 odstotka zaposlenih.

Do 18. januarja morajo zaposleni predložiti dokazilo o cepljenju ali pa priglasiti izjemo. Kdor tega ne bo storil, bo dobil 30 dni plačanega izrednega dopusta, nato pa še pol leta neplačane odsotnosti. Kdor niti po sedmih mesecih ne bo predložil potrdila o cepljenju, mu bodo odpovedali pogodbo o zaposlitvi. Pogosto testiranje ni veljavna alternativa, je še zapisalo vodstvo v okrožnici. Za izjemo lahko posamezniki zaprosijo iz verskih ali zdravstvenih razlogov, o njih pa se bo odločali posamezno.

V podjetju so kot enega izmed razlogov za obvezno...

30 komentarjev

Napadi Log4Shell so preplavili svet

Slo-Tech - Poskusi zlorabe ranljivosti v knjižnici Log4j, ki so jo razkrili prejšnji teden, so se v zadnjih dneh močno okrepili, saj varnostna podjetja beležijo prek sto napadov na minuto.

Pretekli petek je bila objavljena huda ranljivost v Apachejevi javanski knjižnici za dnevniško beleženje Log4j, ki napadalcu omogoča izvajanje poljubne kode na daljavo. Problem je dvojen; kot prvo to odprtokodno knjižnico uporablja desetine milijonov računalnikov po svetu, saj je bila zgolj v zadnjih štirih mesecih z javnih repozitorijev pretočena 84-milijonkrat. Med uporabniki so tudi velika informacijska podjetja, kot so Amazon, Cisco, Oracle, Microsoft in IBM. In drugič: zloraba ranljivosti je nadvse enostavna, saj je dovolj, da se sistemu v beleženje vsili določeno zaporedje znakov. To pa pomeni, da jo je preprosto avtomatizirati in v dneh po objavi je število tovrstnih napadov res skokovito naraslo.

V varnostnem podjetju Check Point pravijo, da zaznavajo čez sto napadov na minuto in tudi v Sophosu...

39 komentarjev

Sci-Hub tožen v Indiji, kjer lahko celo zmaga

vir: Nature
Nature - Kljub nenehnim poizkusom založnikom, da bi jo ugasnili, spletna stran Sci-Hub, ki jo je za prosti dostop do plačljivih znanstvenih člankov ustanovila Aleksandra Elbakjan, trdovratno vztraja. Te dni pa poteka prvi sodni postopek, ki jo je zoper stran v Indiji vložila skupina založnikov American Chemical Society, Elsevier in Wiley, na katerem se Sci-Hub dejansko zagovarja. Zaradi kršenja avtorskih pravic želijo založniki sodno odredbo, po kateri bi morali indijski ponudniki dostopa do interneta blokirati dostop do spletne strani. A zgodba ne bo tako preprosta.

Elbakjanova vztraja, da je spletna stran Sci-Hub namenjena dostopu do vsebin, ki so nujne za znanost in izobraževanje, kar bi po indijskem pravu lahko predstavljajo dopustno izjemo. V tem primeru bi šlo za tako imenovano pošteno rabo (fair dealings), za kar v Indiji že obstajajo precedenčni primeri. V preteklosti so posamezne ustanove v Indiji že legalno razmnoževale učbenike in druge avtorsko zaščitene vsebine v izobraževalne...

6 komentarjev

Kdaj bo Linuxovo jedro dvojezično v C-ju in Rustu

Slo-Tech - Da je Linuxovo jedro napisano v C-ju, je bil zelo dolgo eden izmed aksiomov računalništva, a se to utegne kmalu dopolniti. Že dlje časa potekajo prizadevanja, da bi v jedro vključili tudi Rust, kar podpira tudi Google. To seveda ne pomeni, da bi prepisali celotno jedro v Rust, bi pa v njem lahko nastajala nova koda. Razlogov za spremembo je kar nekaj, med njimi tudi boljše upravljanje pomnilnika, kar bi zmanjšalo verjetnost za vnos varnostnih ranljivosti iz tega naslova. Ocenjujejo, da je upravljanje s pomnilnikom razlog za približno dve tretjini varnostnih lukenj. Sedaj je Rust še korak bliže jedru.

Ena izmed pomembnih sprememb je uporaba stabilnega prevajalnika. Doslej so uporabljali beta verzije, odslej pa bo Rust on Linux uporabljal vsakokratno stabilno verzijo (trenutno Rust 1.57.0). Miguel Ojeda, vodja projekta Rust on Linux, pojasnjuje, da so s tem odstranili nekaj nestabilnih funkcij in povečali stabilnost kode. Starosta razvoja Linuxovega jedra Greg Kroah-Hartman dodaja,...

30 komentarjev

Firefox 95 prinesel RLBox

Slo-Tech - V novi verziji Mozillinega brskalnika Firefox, ki nosi že oznako 95, so uvedli nov peskovnik za boljšo zaščito računalnika med brskanjem po spletu. Novi peskovnik (sandboxing) se imenuje RLBox in je odslej na voljo na vseh platformah. Prve delujoče verzije RLBoxa so uporabniki macOS in Linuxa preizkusili že lani.

V blogu na Mozillinih spletnih straneh je Bobby Holley pojasnil, kako RLBox, ki so ga razvili v sodelovanju z Univerzo v Kaliforniji San Diego in Univerzo v Teksasu, ločuje posamezne komponente brskalnika: Graphite (izris), Hunspell (črkovalnik), Ogg (večpredstavnost), Expat (XML) in Woff2 (spletne pisave). Sistem sedaj obravnava navedene module kot ne-varno kodo, zato tudi nove ranljivosti (zero-day) v sami kodi komponent ne bi smele okrniti varnosti Firefoxa. Mozilla je tako prepričana o tem, da so v shemo nagrajevanja odkritih ranljivosti (big bounty) dodali postavko pobega iz peskovnika, četudi sploh ne gre za globljo ranljivost. Peskovniki (sandboxes) v brskalnikih...

5 komentarjev

Zaradi pomote prodal NFT stokrat prepoceni

CNET - Nepreklicnost transakcij s kriptovalutami in sorodno uporabo tehnologij veriženja blokov pokaže zobe, če se zatipkamo. To se je zgodilo z NFT-jem iz zbirke Bored Ape Yacht Club, ki velja za prestižno. Prodajalec se je zatipkal in zahteval stokrat manj od tržne vrednosti. NFT je bil nemudoma prodan, še preden je uspel klikniti prekliči.

Lastnik NFT-ja ga je želel prodati za 75 ethrov, kar je približno 300.000 dolarjev, a se je zmotil in vpisal 0,75 ethra. Prodaja se je izvedla hipoma, kupec pa je plačal še 8,5 ethra oziroma 32.000 dolarjev provizije (fee), da si je zagotovil takojšnjo izvedbo transakcije. Kmalu po prodaji se je isti NFT že znašel v novi ponudbi, in sicer za 60 ethrov (230.000 dolarjev). Nakup je očitno izvedel bot, ki išče tovrstne anomalije in jih hitro realizira - gre za tipično arbitražo.

Podobne pomote so se že dogajale na borzah in v bankah, a se običajno hitro odkrijejo in razveljavilo, saj je očitno, kaj se je zgodilo. Drugače pa je v kriptosvetu, kjer ni...

22 komentarjev

Apple naj bi imel s Kitajsko sklenjen skrivni dogovor

Theinformation - The Information je objavil reportažo (plačljiv vir, alternativa), v kateri trdi, da je Tim Cook pred petimi leti s kitajskimi državnimi organi sklenil skrivni sporazum, po katerem je v zameno za krepke Applove naložbe v višini 275 milijard dolarjev in razne druge malenkosti na svojo stran pridobil tamkajšnje regulatorje, da podjetja niso obremenjevali z omejitvami, ki so jih trpela mnoga druga tuja podjetja.

Za tuja podjetja je Kitajska izziv posebne sorte: po eni strani predstavlja ogromen trg in proizvodne kapacitete, toda po drugi se v sodelovanje nenehno vtika dolga roka muhastih oblasti, ki imajo za tujce prav posebne zahteve. Za ameriška podjetja je dodatno kočljiva trgovinska vojna, v katero je državi zapletel Donald Trump. Toda eden od velikanov se na videz čerem zelo uspešno izogiba: Apple, ki je oktobra, po slabih šestih letih, celo zopet postal največja znamka pametnih telefonov na Kitajskem. Zdaj so pri mediju The Information objavili, da naj bi za to obstajal zelo

61 komentarjev

Ponujamo zaposlitev: QA engineer @ Visionect

Pri Visionect z visokotehnološkimi rešitvami pomagamo podjetjem in zaposlenim po celem svetu pri organizaciji delovnega prostora. QA inženir bo:
  • odgovoren za kvaliteto naših Joan izdelkov (Room, Desk, Visitor, ...)
  • s pomočjo modernih tehnologij in avtomatizacije postopkov postavljal testna okolja, ki bodo del našega continuous deployment (CD) procesa,
  • s svojim delom vplival na končne izdelke.


Ponujamo:
  • hibridno delovno okolje (remote ali HQ),
  • konkurenčno plačo,
  • delo z modernimi orodji in tehnologijami,
  • zanimive tehnične izzive.

Preberi več »

Na nebu je nov rentgenski teleskop

vir: NASA
NASA - V četrtek so izstrelili nov Nasin rentgenski teleskop, IXPE, ki bo opazoval najbolj burne dogodke v vesolju, odlikuje pa ga zmožnost zaznavanja polarizacije rentgenske svetlobe.

Čeprav posnetki vsemirskih meglic jemljejo dih, pa se pomembne informacije o naši okolici skrivajo v celotnem spektru elektromagnetnega valovanja. Najbolj divje dogajanje v vesolju, kot so eksplozije supernov, izginjanje teles v črnih luknjah ali utripanje pulzarjev, oddaja rentgenske valove, ki jih moramo ujeti z vesoljskimi teleskopi, saj je Zemljina atmosfera zanje neprehodna. Rengentska astronomija je zato stara skoraj toliko kot pošiljanje satelitov v orbito in beleži pisan spisek naprav, od ameriške serije satelitov OSO (Orbiting Solar Observatory) v šestdesetih letih prejšnjega stoletja do novejših, kot so Nasina Chandra, Esin XMM-Newton ali ruski Spektr-RG.



Sedaj pa je na redu generacija z novo zmogljivostjo: merjenjem polarizacije rentgenske svetlobe. To pomeni, zaznavanjem smeri (oz....

1 komentar

Mercedes-Benz v Evropi prehitel Teslo

Slo-Tech - Mercedes-Benz je postal prvi proizvajalec avtomobilov, ki je v Nemčiji uspel homologirati vozilo, ki ima sistem za avtonomno vožnjo tretje stopnje. Ni pa prvi na svetu, saj ga je letos prehitela Honda. Mercedesov model pa bo širše dostopen kot Hondin, ki je bil na voljo le v zbirateljski nakladi. Tesla in druga konkurenca ostaja pri drugi stopnji.

Pravzaprav bosta modela dva: razred S in EQS. Vgrajeni sistem se imenuje Drive Pilot in bo deloval do hitrosti 60 kilometrov na uro, v gostem prometu na posebej določenih avtocestah. Uporablja kombinacijo radarja, več kamer, lidarja, mikrofonov (za vozila na nujni vožnji), detektorja vlage in GNSS (satelitska navigacija). Ko je sistem vključen, je sposoben prepoznati in reagirati tudi na nepričakovane situacije, zato lahko vozniki res gledajo proč. To je bistvena razlika od sistemov druge stopnje, kjer je še vedno potrebna pozornost voznikov, da prevzamejo nadzor v kritičnih trenutkih, kar je še težje od stalne vožnje. Drive Pilot bo...

84 komentarjev

Huda ranljivost v knjižnici Apache Log4j se že izrablja

Slo-Tech - V knjižnici Java logging library Log4j so odkrili hudo ranljivost, ki napadalcem omogoči izvesti poljubno kodo v sistemu, do katerega imajo le oddaljen dostop (remote code execution). Prizadeta knjižnica se široko uporablja, objavljena pa je tudi koda, ki omogoča izrabo ranljivosti. Zato ni presenetljivo, da že beležijo primere aktivne zlorabe in napadov na produkcijske sisteme. Popravljena verzija je že na voljo, a smo v veliki meri odvisni od proizvajalcev aplikacij in sistemov, ki uporabljajo Apache Log4j.

Prizadete so verzije od 2.0 do 2.14.1, zato vsem svetujemo nadgradnjo na verzijo 2.15.0. V nekaterih poznejših verzijah (2.10.0 in novejše) se je moč ubraniti tudi z zagonom aplikacije s posebnim stikalom (-Dlog4j2.formatMsgNoLookups=true), kar pa lahko vpliva na funkcionalnost Lookups. Ali je bil neki sistem že tarča napada, lahko preverimo v dnevniških datotekah, ki bodo v tem primeru vsebovale nize ${jndi:ldap://…}. Hekerji že množično iščejo ranljive sisteme. Celo v igri...

22 komentarjev

Na Windows prihajajo igre iz Google Play Games

Slo-Tech - Google je sporočil, da bo prihodnje leto izdal aplikacijo za Windows, ki bo tudi na tej platformi omogočala poganjanje iger iz Google Play Games. Prinesla bo popolno sinhronizacijo, tako da bo mogoče isto igro začeti igrati na eni napravi in jo potem nadaljevati na drugi: podprte bodo torej Android, Chromebook in Windows. Igranje bo potekalo povsem lokalno, torej ne bomo potrebovali povezave do oblaka. Za zdaj še ni jasno, ali bodo na voljo vse igre ali pa samo najpopularnejše.

Novost razvija Google sam in ne predstavlja sodelovanja z Microsoftom. Spomnimo, da je z Amazonovimi igrami drugače, saj so z Androida na Windows 11 prispele v sodelovanju z Microsoftom.

6 komentarjev

Assange korak bliže izročitvi v ZDA

Slo-Tech - Višje sodišče v Londonu je danes razveljavilo odločitev prvostopenjskega sodišča, ki je zavrnilo ameriško zahtevo po izročitvi Juliana Assangea. Višje sodišče meni, da je ameriška vlada podala dovolj zagotovil, da ni več nevarnosti za zdravje in življenje Juliana Assangea v sodnem postopku v ZDA. Primer se sedaj vrača na prvo stopnjo, kjer se bo vnovič odločalo.

Julian Assange je znan kot ustanovitelj strani Wikileaks, ki je objavila kopico tajnih dokumentov ameriške vojske in vlade, zaradi česar mu ZDA očitajo vohunjenje. Ovadb zoper Assangea v ZDA ne manjka, grozi pa mu dolgoletna zaporna kazen. Na seznamu najdemo računalniško prevaro, zlorabe, pridobitev in objavo podatkov o nacionalni obrambi, vohunjenje itd. Tožilstvo vztraja, da Assange ni novinar, temveč da je z objavo dokumentov v življenjsko nevarnost spravil tudi več uslužbencev ameriške države.

Assange je bil več let begunec na ekvadorskem veleposlaništvu v Veliki Britaniji, potem pa so ga britanski organi aretirali,...

39 komentarjev

Evropska komisija za več pravic delavcev v digitalnem gospodarstvu na poziv

Evropska komisija - Evropska komisija je včeraj predstavila predlog zakonodajnega svežnja, ki bi v EU rigorozno uredil pravice delavcev v tako imenovanem gospodarstvu na poziv (gig economy), kamor uvrščamo voznike pri Uberju in dostavljavce hrane pri Woltu. Komisija želi tudi tem ljudem zagotoviti enake delavske pravice in ugodnosti kakor zaposlenim, vključno z varovalkami pred odpovedjo, z minimalno plačo in socialno varnostjo. Zato so pripravili sporočilo Komisije (communication), predlog nove direktive (sprejete direktive morajo države članice v dveh letih prenesti v nacionalno pravo) in osnutek smernic.

Komisija ocenjuje, da bi spremembe neposredno vplivale na 4,1 milijona Evropejcev, ki opravljajo tovrstna dela. Ti ljudje, ki dostikrat zaslužijo manj kot minimalno plačo, bi samo zaradi zvišanja prejemkov na raven minimalne plače letno zaslužili dodatnih 484 milijonov evrov. Ponudniki teh del pa bi imeli letno 4,5 milijarde evrov več stroškov, saj bi poleg plačila morali urediti še številne druge...

2 komentarja

A1 bo z novim letom podražil stare pakete

Slo-Tech - S 1. januarjem 2022 bo A1 podražil večino starih paketov, ki se bodo podražili za en evro (mobilni) ali za tri evre (fiksni). To pomeni, da bodo fiksni paketi Kombo L, Kombo M in Kombo S odslej stali 38, 50 ali 60 evrov na mesec. Najnovejšim paketom MIO, ki so jih uvedli septembra, se cene ne bodo spremenile (miniMIO 10 stane 12 evrov, midiMIO 100 17 evrov in maxMIO 500 23 evrov).

S spremembo želi A1 očitno vzpodbuditi uporabne k zamenjavi starejših paketov za nove. Kdor pa ne želi niti ostati na starem paketu niti ga zamenjati za novega, lahko brez odpovednega roka, plačila stroškov prekinitve ali pogodbene kazni odpove naročniško razmerje. Je pa treba v tem primeru odplačati prejete ugodnosti. Na lizing kupljene telefone lahko bodisi obdržimo in plačamo preostali del vrednosti bodisi jih vrnemo in dobimo za uporabnino zmanjšano kupnino.

53 komentarjev

Applu še ne bo treba odpreti App Stora za zunanje plačilne sisteme

9to5Mc - Apple se je v zadnjem hipu izognil sodni odločitvi, po kateri bi moral od danes v aplikacijah v App Storu dovoljevati tudi plačila prek drugih plačilnih sistemov. Apple se je temu na vse pretege upiral, saj od plačil prek App Stora dobi 30 odstotkov provizije. V znamenitem primeru Epic proti Applu je slednji sicer v večini točk zmagal, a je sodišče odločilo, da mora Apple do 9. decembra spremeniti pravila tako, da so dovoljena plačila prek zunanjih sistemov. Sedaj pa je Apple uspel pridobiti začasno odredbo, da lahko sistem ostane enak do končne razsodbe.

Apple je v zahtevku za začasno odredbo zatrjeval, da potrebuje več časa za uveljavitev te zahteve. Trdil je, da bi bilo nesorazmerno zapleteno izvesti ustrezne spremembe do 9. decembra. Potreboval naj bi več mesecev, da bi rešil vse inženirske, ekonomske, poslovne in druge izzive, ki bi jih prinesla takšna sprememba. Sodišče mu je sedaj pritrdilo in dovolilo, da sistem ostane enak do razsodbe.

3 komentarji

Italija oglobila Amazon z 1,1 milijarde evrov

Slo-Tech - Italijanski varuh konkurence AGCM (Autorità Garante della Concorrenza e del Mercato) je danes izrekel 1,1 milijarde evrov visoko globo Amazonu, ker je podjetje zlorabljalo svojo prevlado na trgu (250-stransko poročilo). Amazon je nepravično obravnaval druge prodajalce na svoji platformi, saj jih je silil v uporabo storitve FBA (Fulfillment by Amazon). Kdor je uporabljal FBA, je bil obravnavan drugače od tistih, ki so uporabljali lastna skladišča in distribucijo.

Kdor je uporabljal FBA, je lahko konkuriral v programu Amazon Prime. To pa ima številne posledice, saj se takšni izdelki veliko pogosteje znajdejo v Amazonovih posebnih ponudbah in dogodkih, kot so Prime Day, črni petek ali Cyber Monday. Prav tako se prodajalci s FBA pogosteje znajdejo v tako imenovanem okvirčku (buy box), ki omogoča hitri nakup z enim klikom. Tudi če isti izdelek prodaja več prodajalcev, bo Amazon raje više pokazal tistega, ki ima FBA. Kaj pa ima od tega Amazon? Od izdelkov, ki se prodajajo kot FBA, dobi...

0 komentarjev

V EU 10-letno podaljšanje mobilnega gostovanja

Slo-Tech - Trenutni režim mobilnega gostovanja v EU, ki omogoča uporabo pod enakimi pogoji kot doma (RLAH), poteče 30. junija 2022. Ker so ga evropski uporabniki navdušeno sprejeli, bo podaljšan še za 10 let, so se neformalno sporazumeli pogajalci Sveta EU in Evropskega parlamenta v začasnem dogovoru o uredbi. Mobilno gostovanje brez stroškov ostaja vsaj do leta 2032, kot je predlagala Komisija.

Med potovanjem po EU morajo imeti uporabniki mobilne telefone enake pogoje uporabe kot v domačem omrežju, je ključna zahteva gostovanja kot doma. To vključuje tako cene kakor tudi kakovost storitve, torej hitrost prenosa podatkov, vrsta omrežja ipd. Če so v gostujoči državi na voljo enake storitve, jih bodo morali nuditi svojim uporabnikom. Kdor ima doma na voljo omrežje 4G, mu v drugi državi EU ne bodo mogli samovoljno znižati kakovost na 3G, kjer bo 4G na voljo. Še vedno pa ostajajo dovoljene omejitve pri prenosu podatkov; operaterjem ni treba ponuditi celotnih zakupljenih količin iz paketa v...

13 komentarjev