»

Eksplozija v Bejrutu: zakaj eksplodira amonijev nitrat

Slo-Tech - V torek popoldne je pristaniški del Bejruta stresla ena najmočnejših nejedrskih eksplozij v zgodovini. Po uradnih podatkih je razneslo 2.750 ton amonijevega nitrata, ki je bil shranjen v skladišču, potem ko so ga pred sedmimi leti tja odnesli z zasežene ladje. Ocenjujejo, da je eksplozija po sproščeni energiji ustrezala 1-2 kilotonam TNT, kar je približno desetina sproščene energije v jedrski bombi Mali deček, ki so jo leta 1945 odvrgli na Hirošimo (15 kiloton).

V kilotonah TNT merimo sproščeno energijo pri eksplozijah. Ena kilotona TNT ustreza 4,18 TJ energije, kar je približno energija, ki jo Nuklearna elektrarna Krško proizvede v poldrugi uri. Čez palec lahko torej rečemo, da se je v Bejrutu v drobcu sekunde sprostilo toliko energije, kot jo NEK proizvaja slabe tri ure. To pa ni malo, a tudi ni edini faktor, ki ga je treba upoštevati pri obravnavi eksplozij. To je namreč področje, s katerim se ukvarja kar svoja vrsta kemije. Dokončne ocene sproščene energije sicer še ni in...

40 komentarjev

Samsung predstavil Galaxy Note20, naslednjega Folda in druge posodobitve repertoarja

Samsung - Pri Samsungu so na predstavitvenem dogodku Unpacked August 2020 pokazali prestižne telefone Galaxy Note20, Note20 Ultra in zložljivega Galaxy Z Fold2; pa tablici Galaxy Tab S7 in S7+, uro Galaxy Watch3 ter slušalke Galaxy Buds Live.

Samsungova tiskovna konferenca Unpacked August 2020 logično sledi februarski, a so jo bili spričo pandemije primorani izpeljati brez občinstva (krajši video povzetek). V uri in pol smo videli osvežitev širšega spiska naprav iz ekosistema pod znamko Galaxy, začenši s prestižnima telefonoma Note20 in Note20 Ultra. Izvedenki se med seboj tokrat razlikujeta nekaj bolj kot tisti v generaciji Note10. Medtem ko ima Note20 raven 6,7-palčni zaslon ločljivosti 2400×1080 in osveževanja 60 Hz, ima Ultra 6,9-palčnega ločljivosti 3088×1440 in z osveževanjem 120 Hz, ki je malo zapognjen čez stranska robova. Prvi ima 8 GB Rama in do 256 GB shrambe, drugi do 12 GB pomnilnika ter do 512 GB prostora. Kot ponavadi, je znatna razlika pri fotografskem sklopu. Note20 ima za...

31 komentarjev

Znanstveniki zaradi Excela preimenovali 27 genov

Slo-Tech - Biokemiki in biologi dajejo genom v organizmih sorazmerno dolgočasna imena, ker morajo slediti sistemu, ki zagotavlja poimenovanja več deset tisoč genov. Včasih je bilo drugače, zato smo imeli gene Sonic in Indy (I'm not dead yet), a danes je romantike konec. Včasih pa jo zagode Excel.

Spomnimo, da je gen zaključeno zaporedje baznih parov v dednem zapisu (DNK), ki se s prepisom v mRNK kasneje prevede v proteine (zaporedje aminokislin). Gene gradijo tričrkovna zaporedja ali kodoni (ki ustrezajo baznim parom), ki se prevajajo v aminokisline. Gen je tako načrt, katere aminokisline in v kakšnem zaporedju naj ribosom sintetizira. Vsak gen ima kratko ime in alfanumerično kodo. Imena genov so dolgočasna zaporedja: TP53, TNF, EGFR, VEGFA, APOE itd.

Včasih pa kašen gen preimenujejo, ker je to laže kot Microsoft prepričati, naj spremeni Excel. Čeprav je del pisarniškega paketa, se osupljivo veliko znanosti na neki točki znajde v Excelovih preglednicah. Ime gena MARCH1 (Membrane Associated...

24 komentarjev

Starship je uspešno poskočil

Ars Technica - SpaceXu je ponoči v Boca Chici uspelo grob prototip Starshipa, SN5, končno odlepiti od tal in uspešno izvesti vzlet do višine 150 metrov ter pristanek.

SpaceX te dni novice polni predvsem spričo uspešne izstrelitve s človeško posadko in pa nadležnih komunikacijskih satelitov, toda Elon Musk in druščina obenem zrejo že daleč naprej. Tam v daljavi se izrisuje vesoljska ladja Starship, ki jo SpaceX snuje za polete s posadko na Luno, Mars in morda še dlje. Njen razvoj je precej samosvoj, saj so se v ameriški firmi odločili za zelo hitro in množično testiranje mnogoterih prototipov, namesto previdnejšega in bolj premišljenega postopka, kot je to sicer v navadi pri razvoju vesoljskih plovil. S tem se nadejajo hitrejšega razvoja, ki pa je hkrati tudi bolj tvegan: dva prototipa sta tako v preteklih mesecih že končala v eksploziji ter imploziji. In pa - ker so omenjeni prototipi kar se da okleščeni, so starshipi trenutno videti kot predimenzionirani bojlerji, saj vsebujejo zgolj en motor...

16 komentarjev

Google predstavil Pixel 4a

Slo-Tech - Leto je naokoli in Googlovemu Pixlu 3a sledijo nasledniki. Google je predstavil novi telefon Pixel 4a, ki ga je napovedoval že mesece, a so zaradi različnih razlogov vedno znova odlagali. Pixel 4a je cenejši model, šibkejša verzija Pixla 4, in bo tako namenjen segmentu, kjer najdemo na primer iPhone SE. Poleg tega bo na voljo tudi model s podporo za 5G in jeseni še Pixel 5, o katerem še ni znano mnogo.

Poglejmo, kaj dobimo za 350 dolarjev, kolikor bo stal Pixel 4a (oziroma 500 dolarjev v verziji 5G). Telefon, ki bo na voljo od 20. avgusta, bo imel najnovejši Android 10 in Googlovo obljubo, da se bo posodabljal najhitreje (logično). Osemjedrni Snapdragon 730 ima dve jedri Kryo 470 Gold z 2,2 GHz in šest jeder Kryo 470 Silver z 1,8 GHz. Prostora je 128 GB in ga ni možno razširiti, pomnilnika je 6 GB. Zaslon meri 5,8 palca in ima ločljivost 1080 x 2340 točk.

Pohvalo si Google zasluži pri fotoaparatu. Kamera, resda ena sama, je enako zmogljiva kot v dražjem modelu Pixel 4. Preizkusi...

51 komentarjev

Avstralski raziskovalci napravili korak k ozdravitvi Alzheimerjeve bolezni

Slo-Tech - Raziskovalci z Univerze Macquarie so odkrili prvo terapijo, ki ne zaustavi, temveč obrne potek Alzheimerjeve bolezni. Trenutno se ta nevrodegenerativna bolezen le zdravi, torej se skuša upočasniti njeno napredovanje, medtem ko stanja ni možno zavrteti nazaj. Lars Ittner in Arne Ittner s centra za demenco, ki deluje v okviru univerze, sta razvila gensko terapijo, ki je v poskusih zmanjšala izgubo spomina - v miškah. Rezultati so objavljeni v reviji Acta Neuropathologica.

V raziskavi so se osredotočili na encim p38γ, ki ga najdemo v normalno delujočih možganih in ima zaščitno funkcijo. Ob razvoju Alzheimerjeve bolezni pa se aktivnost tega encima zniža. Že v predhodnih raziskavah so odkrili, da aktivacija tega encima preprečuje napredovanje nevrodegenerativnih boleznih. Še vedno pa ni bilo jasno, ali je možno posledice odpraviti. Najnovejša raziskava kaže, da je - vsaj v miškah - to do neke mere možno. Miške so namreč z gensko terapijo (CRISPR/Cas9) pridobile že izgubljeno sposobnost pomnjenja in učenja. Stare miške so se ponovno obnašale, kot bi bile mlajše.

Alzheimerjevo bolezen zaznamuje nalaganje leh amiloida beta (Aβ), ki se napačno zvijejo. Ti potem delujejo kot katalizator, da se še drugi proteini zvijejo napačno....

4 komentarji

Trikrat bron na kemijski olimpijadi

Slo-Tech - Vsako leto poročamo o uspehih slovenskih dijakov na mednarodnih olimpijadah iz znanja in tudi letos bo tako, čeprav je zaradi pandemije covida-19 tekmovalni koledar okrnjen. Kemiki bi bili morali odpotovati v Carigrad, a je tekmovanje namesto tega potekalo na daljavo. To seveda pomeni, da je bil izpit le papirni, medtem ko je v običajnih razmerah kemijska olimpijada sestavljena iz dveh tekmovalni dni, enega laboratorijskega in enega papirnega.

A vseeno so se slovenski predstavniki letos dobro odrezali. Slovenijo so zastopali Urša Konda (Srednja šola Črnomelj), Patrik Žnidaršič (Gimnazija Vič), Adam Modic (Gimnazija Bežigrad) in Blaž Frelih (Gimnazija Škofja Loka), ki so osvojili tri bronaste medalje. Med 231 tekmovalci iz 60 držav je bilo treba za bron doseči 54 odstotkov, za srebro 75 odstotkov in za zlato 90 odstotkov. Najboljši rezultat med Slovenci je dosegla Urša Konda s 65 odstotki, nedaleč za njo pa sta bila tudi Adam Modic in Patrik Žnidaršič (oba 54 odstotkov).

Prvo...

8 komentarjev

Prva vesoljska posadka v SpaceXovi kapsuli varno na tleh

vir: NASA
NASA - Ameriška astronavta Doug Hurley in Bob Behnken, ki sta konec maja na Mednarodno vesoljsko postajo prvič poletela v zasebnem plovilu - SpaceXovi kapsuli Crew Dragon, sta se brez zapletov vrnila na Zemljo. Zgodovinski uspeh na široko odpira vrata komercialnim poletom v vesolje s posadko.

Ko se je 30. maja z izstrelišča na Floridi uspešno odlepil Falcon 9 s kapsulo Crew Dragon, v kateri sta na ISS potovala Američana Doug Hurley in Bob Behnken, je šlo za izjemen zgodovinski mejnik: prvi polet s človeško posadko na zasebnem vesoljskem plovilu. Toda za popoln uspeh je bilo seveda potrebno dobiti oba moža tudi živa in zdrava nazaj iz orbite, ker se enosmernih vsemirskih popotovanj ta hip še ne gremo. Tudi v tem oziru je šla odprava kot po maslu, kajti v nedeljo, dobrih deset minut pred deveto po našem času, je prvi Zmaj s posadko jugozahodno od Floride pljusknil v morje. Astronavta sta tako v vesolju preživela 64 dni, od tega 62 na sami vesoljski postaji.

Sprva je bil predvideni...

16 komentarjev

Avstralija bo Google in Facebook prisilila v plačilo za novice

Slo-Tech - Avstralija bo prva država, ki bo giganta Google in Facebook prisilila v plačilo nadomestila za uporabo vsebin avstralskih medijev, kadar se bodo njihove vsebine pojavile na družbenih omrežjih. Avstralska komisija za konkurenco in zaščito potrošnikov (ACCC) je pojasnila podrobnosti ureditve. Razlog za zakonsko prisilo bo izrazita asimetrija v moči med gigantoma in lokalnimi novinarskimi hišami, zaradi česar pogajanja, ki so tekla že od začetka leta, niso dala rezultatov. Zato bo razmere uredila država.

Po predlogu novih pravil se bodo lokalni mediji s Facebookom in Googlom pogajali bodisi individualno ali kolektivno, kar bo lahko trajalo največ tri mesece. Če v tem času ne bodo našli skupnega jezika, bo neodvisni arbiter v 45 delovnih dneh določil, katera izmed zadnjih ponudb je sprejemljivejša in jo potrdil. ACCC pojasnjuje, da obstaja velika asimetrija v moči, saj mediji ne morejo izbirati, ali naj se njihove vsebine delijo na družbenih omrežjih, slednja pa od tega veliko...

4 komentarji

Apple postal najvrednejše podjetje na svetu

CNBC - Ko je Applova tržna kapitalizacija presegla vrednost enega bilijona dolarjev, je javnost postala pozornejša na dejstvo, da je bil z naskokom najvrednejše podjetje na ameriški in tudi ostalih borzah. A to ne pomeni, da je bil Apple tudi največje podjetje na svetu, saj nekateri mastodonti sploh ne kotirajo na borzah. Tak primer je Saudi Aramco, saudski naftni gigant, katerega vrednost so lahko le ocenili. Sedaj ga je Apple prehitel.

Delnice Saudi Aramco so namreč decembra začele kotirati na borzi in že drugi dan je tržna kapitalizacija podjetja presegla dva bilijona ameriških dolarjev. Podjetje je sicer še vedno trdno v državni lasti, saj prosto kotirata le slaba dva odstotka delnic. A vseeno - sedaj lahko vrednost podjetja ocenimo z enakim vatli kakor za Apple.

V petek se je Applova tržna kapitalizacija povzpela na 1,762 bilijona dolarjev in za las prehitela Saudi Aramco z 1,759 bilijona dolarjev. To pomeni, da je Apple prvikrat uradno prevzel naziv najvrednejšega podjetja na...

32 komentarjev

Medtem ko Trumpi grozi z blokado TikToka, ga je Microsoft želel kupiti

Slo-Tech - Že pred mesecem dni smo pisali, da ameriško administracijo resnično jezi kitajska platforma TikTok, saj bi jo najraje blokirali. Obtožbe so kakopak predvidljive: Kitajska aplikacija naj bi bila v resnici orodje kitajske države, s katerim vohuni za Zahodnjaki, kar seveda razvijalec še bolj predvidljivo ostro zanika. Po Mikeu Pompeu se je tokrat oglasil še sam Trump in dejal, da bodo aplikacijo morda blokirali. V Beli hiši trdijo tudi, da je TikTok grožnja ameriški nacionalni varnosti.

Kaj bo Trump storil, še ni jasno. Z izvršnim ukazom bi lahko prepovedal distribuiranje TikToka prek ameriških spletnih trgovin, kar vključuje tudi Googlov Play Store in Applov App Store. Medtem ko bi uporabniki Androidov aplikacijo še vedno naložili iz neuradnih virov, na Applovih napravah brez jailbreaka to ne bi šlo. V vsakem primeru pa bi to močno zmanjšalo število uporabnikov po celem svetu, brez česar aplikacija ni uporabna. TikTok lahko uvrstijo tudi na seznam podjetij, ki ne smejo kupovati...

15 komentarjev

Za vdor v Twitter obtožena trojica ljudi

Ars Technica - Ameriški organi pregona so v petek zjutraj po lokalnem času izdali obtožnice zoper trojico oseb, osumljeno sodelovanja pri nedavnem odmevnem vdoru v Twitterjeve račune. Dva osumljenca, oba Američana s Floride, so tudi že priprli, tretjega pa so prijeli v Veliki Britaniji. 17-letnik iz Tampe naj bi bil obenem tisti, ki je napad načrtoval in v največji meri izpeljal.

Ker je bil vdor v Twitter sredi julija ne le eden najobsežnejših napadov na družbena omrežja doslej, temveč je imel za tarčo vrsto vplivnih oseb iz politike in gospodarstva, so ameriški preiskovalni organi zelo hitro in konkretno pljunili v roke. Le pol meseca so potrebovali, da so za rešetke spravili snovalca hacka, obenem pa še dva pomočnika, ki sta mu pomagala pri trženju ukradenih računov. V Tampi na Floridi so tako aretirali 17-letnega Grahama Clarka, ki naj bi bil omenjeni mastermind. V Orlandu je policija prijela 22-letnega Nimo Fazelija, medtem ko je britanska policija prišla po 19-letnega Masona Shepparda iz...

9 komentarjev

Distanciranje zaradi covida-19 odpihnilo številne nalezljive bolezni

Slo-Tech - Fizično distanciranje in številni drugi ukrepi za zajezitev covida-19 so imeli posledice tudi na širjenje ostalih bolezni, ki so letos bistveno manj širile kot v preteklih letih. Na južni polobli, kjer je trenutno zima in tradicionalno razsaja gripa, beležijo precej nižje številke. V Avstraliji so januarja in februarja, še preden se je covida-19 razširil, imeli 7000 potrjenih primerov gripe. Marca in aprila, ko bi moralo biti primerov čedalje več, pa so jih imeli čedalje manj. Aprila so tako zabeležili le 229 primerov gripe, medtem ko jih je bilo lani aprila 19.000. Na Novi Zelandiji, kjer običajno za gripo zboli 3-4 odstotka prebivalstva, je o simptomih poročalo le 0,7 odstotka ljudi. Padla je celo umrljivost, in sicer za pet odstotkov, kar je statistično značilno. Možno je, da se bodo v prihodnjih mesecih ti dosežki izničili, saj bomo morda videli povišano umrljivost zaradi prekinitve celega kupa terapij in zdravljenj, denimo rakov.

Podobno je tudi v Južni Ameriki, kjer je bilo...

58 komentarjev

Petina Američanov dobi glavnino informacij z družbenih omrežij in so med najslabše informiranimi

Slo-Tech - V raziskavi informiranosti je Pew Research Center ugotovil, da skoraj petina Američanov večino informacij in novic dobi na družbenih omrežjih. Ti ljudje so bolj izpostavljeni neresnicam in nepreverjenim trditvam, so še ugotovili. Največ Američanov, to je slaba polovica, sicer informacije dobi s televizije.

Gre za rezultate metaštudije, ki je preverila izsledke več analiz iz obdobja med oktobrom 2019 in junijem 2020. Glede virov novic so na prvem mestu različne televizije (45 odstotkov), sledijo pa novičarske spletne strani (25 odstotkov), družbena omrežja (18), radio (8) in tiskani mediji (3). Razčlemba po starosti je pokazala, da so za 48 odstotkov mladih (18-29 let starosti) družbena omrežja glavni vir informacij. Srednja generacija se zanaša v glavnem na spletne strani novinarskih hiš in radio, starejši pa na televizijo.

Izkazalo pa se je, da so družbena omrežja slab vir informacij. Kdor jih uporablja kot glavni vir informacij, ima v povprečju slabše znanje o letošnjih...

59 komentarjev

Kongresno zaslišanje tehnoloških velikanov to pot odločnejše

The New York Times - V sredo so se na zaslišanju pred ameriškimi kongresniki v postopku preiskave tehnoloških velikanov znašli šefi Facebooka, Alphabeta, Amazona in Appla: Mark Zuckerberg, Sundar Pichai, Jeff Bezos in Tim Cook. Vprašanja so zaradi pandemije koronavirusa letela skozi telepovezave, odgovori pa niso postregli s presenečenji, saj so se zaslišani posluževali že videnega izmikanja in floskul. Kljub temu pa so kongresniki razkrili nekaj zelo zanimivih informacij.

V zadnjih letih se je politika Združenih držav vendarle zavedla, da so tamkajšnji tehnološki velikani efektivno postali monopolisti nove, digitalne dobe, s tem pa nevarni tako potrošnikom kot gospodarstvu vobče. Lanska zaslišanja, kot je bilo Zuckerbergovo o Libri (in še mnogočem) so bila še precej nerodna, saj so med drugim pokazala slabo razumumevanje digitalne tehnologije s strani kongresnikov. Za tokratno, sredino zaslišanje, se je petnajst članov Antitrustovske komisije Predstavniškega doma bolje pripravilo. Medtem ko so bili...

12 komentarjev

Ameriško tožilstvo preiskuje Apple zaradi upočasnjevanja starih telefonov

vir: Flickr

Reuters - Zaradi domnevnega upočasnjevanja starejših Applovih naprav, kar naj bi podjetje počelo namenoma za povečevanje prodaje novejših modelov, v ZDA teče obsežna preiskava zoper Apple. Reuters je pridobil dokumente, ki dokazujejo, da preiskavo vodi tožilstvo iz Arizone in da teče že vsaj od oktobra 2018. Do danes se ji je pridružila večina ameriških zveznih držav. Ali se bo primer končal z vložitvijo obtožnice, s poravnavo ali z zavrženimi očitki, še ni jasno. Uradnih komentarjev iz Arizone ni.

Medtem ko so očitki o upočasnjevanju starejših naprav že zelo dolge brade, se je zgodba začela razpletati (oziroma za Apple zapletati) pred tremi leti. Takrat so v Primate Labs odkrili, da se procesorji v postaranih napravah upočasnijo. Ker je Apple priznal, da zaradi staranja baterije upočasnijo procesor, ga je kmalu zadelo več tožb. Apple je trdil, da bi v nasprotnem primeru prihajalo do nepredvidenih ponovnih zagonov naprave, ker procesor ne bi dobival zadosti energije. Letos so se v skupinski...

20 komentarjev

Proti Marsu odpotoval najnaprednejši rover doslej

vir: NASA
NASA - Agencija NASA in raketna družba ULA sta z izstrelitvijo rakete Atlas V uspešno pričeli odpravo Mars 2020, ki proti Rdečemu planetu pošilja rover Perseverance, najzmogljivejše vesoljsko robotsko vozilo doslej.

Po Arabcih in Kitajcih so bili v četrtek zgodaj popoldne na redu za polet proti Marsu še Američani. Deset minut pred drugo po našem času se je z izstrelišča Cape Canaveral na Floridi pognala raketa Atlas V z roverjem Perseverance na krovu. Kot sorodne odprave bo do cilja potrebovala slabih sedem mesecev in prispela predvidoma 18. februarja. A če arabska in kitajska misija služita v glavnem tamkajšnjemu razvoju vesoljske tehnologije, pa je Mars 2020, s svojimi napravami vred, eden najbolj ambicioznih znanstveno-tehnoloških podvigov v raziskovanju vesolja. Pri Nasi jim pač ni treba več česarkoli dokazovati - edini doslej so po Rdečem planetu vozili na kolesih, in to počno navidez že kar rutinirano več kot dvajset let, saj je Vztrajnost njihov peti rover po vrsti, za...

19 komentarjev

Začeli montažo delov fuzijskega reaktorja ITER

vir: BBC
BBC - Eksperimentalni fuzijski reaktor ITER, ki počasi raste na gradbišču v južni Franciji, je pričel dobivati prve dele dejanske reaktorske posode. S tem se je začela nova, najzahtevnejša faza montaže, ki naj bi se čez pet let zaključila s prižigom naprave.

ITER, kar je kratica za International Thermonuclear Experimental Reactor, je brez dvoma eden največjih znanstveno-tehnoloških projektov v človeški zgodovini. Zamisel o preizkusnem fuzijskem reaktorju tipa tokamak za raziskovanje uporabe fuzije za pridobivanje električne energije so oblikovali že sredi osemdesetih let, projekt njegove izgradnje pa združuje 35 držav, oziroma sedem svetovnih političnih entitet: Evropsko unijo, Združene države, Rusijo, Kitajsko, Japonsko, Južno Korejo in Indijo. Pri razvoju komponent sodeluje tudi Slovenija, s strokovnjaki z Inštituta Jožef Stefan, Strojne fakultete v Ljubljani ter podjetja Cosylab. Prvo lopato so v kraju Saint-Paul-les-Durance blizu Marseilla v zemljo zasadili pred okroglimi desetimi...

32 komentarjev

Google si bo kupil svoj podmorski kabel do Evrope

Slo-Tech - Minili so časi, ko so bili podmorski komunikacijski kabli (sprva telegrafski in telefonski, kasneje še optični podatkovni) izključno v lasti operaterjev ali držav. Večji tehnološki giganti, kakršen je tudi Google, v zadnjih letih pospešeno polagajo lastne. Google ima že tri, sedaj pa bo dobil še četrtega.

Iz Mountain Viewa so sporočili, da bodo do leta 2022 položili novi kabel Grace Hopper (seveda poimenovan po slavni računalničarki), ki bo povezal New York z Veliko Britanijo in Španijo. V Veliki Britaniji bo kabel potekal do Cornwalla, v Španiji pa do Bilbaa. Gradilo ga bo podjetje SubCom, ki je zgradilo že dva Googlova kabla. Obstoječi Googlovi kabli povezujejo ZDA in Južno Ameriko (Curie), ZDA in Francijo (Dunant) ter Evropo in Afriko (Equiano). Poleg tega je Google član več konzorcijev, ki imajo v lasti še nekatere druge podmorske kable.

Novi kabel bo imel 16 parov optičnih vlaken, kar ni nič posebnega. Obljubljajo pa, da bo zaradi druge arhitekture imel boljšo zanesljivost....

38 komentarjev

Garmin žrtev izsiljevalskega virusa tolpe Evil Corp

Ars Technica - Podjetje z GPS lokacijskimi storitvami Garmin je v preteklih dneh dodobra ohromil prefinjen in ambiciozen hekerski napad z napredno izsiljevalsko zlobno kodo WastedLocker.

Večina tistih, ki na potovanjih in pri športu uporabljajo naprave družbe Garmin, je bila konec tedna soočena z mrkom naprednejših funkcij, kot je denimo analiza treninga. V četrtek opoldne po našem času je klecnil Garmin Connect, takoj nato so sledili še flyGarmin, klicni centri in vse spletne strani. To je konkretno pomenilo na primer, da se pametne ure niso mogle priklopiti v oblak, piloti pa niso mogli z nalinijskimi orodji oblikovati načrtov letenja. Šele v ponedeljek so pričeli servise ponovno zaganjati in nekateri so tudi še v torek delovali "s pol moči". Hkrati so v skopem sporočilu uradno potrdili razlog: njihovo omrežje je bilo žrtev dobro organiziranega napada z izsiljevalsko zlobno kodo, tako da smo dobili novo udarno poglavje v spopadu med velikimi ustanovami in ransomwarom.

Strokovnjaki in...

11 komentarjev

Univerza Brown: Podnebni zanikovalci še vedno nesorazmerno visoko zastopani v medijih

Slo-Tech - Medtem ko v znanstveni skupnosti obstaja zelo širok konsenz, da človeška dejavnost povzroča podnebne spremembe, med katerimi je najvidnejša posledica dvig globalne temperature, je v javnem diskurzu enotnosti manj. Tudi v medijih so debate pogosto uravnotežene tako, da imajo zanikovalci podnebnih sprememb enako zastopanost kakor nasprotna stran, kar nikakor ne odraža visokega konsenza v znanosti (nad 95 %). Ali lahko objektivno izmerimo, ali imajo zanikovalci podnebnih sprememb v medijih več prisotnosti, kot bi ustrezalo njihovi številčnosti in trdnosti argumentov? So stališča podjetij bolj zastopana od stališč znanosti in okoljskih organizacij? Sociologinja Rachel Wetts z Univerze Brown je v raziskavi, ki je objavljena v PNAS, poskušala storiti prav to. Ugotovila je, da so odgovori pritrdilni (že naslov članka se glasi In climate news, statements from large businesses and opponents of climate action receive heightened visibility).

Želene odgovore je težko dobiti, zato ima tudi...

119 komentarjev

Po polovici stoletja prekinitev CES-a, kot ga poznamo

Slo-Tech - Čeprav smo šele sredi leta, se že vrstijo odpovedi in spremembe dogodkov v prihodnjem letu, kakopak zaradi še vedno neupehane epidemije. Znameniti sejem CES (Consumer Electronic Show), ki poteka že od leta 1967 in ima termin v januarju, bo prihodnje leto obstajal le v digitalni obliki. Organizator CTA (Consumer Technology Association) se je za to potezo odločil, ker glede na trenutno situacijo ni možno predvideti varnega zbiranja več tisoč ljudi s celega sveta sredi Las Vegasa. Sejem bo potekal med 6. in 9. januarjem 2021, kot je bilo določeno že pred spremembo formata.

S tem je CES prvi večji dogodek v prihodnjem letu, ki se je iz fizičnega prelevil v digitalnega. Hkrati je bil po srečnem naključju ravno CES 2020 zadnji večji sejem elektronike, preden je epidemija prisilila organizatorje ostalih sejmov v odpovedi. Na CES 2020 so zabeležili 170.000 obiskovalcev in več kot 4400 razstavljavcev, kar je nekoliko manj od 175.000 obiskovalcev leto poprej.

Zanimivo je, da so še minuli...

4 komentarji

Na vrhu nič novega, Python ostaja najpriljubljenejši

Slo-Tech - IEEE že sedem let zapovrstjo objavlja lestvico najpopularnejših programskih jezikov, v katerih se je v preteklem letu največ programiralo. Tega seveda ni možno neposredno pogledati, zato uporabljajo 11 različnih indikatorjev iz različnih spletnih virov. Merili so priljubljenost 55 jezikov in ugotovili, da se v primerjavi z minulim letom kaj dosti ni spremenilo. Na prvem mestu je še vedno Python, sledijo pa mu Java, C, C++ in JavaScript. Prva štiri mesta so zasedli isti jeziki kakor lani, peto in šesto mesto pa sta JavaScript in R zamenjala.

Velik skok je uspel Arduinu, ki se je znašel na sedmem mestu. Arduino sicer tehnično gledano ni jezik, a je pri programiranju za to platformo v varianti C/C++ to termin, pod katerim ljudje iščejo (in najdejo) primere. Ali je Python res tako zalo razširjen, kakor kažejo indikatorji, se že dolgo krešejo mnenja. Ker je eden prvih jezikov, v katerih se tudi poučuje, veliko povpraševanja ustvarijo študentje. Svoj čas je bil BASIC zelo popularen, a...

33 komentarjev

Qualcommov Quick Charge 5 bo v petih minutah zmogel 50 %

Slo-Tech - Qualcomm je najavil novo generacijo tehnologije hitrega polnjenja elektronskih naprav, ki se imenuje Quick Charge 5. Pred tremi leti predstavljeni Quick Charge 4 je obljubljal napolnitev baterije do polovice v četrt ure, nova inačica pa kani ta čas skrajšati na vsega pet minut. Polnitev do 100 % naj bi trajala 15 minut.

Novi telefoni, ki bodo funkcijo podpirali, so obljubljeni za konec leta, saj trenutno niti Googlovi ali Samsungovi tehnologije ne razumejo. Tedaj pričakujemo tudi prve združljive polnilnike. Procesorji Snapdragon 865, 865 Plus in novejši bodo podpirali novi standard, če bodo imeli čiipe SMB1396 ali SMB1398.

Poglejmo nekaj številk. Quick Charge 4 zmore polniti z močjo 45 W (bruto moč, od česar je treba odšteti izgube na polnilniku). Petica bo uporabljala 100-vatne polnilnike, ki bodo za povrhu še učinkovitejši z manj izgubami. Zaradi tega bo temperatura polnilnika med delovanjem 10 °C nižja, obljublja Qualcomm. Tipična litij-ionska baterija, ki meri 4000 mAh z...

17 komentarjev

V Googlu bodo še leto dni delali od doma

The Wall Street Journal - Google je prvo večje podjetje, ki je spričo pandemija covida-19 odredilo, da bo delo od doma trajalo še celo leto za skoraj vse zaposlene. Vsaj do naslednja julija bo od doma delala večina od 200.000 zaposlenih v gigantu Alphabet (Googlovo holdinško podjetje), poroča The Wall Street Journal. Odločitev je sprejel izvršni direktor Sundar Pichai po posvetovanju z vodilnimi menedžerji v podjetju.

V okrožnici, ki jo je včeraj poslal zaposlenim, je poudaril, da se zaveda težavnosti situacije, zato z odrejenim delom od doma želi dodati vsaj nekaj fleksibilnosti zaposlenim, da bodo laže usklajevali zasebno in službeno življenje. V ZDA (in marsikod drugod) namreč še vedno ni jasno, ali bodo prihodnje leto šolarji sedli v šolske klopi kot običajno ali pa vsaj del pouka poteka na daljavo. V tem primeru želijo dati zaposlenim fleksibilnost, da bodo laže usklajevali morebitno šolanje svojih otrok od doma z lastno zaposlitvijo. Od doma bodo delali tako zaposleni v ZDA kakor tudi v številnih...

1 komentar

Sateliti omrežja Starlink motijo opazovanje kometa NEOWISE

vir: CNet
CNet - Tegobe, ki so jih mnogi astronomi napovedovali zaradi polnjenja Zemljine orbite z megakonstelacijami satelitov, so lahko tudi amaterski opazovalci v praksi videli te dni, ko so sateliti omrežja Starlink vztrajno silili na posnetke kometa NEOWISE.

Amaterski astronomi na severni polobli približno zadnje tri tedne ob vzhodih in zahodih zrejo v nebo, da bi opazovali komet C/2020 F3 NEOWISE (ime je pobral po teleskopu, s katerim so ga odkrili). Gre za redkega prišleka, ki nas obišče na slabih 7000 let in je v primernih pogojih dobro viden tudi s prostim očesom. Priložnostni opazovalci so tako lahko uzrli najsvetlejše mimo nas švigajoče telo po kometu Hale-Bopp, na probleme pa so naleteli tisti s kanec naprednejšimi domačimi teleskopi: njihovi posnetki so v obliki grdih sledi ujeli tudi vsiljivce, satelite SpaceXove megakonstelacije Starlink.

Tovrstne nadloge astronomi napovedujejo že vse od trenutka, ko so snovalci megakonstelacij napovedali, da naj bi njihova omrežja vsebovala prek...

11 komentarjev

OpenAIjev pisalni algoritem GPT-3 je v beta testiranju

vir: Axios
Axios - Strojni algoritem za pisanje besedil GPT-3 - naslednik razvpitega GPT-2, ki si ga laboratorij OpenAI sprva menda ni upal spustiti v divjino - je prešel v fazo polodprtega javnega testiranja. Preizkuševalci so večjidel navdušeni, a zadeva še vedno kaže jasne omejitve trenutne generacije takšnih algoritmov.

Lanskega februarja je ena najbolj izpostavljenih razvojnih hiš za strojno učene algoritme, OpenAI, pokazala GPT-2, strojno inteligenco za pisanje prepričljivih besedil. Inženirji so takrat populistično dejali, da bi bilo program "tvegano ga kar tako spustiti iz laboratorijskih soban", zainteresirana javnost pa je seveda ugibala, ali gre za marketinško puhlico ali realne nevarnosti. GPT-2 je bil nedvomno korak naprej, saj je v nekaterih primerih izpisal srhljivo prepričljive skupke teksta, obenem pa je bila OpenAI takrat zares še neprofitna firma. Toda tekom lanskega leta se je situacija spremenila: družba se je usmerila v komercialne vode in v ta namen ustanovila tržno podružnico...

17 komentarjev

Covida-19 najverjetneje ne moremo dobiti dvakrat (tako hitro)

Slo-Tech - Vsake toliko časa se zlasti po internetu razširijo anektodična poročila o posameznikih, ki so dobili covid-19 kmalu zatem, ko so ozdraveli, pri čemer so nekatere zabeljene še s trditvami, da je potek bolezni vdrugo težji, hujši, daljši. Pred skoraj pol leta, ko je bil virus od Evrope še precej oddaljen, hkrati pa smo o njem vedeli manj, je bil konsenz, da ponovna okužba v kratkem času ni možna in da gre za ostanke virusa. Pol leta pozneje se mnenje večine strokovnjakov ni spremenilo, piše The New York Times, a hudič se skriva v detajlih.

Vprašanje, ali smo po premagani bolezni imuni na ponovno okužbo in kako dolgo ta imunost traja, ni pomembno le za posameznika, temveč ima vpliv tudi na epidemiološki boj proti bolezni. Če namreč lahko kmalu zbolimo ponovno, potem čredne imunosti ni možnost doseči, kar slika distopično prihodnost sveta s trajno navzočim covidom-19. Če pa po drugi strani imunost traja dlje časa, najraje več let, je čredno imunost možno doseči z okužbo velikega dela...

16 komentarjev

Intelovi 7nm čipi bodo (spet) zamujali

Slo-Tech - Iz podjetja so sporočili, da se bo proizvodnja njihovih procesorjev, izdelanih v 7 nm procesu v najboljšem primeru začela šele leta 2022. Po dosedanjih načrtih naj bi se to zgodilo že konec prihodnjega leta. Povsem lahko pa bo zamik tudi daljši, saj se po besedah njihovega izvršnega direktorja Boba Swana srečujejo s precejšnjimi težavami v proizvodnem procesu.

Znano je, da je AMD, Intelov največji konkurent, že pred meseci poslal na trg svoje čipe Ryzen 4000, ki so izdelani po 7nm postopku in so Intelu odškrnili precejšen delež kupcev in ugleda. Čeprav resnici na ljubo, generacije obeh ponudnikov po samih številkah niso povsem primerljive; tako so najgosteje tiskani Intelovi 10 nm čipi, vsaj po gostoti tranzistorjev precej enakovredni tistim od konkurentov. Intel je sicer edino podjetje, ki samo načrtuje in nato tudi izdeluje procesorske čipe, konkurenti običajno počenejo eno ali drugo. AMD, pa tudi Apple, Huawei in Qualcomm svoje čipe denimo izdelujejo pri podjetju TSMC, kjer...

22 komentarjev

Prvi dokazi, da kvantno tuneliranje ni hipno

Scientific American - Kanadski raziskovalci so izvedli tehnično navdušujoč eksperiment, ki nakazuje, da kvantni tunelski pojav zahteva svoj čas in da delci nekaj časa preživijo v potencialni oviri.

Kvantni tunelski pojav je poleg prepletenosti in superpozicije stanj tretja na lestvici tistih čudaških značilnosti kvantne mehanike, s katerimi strašimo majhne otroke. V jedru gre za dejstvo, da se lahko majhne količine kvantnih delcev znajdejo na drugi strani ovir, preko katerih sicer na klasične načine zaradi prenizke energije ne morejo priti. Računsko zadeva izhaja iz samih osnov kvantne mehanike: ko rešimo Schrödingerjevo enačbo za primer potencialne ovire, dobimo za rešitev od prvega roba prepreke naprej eksponentno padajočo funkcijo, ki sicer hitro konvergira k ničli, a je vseeno tudi za oviro večja od nič. To pomeni - tudi za oviro obstaja od nič različna verjetnost nahajanja delca. V makroskopskem svetu so možnosti za to, da bomo zatunelirali skozi Karavanke, precej premajhne za praktično opazovanje...

2 komentarja

Nova generacija Gorilla Glassa je odpornejša tako na padce kot praske

vir: CNet
CNet - V Corningu so najavili novo izvedenko svojega Goriljega odpornega stekla, ki prekriva zaslone velikega deleža mobilnih naprav, toda tokrat ima namesto zaporedne številke ime Victus. Posebnost je, da so se to pot osredotočili tako na trdoto kot žilavost.

Corning na približno dve leti posodablja svoje odporno steklo Gorilla Glass, ki je od premiere na prvih iPhonih postalo sinonim za sodobno stekleno površino naših mobilnih naprav. Razvoj običajno poteka tako, da se pri vsaki generaciji osredotočijo na eno od dveh poglavitnih oblik odpornosti: na padce ali na praske. Tako so obstoječo šesto inačico na primer oglaševali z zmogljivostjo preživetja večkratnega padanja po tleh. Oziroma: v bistvu se že vse od četrte izvedbe dalje ukvarjajo v glavnem z odpornostjo na lomljenje, medtem ko se je občutljivost na razenje v bistvu celo za odtenek povečala. Razlog je preprost: za materiale vseh vrst v splošnem velja, da ob povečani trdoti postajajo bolj krhki. Izboljšanje obojega hkrati zato...

36 komentarjev

Japonci prodajajo ARM

Bloomberg - Pred štirimi leti je japonski konglomerat Softbank kupil tehnološko podjetje ARM, ki je znano po arhitekturi istoimenskih procesorjev za varčne mobilne naprave. Za britanskega paradnega konja so odšteli 23,4 milijarde funtov in v svoj širok asortiment dejavnosti dodali še intelektualno lastnino s področja procesorjev. Sedaj se ARM ponovno prodaja, zanj pa naj bi se ogrevala Nvidia, Apple pa ne.

Softbank je gigant, ki ima v lasti tudi Boston Dynamics, Sprint, delež v Uberju in še v številnih drugih, manj tehnoloških podjetjih. ARM ne sodi med proizvajalce procesorjev, temveč ima v lasti intelektualno lastnino, saj razvija tehnološki dizajn čipov ARM Cortex, potem pa licence prodaja komurkoli, ki ga zanima proizvodnja teh čipov. Nekateri jih proizvajajo za lastne potrebe, drugi jih prodajajo naprej, kar seveda terja ustrezne, različne licence. ARM je v zadnjih štirih letih postal še uspešnejša znamka, a ga Softbank prodaja predvsem zato, ker potrebuje sredstva. Njihove investicije v...

46 komentarjev

EU za Googlov prevzem Fitbita terja dodatna zagotovila

Slo-Tech - Googlov nakup Fitbita, ki so ga napovedali lani novembra, bo moral še malo počakati, saj je Evropska unija zahtevala nekatera dodatna zagotovila. To niso edini pomisleki pri 2,1 milijarde dolarjev vrednem prevzemu podjetja, ki se ukvarja s proizvodnjo pametnih naprav, kot so ure, trakovi in pasov, postal pa naj bi divizija znotraj Googla (podobno kot Nest) in ne podjetje pod krovom Alphabeta. Ker bo Google s tem dobil še dodatne informacije o svojih potrošnikih, je prevzem lahko problematičen, so ugotavljala tudi združenja za zaščito potrošnikov in drugi regulatorji. Evropska komisija je namreč minuli mesec zainteresirani javnosti razposlala vprašalnik, v katerem so preverjali, kako konkurenca ocenjuje, da bi sprememba lastništva vplivala na konkurenčnost.

Zato sedaj EU od Googla zahteva, da zagotovi, da zbranih podatkov iz Fitbita ne bo uporabljal za oglaševanje ali izboljšave iskalnih zadetkov. Dostop do podatkov bodo po enakih in poštenih pogojih morala imeti tudi ostala...

25 komentarjev

V Sloveniji dobili omrežje 5G

Telekom Slovenije - Včeraj je v Sloveniji začelo obratovati prvo komercialno omrežje 5G, ki je na voljo končnim uporabnikom (testna omrežja že obstajajo, denimo A1 ga je kot prvi postavil v BTC-ju). Postavil ga je Telekom Slovenije in trenutno pokriva večja naseljena področja (temne lise na priloženi karti). Pokritost prebivalstva znaša okoli 25 odstotkov, kar so dosegli z nadgraditvijo 150 baznih postaj, do konca leta pa naj bi jo povečali na 33 odstotkov. Novo omrežje 5G uporablja iste bazne postaje in frekvenčne pasove kakor obstoječe omrežje 4G, torej 2600 MHz. Omrežje 5G na drugih, višjih frekvencah, bo možno vzpostaviti šele, ko bo AKOS podelil frekvence.

Glavni prednosti trenutne izvedbe novega omrežja 5G sta višja hitrost prenosa podatkov (preizkusi uporabnikov na Twitterj kažejo do 170 Mb/s) in nižje zakasnitve (nekaj milisekund). Nova omrežja bodo učinkovitejša, tako z vidika izrabe energije kakor tudi izrabe spektralnih pasov ter možnosti povezovanje večjega števila naprav. To omogoča...

98 komentarjev

Tudi Kitajcem je uspela izstrelitev proti Marsu

Space News - Zgodaj zjutraj je s Kitajske uspešno poletela odprava Tianwen-1, s katero želi vzhodna velesila širokopotezno postaviti na Mars svojega roverja, kar v tako kratkem razvojnem obdobju ni uspelo še nikomur.

Po Arabcih so drugi na redu za polet proti Marsu v letošnjem oknu Kitajci. Malo po šesti uri zjutraj po našem času je iz vesoljskega izstrelišča Venchang na otoku Hainan poletela raketa Dolgi pohod 5, z misijo Tianwen-1 na krovu. Kakor Arabci, skušajo tudi Kitajci z njo ubrati precej pogumno razvojno bližnjico. Medtem ko so Američani, Rusi in Evropejci skušali Rdeči planet osvojiti postopno - najprej z obleti, nato vtirjanji v orbito, pa pristanki in na koncu vozilci - so se Kitajci namenili s to misijo vse postoriti kar v enem zamahu. Njihov edini dosedanji poskus poleta proti Marsu, misija Yinghuo-1, je namreč pred devetimi leti propadla skupaj z rusko odpravo Phobos-Grunt. Od takrat naprej Kitajci podvige načrtujejo samostojno. Pri tem gradijo predvsem na uspehih svojih...

14 komentarjev

Zaradi vdora v GEDMatch tri ure odprt poldrugi milijon profilov DNK

Buzzfeednews - Uporabniki priljubljene spletne strani za iskanje sorodnikov in gradnjo družinskega drevesa GEDMatch prek vzorcev DNK so ta teden prejeli neprijetno sporočilo, da je bilo več kot milijon naloženih profilov DNK dostopnih vsem (tudi policiji, čeprav so predhodno to možnost izrecno izključevali). Dva dni pozneje je sledil ribarski (phishing) attack na podobno stran MyHeritage, kjer so napadalci ciljali uporabnike z elektronskimi naslovi, ki so jih spoznali v prvem vdoru.

V podjetju Verogen, ki je lani decembra kupilo GEDMatch (GEDMatch je sicer pot začel kot odprtokodna baza), so v izjavi za javnost pojasnili, da se je 19. julija zgodil vdor v njihov strežnik. Napadalci so po vdoru ponastavili varnostne nastavitve vseh profilov, ki so jih nastavili na globalno vidne. To pomeni, da so bili približno tri ure profili vidni vsem uporabnikom. Tudi uporabniki, ki so izrecno označili, da njihovi profili ne smejo biti dostopni organom pregona (ki jih uporabljajo na primer iskanju storilcev...

2 komentarja

Tesla s četrtim pozitivnim četrtletjem zapovrstjo

Slo-Tech - Proizvajalec električnih vozil Tesla je drugo letošnje četrtletje sklenil z dobičkom, kar predstavlja 12 nepretrganih mesecev pozitivnega poslovanja. V zadnjih treh mesecih so ustvarili 104 milijone dolarjev dobička, ob čemer so imeli denarni tok +418 milijonov dolarjev. Analitiki so pričakovali trikrat manj dobička. Tesla je sicer ustvarila šest milijard dolarjev prihodkov. V enakem obdobju lani (19Q2) je sicer Tesla ustvarila 408 milijonov dolarjev izgube, ki jih ni pokrilo niti 12 mesecev dobičkov (143, 105 in 16 milijonov dolarjev v 19Q3, 19Q4 in 20Q1).

Pošteno je treba tudi priznati, da je Tesla večino dobička ustvarila s prodajo dovolilnic za emisije(regulatory credits), ki jih morajo imeti proizvajalci vozil. Ker Tesla proizvaja električna vozila, se ji teh dovolilnic nabere več, kot jih potrebuje, zato jih lahko (drago) prodaja drugim proizvajalcem. Tesla je s prodajo teh dovolilnic v zadnjem četrtletju zaslužila 428 milijonov dolarjev.

V minulem četrtletju je Tesla...

11 komentarjev

V velikem vdoru v Twitter kradli tudi zasebna sporočila

vir: Vice
Slo-Tech - Po dobrem tednu od največjega vdora v Twitter na dan prihajajo nove podrobnosti, ki korakoma slikajo obsežnejši napad. Čeprav je Twitter sprva zatrjeval, da napadalci niso pretočili zasebnih sporočil pomembnih računov (high-profile), ki so bili sicer tarče napadov, to ne drži. Včeraj zvečer so namreč iz podjetja sporočili, da so 36 pomembnim računom ukradli zasebno korespondenco, iz vseh 130 pa elektronske naslove, telefonske številke in druge osebne podatke. Tega sploh niso razkrili v novi objavi za javnost, temveč so zgolj popravili skoraj teden dni staro.

Na internetu se je o vdoru nabralo že precej informacij, bistveno več od tega, kar uradno razkriva Twitter. Kot kaže, je bil glavni motiv za napad pridobiti dostop do računov s kratkim ID naslovom (npr. @6). Napadalci so povezani s skupino hekerjev (SIM swappers), ki naj bi dostop pridobili prek Twitterjevih lastnih administrativnih orodij za menjavo gesel in elektronskih naslovov, čeprav Twitter zanika vpletenost kogarkoli iz...

17 komentarjev

Hekerji od argentinskega telekoma neuspešno zahtevali 7,5 milijona dolarjev

vir: ZDNet
ZDNet - Pretekli konec tedna so hekerji napadli sisteme drugega največjega argentinskega operaterja Telecom Argentina, ki ima tretjinski tržni delež. Napadalci so uspeli prevzeti nadzor nad Domain Adminom in nato namestiti izsiljevalsko programsko opremo na 18.000 delovnih postaj. Ob tem sicer ni prišlo do prekinitev zagotavljanja storitev (fiksna in mobilna telefonija, kabelska TV), so pa bile nedosegljive spletne strani. Hekerji so zahtevali 7,5 milijona dolarjev odkupnine v kriptovaluti monero (109345,35), kar se bo podvojili vsake tri dni, so dodali.

Kot poročajo viri iz podjetja in kažejo zaslonski posnetki, ki so jih na družbenih omrežjih delili nekateri zaposleni, je Telecom Argentina zaznal vdor takoj, ko se je zgodil. Zaposlene so pozvali, naj se ne povezujejo s službenim omrežjem prek VPN, naj omejijo uporabo omrežnih virov in naj ne odpirajo elektronske pošte s priponkami. Telecom Argentina incidenta sprva ni komentiral, prav tako ni razkril, ali nameravajo plačati odkupnino,...

18 komentarjev

LinkedIn zaradi virusa odpušča

Slo-Tech - Med žrtvami upočasnitve in krčenja gospodarstva zaradi covida-19 je tudi LinkedIn, ki je sicer zadnja tri leta del Microsofta. LinkedIn, ki vodi istoimensko poslovno družbeno omrežje, namenjeno zlasti povezovanju med delodajalci in delojemalci, bo odpustil 960 ljudi, kar predstavlja šest odstotkov vseh zaposlenih.

Odpuščali ne bodo inženirjev in razvijalcev, temveč predvsem v kadrovski službi in v marketingu. Vsi odpuščeni bodo dobili odpravnine, ki bodo vsaj v višini treh mesečnih plač. Zaposleni v ZDA bodo dobili še eno leto zdravstvenega zavarovanja, ki v ZDA ni samoumevno in predstavlja enega ključnih faktorjev pri iskanju zaposlitve. Pri novih zaposlitvah v prihodnosti bodo imeli sedaj odpuščeni prednost. Poleg Američanov bodo druga velika skupina odpuščenih Irci. V Dublinu, kjer je evropski center, ima LinkedIn 2000 zaposlenih in naj bi jih odpustili 120 oziroma osmino vseh, ki bodo odšli.

LinkedIn oziroma Microsoft ni edini, ki bo zaradi upočasnitve gospodarstva prisiljen...

1 komentar

Twitter in Facebook odločno v boj zoper teorijo zarote QAnon

Slika: Marc Nozell (cc-by-2.0)

Slo-Tech - Twitter je prvo izmed družbenih omrežij, ki je napovedalo odločen boj zoper teorijo QAnon, ki se je v zadnjih dveh letih iz neuglednih kotičkov internet privlekla na glavna vrata. Odstranili so več tisoč računov, ki so objavljali in poobjavljali vsebino te teorije in povezave do strani QAnon. Še bistveno več računov, ki bodo omenjali povezane vsebine, se ne bo več pojavljajo med izpostavljenimi vsebinami (Trending). Podobno bo ukrepal tudi Facebook.

Za QAnon, ki je svojo pot začel na 4chanu in 8chan, po lastnih navedbah stoji skupina ljudi z imenom Q, ki naj bi imela dostop do tajnih dokumentov ameriške vlade ali krogov blizu nje, iz katerih naj bi bila razvidna zarota proti predsedniku. Sprva se je QAnon širil po manj obiskanih straneh interneta, v zadnjih dveh letih pa je dobila zalet na družbenih omrežjih Facebook, Twitter in tudi na YouTubu. Počasi pronica celo v vidno politiko.

Twitter je zato v zadnjih tednih odstranil več kot 7000 računov, povezanih z QAnon, ker kršijo...

42 komentarjev

AMD je lansiral namizniške APUje Ryzen 4000G

vir: AMD
AMD - AMD neumorno bruha nove modele čipov arhitekture Zen2: tokrat so na vrsti namizniški APUji družine Renoir, oziroma Ryzeni 4000G. AMDjevi OEM partnerji so jih že težko čakali, toda domači uporabniki jih bomo vsaj spočetka lahko dobili zgolj v sestavljenih mašinah.

Letošnjega marca so pri AMDju splovili serijo prenosniških procesorjev Ryzen Mobile 4000, katerih zasnova sicer nosi kodno ime Renoir. Gre za spoj (APU) procesorskih jeder arhitekture Zen2 in pa grafičnega vezja arhitekture Vega. Ker je s to serijo podjetje napravilo kar pošten napredek in se odločno prikomolčilo na področje laptopov, so bila tudi pričakovanja glede prihoda "navitih" namizniških inačic nemajhna - v glavnem pri AMDjevih partnerjih, ki po dosegljivi statistiki večino APUjev prodajo v sestavljenih računalnikih. Tudi novinci bodo v glavnem namenjeni slednjim, kajti v firmi pravijo, da jih vsaj sprva ne bo na voljo v samostojnih škatlicah; da pa se lahko "kmalu" nadejamo najave še zmogljivejših samostojnih...

63 komentarjev

Microsoft kot kaže načrtuje virtualni operacijski sistem

ZDNet - Šlo naj bi za novo ponudbo tipa namizje kot storitev, zgrajeno na temeljih Microsoftovega Virtual Desktopa, na voljo pa naj bi bila v prihodnjem letu. Kot kaže bo Cloud PC, kot ga delovno imenujejo, del ponudbe 365, in sicer za mesečno naročnino v fiksnem znesku. Kar je drugače kot pri sedanjem najemu virtualnega namizja, pri katerem uporabnik plača glede na porabljene sistemske vire. Zadevo so pri ZDNet odkrili povsem slučajno, prek zaposlitvenega oglasa.

Cloud Pc naj ne bi bil zamenjava za lokalno nameščene Windows in pisarniški paket Office, pač pa jo pri Microsoftu vidijo kot prilagodljivo ponudbo za podjetja, ki želijo svoje stare PC računalnike pretvoriti v tanke odjemalce oz. thin cliente.

Microsoft trenutno že ima storitev, imenovano Microsoft Managed Desktop, pri kateri nameščanje, vzdrževanje in upravljanje operacijskega sistema in ključnih poslovnih aplikacij ter naprav prevzame Microsoft. V paketu je še konfiguracija sistema, varnostni nadzor, analitika in 24-urna...

34 komentarjev

Proti Marsu leti prva arabska sonda

Spaceflight Now - Ponoči je z Japonske uspešno poletela raketa s prvim arabskim medplanetarnim plovilom, sondo Hope Mars Združenih arabskih emiratov, ki je namenjena proti Rdečemu planetu. Če misija v celoti uspe, bo to imeniten dosežek ne le za tamkajšnje vesoljske in tehnološke ambicije, temveč nasploh načrtovanje vesoljskih odprav, saj so Arabci projekt skorajda z ničle speljali v samo šestih letih.

Ko so leta 2014 v Združenih arabskih emiratih najavili vesoljsko misijo na Mars, jih je večina strokovnjakov v vesoljski industriji pogledala zelo postrani. ZAE niso imeli lastne vesoljske agencije ali razvojnih inštitutov za tovrstne tehnologije; celo v aeronavtiki so bili relativno gledano amaterji. Njihov poglavitni uspeh do tedaj je bilo sodelovanje z Južno Korejo, ki jim je izdelala opazovalna satelita DubaiSat 1 in 2. Toda na mnoge pomisleke so Arabci odgovorili s trdim delom ... in goro denarja. Včeraj, dve minuti pred polnočjo po našem času, so preskočili prvo veliko oviro, saj je z...

19 komentarjev

Nove podrobnosti Twitter hacka

Slo-Tech - Mineva nekaj dni od odmevnega vdora v najvidnejše račune na Twitterju in tako podjetje kot mnogi preiskovalci ter vpleteni so postregli z nekaj več detajli. Zaenkrat še vedno kaže, da je šlo za kripto-potegavščino, saj ni videti, da bi jo zlikovci podurhali z zasebnimi sporočili Obame, Muska in drugih pomembnih oseb; toda na končne sklepe bo potrebno še čakati.

V noči s srede na četrtek po našem času se je Twitterju pripetil bržkone največji vdor v zgodovini socialnih omrežij. Mnogi računi vidnih svetovnih političnih, gospodarskih in medijskih osebnosti, kot so Barack Obama, Elon Musk, Bill Gates in Jeff Bezos, so začeli bljuvati prevarantske objave, ki so imele namen od lahkovernežev izvabiti kriptokovance. Na koncu so nepridipravi dejansko pobasali za prek sto tisoč dolarjev plena, pri Twitterju pa so po dveh urah mahinacije le zaustavili - tudi s pomočjo prijemov, ki jih vidimo jako redko, kot je vsesplošno blokiranje preverjenih (verified) uporabniških računov. Ker je...

13 komentarjev

AMD je najavil Threadripperje Pro za delovne postaje

vir: AMD
AMD - Pri AMDju so naznanili posebne različice mnogojedrnih procesorjev Ryzen Threadripper, s pripono Pro, ki označuje izdelke za močnejše delovne postaje. V prosti prodaji ne bodo dosegljivi, računalniki z njimi pa prispejo septembra.

Pod značko Ryzen (Mobile) Pro AMD prodaja izdelke, namenjene delovnim postajam, kar v praksi pomeni predvsem podporo pomnilniku ECC, višje varnostne standarde in kopico dodatnih storitev vzdrževanja ter svetovanja. Threadripperji, AMDjeve mnogojedrne procesorske pošasti, stojijo nekje na meji med čipi za zmogljive zanesenjaške mašine in pa tistimi za delovne postaje. Kdor je za svoj posel želel dobrote platform za višji, korporativni del trga, je nato običajno stopil še malo višje in si omislil strežniške CPUje EPYC, zato Threadripperjev Pro doslej še nismo videli. To pa se bo kmalu spremenilo, kajti podjetje je očitno presodilo, da obstaja dovolj velika tržna niša v segmentu, ki si želi zmogljivejše delovne postaje, zasnovane na matičnih ploščah z enim...

18 komentarjev

Kako hitro se vesolje širi?

Prasevanje, kot ga je izmeril Planck

Slo-Tech - Rezultati meritev s teleskopom v Atacami (ATC, Atacama Cosmology Telescope), ki so bile izvedene v letih 2013-2016, so bili ta teden objavljeni v dveh rokopisih na arXivu. S teleskopom so merili mikrovalovno sevanje kozmičnega ozadja oziroma prasevanje, ki je najbolj zgoden ostanek mladega vesolja, ki ga lahko neposredno opazujemo. Prasevanje je posledica dogodka, ko je bilo vesolje staro 380.000 let (danes je 13,8 milijarde let), saj so se tedaj protoni in elektroni spojili v atome, vesolje pa je postalo prepustno za svetlobo. Tista iz tistega časa je danes že zelo medla in zamaknjena, a jo še vedno lahko opazujemo kot šibko prasevanje.

Z merjenjem prasevanja, ki ni povsem enakomerno razmazano po vsem nebu, dasi so razlike ranga 0,03 K, je možno izračunati nekatere značilnosti vesolja. Med njimi poleg starosti, strukture in gostote snovi tudi hitrost širjenja. To imenujemo Hubblova konstanta in do danes ni zadovoljivo izmerjena. Tu ne govorimo o malenkostni razliki, ki bi bila...

8 komentarjev

Nošnja mask težava za ameriške obveščevalce pri prepoznavanju obrazov

Slo-Tech - Epidemija covida-19 je poskrbela za preplah v ameriški Službi za domovinsko varnost (DHS), saj so nenadoma obsežni sistemi za snemanje in prepoznavanje obrazov neučinkoviti. Množično nošenje mask namreč pomeni, da ljudi ni več možno prepoznavati, zaradi česar imajo težave z nadzorovanjem javnih prostorov. The Intercept je pridobil okrožnico, ki so jo poslali iz DHS (konkretno Intelligence Enterprise Counterterrorism Mission Center) 22. maja letos in v kateri podrobno izražajo zaskrbljenost. Sistem, proti kateremu so se zagovorniki zasebnosti že dolgo borili, bo torej načel majhen virus.

Z mnenjem DHS se strinjajo tudi CBP (Customs and Border Protection) in ICE (Immigration and Customs Enforcement). Vsi ugotavljajo, da imajo maske vpliv na varnostne operacije, ki vključujejo prepoznavanje obrazov na javnih mestih. V poročilu trdijo, da bodo nasilni nasprotniki izkoristili trenutno epidemiološko situacijo in nosili maske, da bi se izognili prepoznavi obraza, za kar si vedno...

24 komentarjev

Iranski državni hekerji pomotoma objavili uvajalne videoposnetke

IBM - Kako deluje hekerske skupine, ki jih sponzorirajo države, je v grobih obrisih znano, podrobnosti vsakega napada pa preiskovalci običajno zlagajo skupaj iz ostankov zlonamerne kode, dnevniških datotek in povezav. Redkeje pa se zgodi, da hekerji sami razkrijejo svoj način dela - z videoposnetki. Prav to se je zgodilo hekerski skupini ITG18 (znano tudi kot APT35, Charming Kitten ali Phosphorous), ki je povezana z iransko vlado. Na v internet odprt strežnik so naložili 40 GB ukradenih podatkov, med katerimi je tudi približno pet ur videoposnetkov, ki jih uporabljajo za urjenje novincev. Vsebino je našel IBM, ko je njegova skupina za informacijsko varnost X-Force IRIS naletela na omenjeni strežnik.

Objavili so pet ur posnetkov (AOL.avi, Aol Contact.avi, Gmail.avi, Yahoo.avi, Hotmail.avi), ki kažejo kako vdreti v uporabniške račune različnih storitev in kako hitro sneti podatke (en primer je ameriškega pripadnika mornarice, drugi pa je iz grške mornarice). Poizkusili so vdreti v kar 75...

14 komentarjev

V Windows DNS Server odkrili 17 let staro ranljivost

vir: Pixabay

Slo-Tech - Microsoft je varnostno luknjo označil kot kritično in črvivo (wormable), saj je izpostavljena napadom s pomočjo zlobne kode, popularno imenovani črvi. Ranljivost napadalcu omogoča oddaljeno zaganjanje izvršljive programske kode na strežniku in izvajanje lažnih DNS poizvedb, s čimer bi v praksi lahko prodrl v celotno infrastrukturo organizacije. Microsoft je stopnjo ogroženosti po lestvici Common Vulnerability Scoring System (CVSS) ocenil na 10, za primerjavo, razvpiti črv WannaCry je bil po tej isti sistemizaciji ocenjen z 8,5.

Varnostno luknjo so že maja odkrili raziskovalci podjetja Check Point in odkritje posredovali Microsoftu, kjer so pred dnevi objavili popravek, ob njem pa še eno, obvodno rešitev, ki ranljivost nevtralizira prek registra. Po besedah predstavnikov Microsofta za zdaj ni indicev, da bi ranljivost kdo že poskusil zlorabiti, predstavniki Check Pointa pa so pri tem nekoliko bolj previdni, češ, obstajala je 17 let, če smo jo našli mi, ni vrag, da je ni vmes še kdo...

12 komentarjev

Nokia bo bazne postaje s 4G na 5G nadgradila programsko

Slo-Tech - Finska Nokia, ki je eden izmed ponudnikov tehnologije za postavitev infrastrukture za 5G, zagotavlja, da bodo lahko obstoječe bazne postaje 4G nadgradili kar programsko, da bodo podpirale tudi tehnologijo 5G. Trenutno lahko tako nadgradijo milijon postaj, do konca leta 3,1 milijona, prihodnje leto pa jih bo skupaj pet milijonov. Nokia ocenjuje, da bi na tak način operaterji veliko privarčevali in hkrati dobili možnost omrežje 5G postaviti zelo hitro. To v resnici ni povsem nova ideja, saj je ameriški AT&T že pred dvema letoma napovedal isto. Nokiina najava seveda zanimivo sovpada z odločitvijo Velike Britanije, da Huawei izključi iz postavljanja omrežja 5G.

Seveda programska nadgradnja ne bo čudežno omogočila, da bi obstoječe bazne postaje 4G/LTE, ki oddajajo pri 2,5 GHz in niže, čudežno začele uporabljati milimetrski del spektra (24-39 GHz). A to niti ni potrebno, saj bo frekvenca ostala ista. Tehnologija 5G/NR namreč niso v prvi vrsti frekvence, o katerih je največ javnih debat,...

31 komentarjev

Izšle specifikacije pomnilnika DDR5

Slo-Tech - Čeprav bi ga morali dočakati že predlani, je novi pomnilniški standard DDR5 prispel šele sedaj. JEDEC Solid State Technology Association, ki skrbi za standardizacijo, je danes uradno izdal nove specifikacije. Kot smo že navajeni, nova verzija vsaj podvaja zmogljivosti prejšnje. Novi čipi bodo lahko hitrejši in večje kapacitete, prve naprave pa pričakujemo prihodnje leto. Najprej bodo prispeli v strežnike, kasneje v osebne računalnike.

Novi standard podpira hitrosti do 6,4 Gb/s in dva kanala. Prvi moduli bodo verjetno zmogli 4,8 Gb/s (današnji DDR4 so 3,2 Gb/s), zgornji meji pa se bomo približali postopoma. Največji modul UDIMM bo lahko meril 128 GB, ker bodo lahko največji čipi sedaj merili 64 Gb (doslej 16 Gb). Posamezen LRDIMM pa bo tako lahko meril do 2 TB. Prvi čipi bodo seveda 16-Gb, kasneje pa pričakujemo tudi večje. Malenkost so tudi znižali obratovalno napetost, ki sedaj znaša 1,1 V. To seveda pomeni nižjo porabo, kar se približno skompenzira z večjo zmogljivostjo....

11 komentarjev

Vdor v račune slavnih na Twitterju prinesel sto tisoč dolarjev

vir: Vice
Vice - Včeraj je bil na Twitterju nenavaden dan, saj so za nekaj časa umolknile znane osebnosti, ki imajo potrjene račune (prepoznamo jih po kljukici v modrem). Twitter se je za tak ekstremen ukrep odločil, ker so neznanci vdrli v večje število računov slavnih osebnosti in jih zlorabili za zlonamerne oglase. Tako posamezniki, kot na primer Elon Musk ali Mike Bloomberg, kakor podjetja, denimo Uber, so sledilce prepričevali, naj jim pošljejo nekaj bitcoinov (denimo za tisoč dolarjev), pa jim bodo povrnili dvojno. Kljub prozornosti te prevare so zlikovci uspeli nažicati več deset tisoč dolarjev.

Vdori v profile se seveda dogajajo, za kar je najpogosteje kriv uporabnik, ki so mu tako ali drugače izmaknili (ali uganili) geslo. V tem primeru pa je bilo tarč preveč, da bi bil razlog tako banalen. Izkazalo se je, da so se napadalci obrnili na drugo najpogostejšo tarčo - na zaposlene. Motherboard Vice piše, da so viri blizu podjetja potrdili, da je hekerjem pomagal eden izmed zaposlenih. Pri tem...

25 komentarjev

ECJ razveljavil odločitev Komisije o primernosti varovanja osebnih podatkov v ZDA

ECJ - Ko smo pred petimi leti poročali o odločitvi sodišča EU, ki je takrat razveljavilo dogovor med Komisijo in ZDA o varnem pristanu na področju izvoza osebnih podatkov, si nihče ni predstavljal, da bo sodišče čez pet let moralo ponoviti odločitev.

Danes je sodišče objavilo sodbo, s katero razveljavlja odločitev Komisije, s katero je ta ugotovila, da je zaščita osebnih podatkov v ZDA primerljiva evropski. Primer seveda zadeva ponudnika družbenega omrežja Facebook in njihovo benevolentno sodelovanje z ameriškimi obveščevalnimi službami. Poglejmo.

Facebook ima trenutno poldrugo milijardo aktivnih uporabnikov (ki še kar prihajajo), vendar se njihov pravni oddelek trenutno ukvarja predvsem z enim posameznikom, ki njihove storitve pravzaprav ne želi več uporabljati.

O delu avstrijskega pravnika in aktivista Maxa Schremsa smo že pisali. Njegova zgodba se je začela pred dobrimi devetimi leti, ko je tekom študijske izmenjave v ZDA poslušal predavanja Facebookevega prvega pravnika za...

21 komentarjev

Huawei začel patentno vojno proti ZDA

Forbes - Huawei je na izključitev iz gradnje omrežja 5G v ZDA, Veliki Britaniji in nekaterih drugih državah, ki so se uklonile ameriškemu pritisku, odgovoril z začetkom patentne vojne. Kot je Bloomberg ugotavljal že pred poldrugim mesecem, ima Huawei v lasti dovolj patentov, ki pokrivajo določene aspekte 5G, da lahko pošteno zagreni življenje ostalim ponudnikom infrastrukture in odjemalcev. Huawei je sedaj grožnje uresničil.

Večino patentov za 5G imajo v lasti Huawei, Samsung, LG, Nokia, Ericsson in Qualcomm. Od teh je le slednje iz ZDA. Tehnologije 5G ni možno implementirati brez uporabe teh patentov, ki sodijo med tako imenovane SEP (standard essential patents), torej bodo omenjena podjetja prejemala licenčnine ne glede na to, kdo bo gradil. Razčlenitev, koliko patentov je potrebnih za 5G, ni preprosta. GreyB in Amplified ocenjujeta, da jih je vsaj 6400, ključnih pa je 1658. Koliko je posamezen patent vreden, pa bo naslednje veliko vprašanje, če se udeleženci ne bodo mogli dogovoriti...

127 komentarjev

Spotify prispel v Slovenijo

Slo-Tech - Priljubljena švedska storitev za pretočno predvajanje glasbe Spotify je po več letih napovedi prišla tudi v Slovenijo. Njegova konkurenca je našo državo že opazila, tako da se Spotify pridružuje kot zadnji izmed velikih ponudnikov. Danes je Spotify začel delovati v ducatu novih držav, ki sodijo v (jugo)vzhodno Evropo. Največji novi trg bo Rusija, prispel pa je še v Albanijo, Belorusijo, Bosno in Hercegovino, Črno goro, Hrvaško, Kazahstan, Kosovo, Makedonijo, Moldavijo, Srbijo in Ukrajino.

Spotify nudi osnovno naročnino, ki stane šest evrov, deluje pa tudi brezplačno. V slednjem primeru si glasbe ne moremo izbirati v celoti, prav tako pa moramo vmes poslušati reklame. Izberemo lahko posamezne albume ali sezname, ki se potem predvajajo v osnovni kakovosti in naključno brez preskakovanja. Prav tako šest evrov mesečno staneta tudi Apple Music in YouTube Music, Deezer pa stane sedem evrov. Ima pa Spotify še študentsko verzijo za tri evre, paket za par (osem evrov) in družinski paket za...

81 komentarjev

ZDA vendarle ne bodo izgnale študentov, če so predavanja na spletu

Slo-Tech - Odločitev ameriške imigracijske policije (ICE), da izženejo vse tuje študente, ki so jim univerze zaradi epidemija covida-19 predavanja prestavila na splet, je doživela preobrat. Potem ko sta MIT in Harvard vložila tožbo zoper državo, so v poravnavi dosegli umik spornega določila. Na okrožnem sodišču v Massachusettsu je v poravnavi vlada umaknila sporno politiko, tako da bodo še naprej veljali stari pogoji od letošnje pomladi.

To pomeni, da bodo tuji študentje, ki v ZDA prebivajo na podlagi vizumov F-1 in M-1, smeli ostati v državi, četudi bodo njihove univerze - katerekoli so to, ne le Harvard in MIT, ki sta tožila - predavanja preselila na splet. Univerzi sta pred sodiščem zatrjevali, da bi z izgonom študentov nastala nepopravljiva škoda. Po drugi strani pa je država trdila, da so bila navodila iz marca le začasna in da so že tedaj povedali, da jih bodo sproti prilagajali situaciji. Univerzama je pritrdilo več kot 60 drugih visokošolskih ustanov, ki so poslala tako imenovana...

0 komentarjev

Apple izbojeval novo bitko v davčni vojni z EU

Reuters - Splošno sodišče EU v Luksemburgu je odločilo, da Apple ni dolžan poravnati 13 milijard evrov visoke kazni, ki jo je pred štirimi leti dobil zaradi domnevno privilegirane davčne obravnave na Irskem. Kazen mu je tedaj izrekla Evropska komisija (EK), Apple pa se je skupaj z irsko vlado nanjo pritožil, kljub temu pa je pred dvema letoma znesek že poravnal, skupaj z dobro milijardo evrov obresti.

Spomnimo, EK je leta 2016 po triletni preiskavi odločila, da je irska davčna uprava Applu odobrila izrazito ugoden davčni režim, ki ga ostala podjetja niso bila deležna, zato je po mnenju komisije šlo za nedovoljeno državno pomoč. Bruselj je zato tedaj od Irske zahteval, da od Appla izterja 13 milijard evrov neporavnanih davkov. Znano je, da je Apple na Irskem prikazoval večino mednarodnega prometa, a zaradi omenjene davčne obravnave ni plačeval skoraj nič davka na dobiček. Standardna davčna stopnja na Irskem sicer znaša 12,5 %, pri Applu pa je ta delež po letu 2003 padel na 0,005 odstotka.

A...

20 komentarjev

Odkrit način za modificiranje mitohondrijskega genoma

vir: Nature
Nature - Ameriški raziskovalci so odkrili način, kako usmerjeno spreminjati genom mitohondrijev, česar doslej še nismo znali. Odkritje je pomembna prelomnica v genskem inženiringu in odpira vrata tako za globlje raziskave mitohondrijev kot tudi zdravljenje bolezni, ki jih povzročajo defektni primerki.

Mitohondriji so bržkone najbolj poznani organeli v celici. Proizvajajo energijo, ki poganja naša telesa, zanimivi pa so tudi zato, ker imajo lasten genom, ki se dedno prenaša z jajčeci, torej po materini strani. Slednje hkrati pomeni možnost družinskega prenašanja genskih defektov in medicina pozna prek 150 s tem povezanih sindromov, ki na primer v Združenih državah letno prizadenejo nekaj tisoč otrok. Trenutno se s to težavo soočamo s pomočjo donorskih jajčnih celic pri in-vitro fertilizaciji, kar v efektu pomeni, da napravimo otroka treh staršev. Nekaj let znamo pokvarjene mitohondrije tudi tarčno uničevati, in sicer s pomočjo genske metode TALEN. Natančnih, usmerjenih sprememb v teh...

9 komentarjev

Velika Britanija Huaweiju prepovedala gradnjo omrežja 5G

vir: Flickr

vir: Reuters
Slo-Tech - V Veliki Britaniji se je pri gradnji omrežja 5G zgodil pričakovan preobrat, saj je v nasprotju z januarsko odločitvijo, ki je Huaweiju dovolila sodelovanje pri postavljanju nebistvenega dela infrastrukture, odslej Huawei izključen iz gradnje omrežja. V povezavi z ameriškimi sankcijami zoper Huawei je britanski National Cyber Security Centre izvedel tehnični pregled, na podlagi katerega so se odločili za blokado Huaweija. Odločitev je sprejel National Security Council, ki mu predseduje premier.

Od 31. decembra 2020 bodo prepovedani nakupi nove Huaweijeve opreme za 5G, medtem ko bo do konca leta 2027 treba odstraniti vso Huaweijevo opremo iz omrežij 5G. Kot doslej ostaja v veljavi prepoved sodelovanja Huaweija pri gradnji jedrnih oziroma bistvenih delov omrežja, le da se sedaj širi še na nebistvene. Britanski minister za telekomunikacije Oliver Dowden je dejal, da se je stališče britanske vlade spremenilo, ker so se spremenila dejstva. Huawei je izrazil obžalovanje in dejal, da so...

22 komentarjev

Trump priznal kibernetske napade na Rusijo

Slo-Tech - V intervjuju za The Washington Post se je ameriški predsednik Donald Trump pohvalil, da je leta 2018 odobril kibernetski napad na rusko farmo trolov IRA (Internet Research Agency), s čimer je prvikrat izrecno priznal izvajanje kibernetski napadov. ZDA (in tudi ostale države) namreč običajno zatrjujejo, da nikoli ne izvajajo internetnih napadov, temveč se le branijo pred napadi drugih držav - kar je zanimivo, če jih bojda nihče ne proži. V najnovejšem intervjuju pa je Trump ponosno dejal, da so ustavili Ruse.

Dogajanje sega v letu 2018, ko so bile v ZDA vmesne volitve (za del Senata). Ameriški obveščevalci so že v začetku leta opozarjali, da tuje sile napadajo ZDA in da skušajo vplivati na rezultate volitev. Večinoma gre za propagandne napade, ko farme trolov zasipavajo družbena omrežja z vsebinami in odzivi, ki so videti legitimni, s čimer skušajo preobrniti javno mnenje. Poleg tega naj bi si prizadevali tudi za stare dobre vdore v ameriški sistem za glasovanje in v strežnike...

7 komentarjev

Kitajska baza dednih podatkov ima velike razsežnosti

Slo-Tech - Na avstralskem inštitutu ASPI so predstavili rezultate raziskave kitajskega vsedržavnega zbiranja dednega materiala moške populacije, v kateri so prišli do sklepa, da skuša oblast zbrati DNK približno desetine vse moške populacije, s čimer bi teoretično pridobila možnost izslediti kateregakoli moškega posameznika v državi.

Pred tremi leti so se kitajski državni mediji prvič pohvalili, da tamkajšnji varnostni organi gradijo gigantsko banko dednih podatkov svojih državljanov, s katero si želijo pomagati pri lovljenju težjih zločincev. K temu naj bi jih spodbudili uspehi v rabi DNK pri iskanju morilcev v nekaterih odmevnejših primerih v Notranji Mongoliji v preteklih dvajsetih letih. Obširna raziskava ustanove Australian Strategic Policy Institute (ASPI) v Canberri pa sedaj odstira tančico s tega očitno precej širokopoteznega projekta. Raziskovalci so analizirali pot opreme za jemanje, analizo in shranjevanje vzorcev DNK v kitajskih ustanovah; akcije policije, predvsem na kitajskem...

34 komentarjev

Slovenski projekt distribuiranega računanja Covid.si dobil Microsoftovo podporo

Slo-Tech - Projekt Covid.si, ki so ga zagnali in ga vodijo Črtomir Podlipnik, Marko Jukić in Sebastian Pleško, v njem pa sodeluje še več posameznikov, je dobil Microsoftovo podporo. Spočetka ljubiteljski projekt boja proti koronavirusu s skupnostno znanostjo, kjer so lahko posamezniki donirali računske cikle za preverjanje interakcije biomolekul s specifičnimi deli koronavirusa (virtualno rešetanje, kar je eden izmed korakov pri iskanju in razvoju zdravil), je kmalu prerasel garažne okvire in postal vseslovenska atrakcija. Začetniki projekta, ki imajo obilico izkušenj z digitalnim iskanjem zdravil oziroma preverjanjem interakcij bioloških učinkovin, so projekt sproti negovali in širili, saj je imel v nekem trenutku več kot 23.000 uporabnikov. Računske moči je (bilo) ogromno.

Sedaj so avtorji projekta sklenili dogovor z Microsoftom, ki ga bo podprl z donacijo računske moči na platformi Microsoft Azure. Microsoft je zagnal širši petletni projekt AI for Health, kjer je na voljo 60 milijonov...

3 komentarji

Je mogoče blažiti tudi hrup, ki prihaja skozi odprta okna?

IEEE Spectrum - Singapurski inženirji so se lotili aktivne nevtralizacije mestnega hrupa, ki vdira skozi odprta okna, na podoben način, kot to počno slušalke, in prišli do spodbudnih rezultatov.

Aktivno blaženje hrupa v slušalkah poteka tako, da naprava zaznava zunanji trušč in nato proizvede "dušilni" zvok, katerega zvočni valovi imajo ravno nasprotno fazo od hrupa, s čimer ga ob interferenci uničijo. Prijem je s področja zvočne periferije prodrl tudi drugam, na primer v letala in pa avtomobile, kjer znamo z zvočniki ublažiti hrup motorja. Raziskovalci s singapurske Tehnološke univerze Nanyang pa so se odločili pristop preizkusiti kar na odprtih oknih, da bi tako morda ob zračenju zmanjšali jakost zvoka mestnega vrveža. Uporabili so 24 majhnih zvočnikov, razporejenih v mrežo 3×8, in prišli do spodbudnih rezultatov.

V frekvenčnem spektru med 300 in 1000 herci, kjer se nahaja večina mestnega hrupa, so jakost uspeli zmanjšati za približno polovico, oziroma okrog deset decibelov. To pomeni razliko...

58 komentarjev

Ubisoft zaradi zlorab zapuščajo direktorji

Reuters - Iz francoskega založnika iger so včeraj sporočili, da zaradi obtožb o spolnem nadlegovanju in zlorabah podjetje zapuščajo kreatvni direktor Serge Hascoët, globalni šef za človeške vire Cécile Cornet in izvršni direktor Ubisoftove kanadske podružnice, Yannis Mallat. Že tekom minulega tedna je svoj odhod zaradi podobnih obtožb napovedal podpredsednik družbe, Maxime Béland.

Odhajajoči niso kdorsibodi; Mallat se je denimo kot producent podpisal pod uspešnice, kot so Prince of Persia: The Sands of Time, Assassin’s Creed, Rainbow Six, Far Cry, Watch Dogs in For Honor.

Ubisoft se je pred časom znašel v osrčju afere #metoo, obtožbe, ki vodstvu pripisujejo še kar šokantna dejanja pa temeljijo na izpovedih okoli sto zaposlenih. CEO Yves Guillemot bo zdaj osebno nadzoroval prenovo kreativnih procesov v podjetju, za procese, povezane s človeškimi viri pa so najeli mednarodno svetovalno podjetje, ki bo poskušalo normalizirati domnevno toksično delovno okolje in medsebojne odnose v družbi.

13 komentarjev

Foxconn bo investiral milijardo dolarjev v Indijo

Reuters - Največji proizvajalec elektronike na svetu, tajvanski Foxconn (ki ima tovarne v glavnem na Kitajskem), bo vložil milijardo dolarjev v razširitev indijskega obrata za sestavljanje Applovih iPhonov. Tudi na tak način Apple, od katerega je Foxconn močno odvisen, ščiti svoje pozicije med trgovinskim sporom med Kitajsko in ZDA. Apple zato na svoje dobavitelje, med katerimi je Foxconn ključen, pritiska, naj čim več proizvodnje preselijo izven Kitajske.

Foxconn bo širil tovarno Sriperumbudur v zvezni državi Tamil Nadu, približno 50 kilometrov zahodno od Chennaija. V tovarni že sedaj proizvajajo iPhone XR, v prihodnjih treh letih pa bodo proizvodnje kapacitete še povečali. To bo vključevalo tudi proizvodnjo še drugih modelov iPhonov in zaposlitev dodatnih 6000 ljudi. Poleg tega ima Foxconn tovarno tudi na jugu Indije v v zvezni državi Andhra Pradesh, kjer pa ne proizvaja Applovih naprav. Proizvaja pa nekaj Applovih naprav tudi podjetje Wistron v indijskem Bengaluruju.

Uradno Apple...

15 komentarjev

Torvalds v Linuxu sprejel smernice za vključujoč jezik

Heise - Razprava o vključujočem jeziku, ki se izogiba stereotipom in neprimernemu besedišču ter jo je pred tednom dni ponovno sprožil Intelovec in razvijalec Linuxa Dan Williams, je dobila svoj odsev tudi v Linuxovem jedru. Gre za terminologijo, kot je master/slave, blacklist/whitelist in podobno, ki bi jo želeli zamenjati z na primer primary/secondary in denylist/allowlist. Linus Torvalds, glavni skrbnik Linuxovega jedra, je Torvalds sprejel malenkostno spremenjen predlog, ki so v bistvu priporočila in splošne smernice.

Razprava, ki je potekala prek elektronskih sporočil teden dni, je prinesla precej argumentov in jo je priporočljivo prebrati. Williams pa je ob svojem predlogu pripravil tudi dokument inclusive-terminology.rst, v katerem je navedel razloge za spremembe in predlagano terminologijo. Na koncu ta dokument ni bil vključen v jedro, ker so se želeli izogniti prisili in netehničnim dokumentom v jedru, ker bi ti vodili le k nadaljnjim razgretim debatam. Je pa Torvalds same...

26 komentarjev

Facebook razmišlja o prepovedi političnih oglasov pred ameriškimi volitvami

Slo-Tech - Facebook ni nikoli zares preverjal resničnost trditev v političnih (ali kakšnih drugih) oglasih, čeprav so imeli vzpostavljeno politiko oglaševanja. Toda tekom let so jo raje prilagajali, kakor da bi se zapletali v boje s politiki. Oglase so odstranjevali le v zelo omejenih primerih, ko so kršili pravila glede oglasov, ki bi vplivali na udeležbo. Letos pa utegne Facebook problem zavajajočih oglasov z neresnicami rešiti salomonsko. Prepovedali bi vse politične oglase. Facebooka to finančno ne bi prizadelo, saj v enem četrtletju s političnimi oglasi zaslužijo nekaj deset milijonov dolarjev (v zadnjem 29 milijonov), kar v primerjavi s 17 milijardami prihodkov ni opazno.

Kot piše Bloomberg, ki se sklicuje na vire blizu podjetja, Facebook premišljuje o prepovedi političnih oglasov v obdobju neposredno pred ameriškimi predsedniškimi volitvami novembra letos. Odločitev seveda še ni dokončna, saj še ni dozorela niti oblika izvedbe. Po eni strani bi s tem preprečili manipulativne objave,...

4 komentarji

Francija sprejela zakon o preverjanju starosti na pornografskih straneh

Slo-Tech - Francoski parlament je v četrtek sprejel zakon proti nasilju v družini, ki med drugim uvaja preverjanje starosti obiskovalcev pornografskih spletnih straneh. Sprva tega ni bilo v zakonskem osnutku, a je Senat junija z amandmajem dodal tudi preverjanje starosti.

Kako bodo posamezni strani izvajale obveznost ugotavljanja starosti obiskovalcev, je prepuščeno upravljavcem. Zakonodajalec predlaga uporabo kreditnih kartic, ki jih mladoletni običajno ne morejo dobiti. Druga možnost je uporaba državnega sistema FranceConnect, ki ga uporabljajo za dostop do digitalnih storitev francoske javne uprave. Na koncu bo primernost posameznih načinov presojal regulator CSA, ki bo dobil tudi možnost izrekanja sankcij. Tuje spletne strani, ki se ne bodo držale zakona, bodo v Franciji blokirane s sodno odredbo, ki bo blokado naložila operaterjem. Francoski predsednik Macron se je za uvedbo preverjanja starosti zavzel januarja letos

Podobno zakonodajo so sprejeli tudi v Veliki Britaniji že leta 2017,...

124 komentarjev

Android 10 se širi hitreje od predhodnikov

Slo-Tech - Fragmentacija trga naprav z Androidom se najjasneje kaže v velikem številu različnih verzij sistema, ki so v vsakem trenutku nameščene na napravah po svetu. Ker proizvajalci pametnih telefonov potrebujejo mesece, da novo verzijo Androida prilagodijo za svoje naprave, kar tako ali tako privoščijo le mlajših napravam (dve leti bo že zgornja meja), nove verzije Androida po izidu le počasi pridobivajo tržni delež. Najnovejši Android 10 je v tem pogledu boljši od predhodnikov.

Po 300 dneh od izida je namreč našel pot na 400 milijonov naprav. Vseh naprav je 2,5 milijarde, ocenjuje Google, torej je to 16 odstotkov. To pomeni, da je Android 10 tudi procentualno uspešnejši od predhodnikov (Oreo, Pie). V prihodnost pa želi Google ta postopek še olajšati, pri čemer bo ključna prenosljivost jedra. Cilj je pripraviti General Kernel Image (GKI), ki bi bil neodvisen od dejanske naprave, torej nekakšen projekt Treble za jedro. Takšen GKI bi deloval na vseh napravah, potrebni gonilniki pa bi se...

16 komentarjev

Na obzorju plačljiva različica LibreOffica?

Linux Weekly News - Popularni odprtokodni pisarniški paket bo v sedmi izdaji, ki bo uradno izšla čez kak mesec dni, najverjetneje dobil priponko "Personal edition". V odprtokodni skupnosti je zaradi tega precej završalo, saj to obenem nekako pomeni, da bo obstajala tudi poslovna, plačljiva različica. In res, kot so na blogu sporočili iz Document Foundation, organizacije, ki skrbi za razvoj LibreOffica in, ki bo jeseni praznovala desetletnico, se bo to najverjetneje zares zgodilo.

Etiketa personal edition je namreč del petletnega marketinškega načrta, ki so ga pripravili v Document Foundation, vse skupaj pa je v javnost prišlo delno po nesreči, saj posvetovanja s skupnostjo še niso povsem končana.

Skratka, skrbi so odveč, če uporabljate LibreOffice, ga boste brezplačno uporabljali še naprej. Bo pa v bodoče na voljo tudi enterprise različica, s svojim naborom orodij in storitev, ki jih bo potrebno plačati. Razlog je podoben, kot pri številnih drugih odprtokodnih projektih; gre za programsko opremo,...

100 komentarjev

ZDA želijo izgnati tuje študente, ki imajo spletna predavanja, MIT in Harvard tožita državo

Slo-Tech - V začetku tedna je ameriškaimigracijska policija (ICE, Immigration and Customs Enforcement) presenetljivo objavila, da bodo tuje študente, katerih šole bodo zaradi epidemija covida-19 prešle na spletna predavanja, deportirali. Vsi študentje z vizam F-1 in M-1, ki so vpisani na univerze, ki so se zaradi varnosti odločile predavanja v celoti preseliti na internet, ne bodo mogli podaljšati vizumov ali vstopiti v ZDA. Kdor je že v ZDA, bo moral državo zapustiti kljub veljavnemu vizumu. Edini način, da ostanejo legalno v ZDA, je poslušanje kurzov, ki se izvajajo v živo. Edina izjema so imetniki vizumov F-1, ki študirajo angleščino, ter študentje F-1, ki so v šolah s hibridnim programom. Za M-1 popustov ni in bodo morali študentje čisto vseh predmete poslušati v živo, če bodo želeli ostali legalno v ZDA. V primeru, da se epidemiološka situacija poslabša in bodo šole sredi semestra prešle na spletni način, bodo morali njihovi študentje sredi semestra zapustiti ZDA.

Odločitev je dvignila...

36 komentarjev

Qualcomm prenovil Snapdragon 865

Slo-Tech - Nova verzija mobilnega procesorja Snapdragon se imenuje 865 Plus in bo namenjena zlasti za igranje iger, so ob predstavitvi novinca povedali v Qualcommu. V primerjavi s standardno verzijo bo hitrejši za okrog 10 odstotkov, za kar so zaslužne tri izboljšave. To so povišana frekvenca na 3,1 GHz, (prej 2,84 Ghz) vgrajeni Adreno 650 in čip FastConnect 6900 za Wi-Fi s hitrostmi do 3,6 Gb/s.

Na podoben način je Qualcomm lani osvežil Snapdragon 855, ki je takisto dobil verzijo Plus. Tudi tokrat pa je izostala najbolj težko pričakovana novost: modem X55, ki bi prinesel 5G. Zanj bo treba počakati do novega procesorja v letu 2021. Seveda ga proizvajalci kot ločen kos silicija lahko vgradijo že sedaj (in to tudi počno), a je takšna rešitev okornejša (z vidika prostora in porabe energije). Prve naprave, ki bodo dobile novi procesor, bodo telefoni za igranje iger: Asus ROG Phone II, Nubia Red Magic 3 in Black Shark 2 Pro, imel pa ga bo tudi širše znani OnePlus 7T Pro. Uradno najavo telefonov...

1 komentar

Intel predstavil Thunderbolt 4

Slo-Tech - Intel je predstavil podrobnosti prihajajočega standarda Thunderbolt 4, ki je osnovan na specifikacijah USB4 in ga oglašujejo kot univerzalni priključek. Prek Thunderbolta 4 se bodo priklapljali monitorji, diski, zunanje grafične kartice, docki itd. Thunderbolt 4 bo združljiv s priklopi USB (tudi USB4) in Thunderbolt 3, zato bojazni o nezdružljivosti to pot odpadejo.

Thunderbolt 4 bo podpiral hitrost do 40 Gb/s, kar bo dovolj za hkratni priklop dveh monitorjev z ločljivostjo 4K. To je enaka hitrost, kot jo omogoča že standard Thunderbolt 3, zato je treba izboljšave iskati drugje. Prva bo že ta, da na Thunderboltu 3 niso delovali vsi monitorji v takšni kombinaciji, v novi verziji pa bodo. Intel pravi, da bo novi standard podpiral priklop naprav z največ štirimi priključki Thunderbolt 4 (kot vozlišče), kable maksimalne dolžine 2 metra, polnjenje, zbujanje računalnika in VT-d zaščito (DMA). Mimogrede, oba standarda (3 in 4) bosta imela oznako preprosto Thunderbolt, zato bo na prvi...

31 komentarjev

Apple širi program neodvisnih servisov v Evropo

Apple - Program, ki so ga lani poleti začeli v ZDA, obsega redno dobavljanje rezervnih delov, orodij in servisnih navodil neodvisnim servisnim podjetjem in posameznikom. Program za zdaj teče le za iPhone, ne pa tudi za iPade, Mace in Macbooke. Kot so sporočili iz Appla, bodo neuradna popravila svojih telefonov zdaj omogočili tudi v 32 državah stare celine in v Kanadi.

V resnici je za lanskoletno rojstvo programa zaslužna trajnostna ideja "pravice do lastnega popravila", katere uveljavitev uporabniki glasno zahtevajo prav v Kanadi in v EU. Evropska komisija je tako spomladi objavila načrte, po katerih bi jo v EU uzakonili že prihodnje leto. Zato je jasno, da je program neodvisnih servisov za Apple vmesna, manj škodljiva opcija, ki se ji je v ZDA v slabem letu dni doslej pridružilo 140 podjetij na 700 lokacijah.

Vključitev v program je brezplačna, serviserji morajo le opraviti posebno Applovo izobraževanje, podjetje pa nato prejme vse potrebno za izvajanje popravil, tako tistih v...

45 komentarjev

Googlov internet z balonov začel delovati v Keniji

Slo-Tech - Alphabet Loon je začel delovati v Keniji, kar je prva večja komercialna uporaba tehnologiji, so sporočili iz podjetja. V sodelovanju z lokalnim operaterjem Telkom Kenya bodo pokrili 50.000 kvadratnih kilometrov veliko območje, kar je približno 8,5 odstotka kenijskega ozemlja. Gre za predele, kjer je povezljivost zaradi slabše nedostopnega terena in pomanjkljive zemeljske infrastrukture slaba. Preizkusi tečejo že od začetka, v njih pa je sodelovalo 35.000 uporabnikov, ki večinoma sploh niso vedeli, da se jim internet zagotavlja z baloni.

Dostop do interneta bo zagotavljalo 35 balonov, ki se bodo ves čas premikali na višini 20 kilometrov. Ves čas bodo analizirali vetrove in pogoje v ozračju, da bodo z vertikalnim gibanjem lahko zajadrali vetrove, ki jim bodo omogočile ostati na želenem področju. Baloni so narejeni iz polietilena (PE) in imajo površino, ki je primerljiva z igriščem za tenis. Energijo dobijo od sončnih celic, saj na višini 20 kilometrov ni vremena (niti oblakov).

Med...

15 komentarjev