»

Kitajska nosilna raketa nenadzorovano pada proti tlom

Space News - Osrednja potisna stopnja kitajske nosilne rakete Dolgi pohod 5B, ki je pred dnevi v vesolje ponesla prvi modul vesoljske postaje Tiangong, bo po vsem sodeč v atmosfero vstopila nenadzorovano, pri čemer bodo njeni deli na tla padli okoli osmega maja.

29. aprila so Kitajci v Zemljino krožnico uspešno izstrelili prvi del svoje modularne vesoljske postaje Tiangong. Tovorna mula je bila nova nosilna raketa Dolgi pohod 5B, in sicer v precej samosvoji konfiguraciji, saj poleg štirih stranskih potisnikov uporablja zgolj eno osrednjo potisno stopnjo. To pomeni, da je glavni del nosilne rakete dosegel orbito, s čimer se razlikuje od klasičnega pristopa, po katerem prve potisne stopnje ne dosežejo ubežne hitrosti in namesto tega balistično padejo na dobro predvideno območje. Naprave, ki jih želimo na tla poslati iz orbite, je treba z dodatnim potiskom premišljeno suniti v atmosfero, če želimo vsaj približno nadzorovati njihov padec. Obstaja pa seveda še druga možnost: da izid prepustimo...

30 komentarjev

Velik napad DDoS na belgijsko javno upravo

Slo-Tech - Strani, katerih strežniki gostujejo na Belnetovem omrežju, so bile danes večji del dneva nedosegljive. Belnet, ki je belgijski državni ponudnik dostopa do interneta, ki ga uporablja večinoma javni sektor, je bil tarča obsežnega napada DDoS. Zaradi tega so bile nedosegljive strani več kot 200 belgijskih uradov, agencij in vladnih služb, ministrstev, parlamenta itd. Težave so imeli tudi platforma za oddajo davčnih obračunov in drugih obrazcev, več šol in univerz, ki so uporabljale orodja za poučevanje na daljavo. Nedostopen je bil tudi portal za prijavo na cepljenje proti covidu. Motnje so prekinile tudi delovanje parlamentarnih odborov, saj se ti niso mogli sestati na daljavo.

Belgijsko pravosodno ministrstvo je potrdilo težave. Številni uporabniki interneta so opazili, da je začetek motenj sovpadal z začetkom seje parlamentarnega odbora za zunanje zadeve, kjer bi morali obravnavati kitajsko ravnanje z Ujguri in poslušati pričevanje preživelega interniranca iz delovnega taborišča....

69 komentarjev

Nov napad Spectre?

Ars Technica - Pred dobrimi tremi leti smo izvedeli za napada Spectre in Meltdown, ki sta proizvajalcem procesorjem povzročila obilico sivih las. Odkritje je pokazalo, da so moderni procesorji zaradi optimizacij (speculative execution) za večjo zmogljivost ranljivi na napad, ki nepooblaščenemu programu omogoča prebiranjem pomnilniških delov, do katerih nima dostopa. To je problematično, ker se tam lahko (in dostikrat tudi se) skrivajo gesla, ključi in drugi občutljivi podatki. Proizvajalci procesorjev so razvili različne tehnike za blažitev teh ranljivosti, izmed katerih so nekatere zaščitile tudi stare procesorje, predvsem pa so se posvetili novim, kjer so lovili občutljivo razmerje med hitrostjo in varnostjo. Raziskovalci z univerz v Virginiji in San Diegu pa sedaj proizvajalcem sporočajo, da so spet na začetku.

Raziskovalci namreč AMD-ju in Intelu sporočajo, da so odkrili način napada, ki premaga Intelovo zaščito LFENCE in drugi AMD-jeve zaščite. Nova metoda napada predpomnilnik na...

14 komentarjev

Amazon tudi lani v EU formalno z izgubo in brez davka na dobiček

Slo-Tech - Amazon je v minulem letu v Evropi ustvaril 44 milijard evrov prihodkov, kažejo bilance, ki jih je podružnica Amazon EU Sarl oddala v Luksemburgu. Od tega zneska Amazon ni plačal nič davka na dobiček, saj je uradno evropska podružnica ustvarila 1,2 milijarde evrov izgube. Po luksemburški zakonodaji lahko del tega zneske prenese v prihodnja leta. Že iz preteklih let ima podjetje 2,7 milijarde evrov izgube, ki jo bo lahko pobotalo s prihodnjimi dobički. Predlani je Amazon v Luksemburgu ustvaril 32 milijard evrov prihodkov, lanski pa so eksplodirali tudi zaradi pandemije. Ljudje so več kupovali prek interneta, zaradi dela na daljavo pa se je povečalo tudi povpraševanje po AWS.

Skozi luksemburško podružnico izvajajo prodajo na evropski trg, a ima zaposlenih le 5262 ljudi. To pomeni, da prihodki na zaposlenega znašajo astronomskih 8,4 milijona evrov. Koliko je Amazon zaslužil v posamezni evropski državi, v prijavi ne razkrivajo. Amazon sicer trdi, da plačujejo vse potrebne davke v vseh...

116 komentarjev

Začenja se sodni proces v sporu med Epic Games in Applom

Ars Technica - Po tem, ko so se pri Epic Games lansko poletje spustili v razvpit odprti spopad z Applom, glede višine trošarine na App Storu, se v ponedeljek naposled dejansko začenja sodni proces, ki naj bi predvidoma trajal tri tedne.

Večina najvidnejših nalinijskih trgovin, kot so App Store, Google Play in Steam, od vsake transakcije pobere 30 odstotkov. Ta relativno visok znesek že dolgo časa žuli podjetja, ki na teh tržnicah prodajajo svoje vsebine. Lanskega avgusta pa je nezadovoljstvo doseglo vrelišče, ko so se v Epic Games odločili spustiti v odprt in medijsko razvpit spor z Applom in Googlom na način, da so v igro Fortnite vdelali možnost, da uporabnik mikroplačil obe veliki tržnici obide. Velikana sta odgovorila z blokado Fortnita, ki tako na telefonih odtlej ni več posodabljan, Epic pa je v odgovor tožil. Čeprav gre za splošen odpor proti visokemu "davku", pa se je spopad izkristaliziral predvsem v dvoboj med Epicom in Applom - zvečine zato, ker so v Cupertinu na vse skupaj odgovorili...

30 komentarjev

Intel bi od EU 8 milijard evrov subvencij za proizvodnjo čipov

Pat Gelsinger, CEO Intela

vir: Wikipedia
Slo-Tech - Minuli petek se je na svojem prvem obisku v Evropi mudil Pat Gelsinger, izvršni direktor Intela. Med drugim se je v Bruslju srečal z evropskim komisarjem Thierryjem Bretonom, osrednji del sestanka pa je bil namenjen krizi z dobavami silicijevih čipov po svetu in tudi o morebitni Intelovi naložbi v proizvodne kapacitete na starem kontinentu. Podobno, 20 milijonov ameriških dolarjev vredno naložbo, so nekaj tednov nazaj napovedali v ZDA. EU si namreč v naslednjem desetletju želi doseči približno 20 odstotni globalni delež proizvodnje polprevodniških izdelkov.

Kot je Gelsingerja pozneje povzel Politico, si Intel od EU želi subvencije v višini 8 milijard evrov. Predstavniki Intela so znesek pozneje poskušali zanikati, češ, da niso govorili o konkretnih številkah, pač pa so Bruselj, podobno kot prej Washington pozvali, naj naložbe v polprevodniške kapacitete napravijo konkurenčne takim naložbam v Aziji.

Del Gelsingerrjevega obiska je bil namenjen iskanju evropske lokacije za tako...

50 komentarjev

Za razliko od konkurence Google ne bo omogočal stalnega dela od doma

Slo-Tech - Ko se je začela epidemija covida-19, je Google večino zaposlenih poslal delat od doma. V ZDA se epidemija počasi umirja, ko cepljenje poteka s polno paro, zato bodo tudi podjetja poklicala zaposlene nazaj v pisarne. Google to načrtuje za september, nad čemer pa vsi niso navdušeni.

Z delom od doma je križ, saj ga nekateri zaposleni obožujejo, zaradi česar sta na primer Microsoft in Twitter sporočila, da bo to ostala stalna možnost, drugi zaposleni pa ga črtijo. Googlovo vodstvo sodi v slednjo skupino, saj želijo ljudi nazaj v pisarne. To pa jezi več zaposlenih, ki bi vendarle raje ostali pri trenutnem režimu dela. Številni so se ob začetku epidemije tudi preselili, saj nimajo namena več delati iz pisarn. Če bo Google to zahteval, bodo službo zamenjali, so povedali. Ob tem je treba priznati, da Google nikoli ni omenjal stalnega dela od doma, so pa večkrat prestavili datum, kdaj bo vrnitev potrebna.

Google je sicer lani sporočil, da bodo testirali hibridni režim, kjer bodo...

88 komentarjev

Amazonu očitajo vplivanje na glasovanje o sindikalnem organiziranju zaposlenih

Slo-Tech - Čeprav so zaposleni v Amazonovih skladiščih v Alabami glasovali proti ustanovitvi sindikata, se val sindikalnega organiziranja v Amazonu nadaljuje. Ob tem sindikalne centralne obtožujejo Amazon, da delavcem aktivno preprečuje glasovanje po svoji vesti, zaradi česar želijo razveljaviti zadnje glasovanje. Zvezna agencija za delo (National Labor Relations Board) je potrdila, da so sindikati poslali več dokazov o Amazonovem vmešavanju v glasovanje, zaradi česar bi lahko glasovanje ponovili.

To ne bi bil prvi tovrstni primer, saj je v minulih letih NLRB že razveljavila nekaj glasovanj zaradi podobnih kršitev. V petek bo tako na NLRB potekalo zaslišanje obeh strani, po katerem se bodo odločili, ali bodo glasovanje razveljavili. Sindikat delavcev v veleprodaji in diskontih (RWDSU) je posredoval več kot dvajset primerov z dokazi, kako naj bi Amazon delavcem preprečil svobodno in neizsiljeno odločanje. Trdijo, da je Amazon grozil tudi z zaprtjem lokacije, če bi izglasovali pridružitev...

22 komentarjev

Preizkus robotskega psa v newyorški policiji predčasno končan

The Verge - Policija v New Yorku je zaradi močno negativnega odziva javnosti prekinila testiranje Digidoga, policijske inačice Boston Dynamicsovega štirinožnega robota Spota.

Odkar je pasji robot Spot pred dvema letoma prikorakal iz Boston Dynamicsovih razvojnih hal, so jih v testiranje, oziroma začetno rabo, predali med 400 in 500 uporabnikom. Večina jih koraka po raznoraznih deloviščih, medtem ko je v vojaških in policijskih enotah raba precej omejena, ker pogoji firme prepovedujejo montažo orožja na robota. Kljub temu smo prejšji mesec izvedeli, da so ga testirali v francoski vojski, sicer kot hodečo izvidniško kamero. Že konec leta 2019 pa je nekatere razburil preizkus v bostonski policiji. Toda pred dnevi je prvič prišlo tudi do tega, da je javni odpor takšne dejavnosti dejansko prekinil, in sicer v New Yorku.

Tamkajšnja policija je Pikija lanskega decembra preoblekla v modro in ga na ulice poslala pod imenom Digidog. Odtlej je sodeloval v kakšnem ducatu operacij, povečini kot hodeča...

22 komentarjev

Evropska komisija: Apple verjetno krši konkurenčna pravila EU

BBC - Komisarka za konkurenčnost Margrethe Vestager je sporočila, da je Evropska komisija (EK) v preliminarnem poročilu ugotovila kršitve konkurenčnosti pri Applovem upravljanju svojega App Stora in izkrivljanje konkurence na trgu pretočnih glasbenih storitev. S tem je podjetje v postopku pred EK tudi uradno obtoženo teh dejanj.

Tožbo je pred dvema letoma sprožil Spotify, ki je s tem napadel Applovo, tedaj izključno 30 odstotno provizijo. Predstavniki Spotifya so ob tem navajali, da take provizije na vse transakcije nekaterim družbam, denimo Uberju in Deliverooju, ni potrebno plačevati. Zaradi tega so bili pozneje prisiljeni podražiti svojo glasbeno storitev, ta pa je posledično postala dražja od Applove. Podobno pritožbo je pozneje na EK podal tudi Epic, ki se je z Applom zapletel v spor sorodne narave. Mimogrede, Epic in Apple se bosta v tej zadevi prihodnji teden srečala pred Ameriškim sodiščem.

Vestagerjeva je ob tem pojasnila, da obstajajo jasni znaki, da Apple vpliva na...

10 komentarjev

Verizon želi prodati Yahoo in AOL

Slo-Tech - Yahoo in AOL sta bila svoj čas velikana na internetu, danes pa sta znamki daleč od stare slave. Obuditi ju je želel Verizon, ki je leta 2015 za AOL odštel 4,4 milijarde dolarjev, še dve leti pozneje pa 4,5 milijarde dolarjev za Yahoo. A Verizon, ki je telekomunikacijsko podjetje, ni znal unovčiti teh nakupov, zato ju sedaj prodaja. Po neuradnih podatkih bo Yahoo in AOL kupil Apollo Global Management, ki bo odštel 4-5 milijard dolarjev za oba skupaj. Verizon poročanja Wall Street Journala in Bloomberga ne komentira.

Ni pa skrivnost, da Verizon odprodaja dele, ki niso povezani z osnovno dejavnostjo. Lani se je odločil prodati HuffPost, ki ga je kupil BuzzFeed. Še leto pred tem se je znebil Tumblrja. Že leta 2018 pa je v medijskem delu Verizon Media Group popravil vrednotenje za štiri milijarde dolarjev - navzdol. Verizon ima v lasti še TechCrunch, Engadget, Ryot, Built By Girls in Flurry. Podjetje se bo v prihodnosti posvetilo brezžičnim omrežjem in 5G, medtem ko medijski del...

14 komentarjev

Meme Disaster Girl prodan za pol milijona dolarjev

Slo-Tech - Poznamo jo kot Disaster Girl, a njeno pravo ime je Zoë Roth in sedaj že študira. Na internetu je zaslovela po posnetku, ki je nastal leta 2005, ko so gasilci nadzorovani požgali sosednjo hišo. Tedaj je nastala znamenita fotografija, ki je na internetu zaslovela kot meme. Posnel jo je njen oče in leta 2007 z njo sodeloval na nekem tekmovanju. Ostalo je zgodovina. Danes fotografija na internetu živi svoje življenje, saj je vir neskončnih fotomontaž in predelav, kot se za memeje pač spodobi. In kaj ima od tega Zoë Roth? Pol milijona dolarjev.

Zoë Roth je fotografijo prodala kot NFT (nezamenljiv žeton). Zanj je prejela 180 ethrov, kar znaša 414.000 evrov. Dražba je potekala 17. aprila, zmagal pa je @3FMusic. Poleg zajetnega izkupička Zoë ostajajo avtorske pravice in pravica do 10 odstotkov od vseh bodočih prodaj istega NFT-ja, kar je zagotovljeno s pametnimi pogodbami.

V zadnjem času so NFT-ji izjemno popularni kot način, kako je moč kupiti unikatne digitalne vsebine. Čeprav jih je...

24 komentarjev

Zakaj je brazilska agencija za zdravila zavrnila rusko cepivo Sputnik proti covidu-19

Anvisa je odkrila, da so vse šarže Sputnik z Ad5 sposobne replikacije adenovirusnega vektorja

Slo-Tech - Rusko cepivo Sputnik proti covidu-19, ki uporablja adenovirus kot vektor, torej podobno kot cepivi AstraZeneca in Jonhson&Johnson, je brazilska agencija za zdravila Anvisa zaradi več težav zavrnila (predstavitev). Čeprav je v Braziliji epidemija covida-19 v porastu in primanjkuje tako sanitetnega materiala kot zdravstvenega osebja, je Anvisa prepovedala uporabo ruskega cepiva, ker na podlagi predloženih informacij ni mogla potrditi varnosti, učinkovitosti in kakovosti cepiva. Odkrili so tudi več resnih pomanjkljivosti pri razvoju in v vseh fazah kliničnih testov. Adenovirus v cepivu je živ in sposoben razmnoževanja (le manjši delež!). Direktor agencija Alex Machado Campos je pojasnil, da lahko neučinkovito cepivo ustvari lažen občutek varnosti, kar bi oviralo boj proti epidemiji. V cepivih AstraZeneca in Johnson&Johnson ni živega adenovirusa.

To niso prve težave ruskega cepiva, saj so na Slovaškem po dobavi tega cepiva ugotovili, da dostavljene šarže niso enako cepivo, kot je bilo...

70 komentarjev

Prvi del kitajske modularne vesoljske postaje je na nebu

Spaceflight Now - Zgodaj zjutraj po našem času so Kitajci v vesolje uspešno izstrelili osredji del svoje nastajajoče modularne vesoljske postaje, s čimer se je pričela njena montaža v orbiti, ki bo predvidoma trajala do konca prihodnjega leta.

Čeprav je Kitajska v vesoljsko tekmo vstopila razmeroma pozno, z velikimi koraki krajša zaostanek za ostalimi velesilami. To velja tudi za področje stalnih človeških nastanitev v vesolju, kjer je v preteklem desetletju upravljala z dvema testnima vesoljskima postajama v Zemljini krožnici, Tiangong-1 in Tiangong-2. Obe sta bili preprosti postaji iz enega kosa, namenjeni predvsem testiranju tehnologij za večje izzive - kot je prva modularna vesoljska postaja (CSS - Chinese Space Station), ki so jo poimenovali Tiangong ali Nebeška palača. Ta bo po videzu in strukturi precej spominjala na ruski Mir, s predvideno maso 66 ton pa bo približno šestkrat manjša od Mednarodne vesoljske postaje. Sestavljali jo bodo trije glavni moduli; Tianhe je osrednji, namenjen...

25 komentarjev

Microsoft z znižanjem provizij v boj proti Steamu

The Verge - Microsoft je sporočil, da bo z avgustom znižal provizijo, ki jo zaračunava izdajateljem iger za računalnike na svoji platformi Microsoft Store. S trenutnih 30 odstotkov se bo spustila na 12 odstotkov, s čimer izenačuje pogoje Epic Games, medtem ko Valve s Steamom še vedno vztraja pri 30 odstotkih (kar se zniža na 25 odstotkov po 10 milijonih dolarjev in 20 odstotkov po 50 milijonih dolarjev).

Ne bo pa znižanje veljalo za igre za konzole Xbox, kjer provizija ostaja 30-odstotna. Razlog je bržkone v drugačni logiki prodaje iger za konzole, saj so tam subvencije strojne opreme znatne, zato jih proizvajalci nadoknadijo s cenami iger. To velja tako za Microsoft kakor tudi Sony in Nintendo.

Zanimivo bo opazovati, ali bosta Microsoft in Epic Games uspela privabiti več založnikov. Steam ima še vedno prevladujoč tržni delež, čeprav čedalje več založnikov meni, da si ne zasluži 30-odstotnega deleža pogače od prodaje. Ni namreč vse v odstotkih, temveč tudi v uporabniški izkušnji, ki je bila...

18 komentarjev

Dediči Samsungovega šefa bodo plačali 60-odstotni davek na zapuščino

Slo-Tech - Ker ima Južna Koreja takoj za Japonsko drugi najvišji davek na dediščino, kjer najvišja stopnja za znaša 50 odstotkov (za delnice v vrednosti nad 30 milijard vonov oziroma 22 milijonov evrov), k čemur se prišteje še 10 odstotnih točk, če gre za največjega delničarja podjetja, je po lanski smrti Samsungovega dolgoletnega predsednika in največjega lastnika Lee Kun-heeja v zraku viselo vprašanje, kako bodo dediči odplačali davek, ki bi lahko korenito razredčil njihov delež v podjetju. Lee Kun-hee je zapustil za 17 milijard evrov premoženja, v glavnem kot lastniški delež v štirih Samsungovih podjetjih. Sedaj je prispel račun.

Dediči bodo morali plačati 8,9 milijarde evrov davkov (12 bilijonov vonov), kar predstavlja enega največjih zneskov v državi in na svetu, ter ustreza štirikratniku povprečnih letnih prihodkov od davka na dediščine v Južni Koreji. To predstavlja več kot polovico dediščine. Znesek je po zakonodaji moč poravnati v šestih obrokih, kar na primer počnejo dediči LG...

35 komentarjev

Office bo dobil novo privzeto pisavo

Slo-Tech - Dolgo časa je bila privzeta pisava v Microsoftovem Officeu legendarni Times New Roman, ki se je moral v verziji 2007 posloviti. Zamenjala ga je pisava Calibri, ki pa se sedaj tudi bliža koncu svoje poti. Microsoft je sporočil, da so naročili pet novih pisav, ki se bodo potegovale za privzeto izbiro v naslednji verziji Officea. Odločili bodo uporabniki.

Nove pisave, ki so v igri za novo privzeto, so Meet Tenorite, Bierstadt, Skeena, Seaford in Grandview. Pisave so odslej že na voljo v aplikacijah za Office v Microsoftu 365, in sicer kot pisave v oblaku. V namizni verziji Officea s permanentno licenco pa niso na voljo. Microsoft odzive, katera je najboljše, zbira prek družbenih omrežij. Zmagovalka bo prva pisava v Officeu 2021, po trenutnih podatkih tudi v verziji s permanentno licenco. Calibri bo tako kot Times New Roman ostal na voljo kot ena izmed pisav.

36 komentarjev

Kako poteka proizvodnja cepiv mRNA

Slo-Tech - Pandemija covida-19 je prvikrat v zgodovini od človeštva zahtevala, da začnemo množično proizvajati cepiva na osnovni tehnologije mRNA, kakršni sta razvila Moderna in Pfizer/BioNTech. Ozko grlo spopadanja z epidemijo tako ni več razvoj cepiva, temveč njegova proizvodnja, ki preprosto ne dohaja povpraševanja. To je povzročilo tudi širjenje številnih zavajajočih trditev, češ da proizvajalci skrivajo informacije in da bi z angažmajem proizvodnih kapacitet drugih farmacevtskih gigantov zlahka proizvedli bistveno več cepiva v istem času. Čeprav drži, da nobeno podjetje ne bo na veliki zvon obešalo vseh podrobnosti o proizvodnem postopku, je resnica precej bolj enostavna. Proizvodnja cepiv je zahtevna, kompleksnega postopka pa ni možno preprosto prekopirati na novo lokacijo. Jonas Neubert je dobro opisal, zakaj. Nekoliko poljudnejši opis Pfizerjevega postopka pa so pripravili tudi v The New York Timesu.

Cepiva mRNA sestojijo iz ustrezno modificiranega zaporedja nukleotidov v molekuli...

39 komentarjev

SpaceX-ovi sateliti bodo lahko bliže

Reuters - Ameriška Zvezna komisija za telekomunikacije (FCC) je SpaceX-u odobrila uporabo nižjih orbit za satelite, ki bodo omogočali delovanje sistema za satelitski internet Starlink. Ko je SpaceX leta 2018 zaprosil za dovoljenje za izstrelitev 4425 satelitov, so zahtevali orbite na višini 1110-1325 kilometrov. Leto pozneje so dobili dovoljenje, da lahko 1500 izmed teh satelitov postavijo niže. Včeraj pa je SpaceX dobil še dodatno dovoljenje, da sme še 2814 satelitov krožiti na višini 540-570 kilometrov namesto prvotnih 1100 kilometrov. Trenutno ima SpaceX torej različna dovoljenja, saj bodo sateliti na različnih višinah. Skupno bo lahko v omenjeni nizki orbiti 4408 satelitov, še 7518 pa jih lahko pošljejo na višino 335-346 kilometrov.

FCC je zavrnil pripombe konkurentov Amazona in OneWeba, da bi sateliti v nizkih orbitah povzročali interferenco, povečali nevarnost trkov in ovirali konkurenco. SpaceX-u je nasprotovalo več kot 200 različnih podjetij in organizacij. Ob tem je FCC v...

20 komentarjev

Tesla rekordno zaradi bitcoina in okoljskih kuponov

vir: CNBC
Reuters - Tesla je razkrila poslovne rezultate prvega letošnjega četrtletja, ki so za proizvajalca avtomobilov milo rečeno nenavadni. A Tesla se nikoli ni obnašala kot proizvajalec avtomobilov, temveč bolj kot tehnični gigant, ki proizvaja računalnike na kolesih. V prvih treh mesecih tega leta je beležila rekordno prodajo vozil, a za rekordni dobiček so poskrbeli bitcoin in okoljski kuponi.

Po računovodskih standardih (GAAP) zabeležen dobiček je znašal 438 milijonov dolarjev, kar je največ za katerokoli četrtletje doslej. To je že sedmo zaporedno četrtletje, ki ga je Tesla zaključila z dobičkom. V tem času so dobavili 184.800 vozil modelov 3 in Y, kar je prav tako največ doslej. Model S in X se v tem četrtletju nista proizvajala, so pa prodali 2020 primerkov iz zalog. Novi model S bodo začeli prodajati maja letos, in sicer bodo proizvajali 2000 primerkov tedensko. Skupno želi Tesla letos prodati 750.000 vozil.

V veliki meri se je Tesla izognila težavam, ki so jih imeli drugi proizvajalci...

44 komentarjev

Rusija z 10 milijoni evrov kaznovala Apple

vir: FAS

vir: Reuters
Reuters - Ruski zvezni protimonopolni urad (FAS)je zaradi domnevne zlorabe položaja na trgu mobilnih aplikacij izrekel Applu kazen v višini 906 milijonov rubljev, ker je nekaj več kot deset milijonov evrov. Podjetje naj bi z različnimi potezami preferiralo svoje lastne izdelke in na drugi strani oviralo distribucijo tistih od konkurenčnih ponudnikov. Postopek je leta 2019 sprožila ruska družba Kaspersky, potem, ko jim je Apple blokiral nadgradnjo aplikacije za starševski nadzor Safe Kids v trenutku, ko so pri Applu izdali Screen Time, lasten izdelek s tega področja.

Predstavniki Appla so obtožbe že zavrnili in napovedali, da se bodo na odločitev pritožili. Pojasnili so, da so v zadnjih dveh letih v svojem App Storu prepovedali že večje število tovrstnih aplikacij, ki so z invazivno tehnologijo nadzora predstavljale grožnjo varnosti in zasebnosti uporabnikov. Kaspersky ima po njihovih besedah trenutno v App Storu 13 aplikacij, Apple pa je v povezavi z njimi odobril že stotine nadgradenj.

...

8 komentarjev

Oglasna deska MJU še vedno primer dobre prakse

Ti. kavč oz. pisarniška inšpekcija (simbolična fotografija)

vir: RTV Slovenija
Slo-Tech - Tudi te dni smo, kot že nekaj tednov pregledovali oglasno desko eUprave. Današnji zapis je še en v seriji našega raziskovanja prakse pri uporabi Splošne uredbe o varstvu podatkov pri nas. GDPR je takšna zanimiva uredba, ki je posegla v vse pore upravnega poslovanja naše države. Kot kažejo naši članki, ni z objavami osebnih podatkov popolnoma nič narobe, dokler se objavlja osebne podatke epsilonov in gam.

Informacijski pooblaščenec te lapsuse potihoma, brez uvedbe inšpekcijskega postopka, odpravlja. Enostavno pokliče institucijo in ji predlaga, da sama, prostovoljno, pobriše objave, seveda pod grožnjo uvedbe postopka. Če je stvar res ekscesna, naš nadzorni organ morda objavi kakšen poziv preostali javni upravi, naj pri svojem delovanju ne bo tako zelo očitna.

Pa si na primeru hitro opravljene kavč inšpekcije oglejmo nekaj primerov razredov posameznikov, za katere se GDPR ne uporablja:

27 komentarjev

Otroci likvidatorjev iz Černobila nimajo več mutacij kot običajno

Science - Ob 35. obletnici eksplozije reaktorja številka 4 v jedrski elektrarni v Černobilu so v Science objavili obsežno raziskavo genomov 130 otrok, ki so se v letih po nesreči (1987-2002) rodili tamkajšnjim staršem in so danes polnoletni. Sekvenciranje njihovih genomov je pokazalo, da otroci nimajo povišane ravni mutacij v primerjavi z normalnim povprečjem. To velja ne glede na prejet odmerek sevanja staršev in spol (tako staršev kot otrok).

To je primer raziskave, ki je pred 30 leti preprosto ni bilo možno opraviti, ker metod za učinkovito in dostopno sekvenciranje celotnih genomov ni bilo. Danes pa jih imamo, zato vemo ne le, da so mutacije pogoste, temveč tudi kako pogoste so. Otroci veliko večino genskega materiala podedujejo od staršev, poleg tega pa imajo še nekaj manjših sprememb, ki so posledica sprememb DNK v spolnih celicah staršev. Mutacije, ki v človekovih celicah nastanejo tekom življenja, se namreč dedujejo le, če se pojavijo v spolnih celicah.

Govorimo o mutacijah de...

12 komentarjev

Druga generacija največjega procesorja v zgodovini

WSE-2

vir: IEEE Spectrum
IEEE Spectrum - Firma Cerebras, ki je predlani presenetila z orjaškim procesorjem WSE, velikim za vso silicijevo rezino, je razkrila njegovega naslednika WSE-2, ki je iste fizične velikosti, a ima več kot dvakrat toliko elementov.

Sredi leta 2019 je ameriško zagonsko podjetje Cerebras na prireditvi Hot Chips razburkalo področje računalniških procesorjev s predstavitvijo na videz nemogočega čipa: WSE ali Wafer Scale Engine ima površino največjega kvadrata, ki ga še lahko dobimo iz 300-milimetrske silicijeve proizvodne rezine, to je 22×22 centimetrov. Vanj je s 16-nanometrskim TSMCjevim proizvodnim procesom "natisnjenih" 1,2 bilijona tranzistorjev, ki sestavljajo 400.000 računskih jeder in 18 gigabajtov pomnilnika. Podobno udaren je videti računalniški sistem CS-1, ki so ga okoli čipa zgradili in so ga predstavili tisto jesen, saj WSE hladi s 4-kilovatnim tekočinskim sistemom. WSE je namenjen strojnemu učenju in superračunalnikom, njegov smisel pa je tako v hitrosti kot varčnosti pri elektriki ter...

6 komentarjev

SpaceX prvikrat ponovno uporabil raketo in kapsulo za prevoz ljudi v vesolje

Slo-Tech - S plovilom SpaceX Falcon 9 so na mednarodno vesoljsko postajo (ISS) danes prispeli štirje astronavti: Shane Kimbrough in Megan McArthur iz Nase, Akihiko Hoshide iz japonske agencija in Thomas Pesquet iz evropske agencije. Včerajšnja izstrelitev v okviru misije Crew-2 je bila prelomna, ker je SpaceX prvikrat letel z rabljeno kapsulo Crew Dragon. Raketa je letela že v lanski misiji Crew-1, kapsula pa v misiji Demo-2. Astronavti bodo na ISS ostali šest mesecev.

SpaceX že od začetka razvija rakete in kapsule za večkratno uporabo. Medtem ko so doslej reciklirali le rakete, so to pot prvikrat uporabili rabljeno raketo Falcon 9 in rabljeno kapsulo Crew Dragon. Na ta način prihranijo čas in denar. NASA je ponovno uporabo kapsul za prevoz ljudi dovolila v aneksu k pogodbi, ki so ga s SpaceX podpisali lani. Kapsula Endeavour je na Zemljo čofnila avgusta lani. Medtem ko je večina strojne opreme ostala enaka, so v celoti zamenjali toplotne ščite, padala in nekaj ventilov.

Crew-2 je druga...

10 komentarjev

Fujitsujev program uničil življenja stotnijam britanskih poštarjev

BBC - Med letoma 2000 in 2014 je Britanska pošta kazensko preganjala 736 vodij poštnih izpostav in njihovih namestnikov, v povprečju po enega tedensko, razlog za postopke pa so bili podatki o denarnih primankljajih, ki so izhajali iz programske opreme po imenu Horizon. Nekateri so zaradi očitanih finančnih malverzacij končali v zaporu, nekateri so bili finančno uničeni, drugi so postali socialno izobčeni v svojih okoljih, eden pa je celo storil samomor. Po desetletjih pravnih bitk pa jih je zdaj 39 doseglo sodno razveljavitev svojih obsodb.

Končno je postalo jasno, da je bila krivda v programu Horizon, ki so ga razvili v japonskem Fujitsuju in je bil v uporabi od leta 1999. Horizon bodo kljub očitnim pomankljivostim upokojili šele sedaj in ga nadomestili z novo oblačno rešitvijo. Ob vsem pa zdaj prihajajo na dan informacije, da je bil pravni oddelek britanske pošte že v času pred prvimi obsodbami seznanjen z dejstvom, da je šlo za napako v programu, a niso ukrepali, domnevno v skrbi za...

25 komentarjev

NASA na Marsu ustvarila kisik

MOXIE

vir: NASA
NASA - Eksperiment MOXIE, ki ga je s seboj nedavno prinesel rover Perseverance, je uspešno ustvaril prvi umetni kisik na Rdečem planetu. Količina je sicer še zelo majhna, toda gre za podvig, ki je eden od temeljev za stalnejše človeške postojanke na Marsu.

Rover Perseverance ima na Marsu resda poglavitno nalogo iskati organske spojine, toda s seboj tovori tudi zbir visoko eksperimentalnih umotvorov. Helikopterček Ingenuity smo prvič v akciji videli v začetku preteklega tedna, konec tedna pa je bil na vrsti MOXIE, oziroma Mars Oxygen In-Situ Resource Utilization Experiment - za pošten opekač velika naprava za sintezo kisika iz ogljikovega dioksida. Deluje po elektrokemičnem principu, ki bi ga še najlažje ponazorili kot "obratno gorivno celico". Marsovski zrak se po zajetju in filtraciji najprej hidravlično stisne na približno en bar. Sledi segretje na 800 stopinj Celzija, nakar se CO2 elektrokemično loči na CO in O, ki se nabere na anodi v obliki plinastega O2. Zaradi visoke delovne...

9 komentarjev

Izšel Ubuntu 21.04

Slo-Tech - Kot po koledarju je izšla nova verzija najpopularnejše Linuxove distribucije Ubuntu, ki kronološko nosi oznako 21.04 (Hirsute Hippo) in je že na voljo za prenos. Uporablja jedro 5.11. V novi verziji velikih sprememb in novosti ni, prav tako ne bo podprta dlje časa (ni LTS), temveč le do konca januarja prihodnje leto.

Glavna sprememba je, da je grafični strežnik Xorg zamenjal novi Wayland. Programi, napisani z Electronom in Flutterjem, bodo prednosti Waylanda avtomatično izkoriščali. Čeprav je v Ubuntuju običajno najnovejši GNOME, to pot v njem ne bomo našli GNOME 40, ker je tako drugačen, da bodo potrebovali več časa za popolno prilagoditev v Ubuntu. Prav tako GTK3 še vedno ostaja namesto GTK4.

Mapa home bo odslej resnično zasebna, saj je bilo v prejšnjih verzijah vseeno še možno brskati po mapah ostalih uporabnikov. Druga pomembna novost je integracija nativnega Active Directoryja, ki omogoča administratorjem oddaljeno skupinsko konfiguriranje. Poleg navedenih je še precej...

7 komentarjev

Linuxov podsistem v Windows dobil grafično okolje

Slo-Tech - Linuxov podsistem v Windows, ki podpira čedalje več pravih Linuxovih funkcij, dobiva še grafično okolje. Microsoft je ta teden vanj dodal podporo za grafični izris, torej bodo delovale vse aplikacije za Linux z grafičnim vmesnikom. Novo funkcijo so poimenovali WSLg. WSLg vsebuje vse potrebno (Wayland, X server, pulse audio server), da lahko Linuxove grafične aplikacije komunicirajo z Windows

To pomeni, da je možno v Windows pod Linuxovim podsistemom pognati na primer spletni brskalnik za Linux in gledati videoposnetke na YouTubu. Novost je za zdaj na voljo le članom programa Windows Insider (potreben je Windows Build 21364), kar pa lahko vsakdo postane brezplačno, nato pa prijavi svojo namestitev Windows v testno Insider. To pomeni, da se bodo takoj nalagale vse posodobitve s kanala Dev.

90 komentarjev

Apple posredno žrtev ransomwara

vir: Flickr

Slo-Tech - Napad naj bi izvedla ruska hekerska skupina REvil, znana tudi pod imenom Sodinokibi, ki je tajvanskemu podjetju Quanta med napadom ukradla podatke o zasnovi in proizvodnji MacBookov in nekaj drugih Applovih izdelkih, ki jih v Quanti sicer proizvajajo za Apple. Da se je incident res primeril so v podjetju že potrdili. Niso pa znane podrobnosti samega napada, v zadnjem podobnem incidentu so REvil sicer zlorabili ranljivost Microsoftovega Exchange ProxyLogona.

REvil je podrobnosti ukradenih materialov začel objavljati 20. aprila, nekaj ur pred Applovim dogodkom Spring Loaded, potem ko so pri Quanti zavrnili plačilo 50 milijonov ameriških dolarjev odkupnine. Nepridipravi zdaj k plačilu pozivajo kar sam Apple, za kar so tudi postavili rok 1. maj, dotlej pa bodo, kot so napovedali, vsakodnevno objavili nekaj podatkov.

Objavljene podrobnosti zares obsegajo načrte za nov Apple Watch, pa pravkar najavljen redizajn iMacov, nekaj proizvodnih diagramov za lanski MacBook Air in podrobnosti o...

4 komentarji

Svetovna meteorološka organizacija: segrevanje planeta se je lani nadaljevalo

Slo-Tech - Svetovna meteorološka organizacija je izdala poročilo o stanju podnebja v letu 2020, v katerem s sedmimi kazalniki opisuje stanje podnebja, ki je kompleksen sistem. Podatki iz poročila niso optimistični, saj je bila povprečna temperatura v letu 2020 1,2 °C višja od povprečja predindustrijske dobe (1850-1900). Vsa leta od 2015 so pristala na seznamu najtoplejših šestih let, od kar merimo temperature. Leto 2020 je bilo izenačeno z najtoplejšim letom 2016, pa čeprav lani El Nina praktično ni bilo. Generalni sekretar Združenih narodov António Guterres je ob predstavitvi poročila dejal, da smo na robu prepada.

Glavni poudarki poročila so podobni kot v preteklih letih. Leto 2020 je bilo eno izmed treh najtoplejših zabeleženih let. Lani so v Verhojansku izmerili temperaturo 38,0 °C, kar je najvišja izmerjena temperatura severno od severnega tečajnika v zgodovini. Posledice ogrevanja ozračja so vidne zlasti pri taljenju ledu, saj je bil arktični letni minimum drugi najnižji v zgodovini,...

58 komentarjev

Wisconsin in Foxconn sta se sporazumela, da megatovarne ne bo

Eau Claire, Wisconsin 10. aprila 2020, Slika: Matt Jewell/The Verge

vir: The Verge
Reuters - Da nesojene Foxconnove tovarne v Wisconsinu, v kateri bi po prvotnih načrtih moralo delati 13.000 ljudi, ne bo, je jasno že dlje časa. Ko je Foxconn leta 2017 z velikim pompom najavil novo tovarno v Wisconsinu, mu je država obljubila 2,85 milijarde dolarjev različnih ugodnosti, od subvencij do davčnih popustov. A sčasoma je postajalo jasno, da velike tovarne ne bo. Že leto pozneje je Foxconn stopil korak nazaj, večletno pregovarjanje pa so sedaj uredili.

Novi dogovor med Foxconnom in Wisconsinom predvideva, da Foxconn vloži 672 milijonov dolarjev (in ne več 10 milijard dolarjev), za kar bo prejel 80 milijonov dolarjev vzpodbud. V obratu bo do leta 2025 zaposlenih 1454 ljudi in ne 13.000. S tem je dogovor bolj podoben ugodnostim, ki so jih deležni vsi investitorji v tej državi. A po drugi strani je Wisconsin za nesrečni projekt že zapravil več kot 200 milijonov dolarjev za pridobitev zemljišč, izgradnjo infrastrukture in dosedanje davčne odpustke. Foxconn pa trdi, da so vložili že...

11 komentarjev

Applova pomladna predstavitev: čip M1 v vsako stvar

vir: Apple
Apple - Za nami je Applov Spring Loaded Event 2021, na katerem je velikan predstavil nove iMace in iPade Pro s sistemskimi čipi M1, pa lokacijske obeske AirTags in prenovljen Apple TV 4K.

Sredi aprila je čas za pomladanske novice iz Cupertina in glede na to, da so bili lansko jesen na vrsti telefoni ter MacBooki, smo sedaj lahko pričakovali bolj tablične novosti (skrajšan video povzetek). Te so, povsem logično, osrediščene okoli udarnega sistemskega čipa M1, ki pomeni enega največjih pretresov v računalništvu v zadnjem času. Kombinacija zmogljivosti in kompaktnosti je inženirjem omogočila, da so novo generacijo iMaca skrčili na vsega 11,5 milimetrov debelo ... tablico, zato je ta računalnik sedaj videti kot iPad s stojalom. Kljub prepolovljeni prostornini glede na prejšnjo generacijo naj bi bil hladilnik povsem neslišen, v napravi pa je še sistem s šestimi zvočniki. Najvidnejša odlika pa je gotovo 24-palčni zaslon ločljivosti 4480×2520. Osnovna inačica vsebuje 8 GB pomnilnika in 256 GB...

79 komentarjev

Slovenski superračunalnik Vega predan v uporabo

Slo-Tech - V Mariboru so v uporabo predali superračunalnik Vega, ki bi bil z računsko zmogljivost 6,8 PFLOPS na lestvici Top 500 uvrščen okrog 40. mesta. Novi superračunalnik so postavili v okviru projekta HPC RIVR, ki ga je 80-odstotno sofinancirala Evropska unija iz kohezijskih sredstev, preostanek pa je primaknilo slovensko resorno ministrstvo. Predlani pa so se uspešno prijavili še na projekt javno-zasebnega partnerstva Evropske unije EuroHPC, od koder so pridobili še dodatna sredstva, zaradi katerih je računalnik trikrat zmogljivejši, kot bi bil sicer.

Računalnik BullSequana XH2000 ima 122.800 procesorskih jeder v 1920 procesorjih AMD Epyc 7H12, 240 kartic Nvidia A100 in 288 TB pomnilnika. Za shranjevanje podatkov je na voljo 24 PB prostora (1 PB na NVMe Lustre, preostanek na Cephu). Projekt vodijo Univerza v Mariboru, IZUM in Fakulteta za informacijske študije Novo mesto. Za razliko od običajnih raziskovalnih projektov, ki se končajo, je HPC RIVR, ki ga poleg Vege sestavljata še...

27 komentarjev

Daily mail toži Google zaradi oviranja konkurence

vir: Flickr

vir: Reuters
Reuters - Daily Mail, lastnik spletnega medija MailOnline je na newyorškem sodišču vložil tožbo zoper Google. Z njo želijo doseči odgovornost podjetja za oviranje konkurence, saj po njihovem mnenju moč Googla pri prodaji spletnih oglasov povzroča, da mediji prejmejo premajhen delež prihodkov, ki jih generirajo njihove vsebine. Ob tem navajajo, da Google obvladuje orodja za prodajo oglasov, prav tako odloča kjer na spletni strani se bodo oglasi prikazovali, obenem pa je tudi lastnik borze, ki odloča, kdo bo dobil oglase. V zahtevku še zatrjujejo, da Google že leta prireja rezultate v svojem iskalniku glede na to, koliko založniki porabijo za oglaševanje na njihovih platformah.

Google naj bi tako zadnja leta prek svojega algoritma sistematično zniževal Daily Mailov promet, ki ga medij dosega na njihovem iskalniku. Padec je v letu 2017 znašal 20 odstotkov, v naslednjem letu pa še nadaljnjih 40 odstotkov. Leta 2019 pa naj bi bili dokončno kaznovani s spremembo algoritma, ki je njihov promet na...

21 komentarjev

AKOS razdelil frekvence za 5G

Slo-Tech - Minuli teden se je zaključila dražba več frekvenc, ki bodo med drugim uporabne tudi za mobilna omrežja pete generacije (5G). Agencija za komunikacijska omrežja in storitve (AKOS) je dražila frekvence 700 MHz, 1500 MHz, 2100 MHz, 2300 MHz, 3600 MHz in 26 GHz, za katere so se lahko potegovali operaterji. Ti so pokupili vse razpoložljivi frekvenčni prostor, za kar so odšteli 164 milijonov evrov, kar je 2,4-krat več od izklicnih cen.

Frekvence so pričakovano kupili A1 Slovenija, Telekom Slovenije, Telemach in T-2. Zakupna doba znaša 15 let, frekvence pa bodo uradno dobili junija ob izdaji odločb. Nekatere bo možno začeti uporabljati takoj (700 MHz, 700 MHz, 1500 MHz, 3600 MHz, 26 GHz), na 2100 MHz pa bo treba počakati do 22. septembra, na 2300 MHz pa do 1. januarja. Frekvence so podeljene tehnološko nevtralne, kar pomeni, da lahko operaterji na njih ponujajo katerekoli tehnologije, storitve katerih pa morajo biti na voljo končnim uporabnikom. V enem letu morajo v vsakem pasu pokriti...

42 komentarjev

Prvi helikopterski polet na Marsu uspel

NASA - Dobrih 117 let po prvem poletu bratov Wright je človeštvu uspel podoben mejnik na drugem planetu. Helikopter Ingenuity, ki je na Mars prispel februarja, bi bil moral poleteti že pred tednom dni, a so zaradi težav v testni sekvenci odpovedali polet. Danes pa je šlo brez težav in Ingenuity je na Marsu letel 40 sekund, kar je primerljivo z letalom bratov Wright, ki je prvikrat letelo 12 sekund, najdlje v tem istem dnevu pa slabo minuto. Primerjav z bratoma Wright se je zavedala tudi NASA, zato ima Ingenuity dober kvadratni centimeter velik kos muslina s tega prvega letala. Ob tem moramo biti pošteni in povedati, da plovila so v tujih atmosferah že plula, denimo baloni v misijah Vega 1 in Vega 2 na Veneri. Ingenuity pa je prvi kontroliran polet s tujega planeta na tujem planetu.

Danes ob 9.34 po slovenskem času je Ingenuity zavrtel zavrtel elise z 2400 vrtljaji na minuto in se dvignil tri metre visoko. Potem je lebdel nekaj sekund, se obrnil za 90 sekund in varno pristal, tako da je...

60 komentarjev

Britanski regulatorji bodo pobliže pogledali Nvdiin prevzem ARM-ja

vir: Nvidia
Slo-Tech - Nvidia je lani napovedala, da kani za 40 milijard dolarjev prevzeti ARM, kar bo eden največjih prevzemov v tej branži. A preden se bo to zgodilo, bodo morali zelo luč prižgati še regulatorji trga v več državah, kjer pa se lahko zaplete. Britanski varuh konkurence CMA (Competition and Markets Authority) bo do konca julija pripravil poročilo, v katerem bo ugotovil, ali je prevzem dovoljen. Britanci bodo preverili tudi, ali prevzem prinaša kakšne posledice za nacionalno varnost. Minister za digitalizacijo Oliver Dowden je CMA poslal zahtevek za izredni pregled posla (public interest intervention).

Iz Nvidie se sporočili, da posel ne more predstavljati tveganja za nacionalno varnost in da pričakujejo pozitivno mnenje. Za ARM želijo plačati 12 milijard dolarjev v denarju, 21,5 milijarde dolarjev v lastnih delnicah, 1,5 milijarde dolarjev za zaposlene v obliki delniških opcij in še pet milijard dolarjev ob ustreznih poslovnih rezultatih. ARM je vodilni načrtovalec čipov, ki tečejo...

0 komentarjev

Apple Parlerju ponovno dovolil na App Store

9to5Mc - Dobre tri mesece po odstranitvi z Applovega App Stora in Googlovega Play Stora se razvpita aplikacija Parler vsaj na prvega vrača. Apple je v pismu, ki so ga poslali Kongresu, med drugim zapisal tudi, da je Parler izboljšal načine za zaznavanje in moderiranje sovražnega govora in podpihovanja sovraštva. To je bil tudi glavni razlog za odstranitev, ki ga je Apple formaliziral kot kršitve pogojev uporabe. Applova skupina za pregled aplikacij je 14. aprila sklenila, da so predlagane spremembe zadostne, da se Parler vrne na spletno tržnico. Apple pričakuje, da se bo to zgodilo, takoj ko bo Parler izdal posodobljeno verzijo aplikacije. Uradnega komentarja iz Appla, razen omenjenega pisma, ni.

Apple in Google sta Parler družno izbrisala s svojih tržnic, čemur je kmalu sledila še odpoved pogodbe s ponudnikom gostovanja Amazon Web Services. Glavni razlog je bilo v vseh primerih nebrzdano brizganje sovražnosti iz objav na Parlerju. Sprva je bil Parler popolnoma nedosegljiv, sredi februarja...

8 komentarjev

Podrobnejše informacije o opičjih zarodkih s človeškimi celicami

zarodek-himera; človeške celice so rdeče barve

vir: NPR
NPR - Z objavo v reviji Cell končno vemo več o raziskavah himer makaka in človeka, ki jih na Kitajskem raziskuje ekipa španskih, kitajskih in ameriških znanstvenikov.

Pred dvema letoma je španski časnik El Pais senzacionalno objavil vest, da španski znanstveniki na Kitajskem "raziskujejo človeško-opičje hibride". Kot prvo, šlo je za himere, torej organizme, ki jih sestavljajo celice z več različnimi genomi različnih organizmov. Križanci po drugi plati nosijo celice z enim genomom v jedru, ki je sestavljen iz genomov različnih donorjev. Drugič, šlo je za nekaj dni stare zarodke in torej ne razvita bitja. In tretjič, novica je pobegnila pred uradno objavo v znanstveni publikaciji, zato si je bilo z njo težko kakorkoli pomagati pri razumevanju tematike. Zdaj smo naposled z objavo v reviji Cell dobili tudi strokovni članek o tem dogajanju; sodelujoči pravijo, da je predvsem pandemija covida-19 kriva, da so za ta dokument potrebovali skoraj dve leti.

Če pogledamo natančneje, je skupina...

23 komentarjev

NASA za razvoj lunarnega pristajalnika presenetljivo izbrala SpaceX

Starship HLS

vir: NASA
NASA - V petek je ameriška vesoljska agencija NASA, na presenečenje marsikoga, med tremi uvodoma določenimi kandidati za izgradnjo pristajalnika za vrnitev človeka na Mesec izbrala SpaceX, z lunarno izvedenko plovila Starship.

Daleč najbolj razvpit in širokopotezen vesoljski program, s katerim se trenutno ukvarja ameriška vesoljska agencija, je vnovično pošiljanje astronavtov na Luno. Pod predsednikom Trumpom so programu nadeli ime Artemis in ga močno pospešili, saj so si zadali cilj, da bi se človek po Mesečevi površini sprehajal že leta 2024. Zaradi množice zamud bo datum skoraj gotovo zdrsnil, toda Američani so kljub temu tudi pod novim predsednikom Bidnom ohranili odločenost, da se sredi desetletja vnovič odpravijo na naš naravni satelit. Raketa SLS naj bi v orbito ponesla štiri astronavte v plovilu Orion, ki se bo nato v lunini krožnici združilo bodisi s tamkajšnjo vesoljsko postajo bodisi neposredno z Mesečevim pristajalnikom (kar je glede na pospešeni urnik verjetneje), ki bo dva...

33 komentarjev

Avstralsko sodišče: Google je delno zavajal glede lokacijskih podatkov

vir: Pixabay

vir: theguardian.com
theguardian.com - Avstralsko zvezno sodišče je razsodilo, da je Google med januarjem 2017 in decembrom 2018 delno zavajal uporabnike glede zbiranja njihovih lokacijskih podatkov. V postopku, ki ga je sprožil tamkajšnji regulator za konkurenco in varstvo potrošnikov (Australian Competition and Consumer Commission), je sodišče ugotovilo, da je Google nadaljeval z zbiranjem takih podatkov, čeprav uporabniki v nastavitvah pod "Location History" s tem niso soglašali. V resnici bi morali zbiranje lokacijskih podatkov ugasniti še pod nastavitvijo "Web&App Activity", o čemer pa niso bili pravilno obveščeni.

Sodnik je kot rečeno ugotovil, da je šlo za delno zavajanje in kršenje potrošniške zakonodaje. Predstavniki ACCC so sodbo pozdravili, saj gre po njihovih besedah za prvo razsodbo na svetu, ki se tiče zbiranja lokacijskih podatkov in velikih spletnih podjetij. Prav tako gre za pomembno sporočilo digitalnim platformam, da so dolžne uporabnikom transparentno predstaviti, kaj se počne z njihovimi osebnimi...

8 komentarjev

Prvi APUji Ryzen 5000G samo za OEM partnerje

AnandTech - AMD je na tržišče poslal prve procesorje Ryzen 5000G, ki združujejo jedra Zen 3 z integriranim grafičnim vezjem. Toda zaenkrat jih samih zase na policah trgovin še ne bo mogoče dobiti, ker so rezervirani za OEM partnerje.

V zadnjih dneh se je po spletu raztepla množica testov pobeglih čipov Ryzen 5000G, kar je pomenilo, da lahko vsak čas pričakujemo lansiranje in sedaj so se naposled pojavili tudi na uradnem AMDjevem spisku. Da dogodka ne spremlja kakšna večja javna objava, je bržkone krivo dejstvo, da jih samih zase zaenkrat še ne bo mogoče dobiti, temveč so rezervirani za podjetja, ki sestavljajo računalnike. V AMDju obljubljajo, da "bo polno lansiranje sledilo pozneje v letošnjem letu", a natančnejšega datuma verjetno ne vedo niti sami, ker je celotno področje v primežu pomanjkanja polprevodniških vezij, ki zna trajati še kar nekaj časa.

Ryzeni s pripono G so APUji, se pravi AMDjevi procesorji z integrirano grafiko. 5000G, ki nosi tudi kodno ime Cezanne, sestavljajo jedra Zen...

17 komentarjev

Apple in Google aprila spet snemata slovenske ulice

V osmih letih se je marsikaj spremenilo.

Slo-Tech - Google je prvikrat posnel slovenske ulice leta 2013, naslednje leto pa so obdelane posnetke vključili v aplikacijo Street View. Čeprav so se odtlej še vrnili, je večina posnetkov še vedno iz istega poletja, zato jih bo Google posodobil. In to že počne. Kot so prijavili informacijski pooblaščenki, so 8. aprila letos začeli zajem slik slovenskih ulic in cest, ki bodo pristale v Street Viewu. Poslikali ne bodo celotnega cestnega omrežja, temveč vozišče z okolico v naslednjih krajih: Škofja Loka, Murska Sobota, Sežana, Krško, Mozirje, Radlje ob Dravi, Črnomelj, Cerknica, Ravne na Koroškem, Ljubljana, Ilirska Bistrica, Postojna, Sevnica , Kočevje, Ptuj, Maribor, Kranj, Novo Mesto, Litija, Celje, Koper, Radovljica, Šmarje pri Jelšah, Tolmin, Žalec, Nova Gorica, Ajdovščina, Brežice, Idrija, Gornja Radgona, Slovenska Bistrica, Trebnje, Lendava, Slovenj Gradec, Slovenske Konjice, Grosuplje in Ormož.

Prihodnji teden pa bo isto začel tudi Apple
. V torek, 20. aprila, bodo začeli zajemati...

22 komentarjev

Coinbase začel kotirati

Slo-Tech - Na newyorški borzi je včeraj začel kotirati Coinbase, ki upravlja istoimensko kriptomenjalnico. Prvi dan trgovanja so delnice presegle 400 dolarjev, s čimer se je tržna kapitalizacija podjetja zavihtela nad 100 milijard dolarjev. Coinbase se ni odločil za javno ponudbo delnico (IPO), kot to običajno storijo podjetja pred začetkom kotacije, temveč so na borzo NASDAQ odpravili neposredno (direct listing). To pomeni, da ne izdajo novih delnic, temveč se začne trgovati z obstoječimi, ki so jih lastniki pridobili v predhodnih krogih investiranja.

Coinbase sta Brian Armstrong iz Airbnbja in Fred Ehrsam iz Goldman Sachsa ustanovila leta 2012. Odtlej je postala največja kriptomenjalnica v ZDA, ki ima več kot 50 milijonov uporabnikov. Lani je ustvarila 322 milijonov dolarjev dobička ob 1,3 milijarde dolarjev prihodkov. Letos pa so samo v prvih treh mesecih ustvarili 1,8 milijarde dolarjev prihodkov, kar je seveda posledica skokovite rasti vrednosti bitcoina, kar je pripeljalo tudi več...

21 komentarjev

ZDA zaradi napadov Solarwinds napovedale sankcije zoper Rusijo

vir: Pixabay

Slo-Tech - Bela hiša je danes v izjavi za javnost Rusijo oz. njihovo tajno službo SVR obtožila za napade, popularno imenovane Solarwinds in druge sovražne poteze, zaradi česar bo proti njej uvedla nove sankcije. Slednje je z izvršnim ukazom podpisal predsednik Joe Biden, uperjene pa so proti nekaj desetim ruskim organizacijam in posameznikom. Deset ruskih diplomatov, med njimi jih je nekaj obtoženih vohunstva, so izgnali iz države. Kot so še povedali, bodo ZDA poslej strateško in ekonomsko kaznovale Rusijo, če bo nadaljevala z destabilizacijo delovanja mednarodne skupnosti.

Širokopotezni napad Solarwinds se je odvil konec lanskega leta in je prizadel deveterico zveznih agencij in več tisoč zasebnih podjetij v ZDA. Medtem, ko nekateri varnostni strokovnjaki napad ocenjujejo za docela tradicionalno špijonsko dejavnost, ki je med velesilama običajna, pa predstavniki Bele Hiše trdijo, da sam obseg napada ter dolga ruska zgodovina brezobzirnih informacijskih napadov, predstavljata problem na...

20 komentarjev

Nvidia snuje nov procesor na Armovi osnovi

masivna zbirka prikazanega

vir: Nvidia
Nvidia - Nvidia na uvodni predstavitvi letošnje konference GTC sicer ni kazala domačih oziroma igričarskih izdelkov, zato pa je bil dogodek do roba napolnjen z rešitvami s področij oblačnega in superračunalništva, pa strojnega učenja, grafičnega dizajna, vožnje in celo omrežij 5G.

Začetek pomladi je zadnja leta čas za obisk kuhinje Nvidijinega šefa Jensena Huanga, kjer nas v pečici čaka dišeč svež silicij. Tudi letos Nvidijina prireditev GPU Technology Conference (GTC) poteka na daljavo, a to firme ni oviralo, da v uvodno prezentacijo (skrajšan video povzetek) ne bi nabasala toliko reči, da je pokala po šivih. Če se za štart lotimo kar najav novega hardvera: podjetje po neslavno zamrlem Project Denverju snuje nov CPU na Armovi tehnologiji, ki nosi ime slovite ameriške programerke in admiralke Grace Hopper. Procesor Grace bo prvenstveno namenjen spregi z Nvidijinimi strežniškimi GPUji, kjer bo reševal poglavitno težavo dosedanjih rešitev: preozko komunikacijsko cesto med GPUji in CPUji,...

8 komentarjev

EU predlaga ostre kazni za zlorabe umetne inteligence

vir: Pixabay

Bloomberg - Evropska komisija naj bi prihodnji teden predstavila zakonodajni paket, ki ureja uporabo umetne inteligence v uniji. Vsebino predloga so danes že objavili nekateri mediji in ta se nekoliko razlikuje od osnovnih smernic, predstavljenih v začetku leta. Tedaj je bila v ospredju uporaba AI na tveganih področjih, kot je denimo v energetskem in zdravstvenem sektorju. Ta pristop se je zdaj nekoliko spremenil, saj predlog omejitev ne veže več na določena področja, pač pa na splošno govori o tveganih načinih uporabe AI kjerkoli. Ti tvegani načini naj bi bili tisti, ki lahko povzročijo smrt ali poškodbe, poškodujejo premoženje, imajo sistematičen vpliv na družbo kot celoto, lahko vplivajo na delovanje nujnih storitev ali pa vplivajo na gmotne, izobrazbene in poklicne možnosti posameznikov ter končno, če negativno vplivajo na uveljavljanje temeljnih pravic in svoboščin, ki veljajo na ozemlju EU.

Še vedno pa bo omejitev prosta uporaba pri vojaških in oborožitvenih projektih.

Bo pa po...

15 komentarjev

Japonska bo v morje izpustila milijon kubičnih metrov radioaktivne vode iz Fukušime

Slo-Tech - Japonska se je odločila, da bo v dveh letih začela v morje izpuščati radioaktivno vodo, ki se je nabrala zaradi hlajenja ostankov reaktorja v Fukušimi. Kot smo poročali že lani, je bila to že dlje časa zelo realna možnost, saj se rezervoarji počasi polnijo in bodo prihodnje leto polni.

Pred desetimi leti je Japonsko prizadel močan pretres, ki je poškodoval jedrsko elektrarno v Fukušimi. Potres za elektrarno ni bil usoden, reaktorji pa so se nadzorovano ustavili. Ker pa je potres poškodoval električno omrežje, je elektrarna izgubila zunanje napajanje. To predstavlja problem, saj je treba tudi ugasnjene reaktorje hladiti. Črpalke so poganjali dizelski generatorji, ki pa jih je poškodoval sledeči cunami, ki je poplavil nižje ležeče dele reaktorjev 1-4. Ko je zmanjkalo energije v akumulatorjih, so se črpalke ustavile. Reaktorji so se začeli pregrevati, kar je povzročilo delno taljenje sredice in eksplozijo vodika, ki je zaradi visoke temperature nastal med reakcijo cirkonijevih srajčk...

95 komentarjev

Microsoft osvežil družino Surface

Slo-Tech - Microsoft je predstavil nove prenosnike Surface Laptop 4, ki prinašajo tako AMD-jeve kakor Intelove procesorje, med katerimi lahko uporabniki izbirajo. Čeprav večjih razlik v hitrosti ni pričakovati, so modeli z AMD-jevimi procesorji opazno cenejši, ker nimajo procesorjev zadnje generacije (in ker ima najcenejši AMD-jev model tudi manjši SSD). Novi prenosniki so na voljo v 13,5- in 15-palčni inačici z zasloni PixelSense in razmerjem 3:2.

Manjši model ima na voljo procesorje Intel Core i5-1135G7, Intel Core i7-1185G7 ali AMD Ryzen 5 4680U, večji pa Intel Core i7-1185G7 ali AMD Ryzen 7 4980U. Intelovi procesorji imajo integrirano grafiko Iris Xe, AMD-jevi pa Radeone. Izbiramo lahko še količino pomnilnika, ki sega od 8 GB do 32 GB, ter velikost SSD-ja med 256 GB in 1 TB. V praksi to pomeni, da bo najcenejši model z AMD-jevim procesorjem, 8 GB pomnilnika in 256 GB stal 1000 dolarjev, najcenejši Intelov pa z 8 GB pomnilnika in 512 GB SSD 1300 dolarjev. Najdražji model z večjim...

22 komentarjev

Apple in Google blokirala posodobitev angleške proticovidne aplikacije za sledenje stikov

Škotska rešitev ni problematična

BBC - Zaradi neprimerne posodobitve angleške aplikacije za sledenje stikom sta Google in Apple onemogočila namestitev posodobitve, saj krši pravila uporabe. Aplikacija zbira in posreduje preveč podatkov, kar sta Google in Apple v pogojih uporabe že od samega začetka jasno prepovedala.

Aplikacije za sledenje stikom uporabljajo Bluetooth, ki pa je načeloma lahko aktiven le, dokler je v ospredju tista aplikacija, ki ga potrebuje. Da lahko aplikacije za sledenje stikov delujejo, uporabljajo poseben API, ki jim omogoča dostop do Bluetootha v ozadju - in samo odobrene aplikacije imajo to možnost. S tem pa seveda pristajajo na pravila igre, kot sta jih postavila Google in Apple.

Aplikacijo NHS Covid-19 uporabljajo v Angliji in Walesu. Z novo posodobitvijo bi uporabniki dobili možnost, da upravljavcu posredujejo podatke, kje so se nahajali, tik preden so imeli potrjeno okužbo z virusom. Gre za črtne kode, ki so nameščene na različnih lokacijah, ki jih uporabniki lahko poskenirajo. Če bi bili...

7 komentarjev

Microsoft kupuje Nuance za skoraj dvajset milijard dolarjev

Microsoft - Microsoftova mrzlica velikih prevzemov ne pojenja: za slabih dvajset milijard ameriških dolarjev kupuje firmo Nuance, ki je med vodilnimi na področju strojnega učenja, prvenstveno pri prevajanju govora v tekst. Gre za drugi največji Microsoftov prevzem v zgodovini, za tistim LinkedIna pred petimi leti.

V Microsoftu zelo dejavno izrabljajo čas, ko so njihovi največji tekmeci zapleteni v vrsto sporov z ameriškimi oblastmi, sami pa so pred dnevi dosegli svojo rekordno tržno vrednost, ki se že približuje dvema bilijonoma dolarjev. Po ZeniMaxu, pa GitHubu in domnevni nameri o nakupu Discorda je tokrat na vrsti podjetje, ki laični javnosti ni tako poznano, a je zelo pomemben igralec na trgu. V Nuancu razvijajo rešitve na podlagi strojnega učenja, vodilni pa so predvsem pri prevajanju govora v pisano besedo. Njihova platforma Dragon se ponaša z najvišjo stopnjo zanesljivosti med konkurenco in je bila svojčas tudi podlaga prepoznave govora za Applovo Siri, pri čemer pa ni znano, koliko se...

19 komentarjev

Ranljivost v WhatsApp zlikovcem omogoča zaklep profila žrtev

Forbes - Čeprav sodi med najpopularnejše aplikacije za hipno sporočanje, WhatsApp tehnološko ni nič kaj pred konkurenco. Dvostopenjsko preverjanje pristnosti (2FA) sploh ni obvezno in ga veliko uporabnikov ne uporablja, a pred najnovejšim napadom sploh ne ščiti. V Forbesu poročajo o načinu, kako nas lahko zlikovci zaklenejo iz lastnega profila. Pri tem ne gre za klasičen vdor, temveč za zlorabo slabo izpeljanih mehanizmov.

Vsakdo lahko namreč namesti aplikacijo WhatsApp na svoj telefon in vnese poljubno telefonsko številko, s katero ga želi povezati - četudi nima dostopa do te številke. WhatsApp potem pošlje na to številko SMS s kodo, ki je potrebna za aktivacijo na novi napravi. To kodo seveda prejme legitimni lastnik, ki z njo nima kaj početi, lahko jo le ignorira. Toda če zlikovec kodo zahteva in vpiše dovoljkrat, bo povzročil 12-urni zaklep sistema za vnos kode, ki je namenjen zaščiti pred ugibanjem. To še ni problem.

Problematičen pa je drugi del napada. Če zlikovec potem pošlje...

19 komentarjev

Ingenuity bo še malo počakal

Slo-Tech - Helikopter Ingenuity, ki ga je na Mars pripeljal rover Perseverance, bo na svoj krstni polet še malo počakal. Načrtovan je bil za danes, a se je včeraj pozno zvečer NASA odločila, da polet prestavi. Prvi možni termin za polet je sreda, morda pa ga bodo izvedli še pozneje, če bodo meritve tako pokazale. In kaj se je zgodilo? NASA zagotavlja, da je z Ingenuityjem vse v najlepšem redu, le nekaj neobičajnosti so zaznali pri testiranju.

Med testiranjem bi se bile morale elise zavrteti s frekvenco 2400 obratov na minuto, kar bo obratovalna hitrost. Toda med testom rotorja se je zaporedje testov prekinilo, ker se je iztekel varovalni števec (watchdog timer) med prehodom iz pripravljalnega (pre-flight) v letalni (flight) način. Po domače povedano je eden izmed testov spodletel, zato se je cel postopek ustavil, inženirji pa sedaj ugotavljajo, kaj je šlo narobe. Test pri nizkih obratih, to je 50 obratov na minuto, je bil helikopter preživel. Prav tako je preživel tudi mrzlo noč na Marsu, ko...

8 komentarjev

Zaradi programske napake napačno izračunali maso letala pred vzletom

Slo-Tech - Britanski agencija za nesreče v letalstvu AAIB (Air Accident Investigations Branch) je objavila končno poročilo o incidentu lanskega julija, ko je Boeing 737-800 prevoznika TUI Airways z letališča v Birminghamu vzletel z napačno izračunano maso. Čeprav je posadka zaradi tega uporabila manjšo potisno moč motorjev, kot bi bila morala, posledic ni bilo. Napako je zakrivil nadgrajeni računalniški sistem.

Ljudje se pred vkrcanjem ne tehtajo, temveč se predvideva normalna porazdelitev, zato se vzame kar povprečna vrednost. Za ženske je to 69 kilogramov, za otroke pa 35 kilogramov. Masa ljudi, prtljage, goriva in tovora je pomemben podatek, ker se iz tega izračuna razporeditev mase in obremenitve, poraba goriva, potrebna moč motorjev itd. Pred incidentom so letala nekaj mesecev stala, ker zaradi epidemije koronavirusa ni bilo praktično nič povpraševanja, zato so v vmesnem času nadgradili rezervacijski sistem. Tega pa niso storili v Veliki Britaniji, temveč v tujini. Zaradi jezikovnih...

43 komentarjev

Neuralink pokazal opico, ki z možganskim vsadkom igra Pong

Slo-Tech - Iz Neuralinka so presenetili z objavo videa, v katerem kažejo makaka, ki preko možganskega implantata brezžično z mislimi usmerja kurzor na zaslonu in igra pong. Gre za potrdilo preteklih trditev Elona Muska, a ni povsem jasno, zakaj je do njega prišlo prav zdaj, saj ga ne spremlja znanstvena objava.

Ko so v Neuralinku, podjetju Elona Muska za razvoj biokibernetskih živčnih vsadkov, pred dvema letoma pokazali prve podgane z implantati, je Musku mimogrede ušlo, da nekaj podobnega že počno tudi z opicami. Toda na lanski razvpiti predstavitvi pomanjšanih brezžičnih naprav je večina demonstracij pripadla prašičem, opic pa niso omenjali. Ker so na poti do eksperimentov na ljudeh praktično neobhodna tudi testiranja na primatih, je bilo samo vprašanje časa, kdaj bomo videli tovrstno laboratorijsko žival, ki se na daljavo poigrava z računalnikom. Ta vloga je sedaj pripadla Pagerju, devet let staremu makaku.



Pagerju so šest tednov pred posnetkom vsadili dva implantata s po tisoč...

53 komentarjev

Zaposleni v Amazonu na prvem glasovanju zavrnili sindikalno organiziranje

Slo-Tech - Zaposleni v Amazonovih skladiščih v Alabami so v zgodovinskem glasovanju odločili, da se ne želijo povezati v sindikat. Izmed 5800 zaposlenih jih je glasovalo dobrih tri tisoč, ki so s prepričljivo večino 1798 proti 738 zavrnili pridružitev sindikatu za trgovino na debelo, drobno in diskonte (RWDSU). Glasovanje je nadzorovala zvezna agencija za delo (National Labor Relations Board).

Glasovanje so zaznamovali očitki o pritiskih Amazona, ki ga RWDSU obtožuje laganja, zavajanja in nezakonitih pritiskov na zaposlene. RWDSU je zato napovedal pritožbo. Pred glasovanjem je Amazon organiziral agresivno kampanjo, v kateri so zaposlenim predstavljali, da imajo že sedaj dobre delovne pogoje, plačilo in zaščito, zato sindikata ne potrebujejo. Čeprav je glasovanje potekalo le v enem skladišču, gre za zelo pomembno odločitev, po kateri se bodo bržkone zgledovali tudi v drugih Amazonovih obratih. Amazon je v izjavi za javnost dejal, da bodo sindikati poraz pripisali ustrahovanju zaposlenih, kar...

164 komentarjev

Schrems Googlu očita nezakonito sledenje uporabnikom

Slo-Tech - Aktivist Max Schrems, ki ga poznamo kot ustanovitelja skupine europe-v-facebook.org in ostrega kritika Facebookove politike glede uporabe osebnih podatkov, proti kateremu je vložil že več tožb, je v Franciji vložil pritožbo zoper Google. V njej trdi, da Google nezakonito sledi uporabnikom androidnih telefonov.

Ključna težava so unikatne oglaševalske kode, ki se generirajo za vsak telefon posebej in omogočajo Googlu spremljanje brskalnih navad uporabnikov, da lažje streže personalizirane oglase. Schremsova skupina Noyb trdi, da Google s tem, ko te kode ustvari brez soglasja uporabnika ter jih hrani, krši evropsko zakonodajo. Nujno bi bilo uporabnikovo privoljenje, trdijo. Zato od francoskega informacijskega pooblaščenca (CNIL) pričakujejo, da bo začel preiskavo Googlovih sledilnih praks. Pritožbo so vložili v Franciji zato, ker je CNIL dobro usposobljen za tovrstne postopke, ki vključujejo sklicevanje na direktivo ePrivacy.

Google se na pritožbo še ni uradno odzval. Pričakovati pa...

5 komentarjev

V Ljubljani bo potekal WOOP ARENA spletni igričarski gaming turnirji

vir: HOP.si
HOP.si - Spletna stran HOPsi in WOOP ARENA v prihodnjih dneh organizirata vrsto spletnih turnirjev (igra se od doma), ki bodo popestrili te karantenske dneve. Igrali bomo: Counter Strike: Global Offensive, League of Legends, Fortnite, Rainbow Six Siege in Valorant. Turnirji bodo potekali od 10. aprila do 24. maja ko bo v primeru ugodne zdravstvene situacije potekal še dogodek v WOOP ARENI.



Časovnica dogodkov:
15.3.2021 – prijave odprte (spodaj več info)
10.4.2021 – Logitech League of Legends 5v5 turnir
11.4.2021 – WOOP! ARENA CS:GO 5v5 turnir
17.4.2021 – WOOP! ARENA Valorant 5v5 turnir
18.4.2021 – WOOP! ARENA Rainbow Six Siege 5v5 turnir + prenos v živo finala Logitech League of Legends (13:00) in WOOP! ARENA CS:GO (17:00)
24.4.2021 – prenos v živo WOOP! Arena Rainbow Six Siege (13:00) in WOOP! ARENA Valorant turnirjev (17:00)
25.4.2021 – WOOP! ARENA offline dogodek za najboljše igralce

0 komentarjev

Zaradi pomanjkanja čipov General Motors ustavil šest tovarn, v dveh zmanjšal proizvodnjo

Slo-Tech - Ameriški proizvajalec vozil General Motors je sporočil, da bo moral še povečati število tovarn, ki bodo zaradi pomanjkanja čipov prisilno zaustavljene. Na trgu polprevodniških čipov vlada hudo pomanjkanje čipov, v katerem so proizvajalci avtomobilov še posebej prizadeti, ker so sredi minulega leta množično odpovedovali pogodbe, ko je prodaja vozil padla. Sedaj pa so zadnji v čakalnih vrstah že tako preobremenjenih tovarn čipov. Ker so moderni avtomobili bogato posejani z elektroniko, pomanjkanje čipov pomeni, da vozil ni možno proizvesti. V povprečnem vozilu je od 500 do 1500 čipov, odvisno od opreme.

V ponedeljek bo General Motors za dva tedna ustavil tovarno v Tennesseeju, kjer proizvajajo Cadillac XT5, Cadillac XT6 in GMC Acadia. Tovarno v Lansingu, kjer proizvajajo Chevrolet Traverse in Buick Enclave, bodo ustavili teden dni pozneje, predvidoma za en teden. V tovarni Mehiki pa bodo tedaj prenehali proizvajati model Chevrolet Blazer, medtem ko bo proizvodnja Chevrolet Equinox...

86 komentarjev

Signal pripravlja anonimne transakcije

Slo-Tech - Aplikacija za varno komuniciranje s klici in kratkimi sporočili Signal bo dobila novo funkcijo, ki se od dosedanjih precej razlikuje. Uvesti nameravajo varna plačila med uporabniki, ki jih nihče drug ne bi mogel spremljati. V ta namen bodo uporabili kriptovaluto MobileCoin, ki je precej tesno povezana z razvijalci Signala. Izvršni direktor Signala Moxie Marlinspike je namreč izdatno sodeloval pri izdaji MobileCoina leta 2017, saj je opravljal funkcijo tehničnega svetovalca - tule je njegova bela knjiga.

Medtem ko je anonimno komuniciranje sorazmerno dobro rešen problem, je s premetavanjem denarja drugače. Četudi namreč implementirajo popolnoma anonimni sistem in pri tem ne zagrešijo nobene napake, še vedno ostaja problem izhodnih točk. Kdor ne želi obtičati z valuto MobileCoin, ki je še vedno precej eksperimentalna in nestanovitna po vrednosti, jo mora nekako pretvoriti v dolarje ali evre.

Sama tehnologija za MobileCoinom je sicer videti trdna. Uporablja protokol CryptoNote in...

11 komentarjev

Intel lansiral tretjo generacijo procesorjev Xeon Scalable

vir: Intel
Intel - Le slab mesec po AMDju imamo tudi osvežitev Intelove linije strežniških procesorjev, saj so v Santa Clari splovili tretjo generacijo čipov Xeon Scalable, na osnovi arhitekture Ice Lake SP.

Intelove serije strežniških procesorjev v arhitekturnem smislu tradicionalno zaostajajo za prenosniškimi in namizniškimi, zato je bila pri posodobitvi čipov tokrat še vedno na redu arhitektura Ice Lake, čeprav smo jo v napravah za domače uporabnike videli že leta 2019. V podjetju so jo prvotno nameravali na trg poslati že lani, a so jo kot večino stvari močno zaznamovale Intelove težave z 10-nanometrskim proizvodnim procesom. Tretja generacija strežniških čipov Xeon Scalable, na podlagi Ice Laka SP, je tako bistven napredek glede na prejšnje Xeone, saj gre za prve Intelove strežniške procesorje na 10 nanometrih, toda v tržnem smislu zaostajajo za AMDjem, potrebno pa je omeniti tudi rastočo konkurenco rešitev na osnovi Arma, kot sta Amperova Altra in Amazonov Graviton2.



Novi Xeoni Scalable so...

17 komentarjev

EMA krvne strdke opredelila kot zelo redek stranski učinek cepiva AstraZeneca

Slo-Tech - Odbor za oceno tveganja na področju farmakovigilance (PRAC) pri Evropski agenciji za zdravila (EMA) je na današnji novinarski konferenci pojav krvnih strdkov po cepljenju s cepivom AstraZeneca (uradno se imenuje Vaxzevria) proti covidu-19 dodal na seznam izjemno redkih stranskih učinkov. Doslej so ob cepljenju 34 milijonov ljudi s tem cepivom v Evropi zabeležili 169 primerov cerebralne venske sinusne tromboze (CVST) in 53 primerov splahnične venske tromboze (SVT), kar predstavlja 0,50 in 0,16 primera na 100.000 prebivalcev. Pojavnost CVST med splošno populacijo je 1-2 na 100.000 prebivalcev (na 1:00:46), a je bila doslej slabo diagnosticirana in verjetno med splošnim prebivalstvom podcenjena.

PRAC je na podlagi vseh dostopnih informacij in nasvetov strokovne skupine ocenil, da morajo biti zdravstveni delavci in splošna populacija seznanjeni z dejstvom, da lahko v izredno redkih primerih v dveh tednih po cepljenju nastopijo stranski učinki, ki se izkažejo kot strdki. Večino...

85 komentarjev

Fermilab izmeril lastnost miona, ki ni v skladu s standardnim modelom

Slo-Tech - Raziskovalci iz eksperimenta Muon g-2 v Fermilabu so na današnji novinarski konferenci, ki je sovpadala z objavo znanstvenega članka v Physical Review Letters, predstavili rezultate meritev anomalnega magnetnega momenta mionov, ki ga po njihovi interpretaciji ni možno razložiti z uporabno standardnega modela.

Standardni model vsebuje 17 osnovnih delcev, ki se delijo v dve vrsti kvarkov in dve vrsti leptonov s po tremi generacijami (skupno 12 delcev, ki so fermioni) in pet bozonov, ki so nosilci interakcij. Od odkritja Higgsovega bozona smo eksperimentalno potrdili obstoj vseh v modelu napovedanih delcev, kar pa ne pomeni, da je delo fizikov končano. Standardni model ne ve nič o gravitaciji, ki jo opisuje splošna teorija relativnosti. Prav tako je v vesolju še nekaj nepojasnjenih pojavov, denimo izvor in oblika temne mase in energije. To kaže, da standardni model, čeprav je odličen pripomoček za delo, ne more biti dokončna teorija vsega. Iščejo se torej načini, kako jo dopolniti,...

11 komentarjev

Amazon nezakonito odpustil zaposleni, ki sta bili kritični do podjetja

vir: Vice
Slo-Tech - Amazon je lani odpustil dve zaposleni, ki sta javno pozivali podjetje k zmanjšanju ogljičnega odtisa in zagotovitvi boljših pogojev za delo v skladiščih. Emily Cunningham in Maren Costa sta aprila izgubili službo, ker naj bi kršili interno politiko glede komunikacije z javnostjo. Odpustitev je dvignila veliko prahu, angažirali so se tudi nekateri politiki. Nekdanji zaposleni pa sta se pritožili pri Zvezni agenciji za delavske pravice (National Labor Relations Board, NLRB), ki jima je sedaj pritrdila. Amazon ju je odpustil nezakonito, saj je šlo za povračilne ukrepe zaradi kritiziranja podjetja. Amazon se sedaj lahko pogodi z odpuščenima, sicer bo primer romal na sodišče, kjer bo NLRB Amazon obtožil kršitev delavske zakonodaje.

Amazonova tiskovna predstavnica je dejala, da podpirajo pravico vsakega zaposlenega, da kritizira delovne pogoje delodajalca, a da to ne prinaša imunitete pred internimi pravili, ki so v skladu z zakonom. Odpustili ju niso zaradi kritik ali izražanja mnenja,...

52 komentarjev

Pomanjkanje čipov bo trajalo še celo leto

Bloomberg - Pomanjkanje čipov, zaradi katerega bodo celo odpadle vsakoletne pocenitve proizvodnega procesa, naj bi trajalo vsaj do konca leta, napovedujejo analitiki. Chris Richard iz Deloitta pojasnjuje, da umiritev razmer resda pričakujejo do konca leta, a leta 2008 ob finančni krizi je trajalo nekaj let, da se je sistem ponovno utekel. To pot so težave večplastne.

Na eni strani je povpraševanje močno poraslo zaradi več dela in zabavanja od doma, po drugi strani pa je epidemija najprej pretrgala distribucijske verige, kasneje pa so dodatne udarce prizadejali mraz v Teksasu, suša na Tajvanu in požari na Japonskem. Težave niso le v proizvodnji čipov, temveč tudi v dosegljivosti silicijevih rezin in substratov za pakiranje čipov.

Najbolj so se ušteli proizvajalci avtomobilov, ki so lani spomladi množično odpovedovali pogodbe, ko je proizvodnja avtomobilov padla, po stabilizaciji povpraševanja jeseni pa so želeli nazaj. Proizvajalci čipov so jih tedaj postavili na konec vrste, ker so vmes...

12 komentarjev

Irski informacijski pooblaščenec preverja (stari) vdor v Facebook

vir: BBC
BBC - V pobeglih podatkih Facebookovih uporabnikov, ki so jih hekerji minuli teden ponovno priobčili na spletu, je tudi okrog 110.000 telefonskih številk iz Slovenije. Facebook trdi, da gre za star vdor iz leta 2019, katerega vzrok so že odpravili. Tudi SI-CERT je s pregledom podatkov ugotovil, da so starejšega datuma. Vseeno pa je irski informacijski pooblaščenec začel preiskavo, v kateri želijo potrditi, da gre res za stari vdor.

Ker ima Facebook evropski sedež na Irskem, je prav tamkajšnji informacijski pooblaščenec ključen za nadzor nad tem velikanom. Tudi zaradi tega so še posebej previdni in bodo tudi to pot ponovno preverili, kaj se je zgodilo. Časovnica je pomembna tudi zato, ker se je stari vdor zgodil pred uveljavitvijo GDPR, morebitni novi pa bi imel bistveno resnejše posledice za podjetje.

Kljub temu pa velja poudariti, da je večina pobeglih podatkov sorazmerno nespremenljivih. Ime in priimek sta skupaj z rojstnimi podatki zagotovo takšna, tudi prebivališče, telefonske...

1 komentar

LG se zares odreka telefonom

vir: CNet
CNet - LG, drugi največji južnokorejski proizvajalec elektronike, je dokončno obupal nad proizvodnjo pametnih telefonov. Novica ni presenečenje, saj oddelek že skoraj šest let ni pridelal dobička in govorice o opustitvi posla so vztrajale že od začetka leta.

Južnokorejski LG je Androidne telefone proizvajal dvanajst let in večina med nami je bodisi imela katerega bodisi ga je imel družinski član. Tako je bilo tudi še v zadnjem času, ko je imela znamka kljub očitnemu hiranju in zaostajanju za konkurenco še vedno zgledno mesto v spodnjem in srednjem cenovnem segmentu. Toda računica je neizprosna: LGjev oddelek za pametne telefone je bil nazadnje profitabilen v letu 2015 in je po tem nanizal kar 23 četrtletij z rdečimi številkami, s skupno izgubo v višini skoraj štirih in pol milijard dolarjev. Že več kot dve leti ga nismo našli med prvo deseterico na svetovni ravni. Posledično smo že v začetku leta slišali resne namige tudi iz samega podjetja, da se ukvarjanje s telefoni bliža koncu....

53 komentarjev

Projekt Covid.si upihnil prvo svečko

Slo-Tech - Projekt skupnostne znanosti Covid.si, ki se je začel lani ob izbruhu pandemije, je praznoval prvo obletnico obstoja. V tem času se je projekt, ki so ga postavili Črtomir Podlipnik z UL FKKT, Marko Jukić z UM FKKT in Sebastian Pleško, razvil, a glavne aktivnosti so ostale enake. Te so molekulsko sidranje z uporabo distribuiranega računalništva, kar pomeni, da lahko z računsko močjo v njem sodeluje vsakdo.

V projektu je doslej sodelovalo 400 računalnikov, ki so v tem času računali 62 tarč in na njih izvedli prek 837 milijonov neodvisnih eksperimentov molekulskega sidranja (molecular docking). Tako se imenuje računsko ugotavljanje interakcije med molekulami, katerih biološka aktivnost zoper virus se preverja, in različnimi deli virusa. Poleg 400 računalnikov prostovoljcev v projektu uporabljajo tudi računske kapacitete, ki jih je doniral Microsoft na Azuru. S tem so pripravili knjižnico, v kateri je milijarda spojin, ki čakajo na sidranje.

Hkrati so skupaj z Inštitutom za matematiko...

6 komentarjev

Ameriške sankcije upočasnile Huaweijevo rast

Slo-Tech - Z zanimanjem smo pričakovali Huaweijev poslovni izid za minulo leto, v katerem so jim sankcije domala blokirale uporabo ameriške strojne in programske opreme, zaradi česar smo dobili androidne telefone brez Googlovih aplikacij. Kljub dodatnim težavam, ki jih je povzročila pandemija, je Huawei lani beležil rast prodaje in dobička.

Prihodki so se v primerjavi z letom pred tem povečali za 3,8 odstotka, kar je seveda manj od predlanske 19-odstotne rasti. Huawei je lani ustvaril 136 milijard dolarjev prihodkov in 9,9 milijarde evrov čistega dobička. To predstavlja triodstotno rast dobička. Marža iz poslovanja se je znižala za eno odstotno točko na 8,1 odstotka.

Upadla je prodaja na Zahod, zlasti v Evropo. Dve tretjini vseh prihodkov ustvarijo na Kitajskem, na območju EMEA (Evropa, Bližnji vzhod, Afrika) pa le še 20 odstotkov. Huawei nikoli ni imel velikega deleža v Severni in Južni Ameriki, kjer ustvari le še štiri odstotke prihodkov. Prodaja pametnih telefonov trpi še posebej, saj...

28 komentarjev

Odstopil direktor Googlovega podjetja za avtonomna vozila

Slo-Tech - Izvršni direktor Wayma, Googlovega podjetja za razvoj samovozečih avtomobilov, je odstopil. John Krafcik je podjetje prevzel leta 2015, ko se sploh še ni imenovalo Waymo. Googlov izvršni direktor Larry Page je bil prepričan, da je tehnologija tik pred komercializacijo, ki naj bi jo uspešno izvedel Krafcik. A izkazalo se je, da so proizvajalci avtomobilov še skeptični do Googlove tehnologije, zato komercialnih izdelkov ni in ni bilo.

Sprva je najbolj kazalo s Fordom, a je potem leta 2016 dogovor padel v vodo. Potem so se s Fiat Chryslerjem dogovorili za 100, kasneje za 500 vozil. Leta 2018 se je zdelo, da bodo samovozeči taksiji realnost vsak hip. Waymo je najavil nakup do 20.000 Jaguarjevih električnih I-PACE in do 62.000 Chryslerjev Pacifika. A šlo je počasneje od pričakovanj in ko so decembra 2018 začeli v omejenem obsegu nuditi samovozeče taksije, so ti še vedno potrebovali varnostnega voznika za krmilom. Šele lani oktobra so preizkusili brez.

Danes imajo šesto vozil namesto...

0 komentarjev