»

Pariz ekstremno podražil parkiranje za SUV-e

Reuters - Parižani so na referendumu o parkirninah potrdili predlog županje Anne Hidalgo o izdatnem povišanju parkirnin za športne terence in druga težka vozila. Skoraj 55 odstotkov glasov za je bilo dovolj, da se bodo parkirnine potrojile. V centru mesta bo za športne terence na bencin, nafto in tudi hibride, ki tehtajo več kot 1600 kilogramov, ura parkiranja stala 18 evrov, izven strogega centra pa 12 evrov. Naslednje ure bodo še dražje. Enake cene bodo veljale tudi za električna vozila z maso, ki presega dve toni. Referenduma se je sicer udeležilo le okoli pet odstotkov volilnih upravičencev.

Županja Anne Hidalgo je dejala, da želijo s tem zmanjšati onesnaženje in mesto narediti varnejše. Raziskave so že večkrat pokazale, da težki terenci porabijo več goriva, bolj onesnažujejo zrak in so tudi nevarnejši. Hkrati zasedejo več dragocenega prostora, ki je v mestih luksuz. Pariz se sicer zadnja leta trudi postati kolesarska metropola, kar mu precej dobro uspeva. V zadnjih letih so izboljšali...

107 komentarjev

Nova taktika v zlorabah znanosti: podkupovanje urednikov

Slo-Tech - O stranpoteh in težavah znanosti, ki jih povzročata pretirana tekmovalnost in gonja za objavami in citati, smo že večkrat pisali. Poleg ponarejanja rezultatov so posamezni neetični znanstveniki sistem skušali pretentati tudi na druge načine, denimo s prodajo avtorstev na člankih, objavljanjem v lažnih revijah in podobno. Ena izmed novih prevar pa je podkupovanje urednikov.

Nicholas Wise s Cambridgea, ki poleg rednega dela raziskovalca na področju dinamike fluidov razkrinkava znanstvene prevare, je lani presenečeno ugotovil, da se je razmahnil podkupovanje urednikov. To so običajno redno zaposleni raziskovalci, ki jih revije prepričajo v (večinoma brezplačno) urednikovanje, kar pomeni začetno preverjanje prispeli rokopisov, iskanje recenzentov in na koncu tudi odločanje o objavi. Več akterjev je urednikom začelo ponujati znatne podkupnine, če bi sprejeli članke v objavo v sicer povsem legitimnih revijah. Zneski segajo v tisoče dolarjev.

Matt Hodgkinson z UK Research Integrity...

18 komentarjev

Prebuja se zanimanje za Threads

Slo-Tech - Po eksplozivnem uvodu se je rast števila naročnikov Metinega konkurenta X-u z imenom Threads nekoliko upehala, a v zadnjih mesecih ponovno stopnjuje ritem. Decembra je bil Threads med desetimi največkrat prenesenimi aplikacijami v App Storu in Google Playu, kar se odraža tudi v številu uporabnikov. To je preseglo 160 milijonov.

Threads je samo decembra zbral 12 milijonov prenosov, s čimer se je uvrstil na četrto mesto v App Storu. Na Google Play Store je bilo prenosov 16 milijonov, kar je zadoščalo za osmo mesto. Spomnimo, da je Threads v tednu dni presegel milijonov uporabnikov, nato pa je navdušenje jenjalo. Sedaj se je trend obrni in število uporabnikov spet hitro raste.

Ena izmed vzpodbud je tudi vključitev v fediverse, torej skupino strežnikov, ki komunicirajo po protokolu ActivityPub in so načeloma odprti. Tipičen primer je Mastodon, integracijo pa pridobiva tudi Threads. Threads je odprl tudi vstopno točko, ki omogoča piscem tretjih aplikacij in spletnih strani uporabo...

30 komentarjev

Dva odstotka elektrike v ZDA gresta za bitcoin

Slo-Tech - Že leta pišemo, da je poraba električne energije za rudarjenje bitcoina znatna. Zaradi zasnove te kriptovalute se to ne spreminja - medtem je ether na primer postal precej bolj okolju prijazen - zato poraba ostaja visoka. Ameriška Agencija za informacije o energiji (EIA) ocenjuje, da se za rudarjenje bitcoina v ZDA porabi od 0,6 do 2,3 odstotka vse električne energije.

Rudarjenja na osebnih računalnikih ali domačih skupkih grafičnih kartic ni več, tudi domači namenski čipi (ASIC) postajajo preteklost. Danes se bitcoin rudari v specializiranih obratih, ki imajo namensko strojno opremo. Glavni razlog so cene električne energije, zato ti obrati delujejo tam, kjer je cena nizka. Zanimivo je, da se je rudarjenje v zadnjem času iz Kitajske selilo v ZDA, saj je Kitajska prepovedala transakcije s kriptovalutami. Leta 2020 so v ZDA narudarili tri odstotke bitcoina, leta 2022 že 38 odstotkov.

Iz tega je možno izračunati tudi porabo električne energije, ki jo ocenjujejo na 25 do 91 TWh...

148 komentarjev

Igranje Dooma na bakterijah? Skorajda

Slo-Tech - Kultno igro Doom iz leta 1993 - katere zadnjo skrivnost so razrešili šele pred petimi leti - so do danes preigrali milijoni, hkrati pa so jo številni razvijalci uspeli pognati na najrazličnejši strojni opremi. Pametne ure, računala, mikrovalovne pečice, simulacije (Minecraft, Excel) in celo testi nosečnosti - na vse te naprave so že uspeli spraviti Doom. Zato je ta teden veliko pozornosti požela vest, da Doom teče celo na bakterijah. Resnica je nekoliko bolj kompleksna, a nič manj zanimiva.

Zamisli o molekularnih računalnikih niso nove. Uporaba DNK za računanje ima že 30-letno zgodovino, a so trenutni prototipi izjemno počasni. Način, kako so pognali Doom na bakterijah, s temi poizkusi nima nič skupnega. Doktorska študentka bioinženirstva in sintetične biologije na MIT Lauren Ramlen je Doom prikazovala na zaslonu, ki ga sestavljajo bakterije.

Že leta 2020 je Christopher Voight z MIT-a pokazal
, da je možno s celicami E. coli zgraditi zaslon, ki ima binarne pike (torej so pike enobarvne, vključene ali izključene). Celice torej delujejo kot vir svetlobe namesto klasičnih svetil. Nekatere celice namreč proizvajajo kemikalije, ki oddajajo svetlobo - flourescirajo. Pomislite na primer na kresničko.

Lauren Ramlen je nadgradila to...

7 komentarjev

Trije obtoženi za vdor v FTX in krajo 400 milijonov dolarjev

Bloomberg - Čeprav je bil ustanovitelj kriptomenjalnice FTX Sam Bankman-Fried spoznan za krivega v vseh točkah obtožnice, povezane s propadom FTX, postopki in preiskave še niso končani, saj so v propadu sodelovali tudi drugi. V sredo je ameriško tožilstvo vložilo obtožnico zoper tri osebe, ki so s kriptomenjalnice ukradle za 400 milijonov dolarjev bitcoinov, medtem ko je bil FTX na smrtni postelji.

Na 18 straneh obtožnice so Robert Powell, Carter Rohn in Emily Hernandez obtoženi kraje identitete, zarotništva, prevare. Po prepričanju tožilstva so med marcem 2021 in aprilom 2023 s taktiko menjave kartic SIM okradli več kot 50 žrtev. Najbolj znan je njihov napad na FTX, ki se je zgodil novembra 2022. Takrat so vdrli v račun enega izmed zaposlenih v FTX in mu uspeli ukrasti 400 milijonov dolarjev bitcoina. V obtožnici sicer FTX ni neposredno omenjen, a za kaj drugega ni moglo iti.

Napad z zamenjavo kartice SIM vključuje prevaro operaterja, ki ga prepričajo, da je žrtev izgubila kartico SIM (ali...

2 komentarja

Google ukinil pogled shranjenih kopij strani v svojem iskalniku

Slo-Tech - Dolgo vrsto let je Google med iskalnimi zadetki ponujal zelo uporabno možnost ogleda starejše verzije strani, kot jo je med brskanjem videl Google, torej neposredno njene kopije na Googlovih strežnikih. Funkcija Cache je bila dostopna na več mestih, v daljni preteklosti neposredno ob izpisanih zadetkih, potem je bila korak dlje (potreben je bil klik na podrobnosti), ves čas pa je deloval tudi direktni dostop (pripis cached: v iskalno polje). Vsega tega je sedaj konec.

Google je potrdil, da so funkcijo upokojili. Da izginja, smo lahko opazovali že zadnje mesece, ko je bila vedno manj dostopna. Že leta 2021 je Google dejal, da gre za staro funkcijo, ki se praktično ne vzdržuje več. Google se je odločil, da je trenutno ne bo zamenjal z ničimer. Morda bo v prihodnosti namesto nje na voljo povezava do Internet Archiva, a o tem le govorijo, obljubiti pa tega ne morejo.

Danny Sullivan iz Googla razloge za umik zanimivo pojasnjuje. Dejal je, da je bil Cached namenjen obisku strani, ko je...

6 komentarjev

Japonska pripravlja vizume za digitalne nomade

Slo-Tech - Čedalje več držav razmišlja o uvedbi vizumov, ki so namenjeni digitalnim nomadom. Po Južni Koreji bo šestmesečne vizume sedaj uvedla tudi Japonska, so včeraj sporočili z njihovega urada za imigracije. Zakonodaja je trenutno v javni obravnavi, veljati pa naj bi začela konec marca.

Trenutno Japonska nima enostavnega načina, ki bi tujcem med kratkotrajnim bivanjem omogočil začasno delo, tudi če gre za tuje delodajalce izven Japonske. V praksi se zato največkrat uporablja turistični vizum, ki omogoča 90-dnevno bivanje, a prepoveduje delo. V praksi je to seveda skoraj nemogoče preverjati, kadar gre za delo na daljavo za tuje delodajalce. In prav takšnim nomadom bodo namenjeni novi vizumi.

Za pridobitev novega vizuma bodo morali prosilci izkazati letni prihodek od tujih delodajalcev v višini 10 milijonov jenov, kar je približno 60.000 evrov, in urejeno zdravstveno zavarovanje. Če bo slednje veljalo tudi za njihove družinske člane, bodo lahko v državi legalno bivali tudi ti. Hkrati bodo...

30 komentarjev

Stanje razogljičenja ob koncu leta 2023

Eksponentna rast sončne energije

Slo-Tech - Začetek leta je vedno dober čas za pogled na preteklo leto. In kakšno leto je bilo! Doživeli smo prvi dan, ko je globalna temperatura presegla 2°C nad predindustrijskim povprečjem - 17. novembra 2023. Preteklo leto je bilo najtoplejše v kar 125.000 letih. Ledeniki se talijo, v Kanadi pa je pogorelo za 9 površin Slovenije gozdov.

Nat Bullard je predstavil letni pregled stanja na področju razogljičenja.

Kljub naraščujoči pogostosti in intenzivosti katastrof so bile v letu 2023 emisije toplogrednih plinov najvišje v zgodovini. Z nujnostjo ukrepanja se spreminjajo tudi taktike podnebnih zanikovalcev, ki poleg zanikanja po novem vedno bolj napadajo rešitve na poti k zmanjšanju emisij, predvsem so na udaru električna vozila in toplotne črpalke kot vir ogrevanja. Mobilnost in ogrevanje bivališča predstavljata večino porabe neposrednih fosilnih goriv, ki jih naredi posameznik.

Kljub temu ni vse slabo. Sončna energija je najhitreje rastoči vir energije kadarkoli, vpeljava rabe sončne...

115 komentarjev

Microsoft z rekordnim dobičkom ni izpolnil pričakovanj

Slo-Tech - Microsoft je včeraj razkril poslovne rezultate minulega četrtletja, ki je po njihovem štetju že drugo četrtletje fiskalnega leta 2024. V četrtletju, ki se je končalo decembra, so ustvarili 62 milijard dolarjev prihodkov, kar je 18 odstotkov več kot pred tem. Čisti dobiček se je povišal za tretjino in je znašal 21,9 milijarde dolarjev, dobiček iz poslovanja pa je znašal celo 27 milijard dolarjev. Ob tem so poudarili še, da so 13. oktobra dokončali prevzem Activision Blizzarda.

Kljub načeloma pozitivnim rezultatom, ki so celo presegli pričakovanja, je bil trg ravnodušen. To ni presenetljivo, saj so bila v vrednotenja delnic vračunana zelo visoka pričakovanja. Delnica je v minulem letu pridobila 70 odstotkov vrednosti, s čimer je Microsoft nedavno celo prehitel Apple po tržni kapitalizaciji in postal najbolj vredno (tehnološko) podjetje na svetu s tremi bilijoni dolarjev. V tednih pred objavo rezultatov so investitorji še dodatno podžgali ceno, ker so računali na kakšno zelo...

27 komentarjev

23andMe daleč od nekdanje slave

Slo-Tech - Pred natanko štirimi leti smo ugotavljali, da navdušenje nad osebno genomiko počasi jenja. Storitve, ki so jih opravljala podjetja 23andMe, Ancestry.com, GEDMatch in podobna, imajo namreč vgrajeno slabost. Človekov DNK je nespremenljiv, zato je vsakdo njihova stranka kvečjemu enkrat. Razvoj zdravil pa je povsem drugo področje, kjer so potrebni vložki gigantski. Ker rezultati kakšnih večjih medicinskih prebojev niso dali, pa se številni nikoli ne odločijo zanje. 23andMe, ki je bilo nekoč eno najbolj obetavnih zagonskih podjetij, počasi izgublja tla pod nogami.

Ko je podjetje leta 2021 začelo kotirati na borzi, je bilo nekaj časa vredno celo več kot šest milijard dolarjev. Danes je podjetje vredno 356 milijonov dolarjev. Delnica je izgubila več kot 95 odstotkov vrednosti in je pristala med penny stocks, saj trenutno kotira pri 75 centih. Direktorica Anne Wojcicki, ki je bila nekoč milijarderka, je že dolgo le še milijonarka (Forbes je lani ocenil, da ima pod palcem 270 milijonov...

11 komentarjev

Danes delni internetni mrk v Rusiji

Slo-Tech - Danes je v večjem delu Rusije, vključno z Moskvo in Sankt Peterburgom, za nekaj ur prenehal delovati internetni promet do strani na domenah .ru in .рф. Nedostopne so bile tudi najbolj priljubljene strani in storitve, kot so iskalnik Yandex, družbeno omrežje VKontakte, spletna trgovina Ozon in bančne aplikacije (Sberbank PJSC in VTB Group). Nedostopne so bile tudi za obiskovalce iz tujine. Nekaj ur pozneje je rusko ministrstvo za digitalni razvoj sporočilo, da je vzrok napake odpravljen.

Napako je povzročila napaka v konfiguraciji DNSSEC za domene .ru, kar je vplivalo na večino ponudnikov dostopa do interneta, denimo MTS in MegaFon. DNSSEC je storitev za zagotavljanje pristnosti odgovorov DNS, saj onemogoča ponarejanja vira prometa kot naslova IP. Kaj točno je šlo narobe, rusko ministrstvo ne razkriva. Nekateri mediji špekulirajo, da se je zalomilo pri poizkusih vzpostavitve nacionalnega sistema DNS, ki bi bil neodvisen od mednarodnega interneta.

5 komentarjev

ICANN želi domensko alternativo za 192.168.x.x

Slo-Tech - ICANN je predlagal uvedbo nove vrhnje internetne domene, ki pa ne bi nikoli deloval v internetu. Podobno kot je blok 192.168.x.x namenjen interni uporabi v lokalnih omrežjih in se nikoli ne prevaja izven omrežja, želi ICANN sedaj vzpostaviti vrhnjo domeno .INTERNAL z istim namenom. Ideja ni nova, saj sega že v leto 2020, ko je bil na mizi še predlog za domeno .PRIVATE. Zaradi dvoumnosti in drugačnega pomena v nekaterih jezikih - pa tudi zaradi neupravičena namigovanja na zasebnost - so se naposled odločili za .INTERNAL.

Ali se bo nova domena uveljavila, ICANN ne more določiti. Njihov posvetovalni odbor za varnost in stabilnost (SSAC) lahko izda le priporočila, ki pa jih morajo naposled sprejeti in udejanjiti aktivni deležniki, torej proizvajalci opreme in uporabniki. Razlogov za njeno uvedbo več, med njimi pa je tudi potreba po standardizaciji. Trenutno mnogo podjetij in proizvajalcev uporablja ad hoc domene za interna omrežja, kar lahko vodi do sporov. WRT na primer uporablja...

15 komentarjev

Neuralink začel prvi poskus na človeku

Slo-Tech - Elon Musk je sporočil, da so v Neuralinku v nedeljo elektrode v možgane vstavili prvemu človeškemu pacientu.

Neuralink je Elon Musk ustanovil leta 2016 z namenom razvoja kibernetskih živčnih vsadkov za povezovanje ljudi in strojev. Kot se spodobi za sleherno Muskovo družbo, tudi Neuralink zbuja pozornost spričo milijarderjevih vehementnih napovedi, to pot o preseganju poškodb hrbtenjače in "upravljanju telefonov z mislimi". Doslej so izvajali in kazali poskuse na živalih - ki sodeč po številnih pričevanjih niso vselej potekali po pravilih, kajti družba je praktično ves čas potopljena v obtožbe o nehumanih razmerah v laboratorijih, za nameček pa naj bi zaradi nemogočih rokov trpeli tudi zaposleni, zato kader beleži ogromen osip in stalne menjave strokovnjakov. Zato naj bi ameriški urad FDA leta 2022 že zavrnil Neuralinkovo prošnjo za začetek poskusov na ljudeh. Podjetje je očitno izvedlo izboljšave in FDA je prošnjo naposled odobril maja lani, tako da so septembra pričeli z...

18 komentarjev

ChatGPT razkriva vnose

Slo-Tech - Pravzaprav novica ne bi smela nikogar presenetiti, saj tudi sami proizvajalci na to opozarjajo in jasno svetujejo, naj v generativne modele umetne inteligence ne vnašamo občutljivih informacij. Vemo, da si ti lahko zapomnijo vse, vseeno pa preseneča, da to kdaj ravnodušno delijo z drugimi uporabniki. Raziskovalci so sicer že večkrat pokazali, da ni posebej težko oblikovati pozivov, ki umetno inteligenco pretentajo v razkrivanje osebnih podatkov.

Eden izmed bralcev Ars Technice pa je osebne podatke dobil celo, ne da bi za njih kakorkoli prosil. ChatGPT 4 mu je, ko je bilo pogovora že konec, a je imel okno še odprto, preprosto začel izpisovati vnose drugih uporabnikov. Med njimi so bila tudi uporabniška imena in gesla za prijavo v informacijski sistem neke lekarne. Očitno je nekdo izmed zaposlenih s ChatGPT poizkusil ugotoviti, zakaj mu prijava ne deluje, pri tem pa je vnašal tudi osebne podatke. Drugi podatki, ki jih je ChatGPT delil, so tudi neobjavljeni raziskovalni projekti,...

6 komentarjev

Boeing 737 Max 9 lahko spet leti, krivec za incident proizvajalec

Slo-Tech - Ameriška uprava za letalstvo (FAA) je v petek dovolila, da se letala Boeing 737 Max 9 spet vrnejo na nebo. Po prizemljitvi zaradi preiskave, kako so mogla med letom odpasti vrata, je FAA določila protokol za preverjanje letal. Ko ga prevozniki uspešno opravijo, lahko letala vrnejo v uporabo. Po pregledu 40 letal je FAA postavila tudi smernice za vzdrževanje, ki bodo preprečile tovrstne incidente v prihodnosti. A to še zdaleč ne pomeni konec težave za Boeing, ki je bil krivec za incident.

FAA je tako Boeing obvestila, da ne bo izdala dovoljenja za povečanje proizvodnih kapacitet za serijo Max. Vse dokler ne bo Boeing dokazal, da so težave z zagotavljanjem in nadzorom kakovosti odpravljene, ne bo širitve proizvodnje. Namesto tega bo FAA okrepila nadzor nad Boeingovimi proizvodnimi linijami. Dejali so, da so dosedanje težave s kakovostjo nesprejemljive, zato bodo izvajali več inšpekcijskih nadzorov na licu mesta, torej v proizvodnih obratih. Če bo Boeing udeležen še v kakšnem...

15 komentarjev

Mercedes pomotoma razkril izvorno kodo

Slo-Tech - Na internet je iz koncerna Mercedes-Benz ušlo več zaupnih podatkov vključno z izvorno kodo, je odkril tehnični direktor podjetja RedHunt Labs Shubham Mittal. Eden izmed zaposlenih v koncernu je na javno dostopen repozitorij Github naložil identifikacijski žeton (authentication token). Ta je omogočal dostop do Mercedesovega GitHub Enterprise Server, kjer je bila objavljena tudi izvorna koda v računalniških sistemih njihovih avtomobilov, ključi za dostop do Azura in AWS-ja ter podatkovne baze Postgres. V repozitoriju so bili ključi, načrti, dizajni, gesla, ključi API in druge občutljive informacije.

Varnostni spodrsljaj so odkrili minuli ponedeljek in jo prijavili Mercedesu, ki je dva dni pozneje onemogočil omenjeni žeton. Tiskovna predstavnica koncerna je potrdila, da je podjetje kodo na Githubu javno objavilo zaradi človeške napake. Incident bodo analizirali in sprejeli ustrezne varovalne ukrepe, o katerih niso podrobneje spregovorili. Žeton je bil na voljo od septembra lani, ni...

28 komentarjev

Nemške železnice iskale administratorja za Windows 3.11 for Workgroups

Slo-Tech - Na nemških zaposlitvenih portalih se je pojavil nenavaden oglas, s katerim je Deutsche Bahn iskal administratorje z znanjem operacijskega sistema Windows 3.11 for Workgroups. Gre za 30 let star sistem, ki je izšel konec leta 1993 in je že zdavnaj zastarel. Četrtletje pozneje, torej februarja 1994, je izšel še Windows 3.11, katerega poznavanje takisto zahtevajo v oglasu. Kandidati morajo poznati tudi DOS in druge stare Microsoftove sisteme. Danes okrog 11.30 je oglas skrivnostno izginil, kar je še podžgalo špekulacije o razlogih zanj. Delovno mesto so oglaševali kot delo na daljavo, opis pa je vključeval posodabljanje gonilnikov in vzdrževanje sistema.

Uporaba starejših operacijskih sistemov v industriji in na produkcijskih sistemih ni tako zelo neobičajna, saj se delujočih strojev in sistemov pogosto ne menja, še zlasti če niso priključeni v internet ali kako drugače ogroženi. Na jedrskih podmornicah britanske mornarice še vedno teče Windows XP, če omenimo le najbolj ekstremen...

15 komentarjev

Amazon se odreka nakupu iRobota

Slo-Tech - V Amazonu so obupali nad poskusom nakupa proizvajalca robotskih sesalnikov iRobot, ki bo posledično moral konsolidirati posel in odpuščati.

Avgusta 2022 so pri Amazonu napovedali prevzem iRobota, tedaj najbolj poznanega med proizvajalci robotskih sesalnikov. Skoraj hipno se je usul plaz pomislekov iz različnih smeri, ki so jih v mnogočem napajale številne resnične Amazonove afere. Posel je začel preiskovati ameriški trgovinski urad FTC ob strahovih, da bodo roombe na skrivaj pošiljale kartirane tlorise stanovanj neznanokam, ali da jih bo Amazon favoriziral na svoji spletni tržnici. Slednjega so se bali tudi na tej strani Atlantika, kjer je Evropska komisija s preiskavo pričela lansko poletje (medtem ko so Britanci nakup mesec dni pred tem odobrili). Sredi letošnjega januarja so se pričele širiti govorice, da je ameriški velikan nad prevzemom obupal, saj se je prenehal pogajati s komisijo, in sedaj je ustavitev postopka tudi uradna.

Nakup, v predvideni višini 1,7 milijarde...

5 komentarjev

Googlov algoritem Lumiere zna spreminjati slog videa

vir: Google
Google - Pri Googlu so razkrili algoritem za generiranje videa Lumiere, ki tako po funkcijah kot prepričljivosti pošteno prekaša obstoječe rešitve.

Strojno ustvarjanje video posnetkov iz besedilnih ukazov sicer (še) ni tako v ospredju kot generatorji slik, saj gre za bistveno zahtevnejše področje, a prav tako napreduje s kar srhljivo naglico. Če smo se jeseni leta 2022 še nasmihali ob sila okornih pojavah na gibljivih sličicah iz Mete in Googla, je že v poldrugem letu situacija zaznavno drugačna, tako glede tehnologije kot razširjenosti. V Meti so lanskega novembra predstavili algoritem Emu, ki naj bi v prihodnje postal pomembno orodje za ustvarjanje vsebin na njihovih družbenih omrežjih. Podobno kot pri slikah, imamo tudi tu kopico izzivalcev, na primer orodje Runway; poleg pa je tudi Stability AI z odprtokodno različico takšnega programja, Stable Video Diffusion. Zvečine gre za kombinirane difuzne modele, ki skušajo glede na navodila najprej zgenerirati posamezne jedrne sličice, ki jih...

9 komentarjev

Ob obletnici Lotusa 1-2-3 o združljivosti in prestopnih letih

Slo-Tech - Pred dva tisoč leti so bili prepričani, da bo leto 1900 prestopno leto. Leta 46 pred našim štetjem izumljeni julijanski koledar je vsako četrto leto določil kot prestopno leto, s čimer je povprečno trajanje leta v koledarju 365,25 dni. To je precej blizu dejanski dolžini tropskega leta (365,242 dni), a še vedno vsakih 400 let pridela približno tri dni napake. Zato je leta 1582 predstavljeni gregorijanski koledar dodal izjeme, da so stoletna leta neprestopna, razen če so deljiva s 400. Leta 1200, 1600 in 2000 so tako prestopna, 1700, 1800 in 1900 pa niso.

Vpišite v Excel datum 29. 2. 1900 in Excel se ne bo pritožil, temveč se bo strinjal, da je to normalni dan. Sreda, če smo bolj natančni. V resnici je torku, 28. 2. 1900, sledila sreda 1. 3. 1900. Excel začne šteti leta 1900, zato ni velike katastrofe, da so vsi dnevi v januarju in februarju 1900 premaknjeni za en dan v tednu. Obstaja tudi drug način, kjer Excel kot dan 1 obravnava 1. 1. 1904, s čimer ta težava odpade. A v...

6 komentarjev

Kritike Applovega načina odprtja ekosistema iOS, EU bo budno spremljala dogajanje

Slo-Tech - Vrstijo se odzivi na Applovo napoved odprtja ekosistema iOS, kjer bo v EU omogočeno nameščanje aplikacije tudi iz drugih virov poleg uradne tržnice App Store. Čeprav se je sprva zdelo, da gre za velikodušno ponudbo, kar je Apple pospremil z besedami, da bo velika večina razvijalec aplikacij plačevanja manj provizij, so odzivi kritični. Ključna težava je posebna provizija, ki bo znašala 0,5 evra na leto za vsako nameščeno aplikacijo mimo uradne tržnice (oproščenih je prvih milijon namestitev).

To se sicer sliši zanemarljivo, a bo za številne aplikacije uničujoče. David Heinemeier Hansson, avtor Ruby on Rails, pravi, da gre za izsiljevanje. Kot primer je vzel Instagram, ki ima v EU okrog 250 milijonov uporabnikov. To bi pomenilo, da mora Meta samo za Instagram plačati 11 milijonov dolarjev vsak mesec. Podobno velja tudi za druge velikane, denimo Messenger, WhatsApp itd. To so zneski, ki niti za Meto niso zanemarljivo, zato je upravičen sklep, da ti ne bodo niti pomislili na zunanje...

93 komentarjev

Helikopter Ingenuity na Marsu končal svojo pot

Slo-Tech - Helikopter Ingenuity, ki ga je rover Perseverence na Mars pripeljal pred tremi leti, je sklenil svojo življenjsko pot. Helikopter je sicer še vedno odziven in v solidnem stanju, a ne more več leteti. Posnetki iz prejšnjega tedna so pokazali, da so njegove elise po pristanku poškodovane in se zato ne more več zanesljivo dvigniti v zrak. Po 72 poletih, s čimer je prvotne načrte presegel 14-kratno, je Ingenuity torej trajno prizemljen.

Direktor NASE Bill Nelson je dejal, da se s tem končuje zgodovinska pot prve naprave, ki je aktivno letela na kakšnem drugem planetu. Ingenuity je to počel bolje od pričakovanj. Ob izstrelitvi so pričakovali, bo v mesecu dni opravil pet poletov, a se nato ni ustavil tri leta. V tem času je bil skupno v zraku več kot dve uri. Da je na Marsu možno leteti s helikopterjem, ni tako samoumevno. Atmosfera na Marsu je izjemno redka, saj zračni tlak znaša le 610 Pa, medtem ko je na Zemlji približno 100.000 Pa. Hkrati je Ingenuity dokazal, da lahko preživi...

16 komentarjev

OpenAI prenovil in pocenil GPT-3.5 Turbo in GPT-4 Turbo

Slo-Tech - OpenAI je izdal nekaj novih modelov svoje umetne inteligence in znižal cene za uporabo obstoječih. Medtem ko je ChatGPT za končnega uporabnika brezplačen, če do njega dostopi prek spletne strani, je dostop prek API za razvijalce drugih produktov plačljiv. Cene za vnos se znižujejo za polovico na 0,05 centa za 1000 žetonov, cene za izhod pa za 25 odstotkov na 0,15 centa za 1000 žetonov. To se sliši malo, a pri analizi daljših vsebin se število žetonov hitro nabere.

Druga novost pa sta dva nova modela. GPT-3.5 Turbo, ki ga poznamo v ChatGPT-ju, je dobil novo verzijo 0125 (25. januar), ki nadgrajuje že nekoliko starejšo 0613 (13. junij). Kaj dosti o spremembah niso povedali, razen da je verzija boljša in da ima odpravljenih nekaj hroščev, denimo težave pri vnosu besedil v nelatiničnih abecedah. Uporabniki bodo dostop do nadgrajene inačice dobili v naslednjih dveh tednih.

Še en novi model pa je GPT-4 Turbo verzije 0125, ki je za zdaj na voljo še v predogledni verziji. OpenAI je...

13 komentarjev

Apple bo dovolil nameščanje aplikacij mimo App Stora

Slo-Tech - V Applovem ekosistemu se pripravlja korenita sprememba, saj bo naslednja verzija operacijskega sistema iOS 17.4 omogočila nameščanje aplikacije iz drugih virov poleg App Stora. Novost bo omejena na Evropsko unijo in je neposredna posledica nove uredbe o digitalnih trgih (DMA), ki bo začela veljati marca letos. Po njej bo Apple vratar, ker ima na internetu nesorazmerno veliko moč, zato bodo zanj veljala posebna, strožja pravila.

Vsi velikani se pospešeno pripravljajo na marec, med njimi tudi Apple. Ena glavnih je odprtje ekosistema za nameščanje aplikacij iz drugih virov. To bo možno storiti tako, da bodo uporabniki najprej namestili alternativno aplikacijo za dostop tržnice, ki jo bo moral odobriti Apple, nato pa bodo lahko z nje nalagali poljubne aplikacije. Te bodo sicer še vedno delno preverjene, saj Apple uvaja notarizacijo in obvezen pregled proti virusom, pa tudi obvezno nudenje zgolj ene verzije aplikacije ne glede na vir, a svobode bo vendarle več. Prav tako bodo te...

41 komentarjev

Netflix v tujini že ukinja najcenejše pakete

Slo-Tech - Netflix je ob razgrnitvi poslovnih rezultatov za minulo leto, ki so dosegli pričakovanja, napovedal tudi nekaj ukrepov, ki ne bodo všeč naročnikom s plitvejšimi žepi. Medtem ko so za nove naročnike že ukinili najcenejši paket, ga bodo sedaj tudi za obstoječe. Netflix sicer že dlje časa počasi draži pakete in nič ne kaže, da se bo praksa v prihodnosti ustavila.

Leto 2023 je Netflix sklenil s 33,7 milijardami dolarjev prihodkov in 5,4 milijarde dolarjev čistega dobička. V primerjavi z letom pred tem so prihodke povečali za 12,5 odstotkov. V letu 2024 načrtujejo še nadaljnje povečevanje prihodkov in marže, ki se bo zavihtela na 26 odstotkov. Že v prvem četrtletju načrtujejo rekordni dve milijardi dolarjev dobička. V zadnjih treh mesecih je Netflix globalno pridobil 13 milijonov novih naročnikov, s čimer jih ima sedaj 260 milijonov.

To pa se doseže tudi z dvigovanjem cen. Začeli bodo z ukinitvijo najcenejšega paketa Basis brez reklam. Ta je stal 12 dolarjev na mesec, preden so ga...

47 komentarjev

Boeingi 737 Max 9 še vedno prizemljeni

Slo-Tech - V pregledu svojih letal Boeing 737 Max 9, ki ga je zapovedal ameriški regulator zaradi incidenta, v katerem so z letala odpadla vrata na sicer blokiranem zasilnem izhodu, je prevoznik United Airlines že pred dvema tednoma odkril več majavih vijakov, ki niso bili ustrezno pričvrščeni. Isto je odkril tudi Alaska Airlines, katerega letalo je bilo udeleženo v incidentu. Izvršni direktor Ben Minicucci je v najnovejšem intervjuju dejal, da ni le frustriran in razočaran, temveč preprosto jezen. Dogodki so ogrozili varnost potnikov in letal, hkrati pa je moralo podjetje prizemljiti omenjena letala in predrugačiti urnike poletov.

Uprava za letalsko varnost (FAA) je nato odredila izredni pregled proizvodnje letala v Boeingu in poostren nadzor nad vzdrževanjem. Prizemljena letala bo lahko ponovno letela, ko bodo prestala ponovni pregled in izpolnila FAA-jeve smernice o varnosti - ki pa še niso izdane. Z drugimi besedami: FAA še ni sporočila, kaj točno je treba pogledati in popraviti, da se...

50 komentarjev

Ebay bo odpustil 1000 zaposlenih

Slo-Tech - Ebay je včeraj sporočil, da bodo odpustili približno 1000 ljudi, kar predstavlja devet odstotkov zaposlenih. Ko je izvršni direktor Jamie Iannone na blogu pojasnil, da bodo zaradi krčenja tehnološkega sektorja v letu 2024 primorani odpuščati, saj je število zaposlenih in stroškov preseglo rast poslovanja, je delnica podjetja pridobila tri odstotke. Danes so zaposleni delali od doma, da so se lahko nadrejeni z njimi pogovorili z več zasebnosti, je še dejal Iannone.

V tehnološkem sektorju so letos številna podjetja napovedala odpuščanja, med njimi tudi Amazon, Alphabet, SAP in Unity. Že lani februarja so tudi v Ebayu odpustili 500 zaposlenih. Ebay pa je moral januarja plačati tudi tri milijone dolarjev kazni, ker je ustrahoval in nadlegoval spletne kritike podjetja. Novembra je podjetje objavilo tudi pričakovanja o poslovnem izidu za zadnje četrtletje, kjer so posvarili pred slabšimi rezultati od pričakovanj. V tretjem četrtletju, ki se je končalo 30. septembra, so sicer ustvarili...

17 komentarjev

Višji avtomobili bolj pobijajo pešce

Slo-Tech - Trki avtomobilov v pešce se za slednje nikoli ne končajo dobro, v ZDA pa se je situacija v zadnjih letih bistveno poslabšala. V letu 2022, za katero so na voljo najnovejši podatki, je bilo smrtnih žrtev med pešci največ v zgodovini. Razlogov je več, eden izmed sistemskih pa je sprememba voznega parka. Avtomobili so čedalje večje, zato so poškodbe pešcev čedalje hujše. Najnovejša raziskava to potrjuje.

V njej je Justin Tyndall z univerze na Havajih analiziral prometne nesreče v ZDA med leti 2016-2021, ki so vključevala enega pešca. Naštel je 13783 zabeleženih nezgod, izmed katerih je izbral 3375 reprezentativnih, za katere je imel vse potrebne podatke o udeleženem vozilu. V analizi je bilo 1779 različnih vozil, ki so se razlikovala po proizvajalcu, modelu in letniku. Ugotovil je, da je v 9,1 odstotka nesreč pešec umrl.

V šestih letih so se vozila v povprečju povečala. Višina sprednjega pokrova karoserije se je povečala za pet centimetrov. V primerjavi s povprečnim avtomobilom, je...

206 komentarjev

Kitajci zagnali največji laboratorij najgloblje pod zemljo

Slo-Tech - Na jugozahodu Kitajske je letos začel obratovati največji podzemni laboratorij na svetu, ki je bil dokončan decembra in meri 330.000 kubičnih metrov. S tem je precej večji od dosedanjega rekorderja Gran Sasso v Italiji, pa tudi globlji, saj leži v globini 2400 metrov pod površjem gora Jinping. Prvi del laboratorija CJPL (China Jinping Underground Laboratory) so sicer po triletni gradnji dokončali že leta 2010, sedaj pa so zgradili še drugi del. Laboratorij je 6720 ekvivalentnih metrov vodnega stolpca pod površjem.

V CJPL teče več eksperimentov, ki so namenjeni tudi raziskavam temne snovi. To je nepojasnjena snov, ki sestavlja približno četrtino vesolja in je odgovorna za gravitacijsko obnašanje galaksij, kot ga vidimo. Te se namreč vedejo, kot da bi bilo v njih približno petkrat več snovi, kot je vidimo. Kozmologi to označujejo kot temna snov. Trije glavni eksperimenti v CJPL so CDEX (China Dark Matter Experiment) za detekcijo temne snovi z germanijevimi detektorji, PandaX...

9 komentarjev

Biokemiki s Harvarda prirejali posnetke v več deset študijah

Slo-Tech - Raziskovalci z uglednega inštituta Dana-Farber za raziskave raka, ki je del medicinske fakultete na Harvardu, so prirejali posnetke v objavljenih znanstvenih člankih. Vodilni raziskovalci, med katerimi sta tudi direktor in pooblaščenec za integriteto, so v vsaj 37 člankih objavili posnetke, ki so bili prirejeni s Photoshopom ali podobnimi orodji. Preiskava dodatnih člankov še poteka.

V začetku leta so drugi raziskovalci na blogu For Better Science objavili sum, da so v 57 študijah objavljeni posnetki, ki so prirejeni. Med osumljenci so tudi izvršna direktorica Laurie Glimcher, operativni direktor William Hahn in celo pooblaščenec za integriteto v raziskavah Barrett Rollins. V internem pregledu, ki ga je sprožilo internetno razkritje, je inštitut odkril 37 primerov. Šest člankov bodo umaknili, v 31 pa bodo objavili popravke. Za ostalih 20 člankov preiskava še poteka, večinoma pa so nastali izven inštituta.

Rollins ob tem pojasnjuje, da to še ne pomeni, da je šlo za neetično...

15 komentarjev

V Evropi bomo lahko ločili računa za Facebook ter Instagram

vir: Meta
Meta - Spletni velikani se pospešeno pripravljajo na marčevsko uveljavitev evropske uredbe DMA, ki jim utegne bistveno pristriči peruti. V Meti tako napovedujejo skorajšnjo uvedbo možnosti za ločitev računov za Facebook, Instagram, Messenger, Markets in Facebook Gaming.

6. marca stopi v veljavo evropska uredba Digital Markets Act (DMA), ki omejuje svobodo največjih skrbnikov spletnih platform na področjih Evropske unije, Evropskega gospodarskega prostora (EEA) in Švice. Natančneje, Evropska komisija je lani določila šesterico "vratarjev", oziroma družb, ki imajo ključen vpliv na evropske uporabnike spleta. Med njimi je tudi Meta, kjer so se kmalu zatem pritožili na sklep komisije v nekaterih postavkah, toda vzporedno vseeno pripravljajo rešitve, saj se rok nezadržno bliža. Tako naj bi uporabniki njihovih storitev "v naslednjih tednih" dobili možnost ločitve računov za Facebook, Instagram, Messenger, Marketplace in Facebook Gaming. Tako se bodo lahko računi odtlej upravljali ločeno, kar...

25 komentarjev

Norveška statistika: električni avtomobili bolje prenašajo mraz kot klasični

Slo-Tech - V mrzlih zimskih dneh imajo avtomobili več težav z vžigom, električni avtomobili pa tudi s polnjenjem baterij. V ljudski zavesti se jih drži sloves neprimernih za mrzlo podnebje, a največji delež električnih vozil se vozi prav po Norveški. Njihovo podjetje za pomoč na cesti Viking (nekakšen ekvivalent našega AMZS) je objavilo statistiko o težavah na cesti, iz katere sledijo drugačni zaključki. Več težav imajo vozila z motorji na notranje izgorevanje.

Dobršen del Norveške je že od začetka tega leta deležen neobičajno nizkih temperatur. Hkrati imajo na cestah četrtino električnih vozil, kar je že dovolj za statistični pogled. V prvih deverih dneh januarja 2022 se je Viking odzval na 13.000 klicev na pomoč, v letos pa na kar 34.000 klicev na pomoč, kar priča o hudem mrazu in kaosu na cestah. Približno polovica razlogov za klic na pomoč so mrtvi akumulatorji, ko avtomobili preprosto ne vžgejo. In razčlemba po tipih vozil?

Približno 13 odstotkov klicev na pomoč so poslali vozniki...

155 komentarjev

Na ISS priletela tretja komercialna posadka

Slo-Tech - Danes ob 11.42 po slovenskem času je na Mednarodno vesoljsko postajo (ISS) priletela posadka misije Axiom 3, ki je že tretja zasebna misija na ISS. Štiričlanska posadka, ki jo je v vesolje pripeljalo podjetje Axiom Space v plovilu SpaceX Crew Dragon, bo na ISS ostala do konca meseca.

Člani posadke so špansko-ameriški veteran Michael López Alegría, italijanski povratnik Walter Villadei in novinca Šved Marcus Wandt in Turek Alper Gezeravcı. Čeprav je misija zasebna oziroma komercialna, to ne pomeni, da v vesolje letijo bogati turisti. Medtem ko je López Alegría zaposlen v Axiom Space, je preostala trojica iz oboroženih sil svojih držav. Zasebne misije sicer niso več velika redkost, saj je SpaceX že dvanajstič v vesolje poslal ljudi.

López-Alegría je s 65 leti izjemno izkušen astronavt, ki se je leta 2012 upokojil iz NASE. Odtlej je delal kot svetovalec, leta 2017 se je priduržil Axiomu in leta 2022 je bil poveljnik na prvem vesoljskem poletu tega podjetja. Vse misije Axioma vodita...

5 komentarjev

Hekerji pridobili dostop do elektronskih predalov Microsoftovih vodilnih

Slo-Tech - Microsoft je včeraj razkril, da je bil tarča hekerskega napada, ki je izkoristil šibko geslo enega izmed zaposlenih. Napad so zaznali 12. januarja letos, potekal pa je od konca novembra lani. Napad so razkrili kmalu po odkritju, ker lani sprejeta zakonodaja v ZDA od podjetij zahteva, da regulatorjem, investitorjem in javnosti razkrivajo vdore v svoje sisteme.

Napadalci izvirajo iz skupine Midnight Blizzard, trdi Microsoft. To je z ruskimi oblastmi povezana skupina hekerjev, ki jo poznamo tudi pod imenom Nobelium. Microsoft pojasnjuje, da je šlo za napad s preverjanjem istega gesla v več istih profilih (password spraying attack) na starejšem sistemu, ki ni del produkcije. V praksi to pomeni, da so hekerji uporabili več znanih gesel iz drugih vdorov in da je eno delovalo. Račun tudi ni bil zaščiten z 2FA. S tega sistema so nato pridobili dostop do nekaj predalov elektronske pošte, vključno z visokimi uslužbenci, člani skupine za varnost in pravnega oddelka, kar je nerazumljiva...

0 komentarjev

Seagatovi diski HAMR s kapacitetami nad 30 TB prihajajo

Slo-Tech - O tehnologiji HAMR (heat-assisted magnetic recording) smo prvikrat pisali pred več kot dvema desetletjema, sedaj pa končno prihaja v izdelke za končne uporabnike. Seagate je ta teden predstavil prvo platformo diskov, ki uporablja HAMR. Na platformi Mozaic 3+ bodo temeljili diski družine Exos, ki bodo namenjeni podatkovnim centrom. Kapacitete se bodo začele pri 30 TB.

S tehnologijo HAMR je možno povečati gostoto zapisa podatkov. Za zapis podatkov se uporablja laser, ki pred zapisom sektorje diska segreje. To nato omogoča zapis s šibkejšim magnetnim poljem, kar je manj destruktivno za okoliške bite, zato jih lahko natlačimo bliže skupaj. S tem se lažje izognemo težavam zaradi superparamagnetizma, ki lahko spremeni magnetizacijo majhnih zrn, s tem pa povzroči izgubo podatkov.

Magnetna plast v Seagatovih diskov bo iz zlitine železa in platine. Posamezni biti zavzemajo manjši prostor, zrna pa so magnetno bolj občutljiva. Zato je tudi bralni del glave drugačen (Gen 7 Spintronic...

7 komentarjev

Japonska je peta država, ki je pristala na Luni

vir: JAXA
JAXA - Japoncem se je pristanek sonde SLIM na Mesecu posrečil, toda z napako - njene sončne celice ne proizvajajo energije, kar utegne odpravo močno skrajšati.

7. septembra lani so Japonci opravili eno svojih najpomembnejših vesoljskih izstrelitev doslej. Na raketi H-2A sta namreč poletela zmogljiv rentgenski teleskop XRISM in pa lunarni pristajalnik SLIM. Sonda, katere ime pomeni Smart Lander for Investigating Moon, si je za pot do Meseca vzela več mesecev časa, da je v zameno lahko privarčevala na gorivu. Dragoceni pogon je namreč potrebovala za sam pristanek, saj gre za demonstratorja najnatančnejše tehnologije za spuščanje na lunarno površje doslej. 20-minutni spust je v tem pristopu voden povsem avtomatsko, na podlagi podatkov iz sondinih kamer in radarja, ki jih računalnik primerja z znanimi podatki o topografiji Mesečevega površja, zbranimi z meritvami drugih sond Nase, Jaxe in ostalih vesoljskih agencij. Tako naj bi dosegli natančnost okoli stotih metrov, kar je za razred...

79 komentarjev

Evropski parlament potrdil direktivo o prepovedi zelenega zavajanja

Evropski parlament - Evropski parlament je v sredo s 593 glasovi za, 21 glasovi proti in 14 vzdržanimi potrdil direktivo, ki prepoveduje zeleno zavajanje (greenwashing). Z direktivo želijo zaščititi potrošnike pred zavajajočimi tržnimi praksami in jim omogočiti, da se bolje odločajo. V ta namen so na seznam prepovedanih praks dodali vrsto taktik zelenega zavajanja in tudi nekaj načinov za načrtovano zgodnjo zastarelost (early obsolescence).

Odslej bo prepovedana uporaba izrazov, kot so "okolju prijazno", "naravno", "biorazgradljivo", "podnebno nevtralno" ali "ekološko" brez ustreznih dokazov. Tudi na področju trajnosti (sustainability) vlada zmeda, ki jo nova direktiva ureja. Le uradne oznake trajnosti, ki sledijo certifikatom in so jih postavile pristojne institucije, bodo dovoljene. Spremembe bodo začele veljati, ko bodo prenesene v lokalno zakonodajo, za kar imajo države dve leti časa.

Problematične so tudi sheme kompenzacije izpustov CO2 (offsetting), ki jih proizvajalci pogosto uporabljajo, da...

10 komentarjev

Apple se je uklonil EU in odprl NFC za tretje aplikacije

Slo-Tech - Apple je dane sporočil, da bo na svoji platformi iOS omogočil brezstična plačila in uporabo digitalne denarnice tudi drugim aplikacijam, ne le Apple Payu in Walletu. S tem želi Apple pomiriti evropske regulatorje, ki so že leta 2022 ugotovili, da prave alternative ni. Odslej bo dostop do NFC omogočen tudi konkurenčnim aplikacijam.

Evropska komisija je pred poldrugim letom začela uradno preiskavo, ali Apple z omejevanjem dostopa do NFC zgolj na svoji aplikaciji ovira konkurenco. NFC so tretje aplikacije sicer lahko uporabljale, a le za branje elektronskih čipov, ne pa plačila. Konec minulega leta so se nato pojavili namigi, da bo Apple prakso po pritisku iz Bruslja spremenil. Sedaj bodo to tudi storili, so zapisali v izjavi za The Wall Street Journal. Ni še povsem jasno, ali bo to možno tudi izven EU, a za zdaj kaže, da bo zadostovala registracija Apple ID-ja v EU, pa bo možna uporaba tudi v tujini - tako trdi Komisija.

Minuli teden se je Margrethe Vestager sestala z Applovim...

14 komentarjev

V Googlu se nadaljujejo odpuščanja

Slo-Tech - V Googlu delijo usodo drugih tehnoloških velikanov, ki so lani začeli odločneje odpuščati zaradi negotovih gospodarskih razmer. V minulem letu so odpustili 12.000 zaposlenih, trend pa se nadaljuje tudi letos. V dobrem tednu so najavili reze na oddelku za Google Assistant in za Google Ads, sedaj pa je na vrsti tudi YouTube. To pot govorijo o sto zaposlenih, skupno pa je to že deseti krog odpuščanj v zadnjih dvanajstih mesecih.

Izvršni direktor Sundar Pichai je zaposlenim že 10. januarja letos poslal sporočilo, v katerem jih je opozoril na težko leto, ki prihaja. Ob tem je dodal, da bo to pomenilo tudi krčenje števila zaposlenih v nekaterih skupinah. Situacija sicer nikoli ni tako drastična, kot se bere v medijih, se poročamo zgolj o odpuščanjih, manj pa o zaposlovanju. Google ima trenutno okoli 182.000 zaposlenih, kar je petino več kot pred dvema letoma. Četudi so lani odpustili 12.000 ljudi, se je število zaposlenih skrčilo le za 4.000 - zapustili so namreč številne druge ljudi.

...

14 komentarjev

Obletnica 40. rojstnega dne Macintosha v Računalniškem muzeju: Macintosh, hvala za miško!

Poziv k dogodku

vir: Računalniški muzej
Računalniški muzej - 24. januarja ob 18. uri bo v Računalniškem muzeju v Ljubljani dogodek v počastitev 40. obletnice Macintosha z okroglo mizo in gosti. Sodelujoči govorniki so: Matjaž Likeb, Matej Hrček, Jan Jagodič, Mag. Janez Damjan, Janez Starc in David Praznik.

Pridružite se nam in ostalim ljubiteljem Apple računalnikov ob proslavitvi 40. rojstnega dne Macintosha. Revolucionarnega računalnika, ki je tehnološko izražanje dvignil na nov nivo človeške kreativnosti in tako v svetu kot v Sloveniji spodbudil razvoj raznolikih storitev, tehnologij in vej miselnosti.

Razvoj Macintosha je v osnovi izšel iz skromne ideje o računskem aparatu, ki pa jo je vizija Steva Jobsa, da mora biti izvrsten izdelek namenjen osvoboditvi človeške kreativne genialnosti, spremenila v začetek revolucije hišnih računalnikov. Tako je Macintosh kot prvi na trg dostavil računalnik z grafičnim vmesnikom, tipkovnico ter ta-dam, ta-dam miško.

Oglejte si časovno premico razvoja Macintosha in njegovih predhodnikov preko izbranih...

47 komentarjev

OpenAI potrdil, da sodeluje z vojsko

Nova verzija

Slo-Tech - Sprememba pogojev uporabe na OpenAI-jevih straneh, ki se je potihoma prikradla minuli teden, ni bila naključje ali razmišljanje na zalogo. OpenAI je danes potrdil, da sodelujejo s Pentagonom v več projektih in za ameriško vojsko razvijajo več orodij.

Med njimi so orodja, ki uporabljajo umetno inteligenco za zaščito ključne infrastrukture pred računalniškimi napadi. Prav tako se pogovarjajo o morebitnem sodelovanju pri preprečevanju samomorov pri veteranih. Podpredsednica za globalne zadeve v podjetju Anna Makanju je v intervjuju v Davosu povedala še, da je prejšnja široka prepoved preprečevala tudi delo na opisanih projektih. Ti se skladajo s politiko podjetja in predstavljajo spremembe, ki jih podjetje želi videti v svetu, zato jih podpirajo. Sam Altman, izvršni direktor podjetja, je dodal še, da krepijo razvoj orodij za večjo varnost volitev. Preprečiti želijo uporabo OpenAI-jevih orodij za širjenje političnih dezinformacij na prihajajočih ameriških in drugih volitvah v tem...

28 komentarjev

Vrhovno sodišče ne bo obravnavalo Applove in Epicove pritožbe

Reuters - Ameriško vrhovno sodišče je danes sporočilo, da Applove pritožbe zoper odločitev drugostopenjskega sodišča v sporu z Epic Games ne bo vzelo v obravnavo. Istočasno je sodišče odklonilo tudi obravnavo Epicove pritožbe. Za nobeno zavrnitev sodišče ni podalo obrazložitve. Odločitev drugostopenjskega sodišča je s tem pravnomočna. Epicov izvršni direktor Tim Sweeney je odločitev komentiral z besedami, da je boj za odprto platformo iOS pri nakupu aplikacij v ZDA s tem žal končan. Apple odločitve ni komentiral.

Epic je leta 2020 vložil tožbo zoper Apple, v kateri ga je obtožil zlorabe prevladujočega položaja na trgu. Ključni očitek je monopol tržne z aplikacijami App Store, ki je edini način za nameščanje novih aplikacij na platformi iOS. Za nakupe na tržnici in nato tudi znotraj aplikacij Apple zaračunava 30 odstotkov provizije, uporabe drugih plačilnih sistemov pa ne dovoli.

Leta 2021 je Epic tožbo sicer v večjem delu izgubil, je pa sodišče ugotovilo, da Apple ne sme preprečevati...

60 komentarjev

Raziskava: vetrnice ne vplivajo na populacijo ptic, vrtine v skrilavce pač

Slo-Tech - Eden izmed pogostih pomislekov proti vetrnim elektrarnam je njihov vpliv na ptice, do katerih naj bi bile elise neizprosne, še zlasti do večjih ptic. V najnovejši raziskavi, ki so jo objavili v reviji Environmental Science & Technology, je Erik Katovich z Univerze v Ženevi te bojazni ovrgel. Ugotovil je, da vetrnice nimajo merljivih učinkov na populacijo ptic, medtem ko se ta v okolici vrtin za pridobivanje nafte in plina iz skrilavcev zmanjša za približno 15 odstotkov.

Katovich se je osredotočil na ZDA, kjer so v zadnjih 20 letih bistveno povečali proizvodnjo električne energije iz vetra. Leta 2000 so imeli nameščenih kapacitet za 2,6 GW, leta 2020 pa že za 122 GW. Medtem ko je doslej že več študij analiziralo vpliv posameznih lokacij na posamezne vrste ptic, je Katovich uporabi podatke iz znamenitega projekta občanske znanosti Christmas Bird Count za analizo na ravni celotne države. Predpostavil je, da bi se kakršenkoli vpliv na populacijo ptic, ki bi ga imele vetrnice, moral...

85 komentarjev

OpenAI iz pogojev uporabe odstranil prepoved uporabe v vojaške namene

Nova verzija

Slo-Tech - OpenAI je ta teden malce spremenil pogoje uporabe, o čemer javnosti niso posebej obveščali. S strani, kjer so opisani pogoji, je izginila prepoved uporabe tehnologije za razvoj orožja, za vojsko in vojskovanje. Teh omejitev od 10. januarja ni več, ostaja pa prepoved uporabe storitve na način, ki bo povzročal škodo uporabniku ali drugim ljudem ter, prepoved izkoriščanja za razvoj ali uporabo orožij. Besedi vojska in vojskovanje pa sta tiho izginili.

Za spremembo ni nobenih zloveščih namenov, mirijo v OpenAI. Tiskovni predstavnik Niko Felix je za The Intercept povedal, da so posodobili pogoje uporabe, da bi bila splošna načela enostavna za uporabo in priklic. Dodaja, da je dikcija Ne škodi drugim splošna in enostavno razumljiva ter relevantna v več kontekstih. Prav tako še vedno izrecno prepovedujejo orožje, je dodal.

Ali beseda "harm", ki se pojavlja v pogojih, preprečuje vsakršno vojaško uporabo, Felix ni izrecno odgovoril. Ponovil je le, da nikomur, niti vojski, ne dovoljujejo...

2 komentarja

Al Gore in James Bell zapuščata Apple

Slo-Tech - Applov upravni odbor je ena izmed najstabilnejših skupin, kjer se le redko menjajo člani, običajno eden po eden ob upokojitvi pri 75 letih. To pot ga zapuščata kar dva vidna posameznika, kar je redek dogodek. Al Gore in James Bell sta dosegla starostno mejo, ko ne moreta več kandidirati za nov mandat. Al Gore se je odboru pridružil davnega leta 2003, ko iPhone sploh še ni obstajal, Bell pa leta 2015, potem ko je nekaj časa vodil Boeing in bil precej časa tudi njegov finančni direktor.

V upravni odbor bo sedaj verjetno izvoljena Wanda Austin, ki je bila tudi izvršna direktorica Aerospace Corp. Na skupščini, ki bo 28. februarja, bodo o njej glasovali lastniki podjetja. Zanimivo je, da v odboru vseeno ostaja 76-letni Ronald Sugar, saj je "pridobil poglobljeno znanje o podjetju". Videli bomo, kaj se bo zgodilo s predsedujočim odboru Arthurju Levinsonu, ki bo 75 let dopolnil prihodnje leto. Applov upravni odbor sicer sestavljajo še Tim Cook (izvršni direktor), Alex Gorsky (nekdanji...

0 komentarjev

Micron na CES-u pokazal nove pomnilniške module LPCAMM2

Slo-Tech - Prenosni računalniki imajo danes bodisi pomnilnik v formatu SODIMM, ki ni nič drugega kot pomanjšani moduli za namizne računalnike, bodisi integriran LPDDR RAM neposredno na ploščo. Prve omejuje hitrost, drugi onemogočajo kakršnokoli nadgrajevanje. Ena izmed možnih rešitev je standard LPCAMM2, ki temelji na LPDDR5X. Na letošnjem CES-u je Micron predstavil prve module LPCAMM2, ki bodo na voljo s kapacitetami 16 GB, 32 GB in 64 GB. Podpirali bodo hitrosti do 9600 MT/s. Omogočajo namreč oboje: fleksibilnost z nadgrajevanjem in višje hitrosti z nižjo porabo energije.

Moduli LPCAMM2 so manjši od klasičnih SODIMM, četudi imajo 128-bitni pomnilniški vmesnik in so veliki do 64 GB. Razlika je še te toliko očitnejša, če en tak modul primerjamo z dvema SODIMM, ki bi ju potrebovali za primerljive specifikacije. Slaba stran je seveda višja cena, saj so kompleksnejši. Nadgradnja je tako dražja kot pri SODIMM, a je vsaj možna, kar za LPDDR5X ne velja. Potrebujemo pa za zamenjavo izvijače, saj za...

8 komentarjev

SpaceX poslal prvi SMS prek satelietov

Slo-Tech - Pred tednom dni je SpaceX v orbito poslal tudi šest satelitov, ki bodo na Zemlji omogočali neposredno povezljivost s pametnimi telefoni, ne da bi slednji potrebovali drago opremo. Sedaj so sporočili, da so že 8. januarja poslali prvo besedilno sporočilo (sms). Tehnologija Direct-to-Cell je torej nared in deluje.

Sporočil je bilo pravzaprav več. Ob tem v SpaceX pojasnjujejo, da je glavni izziv zagotoviti povezljivost s pametnimi telefoni, ki niso narejeni za komunikacijo s sateliti. Njihov domet je kratek, oddajna moč pa šibka (0,2 W). Zato so na satelite namestili usmerjene antene (phased arrays) dimenzij 2,7 x 2,3 metra, ki šibke signale lovijo. Komunikacija v drugo smer je manj problematična. Drugi izziv so hitrosti. Sateliti se premikajo s hitrostjo 7,7 kilometra na sekundo, zato morajo upoštevati Dopplerjev pojav in hkrati skrbeti za brezhibne predaje.

Nova storitev bo na voljo v sodelovanju z več operaterji. V ZDA je to T-Mobile, prihaja pa še v Avstralijo, Kanado, na...

17 komentarjev

Kako je Ebay ustrahoval kritike

Slo-Tech - Pred dvema letoma smo pisali o bizarnem postopku, v katerem se je nekdanji direktor varnosti v Ebayu izrekel za krivega zalezovanja, groženj in nadlegovanja blogerjev, ki sta leta 2019 kritično pisala o podjetju. Ina in David Steiner sta zaradi svojih objav na blogu pristala v nemilosti vodstva Ebaya, zato sta na svoj naslov prejemala najrazličnejše bizarne predmete, od krvave prašičje maske in ščurkov do pogrebnega venca. Ebay mora sedaj plačati kazen, dva zaposlena pa sta šla v zapor.

Ker je več zaposlenih v podjetju sistematično nadlegovalo omenjeni par, mora podjetje plačati tri milijone dolarjev kazni. Šlo je za kazenski postopek, ki ga je vodilo tožilstvo v Massachusettsu. Podjetje so obtožili zalezovanja s prehodom zveznih meja, zalezovanje prek elektronskih naprav, vplivanja na priče in oviranja preiskave. Podjetje je pristalo na plačilo treh milijonov dolarjev kazni. Poleg tega bodo morali tri leta imeti neodvisni nadzor, ki bo spremljal uvedbo varovalk za preprečitve...

8 komentarjev

Microsoft bo uporabniške podatke Evropejcev hranil v EU

Slo-Tech - V skladu s Splošno uredbo (GDPR) je Microsoft sporočil, da bo podatke evropskih strank hranil znotraj meja Evropske unije. Že od lani so v EU podatki, ki jih imajo shranjeni uporabniki storitev v oblaku, kot so Microsoft 365, Azure, Power Platform in Dynamics 365. Odslej pa bodo znotraj EU hranili tudi osebne podatke vseh evropskih uporabnikov.

Microsoft ureditev imenuje EU Data Boundary. S tem ko so v EU shranjeni vsi podatki, kar vključuje tudi avtomatične dnevniške datoteke (automated system logs) in druge psevdoanonimne podatke, je Microsoft prvi veliki ponudnik storitev v oblaku, ki hrani vse v EU. Da podatki ne bodo zapuščali EU, so vzpostavili infrastrukturo navideznih namizij, ki omogoča nadzor sistemov. V naslednjih mesecih bodo v EU shranjevali tudi podporne podatke (support data), dostop do podatkov izven EU pa bo omejen in zaščiten z VDI (Virtual Desktop Infrastructure).

Ostali tehnološki giganti poizkušajo podatke večinoma iznašati v ZDA, za kar pa je treba dokazati...

8 komentarjev

V EU se obeta preiskava Microsoftovega sodelovanja z OpenAI

Slo-Tech - Odkar je Microsoft v OpenAI vložil 13 milijard dolarjev, kar mu daje dostop do tehnologije, ki jo je s pridom integriral v kopico svojih storitev, sta podjetji tesno prepleteni. V Evropski uniji se zato pripravlja podrobna preiskava. Evropska komisija je ta teden sporočila, da preučuje, ali bo sprožila polno preiskavo vlaganja. Podobno je napovedala tudi britanska agencija CMA (Competition and Markets Authority).

Komisarka za konkurenco Margrethe Vestager je dejala, da se navidezni svetovi in generativna umetna inteligenca hitro razvijajo, zato je ključno, da ostanejo konkurenčni in da podjetja nimajo preprek pri rasti in ponujanju najboljši in najinovativnejših izdelkov potrošnikom. Monopolno dogovarjanje je v nasprotju s tem. Microsoft ima velikanske koristi od vložka v OpenAI, ključno vprašanje pa je integracija teh izdelkov v Microsoftove izdelke. Spomnimo se bistveno bolj benignega primera, ko je Microsoft v Windows vgradil Internet Explorer. Pri umetni inteligenci sedaj...

4 komentarji

Microsoft prehiteva Apple po tržni kapitalizaciji

Slo-Tech - Do leta 2010 je bil Microsoft prepričljivo večje podjetje od Apple, merjeno s tržno kapitalizacijo, odtlej pa je Apple s kratkimi premori (2018, 2020, 2021) večinoma bolje vrednoten. To se je spremenilo danes, ko se je zgodilo pričakovano. Na krilih umetne inteligence Microsoftove delnice zadnje leto eksplozivno rastejo, za Applom pa je nekoliko slabše četrtletje zaradi skromnejše prodaje iPhonov. Danes je vrednost Microsofta za kratek čas presegla Applovo, podjetji pa sta še vedno zelo blizu.

Microsoftove delnice so dobile pospešek po predstavitvi umetne inteligence Copilot for Microsoft 365, odtlej pa Microsoft sproti najavlja nove funkcionalnosti umetne inteligence. Applove delnice po drugi strani letos izgubljajo, saj strahove razpihuje negotovost glede prodaje iPhona na Kitajskem in uspeha iPhona 15. Apple je zgolj letos izgubil več kot 160 milijard dolarjev tržne kapitalizacije.

Koliko sta torej vredni podjetji? Microsoftova tržna vrednost je trenutno okoli 2,88 bilijona...

4 komentarji

Hertz prodaja 20.000 električnih vozil, ker se ljudje preveč zaletavajo

Slo-Tech - Velikan na področju izposoje avtomobilov Hertz je sporočil, da bodo predčasno odprodali tretjino električnega voznega parka, kar pomeni približno 20.000 vozil. Pred trem leti jih je Hertz množično naročal, ko je želel elektrificirati 20 odstotkov svojega voznega parka, a so imeli tedaj obratne probleme. Tesla in Polestar nista mogla dovolj hitro izpolniti naročil, ki so bila res ogromna. Hertz je želel 100.000 Teslinih modelov 3 in 65.000 Polestarjevih 2s. Na koncu je uspel Hertz pridobiti 60.000 avtomobilov oziroma 11 odstotkov vseh svojih vozil.

Zakaj torej sprememba? Že jeseni je Hertz dejal, da so znižanja cen električnih vozil povzročila višje stroške amortizacije. To je pomembno, ker avtomobile po nekaj letih prodajo, njihova vrednost ob prodaji pa je ključni del finančne enačbe. Druga težava pa so pogosta popravila, ker so se ljudje z električnimi vozili pogosteje zapletali v prometne nesreče. Popravila vozil Tesla so bila v povprečju 20 odstotkov dražja od drugih...

98 komentarjev

Dan po lažni objavi SEC vendarle dovolil indeksni sklad za bitcoin

Slo-Tech - Včeraj je močno zanihal tečaj bitcoina, saj je vlagatelje razveselila objava na SEC-ovem profilu na omrežju X, da so izdali dovoljenje za kotacijo indeksnemu skladu (ETF), ki bi sledil ceni bitcoina. Že kmalu je objava izginila, nadomestilo pa jo je pojasnilo, da so v račun @SECGov vdrli hekerji in da je objava lažna. Tečaj bitcoina je vse pridobljeno izgubil in končal nekoliko nižje pri 45.000 dolarjih.

Direktor SEC-a Gary Gensler je dejal, da je šlo za vdor in da SEC ni potrdil nobenega ETF, ki sledi bitcoinu. A prvotna objava na SEC-ovem profilu ni bila tako neverjetna, saj SEC te dni res presoja o izdaji dovoljenja za kotacijo takšnemu skladu, kar se bo zelo verjetno zgodilo kmalu. Zato je bila objava videti zelo verodostojna, marsikdo pa še vedno verjame, da ni šlo za vdor, temveč je nekdo na SEC-u le prehitro kliknil objavi. A tudi iz X-a sporočajo, da je šlo za vdor, a ne v platformo, temveč za prevzem nadzora nad profilom zaradi ukradene telefonske številke. SEC ni...

54 komentarjev

Leto 2023 najtoplejše v zgodovini meritev

Slo-Tech - Že več mesecev smo lahko pričakovali, da bodo tudi celoletne meritve pokazale, da je bilo leto 2023 najtoplejše leto, od kar sistematično merimo temperaturo na Zemlji. Evropski center za opazovanje Copernicus je ugotovil, da je bilo minulo leto odločno toplejše od dosedanjega rekorderja leta 2016. Po podatkih ERA5 je bila povprečna globalna temperatura na Zemlji lani 14,98 °C, kar je za 0,17 °C več kot leta 2016. To je tudi 0,60 °C več od povprečja v letih 1991-2020 in kar 1,48 °C več od povprečja predindustrijske dobe (1850-1900). Zelo verjetno bo drseče povprečje zadnjih 12 mesecev preseglo 1,5 °C že januarja ali najpozneje februarja letos.

Da bo minulo leto toplo, je bilo jasno že zelo kmalu. V letih 2020-2022 je vladala La Nina, ki jo je lani zamenjal El Nino, kar je prispevalo k višji temperaturi. Vsi meseci od junija do vključno decembra so bili toplejši od istih mesecev kadarkoli v preteklosti, julij in avgust pa sta bila tudi globalno najtoplejša meseca v zgodovini....

15 komentarjev

Hewlett Packard Enterprise bo kupil Juniper Networks

Slo-Tech - Hewlett Packard Enterprise (HPE) je sporočil, da kupuje proizvajalca omrežne opreme Juniper Networks, za kar kani odšteti 14 milijard dolarjev. To pomeni, da bodo za delnico odšteli 40 dolarjev, kar predstavlja 32-odstotno premijo glede na borzne cene pred najavo prevzema. Financirali ga bodo z denarnimi sredstvi, dokončan pa naj bi bil proti koncu leta ali v začetku prihodnjega leta.

HPE je eden izmed dveh delov, na katera se je Hewlett-Packard razdelil leta 2015. V zadnjem času se je HPE soočal s slabo prodajo strežnikov za podjetja, kar je eden izmed glavnih proizvodov podjetja. Juniper je po drugi strani uspešen prodajalec omrežne opreme, kjer širi tudi ponudbo umetne inteligence (AIOps), a ima hudo konkurenco v Ciscu in Nvidii.

Prevzem bo HPE-ju omogočil boljšo integracijo, saj se trenutno ukvarja s programsko in strojno opremo za podatkovne centre, sedaj pa bo dobil še omrežni del. Hkrati bo s tem dobil tudi nekaj razvoja na področju umetne inteligence, kjer je Juniper...

0 komentarjev

Nvidia predstavila geforce RTX 40 Super

vir: Nvidia
Slo-Tech - Na Cesu smo videli pričakovane osvežitve grafičnih kartic iz obeh glavnih taborov; Nvidia je predstavila trojico dolgo pričakovanih kartic znamke RTX 40 Super, AMD pa Radeona RX 7600 XT.

Lansko jesen smo videli popolnitve aktualnih družin grafičnih kartic, kar je poskrbelo za zaključeno ponudbo v (pred)prazničnih časih, toda do naslednje generacije tako v zelenem kot rdečem taboru nas loči še kaaar nekaj mesecev, zato je bila javna skrivnost, da bo denimo Nvidia v okolici sejma CES lansirala osvežene različice geforcov, ki jih imajo sedaj že nekaj let navado označevati s pripono Super. Predstavili so tri modele: Geforce RTX 4080 Super, 4070 Super in 4070 Ti Super. Posodobitve so pri vsakem malce drugačne in se tičejo vsega od števila jedrc CUDA pa do frekvenc in količine pomnilnika. RTX 4070 Ti Super tako nosi 16 GB pomnilnika napram 12 GB pri starejši izvedenki; največjega skoka v strojnih specifikacijah pa je deležna 4070 Super, kjer je število jedrc CUDA zraslo s 5888 na 7168....

55 komentarjev

Linux 6.7 je res poln novosti

Slo-Tech - Po oktobrski verziji 6.6 je v prvih dneh novega leta izšla nova večja verzija Linuxovega jedra, ki prinaša nekaj pomembnih novosti. Za razliko od precej vitke verzije pred njo, najdemo v 6.7 podporo novi strojni opremi, nove funkcionalnosti in tudi nov datotečni sistem. Tudi po kvantitativnih merilih je 6.7 ena največjih izdaj doslej, saj ima 17.000 non-merge commitov in več kot tisoč merge commitov.

Glavne novost so podpora eksperimentalnemu datotečnemu sistemi Bcachefs, možnost za vključitev ali izključitev 32-bitne emulacije na jedrih x86-64, podpora za grafične kartice Intel Meteor Lake in firmware NVIDIA GPU System Processor (GSP). Meteor Lake je deloval že prej, a je bilo treba to ročno omogočiti, sedaj pa je podpora stabilna. Tudi GSP je sedaj podprt v gonilniku Nouveau. Po drugi strani pa je podpore za Itanium IA-64 konec, ker teh dinozavrov ne uporablja skoraj nihče več. Seznam drugih novosti je precej dolg in ga je vredno prebrati.

Pričakovati je, da bo Linux 6.7...

23 komentarjev

Unity odpušča četrtino zaposlenih

vir: Unity
Slo-Tech - Unity, ki je močno razburil razvijalce igre s septembra napovedano spremembo licenciranja svojega pogona, zaradi česar se je moral kasneje pokesati in stopiti korak nazaj, bo odpuščal. V prijavi SEC-u (Agencija za trg vrednostnih papirjev) je zapisal, da bo delo izgubilo 1800 ljudi, kar predstavlja 25 odstotkov zaposlenih. Podjetje je torej še vedno v turbulentnih vodah, po katerih plove že poldrugo leto.

Od sredine leta 2022 so odpustili že približno tisoč zaposlenih, sedaj pa jih bodo še skoraj dvakrat toliko. Razlogi so seveda finančne težave, se je podjetje v minulem fiskalnem letu ustvarilo 860 milijonov dolarjev izgube. Razmere se sicer po odstopu kontroverznega direktorja Johna Riccitiella umirjajo, a hudih časov še ni konec. Odtlej podjetje vodi začasni direktor James Whitehurst, ki je bil pred tem direktor Red Hata in IBM-a. Whitehurst je uspel pomiriti vlagatelje, saj je delnica od njegova prihoda pridobila 40 odstotkov (a je še vedno 80 odstotkov pod vrhom iz leta 2021...

11 komentarjev

CES 2024: LG in Samsung predstavila prosojna televizorja

The Verge - V Las Vegasu se je začel prvi letošnji dogodek na področju računalništva in zabavne elektronike, ki je že tradicionalno CES. V naslednjih dneh nam bodo torej družbo delale novice o prihajajočih izdelkih ali zgolj bizarnih napovedih, med katerimi velja najprej omeniti prozoren televizor. LG je predstavil OLED Signature T TV, ki meri 77 palcev po diagonali in skozi katerega vidimo.

LG pravi, da predstavljeni izdelek še ni dokončen, torej gledamo delujoč prototip, a končni izdelek ne bo bistveno drugačen. Na voljo bo še leto, cene pa niso razkrili, ker bi verjetno odgnali dobršen del zanimanja. Pričakovati je šestmestne številke (LG OLED R je leta 2021 stal 100.000 dolarjev). Televizor je prosojen, ko je vključen ali izključen, seveda pa lahko prikazuje tudi poljubno sliko. Na ta način ga lahko uporabljamo kot televizor ali pa kot ozadje. Televizor ni popolnoma prozoren, je pa blizu temu. Če želimo, pa lahko postane tudi klasičen, saj ima v škatli zvito klasično črno ozadje, ki ga s...

13 komentarjev

Raketa Vulcan uspešno poletela

United Launch Alliance - Po letih zamud so pri ULA naposled uspešno izvedli krstni polet rakete Vulcan, ki s tem postaja naslednica slovitih nosilnih raket Atlas V in Delta IV. Po drugi plati je zasebni lunarni pristajalnik Peregrine utrpel kritično napako in Meseca ne bo dosegel.

Raketno podjetje United Launch Alliance (ULA), ki si ga polovično delita Boeing in Lockheed Martin, je bilo v prvem desetletju po ustanovitvi leta 2006 sopomenka za pošiljanje ameriških vojaških satelitov v Zemljino krožnico, z brezhibnim izkazom nosilnih raket Atlas in Delta. Nato pa je sredi prejšnjega desetletja "od nikoder" prisopihal SpaceX in tožil ameriško vojno letalstvo zaradi ekskluzivne pogodbe z ULA ter zmagal in se na ta način pririnil v izstreljevanje najzahtevnejših tovorov. V ULA so morali pljuniti v roke in sestaviti napravo, ki naj bi konkurirala Falconu 9, in rezultat je nosilna raketa Vulcan, ki so jo predstavili leta 2015. Prvi poleti so bili predvideni že nekje v okolici leta 2019, štiriletna zamuda pa je...

0 komentarjev

Stuxnet je podtaknil Nizozemec Erik van Sabben

Slo-Tech - Pred poldrugim desetletjem smo se prvikrat zavedli, da se moderne vojne bijejo v digitalnem svetu. Sredi leta 2010 je svet izvedel, da je računalniški virus sabotiral iranske centrifuge za bogatenje urana in s tem za več let upočasnil njegov razvoj. Tedaj nihče ni zares vedel, kako je virus Stuxnet vstopil v iranski obrat v Natancu, ki je zgrajen pod zemljo in brez aktivne povezave z internetom. Šele mnogo let pozneje so na plano pricurljale informacije o dogajanju, v katerega so bili vpleteni Američani, Izraelci in - Nizozemci.

Nizozemski časnik Volkskrant je leta 2019 razkril, da je šlo za specialno operacijo, v kateri je sodelovala tudi nizozemska obveščevalna agencije AIVD. Sedaj vemo, da je inženir Erik van Sabben lastnoročno poskrbel za vnos virusa v iranski sistem. Konec leta 2008 je okužil centrifuge, že naslednji dan hitro zapustil državo in nato dva tedna pozneje umrl v nesreči z motociklom v Dubaju. Tudi zato lahko Volkskrant razkrije več podrobnosti vključno z njegovim...

32 komentarjev

Kako je iPhone preživel padec z letala

Slo-Tech - Ko se je na poletu 1828 letalske družbe Alaska Airlines zgodil hud incident, v katerem je odtrgalo vrata in manjši del trupa, zaradi česar se je moralo letalo vrniti na izhodišče, je skozi zevajočo luknjo posrkalo nekaj predmetov. Med njimi sta bila tudi vsaj telefona, ki so ju na tleh potem tudi našli. Za enega vemo celo, da je padec z višine skoraj 5000 metrov preživel brez posledic in še vedno deluje. Seanathan Bates ga je našel ob cesti in opazil, da je vključen in delujoč.

Da je telefon padel z nesrečnega letala, ni bilo težko ugotoviti. Še vedno je bil v načinu brez povezave (flight mode), na prvi strani pa je bilo odprto elektronsko sporočilo prevoznika o prtljagi in cenah. Sicer je bil telefon v odličen stanju, niti močno popraskan niti z razbitim steklom. Bates je po odkritju poklical NTSB, ki preiskuje incident, in presenečeno izvedel, da je to že drugi telefon z nesrečnega letala, ki so ga našli. Drugi telefon je nekdo našel na svojem dvorišču. Oba so vrnili lastnikom.

...

23 komentarjev

Korak bliže čipom iz grafena

vir: Nature
Nature - Dasiravno grafen že vse od njegovega odkritja pred dvajsetimi leti, za kar sta Andre Geim in Konstantin Novoselov leta 2010 prejela tudi Nobelovo nagrado, označujejo kot čudežni material, ima nekaj pomanjkljivosti. Resda je zelo trden, a hkrati upogljiv, električno prevoden, poceni in enostaven, kar pa za proizvodnjo elektronskih komponent še ni dovolj. Za čipe, kot jih poznamo danes, potrebujemo polprevodnike, ki imajo ustrezno mobilnost elektronov in širino prepovedanega pasu. Grafen tega nima.

Na Georgia Institute of Technology v Atlanti so v sodelovanju s kitajskimi kolegi iz Tianjina izdelali grafen, ki se obnaša kot polprevodnik, iz katerega bi bilo vsaj teoretično možno izdelati čipe. Kitajski in ameriški mediji dosežek slavijo kot ključno odkritje na področju grafena, ki ga bo pripeljalo v računalnike, a to še ni gotovo. Nedvomno pa gre za pomemben dosežek, o katerem pišejo v reviji Nature.

Raziskovalci so vzgojili grafen na monokristalu silicijevega karbida, čemur...

1 komentar

Apple Vision Pro prihaja prihodnji mesec

Slo-Tech - Po pompozni predstavitvi na WWDC lanskega junija je sedaj Applov Vision Pro dokončan in pripravljen na prodajo. Prednaročila bodo začeli zbirati 19. januarja, prodaja pa se bo čez Lužo začela 2. februarja. V Evropi bomo morali na novinca še nekoliko počakati. Apple Vision Pro bo stal 3500 dolarjev (brez davka). Doplačila bodo potrebna za Zeissove leče z dioptrijo, in sicer 150 dolarjev, medtem ko bodo bralne leče stale 100 dolarjev. Na že vgrajene leče se bodo pritrdile magnetno, da bodo fiksne. Za uporabo leč z dioptrijo bo potreben recept, vse možnosti pa ne bodo na voljo.

Vision Pro z 256 GB prostora bo imel torej traka Solo Knit in Dual Loop, Apple Vision Pro pokrov, krpo, baterijo, kabel USB-C in adapter. Vse skupaj je standardna oprema in nič posebnega. Ločljivost, ki jo nudi, znaša 4K in jo lahko uporabljamo v dveh načinih: obogatena resničnost (AR) ali navidezna resničnost (VR). Poganjata ga dva čipa: že uveljavljeni Apple M2 in novi Apple R1 za obdelavo vhodnih podatkov...

10 komentarjev

Operater Orange Espana zaradi lahkega gesla tarča tarča vdora

Slo-Tech - V sredo so hekerji pridobili dostop do računa, ki ga ima operater Orange España pri organizaciji RIPE, ki skrbi za naslove IP na širšem področju Evrope, Bližnjega vzhoda in osrednje Azije, kar obsega 75 držav. Heker z vzdevkom Snow (Ms_Snow_OwO) se je z ukradenimi prijavnimi podatki prebil do računa pri RIPE, kjer je spremenil tabele za BGP (Border Gateway Protocol). Heker je v tabele dodal več blokov IP-naslovov, med katerimi vsi niso pripadali Orangeu. S tem je pokvaril ROA (Route Origin Authorizations). Ko je na primer dodal 149.74.0.0/16, je s tem preklical vse nižje (krajše) ROA, ki sodijo v isti blok (npr. 149.74.100.0/23). Nenadoma je torej Orange oglaševal IP-je, do katerih ne prenaša prometa, kar je povzročilo kaos oziroma nedostopnost teh strani.

Napad, ki je trajal približno štiri ure, je natančno opisal Doug Madory. Dodaja, da ni čisto jasno, kaj je napadalec želel storiti. Njegove poteze niso imele veliko smisla, četudi bi žel povzročiti največji možni obseg škode....

9 komentarjev

Boeingovi 737 Max 9 prizemljeni

Slo-Tech - Ameriška Uprava za letalstvo (FAA) je včeraj prizemljila letala Boeing 737 Max 9, ki so v lasti ameriških družb ali bi letala v ameriškem zračnem prostoru. Preden bodo letala spet smela v zrak, morajo prestati obvezen pregled, ki traja od štiri do osem ur. Omejitev je prizadela okoli 171 leta, so ocenili.

Razlog je nezgoda na letu 1282 družbe Alaska Airlines, ki se je primerila v petek, 5. januarja. Med letom iz Portlanda v Oregonu proti Ontariu v Kanadi so z letala odpadla vrata enega zasilnega izhoda, panel v trupu in deli sedeža, ki ni bil zaseden. Zaradi padca tlaka v kabinu so se spustile maske za preskrbo s kisikom, letalo pa se je vrnilo proti izhodišču in 20 minut po vzletu ponovno pristalo na letališču v Portlandu. Poškodovanih ni bilo, so pa iz letala padli telefoni nekaterih uporabnikov in majica enega mladoletnega potnika, ki ga je mati držala in preprečila, da bi ga posrkalo iz kabine. Nesreča se je zgodila na novem letalu, ki je prvi certifikat za letenje...

60 komentarjev

WordPad je tiho odšel

The Windows Blog - Septembra je Microsoft naznanil, da se WordPad v bližnji prihodnosti poslavlja, kar se je sedaj začelo dogajati. Rezi nikoli niso hipni, temveč potekajo v več stopnjah. Prva verzija Windows, ki je ostala brez legendarnega, dasiravno redko uporabljenega urejevalnika besedil, je Windows 11 build 26020 v Canary Channal. Zaenkrat bomo spremembo opazili le pri sveži namestitvi. Sčasoma bo umik dosegel tudi produkcijsko verzijo za končne uporabnike (torej bo posodobitev sistema odstranila WordPad). A dotlej nas loči še nekaj časa.

Druga aplikacija, ki jo nova verzija odpravlja, je People, medtem ko je Steps Recorder sedaj označen kot zastarel in se ne bo več posodabljal, uporabnike pa pozivajo k zamenjavi. Že lani je Microsoft iz Windows na smetišče zgodovine poslal Cortano, TLS 1.0 in 1.1, Microsoft Support Diagnostic Tool in AllJoyn. WordPada morda res ne bomo pogrešali s funkcionalnostnega vidika, a vendarle se s tem poslavlja kos zgodovine. Hkrati pa je Beležnica dobila nekaj...

23 komentarjev

Microsoftove tipkovnice in miške se vračajo pod znamko Incase

The Verge - Po tem, ko so se v Redmondu lanske pomladi presenetljivo odrekli računalniški periferiji pod znamko Microsoft, naprave letos pridejo nazaj v režiji podjetja Onward Brands.

Konec aprila 2023 so pri Microsoftu presenetili s pojasnilom, da ne bodo več tržili tipkovnic, mišk, spletnih kameric in ostale periferije pod znamko Microsoft, temveč zgolj še tiste pod znamko Surface, na katere se nameravajo popolnoma osredotočiti. Prodaja prej omenjenih kosov tako poteka še do izčrpanja zalog. Novica je vznejevoljila vse tiste, ki so se privadili predvsem značilnih Microsoftovih ergonomskih tipkovnic in mišk, obenem pa je pomenila tudi zanimiv prelom, kajti prvo miš je podjetje pravzaprav izdalo že pred 41 leti - torej dve leti pred prvimi Windowsi, medtem ko je tipkovnice lansiralo pred tridesetimi. Čeprav so nekateri modeli "preživeli" pod znamko Surface, gre zvečine za dražje primerke, ki predstavljajo le manjši del pretekle Microsoftove ponudbe.

Sedaj je videti, da bo tudi klasična...

13 komentarjev

Neptun ni temno moder

Znamenita fotografija Neptuna, ki jo je posnel Voyager 2 leta 1989

Slo-Tech - Pravzaprav nikoli ni bil razen v naših učbenikih. Velika večina fotografij, ki jih dobimo iz vesolja, se obdela, da na njih sploh vidimo podrobnosti, ki znanstvenike zanimajo. V strokovnih krogih zato ni nobena skrivnost, da so barve Urana in Neptuna, dveh najbolj oddaljenih planetov Osončja, na večini fotografij daleč do resničnosti. Neptun je bistveno bolj popravljen, tako da je videti preveč moder. A v ljudski zavesti je ostala zlasti fotografija Neptuna, ki jo je leta 1989 posnel Voyager 2. Na njej je Neptun videti temno moder. V resnici je precej bolj podoben Uranu.

Raziskovalci z Oxforda so objavili študijo, v kateri so raziskali spreminjanje barve in svetlosti Urana tekom leta in ga primerjali z Neptunom. Med drugim so tudi ponovno obdelali fotografije z Voyagerja 2 in uporabili podatke s Hubblovega teleskopa in velikega teleskopa v Atacami. Potrdili so, da je Neptun v resnici zelo podoben Uranu - oba sta svetlo zelenomodra. To niti ni bil glavni namen študij, je le...

23 komentarjev

V Veliki Britaniji od leta 2035 novi avtomobili le še brez emisij

Slo-Tech - V Veliki Britaniji so sprejeli zakonodajo, po kateri bodo morali biti čez dobro desetletje vsi novi avtomobili že brez emisij toplogrednih plinov. Do leta 2030 bo moralo biti takšnih 80 odstotkov novih avtomobilov in 70 odstotkov dostavnih vozil, po letu 2035 pa vsi. Nekateri proizvajalci avtomobilov so proti temu močno lobirali, medtem ko so bili na primer Tesla, Ford in Volkswagen še za strožjo zakonodajo.

Po prvotnih načrtih bi morala Velika Britanija prepovedati prodajo novih bencinskih in dizelskih vozil leta 2030, a se je vlada Rishija Sunaka zavzela za odlog do leta 2035, kar so sedaj v parlamentu tudi uzakonili. Še vedno pa se bo moral delež električnih vozil vsako let povečevati. V tretjem lanskem četrtletju, ki je zadnje, za katero so podatki že na voljo, se je število novo registriranih vozil povečalo za 22 odstotkov, in sicer za 670.000 vozil. Od teh je bilo 93.000 električnih (tudi hibridov), 86.000 pa brez emisij. To predstavlja 41-odstotno povečanje v primerjavi z...

141 komentarjev

Steam je lani dobil 50 novih iger na dan

Slo-Tech - V minulem letu je na platformi Steam, ki je z naskokom najpopularnejše mesto za računalniške igre, izšlo 14.531 iger. Upoštevaje urnik izhajanja, da večina iger izide med tednom, to pomeni več kot 50 novih iger na dan. Vsak dan. To je tako veliko, da je nemogoče imeti pregled nad novostmi, zato so nesporni vladarji Steama v resnici algoritmi, ki določajo, kaj bodo uporabniki videli, kupili in igrali. Založniki, zlasti mali in neodvisni, so prepuščeni na milost in nemilost Steama.

Agregirani podatki kažejo, da je lani izšlo natanko 14.531 iger, kar je dva tisoč več kot leto pred tem in pet tisoč več kot pred petimi leti. Trend je torej jasen in za zdaj ne kaže, da bi se v prihodnosti upehal. Ni pa vse zlato, kar se sveti. Ne le da je takšen obseg iger nemogoče obvladati, najsi gre za posameznika ali profesionalne strani, ki se ukvarjajo z opisovanjem in ocenjevanjem iger, temveč je vprašljiva tudi kakovost. Večina iger, ki se znajdejo na Steamu, je slabih. To ni nič...

8 komentarjev