»

Telekom Slovenije podražil mobilne pakete

Slo-Tech - Telekom Slovenije je z začetkom tega meseca podražil nekatere mobilne pakete, ki se jim cena zvišuje za en evro na mesec. Za enak znesek bodo dražje nekatere dodatne storitve zanje, denimo SIM 2. Dražijo se v glavnem starejši paketi, med katerimi omenimo Neodvisni A, Neodvisni B, Dostopni A, Dostopni B, Dostopni C in še nekaj drugih. Dražji pa bodo tudi aktualni paketi Mobilni net A, Mobilni net B, Mobilni net, Mobilni net Neomejeni in Mobilni poslovni net ter Naj A, Naj B in Naj C ter Platinum A in Platinum B. Paketom Modri se cena ne bo spremenila.

Zaradi pravil EU pa bo Telekom Slovenije znižal pribitke za prenesene gigabajte v tujini, ki ne zapadejo v politiko poštene rabe, ter povišal zakupljene količine prenosa podatkov v EU. Pribitek bo odslej znašal 4,27 evra za gigabajt podatkov. Povišana količina zakupljenih podatkov bo veljala od novega leta in prinaša gigabajt ali več dodatno vključenih podatkov.

Zadnja sprememba je posledica evropskih predpisov, katerih novosti se z...

106 komentarjev

Google kupil Fitbit

Slo-Tech - Google je za 2,1 milijarde dolarjev kupil Fitbit, ki se ukvarja s proizvodnjo pametnih naprav, kot so ure, trakovi in pasovi. Fitbit bo, podobno kot Nest, postal del Googla in ne bo obstajal kot samostojno podjetje znotraj holdinške družbe Alphabet.

Da je Google kupil Fitbit, je po svoje zelo logično. Google si že dlje časa prizadeva tudi na področju pametnih naprav za nošenje narediti takšen preboj, kot mu je pri pametnih telefonih uspel z Androidom. Trudi se s svojim sistemom Wear OS, a mu manjka prava strojna oprema. Tu mu lahko pomaga Fitbit, ki izdeluje dobre izdelke, ki lahko še pridobijo z vključitvijo v velikanski Googlov ekosistem. Googlove aplikacije iz družine Fit ponujajo dobro alternativo Applovemu sistemu Watch, ki je trenutno Googlov največji konkurent. Fitbit je trenutno edini smiselni nakup.

Google je s tem seveda dobil tudi nekaj prtljage. Fitbit svojim strankam že nudi precej storitev, ki jih bo Google moral še naprej vzdrževati, da se ne bo ponovil Revolv....

54 komentarjev

V Rusiji začel veljati zakon o nadzoru interneta

Slo-Tech - V Rusiji je z novembrom začel veljati kontroverzni zakon o suverenosti interneta, ki daje državi možnost omejitve prometa na ruskem delu interneta in celo popolni odklop od interneta. V izrednih razmerah lahko namreč prekinejo povezave v Rusiji ali tudi v tujino, o čemer odloča Kremelj. Prav tako zakon od ponudnikov dostopa do interneta zahteva namestitev opreme za pregledovanje vsebine prometa (deep packet inspection), filtriranja in preusmerjanja, kar bo regulatorju Roskomnadzor olajšalo blokado nezaželenih strani brez sodelovanja sodišč. V Rusiji že sedaj ni dovoljena uporaba navidezni zasebnih omrežij (VPN) za dostop do prepovedanih spletnih strani in za anonimno uporabo storitev za komuniciranje. Nova zakonodaja bo olajšala izvajanje tudi tega ukrepa.

Zakon v Rusiji predstavljajo kot zaščito, ki bo omogočila nadaljnje delovanje omrežja tudi v primeru napada sovražnih sil. To je tudi razlog, da se imenuje zakon o suverenosti interneta, ker želi Rusija s tem zagotoviti, da bo...

17 komentarjev

A1 bo podražil mobilne pakete in povečal količino zakupljenih podatkov v EU

Slo-Tech - Iz našega drugega največjega mobilnega operaterja A1 so sporočili, da bodo decembra dvignile cene nekaterih mobilnih paketov za 1 ali 2 evra, kar predstavlja zvišanje za 4 do 9 odstotke. Dražijo se večinoma nekoliko starejši paketi, ki jih ni več možno naročiti, med še ponujenimi pa bosta dražja A1 Go! L in njegova podjetniška verzija, ki bosta namesto 26 evrov stala 28 evrov. Celoten seznam podražitev je na sliki.

Kot ob vsaki podobno podražitvi imajo uporabniki tudi to pot možnost, da brez plačila pogodbene kazni ali stroškov prekinitve odstopijo od pogodbe in prekinejo naročniško razmerje. Je pa treba v takšnih primerih vrniti prejeto ugodnost, kar tipično pomeni odplačilo prejete subvencionirane opreme ali njena vrnitev v zameno za kupnino in plačilo uporabnine.

Druga novost pa je zvišanje zakupljenih količin prenesenih podatkov v EU, ki bo za nekatere pakete veljalo do decembra, za preostale pa od novega leta. Povišanja so za petino do četrtino, odvisno od paketa in cene....

14 komentarjev

AI AlphaStar dosegel stopnjo velemojstra

Slo-Tech - DeepMindova strojna inteligenca AlphaStar, za igranje Starcrafta 2, je "v divjini" dosegla najvišji rang - velemojster (grandmaster), in sicer z vsemi tremi rasami ter brez prirejenih igralnih razmer.

Raziskovanje strojnega učenja za svoje poligone uporablja vse zahtevnejše igre. Šahu, kjer je bila dovolj surova moč, je sledil Go, kjer je moral računalnik že razviti neko mero intuicije in strategije. Naslednja stopnja so igre z nepopolnimi informacijami in kompleksnejšimi razmerji med igralnimi enotami - kot je na primer Starcraft 2, ki so ga za izziv vzeli v Googlovem laboratoriju DeepMind. Januarja smo poročali o verziji agentov, ki so premagali profesionalna igralca TLOja in MaNo; toda dogodek je nosil važne opombe. AI je znala gledati po vsem ozemlju naenkrat, obenem pa je obvladala le Protosse in nekaj kart. Manj kot leto dni je trajalo, da je z opisane stopnje prešla na polnopravno sodelovanje na online strežnikih in se prebila v zgornji poldrugi promil (človeških) igralcev.
...

6 komentarjev

Na Kitajskem začelo obratovati omrežje 5G

Slo-Tech - Na Kitajskem imajo od danes možnost uporabe mobilnega omrežja nove generacije 5G. Vsi trije največji (in državni) operaterji v državi, China Mobile, China Telecom in China Unicom, so začeli ponujati številne ugodne pakete za uporabo 5G, medtem ko je infrastruktura postavljena v večjih kitajskih mestih. Najcenejši paketi se začnejo pri 16 evrih (128 juanov), za kar dobimo 30 GB prenosa podatkov z omejitvijo hitrosti prenosa na 300 Mb/s in 500 minut klicev. Dražji paketi pa bodo nudili hitrosti vse do 1 Gb/s.

Operaterji so pokrili okrog 50 večjih kitajskih mest, med katerimi sta tako Peking in Šanghaj kakor tudi regionalne prestolnice, denimo Nandžing, Šendžen in Vuhan. V predprodaji so prodali že več kot 10 milijonov naročniških paketov za 5G, so sporočili v začetku oktobra. Proizvajalci telefonov že dlje časa prodajajo modele, ki podpirajo 5G.

Preizkusno je omrežje 5G obratovalo že od začetka leta. Operaterji so do danes postavili več kot 85.000 baznih postaj, prihodnje leto pa...

58 komentarjev

Prek WhatsAppa prisluškovali več visokim uradnikom

Reuters - Po neuradnih informacijah Reutersa WhatsApp (oziroma njegov lastnik Facebook) izvaja notranjo preiskavo zaradi vdora v sistem, kar so neznani napadalci izkoristili za prisluškovanje visokim vladnim in vojaškim uslužbencem v vsaj 20 državah na petih celinah (med njimi ZDA, Združenim arabskim emiratom, Bahrajnu, Mehiki, Pakistanu in Indiji). Afera bi lahko imela širše politične in diplomatske posledice, saj je večina prizadetih držav ameriških zaveznic.

WhatsApp je ta teden tudi vložil tožbo zoper izraelsko podjetje NSO Group, ki se ukvarja z razvijanjem in prodajo programske opreme za vdiranje. Podjetju očitajo, da so razvili in prodali platformo za vdor v WhatsApp, ki je izkoriščala ranljivosti v njihovih strežnikih. S tem orodjem naj bi 29. aprilom in 10. majem letos vdrli v račune vsaj 1400 uporabnikov. NSO Group je že v preteklosti večkrat poudaril, da poslujejo zgolj z državnimi agencijami. To pot so poudarili, da ne morejo javno razkrivati svojih strank in specifičnih...

10 komentarjev

Velik hekerski napad paraliziral gruzijski internet

Forbes - V zadnjih dneh so bili v Gruziji priče velikemu kibernetskemu napadu, ki je onesposobil več kot 2000 domen. Prizadete so bile državne, zasebne in medijske spletne strani. Za krajši čas sta oddajanje morali prekiniti tudi zasebni televiziji Imedi TV in Maestro, medtem ko druga kritična infrastruktura (elektrarne, promet, letališča itd.) ni bila prizadeta. Televizijska postaja Pirveli, ki je bila tudi tarča napada, je uspela obdržati oddajanje. Na veliko prizadetih spletnih straneh se je pojavila fotografija nekdanjega predsednika Mihaila Sakašvilija s pripisom Vrnil se bom. Sakašvili je medtem v Ukrajini, kjer se skriva zaradi več obtožnic, ko so proti njemu vložene v Gruziji. Medtem ko so v približno enem dnevu večino strani ponovno usposobili, še vedno ni jasno, kdo je zakrivil torkov napad.

Se pa pojavljajo številne špekulacije. Zadnji veliki kibernetski napad v Gruziji se je zgodil leta 2008, ko so domnevno ruski napadalci onesposobili državne, bančne in medijske spletne...

0 komentarjev

Hekerji vdrli v Web.com in odnesli osebne podatke strank

Slo-Tech - Najnovejša žrtev hekerskega napada je registrar domen in ponudnik gostovanja Web.com ter njegovi hčerinski družbi NetworkSolutions.com in Register.com. Neznani napadalci so avgusta letos pridobili dostop do nekaj računalnikov v njihovem omrežju, od koder so imeli omogočen dostop do osebnih podatkov nekaterih strank. Preiskava je pokazala, da so odtujili osebne podatke: imena, naslove telefonske številke, elektronske naslove in podatke o naročenih storitvah. Številke kreditnih kartic so shranjene v šifrirani obliki, zato niso bile kompromitirane. Prav tako napadalci niso dobili gesel, ki bi jim omogočala celo prenos domen.

Web.com, ki so ga ustanovili leta 1999 na Floridi, je eden vodilnih ponudnikov gostovanja in registrar domen, ponuja pa še oblikovanje strani in spletni marketing. Da so bili avgusta tarča vdora, so ugotovili šele 16. oktobra letos, ko so začeli incident tudi preiskovati. Za zdaj podrobnosti ne razkrivajo, strankam pa svetujejo preventivno zamenjavo gesel. Prav...

1 komentar

Twitter prepoveduje politične oglase

Slo-Tech - Twitterjev izvršni direktor Jack Dorsey je napovedal popolno ukinitev političnega oglaševanja na platformi. Povedal je, da je internetno oglaševanje izjemno učinkovito, s čimer prinaša tveganja, če se uporablja za vplivanje na volivce. Problematične so zlasti plačane (in tudi neplačane) objave, ki namenoma širijo dezinformacije in laži, da bi vplivale na javno mnenje. To ne pomeni, da politiki na Twitterju ne bodo smeli več objavljati, pomeni pa, da ne bodo mogli več plačati za večjo izpostavljenost in vidnost svojih objav. To bo veljalo tudi za druge ljudi, ki niso politiki, in bi želeli kupiti vidnost objav s politično vsebino. Dorsey pojasnjuje, da ne gre za nikakršno omejevanje svobode izražanja, temveč za omejevanja plačljivega dometa, kar prinaša v današnji politiki tveganja, ki je trenutna demokratična infrastruktura ni sposobna obvladovati.

Spremenjena politika bo začela veljati 22. novembra. Twitter še ni sporočil, kako bo definiral politično oglaševanje, bodo pa to...

8 komentarjev

Apple uspešno prehaja med ponudnike storitev

Slo-Tech - Apple je objavil rezultate za zadnje četrtletje. Kljub slabši prodaji pametnih telefonov (-9,2 %) in Macov (-5 %) je podjetje po prihodkih - bilo jih je za 64 milijard ameriških dolarjev oz. 2 % več kot lani - doseglo rekorden četrti kvartal svojega fiskalnega leta. Čistega dobička je bilo za 13,7 milijarde.

Prav tako so tokrat rekordni prihodki iz naslova storitev, bilo jih je za 12,5 milijarde, podjetje pa ima zdaj 450 milijonov naročnikov svojih storitev, za primerjavo, lani v tem času jih je bilo le 330 milijonov. S 4,6 milijarde USD je bila odlična še prodaja iPadov in njihovih wearables, zlasti Apple Watcha, ki so k skupnim prihodkom nanesli 6,5 milijarde USD.

Seveda so iPhoni z 33,4 milijardami USD še vedno paradni konj podjetja, saj kljub nekoliko slabši prodaji, še vedno prispevajo skoraj polovico prihodkov. Se pa utegne to v bližnji prihodnosti precej spremeniti in Apple iz prodajalca škatel preleviti v ponudnika storitev, kar je tudi dolgoročni cilj uprave pod vodstvom...

35 komentarjev

Facebook sklenil poravnavo in poravnal pol milijona funtov globe v Veliki Britaniji

vir: Pixabay

Slo-Tech - Spomnimo, podjetje je lani skupilo najvišjo možno kazen, ki jo lahko izreče britanski informacijski pooblaščenec (Information Commissioner’s Office oz. ICO) in sicer zaradi svoje vloge v aferi Cambridge Analytica. Facebook se je tedaj na odločbo pritožil in zdaj z ICO pred sodiščem sklenil poravnavo.

V okviru poravnave podjetju ni bilo potrebno priznati svoje krivde, so se pa zavezali, da bodo poravnali 500.000 funtov kazni. Kazen je mila, a tedaj najvišja možna, ker je bilo dejanje - torej zloraba osebnih podatkov uporabnikov - storjeno pred majem 2018, ko je začel veljati GDPR. Po tem mejniku bi namreč podjetje v najslabšem primeru moralo poravnati 4% svojih letnih prihodkov.

Je pa poravnavo zaznamoval čudno spravljiv diskurz. Facebookov pravni zastopnik Harry Kinmonth je ob tem povedal, da je podjetje v preteklosti že sprejelo pomembne ukrepe za bolj restriktiven dostop in uporabo podatkov s strani razvijalcev aplikacij. Ter da ICO za zdaj ni našel dokazov, da so bili podatki...

8 komentarjev

Po Geforcih RTX Super so prišli še GTXi Super

AnandTech - V Nvidii so le dobrega pol leta po splovitvi kartic Geforce GTX 1660 že dostavili njihovo pomladitev, GTX 1660 Super. Konec novembra se obeta tudi super inačica sestrice GTX 1650.

Nabor aktualnih grafičnih kartic iz zelenega tabora je že sedaj dokaj pisan, saj so ga poleti pomladili z inačicami RTX Super. Toda spisek se bo še podaljšal, ker so superce sedaj prišle še v srednji cenovni razred. Med Geforca GTX 1660 in 1660 Ti se je vrinil GTX 1660 Super, medtem ko je za 22. november predviden še prihod GTXa 1650 Super. Uhajanje informacij iz prejšnjega meseca se je tako celo izkazalo za (pretežno) resnično.

Novo 1660tko so napravili enostavno tako, da so pomnilnik GDDR5 zamenjali z GDDR6 (pri 14 Gbps) v enaki količini šestih gigabajtov, medtem ko je grafični čip ostal povsem nespremenjen. Priporočena cena je ob tem zrasla zgolj za desetaka, se pravi pri nas na nekje 270 evrov - kar pa je zgolj spodnja meja, kajti referenčnih kartic ne bo in obeta se široka paleta bolj ali manj...

135 komentarjev

Avstralija razmišlja o prepoznavanju obrazov za dostop do spletne pornografije

Slo-Tech - Medtem ko so Britanci ugotovili, da uvedba velikega filtra za pornografijo, ki bi selektivno dopuščal dostop le polnoletnim, vendarle ni tako enostavna in zamisel opustili, imajo na drugem koncu sveta še bolj velikopotezne načrte. V Avstraliji želijo uvesti podoben filter, ki bi dostop do pornografije dovolil le ljudem, ki bi svojo polnoletnost dokazali - s prepoznavanjem obrazov.

Odbor za socialno politiko in pravne zadeve pri spodnjem domu avstralskega parlamenta se ukvarja s problemom zagotavljanja polnoletnosti obiskovalcev pornografskih strani in spletnih stavnic. Ministrstvo za družino in socialne zadeve ter ministrstvo za telekomunikacije, internetno varnost in umetnost je namreč nanj naslovilo zahtevo, da preučijo problematiko in predlagane rešitve. Rešitev so našli v sistemu iz leta 2016. Tedaj so napovedali prvo fazo FVS (Face Verification Service), ki za zdaj deluje, a jo uporablja le manjše število vladnih služb in zvezna policija. FVS omogoča izmenjavo in prepoznavo...

76 komentarjev

Po pol leta AMD-jevi procesorji še vedno s hroščem

Slo-Tech - Novejši AMD-jevi procesorji Ryzen 3000 imajo zanimivega hrošča, ki kljub navidezni benignosti povzroča velika probleme. Generator naključnih števil, ki ga vsebujejo, namreč ne vrača prav nič naključnih števil, temveč vedno 0xFFFFFFFF. Vgrajen generator naključnih števil v procesorjih je že od Intelovih Broadwellov in AMD-jevih Zenov nekaj običajnega, zato se številni programi zanašajo nanj. Procesorji imajo vgrajeno funkcijo RDRAND, ki iz termične entropije procesorja pridobi naključno število in ga vrne programu, ki zanj zaprosi. Ob tem imajo tudi kontrolni bit, ki sporoči, ali ima procesor sploh dovolj entropije za tvorjenje naključnih števil. AMD-jevi procesorji trdijo, da je imajo, a potem vedno vrnejo 0xFFFFFFFF. AMD je napako priznal že maja in pripravil popravek, ki pa ga morajo v BIOS spraviti proizvajalci matičnih plošč - in številni tega sploh še niso storili, pa uporabniki ne morejo storiti ničesar.

Posledice so najrazličnejše. Zloglasni program v Linuxu systemd, ki...

54 komentarjev

Valve v Counter-Striku ne bo več dovolil preprodaje ključev

Slo-Tech - V priljubljeni igri Counter-Strike: Global Offensive igralci najdejo zaboje s koristnimi dodatki, za odprtje katerih potrebujejo posebne ključe. Te lahko za pravi denar kupijo od založnika ali pa od drugih igralcev na tržnici Steam Community Market. Slednjo možnost je Valve sedaj onemogočil, in sicer ključi niso več prenosljivi. Razlog je boj proti prevaram.

Kot pojasnjujejo v Valvu, so dolgo časa večino transakcij izvedli legitimni uporabniki, a se je to v zadnjem času začelo spreminjati. Internetni kriminalci so odkrili, da je to dober način za pranje denarja, zato so v zadnjem času praktično vse transakcije izvedli ti. Preprodajo ključev v CS:GO so uporabljali za pranje in unovčenje nezakonito pridobljenega denarja. Zato se je Valve odločil, da novi ključi ne bodo več prenosljivi, torej jih tudi prodajati ne bo več možno. Omejitve veljajo le za nove ključe, medtem ko za obstoječe obstaja vse po starem. Vseeno to pomeni, da kmalu ne bo več česa prodajati, saj bodo stari...

1 komentar

Apple najavil slušalke AirPods Pro

vir: Apple
Apple - Po mesecih ugibanj so v Applu vendarle oznanili naprednejšo inačico slušalk AirPods, z vgrajenim filtriranjem hrupa.

Applove brezžične slušalkice AirPods so bile ob nastopu pred tremi leti deležne precejšnje skepse, če ne celo posmeha, a so kljub temu postale nesporni statusni simbol in močno pomagale pri prodoru pametnih slušnih naprav. Ker smo od poletja poslušali ugibanja, da bodo dobile zmogljivejšo inačico s filtriranjem hrupa, smo bili rahlo presenečeni, da jih Apple ni predstavil na septembrskem dogodku. Očitno takrat še niso bile povsem nared - so pa zato sedaj.

Novinke so poimenovali AirPods Pro in so zaradi aktivnega dušenja hrupa seveda notranje (in-ear), za razliko od originalnih. Sistem za filtriranje je po opisu sodeč logično povzet po tistih iz Beatsovih slušalk, le močno pomanjšan. Uporablja dva mikrofončka, ki ju poleg tega izkorišča še za prilagoditev zvoka uporabnikovemu slušnemu kanalu. Napravice omogočajo tudi nastavljivo odprtost. Strojna sredica je sicer...

48 komentarjev

Velika Britanija ne bo izločila Huaweija iz postavljanja omrežja 5G

Slo-Tech - Po neuradnih podatkih Sunday Timesa naj bi Huawei tudi v Veliki Britaniji dobil možnosti izgradnje vsaj dela omrežja 5G. Medtem ko mu v ZDA iz varnostnih razlogov tega ne dovolijo, je Nemčija ta mesec sporočila, da bo Huawei lahko normalno konkuriral. To je močan znak, da bo v celotni Evropski uniji najverjetneje podobno, ni pa bilo jasno, kaj se bo zgodilo na Otoku. Premier Boris Johnson naj bi se sedaj odločil, da bo Huawei imel dostop do delov omrežja, ki niso sporni (non-contentious).

Kaj bo to v praksi pomenilo, še ni jasno. Zagotovo bo to precej vznejevoljilo ZDA, ki so uspele doseči prepoved Huaweijeve gradnje omrežij 5G tudi v Kanadi in Avstraliji ter zanjo lobirale še drugod, enako pa so pričakovali še v Veliki Britaniji. Toda Britanci so ugotovili, da vseh tehnologij, ki jih omogoča Huawei, zahodna podjetja ta hip še niso zmožna ponuditi, zato bi lahko v primeru vnaprejšnje odpovedi ostali s slabšimi rešitvami. Nekaj podobnega je nakazoval že pobegli dokument aprila, ko...

19 komentarjev

Kitajska pognala kvišku ceno bitcoina

vir: Maxpixel

vir: coindesk.com
coindesk.com - Za najbolj znano kriptovaluto, bitcoinom, so precej burni dnevi. V soboto je za kratek čas znova presegel vrednost 10.000 dolarjev, danes pa se je cena zaustavila nekaj nad 9.300 USD. Prejšnji teden je tako pridobil 16 % vrednosti, kar je drugi največji letošnji skok po junijskem, ko je v tednu dni pridobil nekaj nad 20 %. Je pa sobotni skok toliko bolj sijajen, če vemo, da je bila vrednost še v sredo samo 7.300 USD, kar je najmanj v zadnjih petih mesecih. Kot rečeno, burno.

Za vikend poskok je najbolj zaslužen kitajski predsednik Ši Džinping, ki je v svojem nagovoru precej pohvalil bitcoin in zlasti tehnologijo veriženja blokov. Ši Džinping je obenem napovedal, da ima Kitajska, ko gre za blockchain, solidne temelje in da mora postati vodilna na tem področju. Tamkajšnja centralna banka je v zadnjih mesecih pospešila prizadevanja za vpeljavo lastne kriptovalute, ki naj bi bila po besedah enega od sodelujočih uradnikov v nekaterih elementih podobna Facebookovi Libri.

Peking doslej...

8 komentarjev

V Kaliforniji mobilna aplikacija prehiteva potrese

The Verge - Kalifornija je na ravni zvezne države lansirala mobilno aplikacijo MyShake, ki je namenjena čim hitrejšemu širjenju sporočil sistema opozarjanja na potrese ShakeAlert. Na ta način lahko opozorila do ljudi pridejo tudi do dvajset sekund pred začetkom tresenja tal, kar je lahko razlika med življenjem in smrtjo.

V ameriški zvezni državi Kaliforniji zaradi lokacije na tektonski prelomnici nenehno obstaja visoka nevarnost uničujočih potresov. Za zaščito prebivalstva so v okviru Ameriškega geološkega urada v zadnjem desetletju na noge postavili obsežen sistem zaznavanja potresov v teku ShakeAlert, ki se naslanja na izvirnega japonskega, napravljenega po uničujočem potresu v Kobeju leta 1995 (članek z omejenim dostopom). Koncept je zasnovan na oprezanju za tako imenovanimi primarnimi potresnimi valovi, ki so longitudinalni in skoraj dvakrat hitrejši od sekundarnih, ki nihajo prečno in so pretežno zaslužni za rušilni učinek. Računalnike z meritvami napaja več kot osemsto senzoričnih...

13 komentarjev

Amazonu naložbe sklestile dobiček

vir: Pxhere

Slo-Tech - Oblačni velikan, ki, ko gre za rezultate običajno obhaja rekorde, je letošnje tretje četrtletje zaradi višjih stroškov zaključil nekoliko drugače. Neto dobiček se je namreč glede na enako lansko obdobje zmanjšal za 27 odstotkov, z 2,9 milijarde na 2,1 milijarde ameriških dolarjev. Dobiček je podjetju upadel prvič v zadnjih dveh letih, kar je v nadaljnjem trgovanju ceno delnice pognalo navzdol za 7 %.

Kriva so vlaganja, zlasti prehod na brezplačno dostavo z dveh na en sam dan za uporabnike programa Amazon Prime, ki naj bi bili te ugodnosti deležni že v prihajajočih praznikih. Sam CEO, Jeff Bezos je v pogovoru z investitorji priznal, da gre za drago naložbo, a na dolgi rok pravilno odločitev, ki jo bodo uporabniki znali ceniti. Stroški, ki jih za dostave plačuje podjetje so se namreč glede na lansko leto povzpeli za 46 %, skupni operativni stroški celotnega Amazona pa so v tem četrtletju poskočili z 52,9 milijarde USD na 66,8 milijarde. Visoki stroški se bodo po napovedih v...

2 komentarja

Ameriška vlada je milijardni projekt JEDI zaupala Microsoftu

The New York Times - V finalu izbora nosilca deset milijard ameriških dolarjev vrednega projekta Joint Enterprise Defense Infrastructure, bolj znanega pod kratico JEDI, sta se spoprijela Microsoft in Amazon in slednji je ostal praznih rok. Oracle in IBM sta iz igre izpadla že prej, Google pa se je umaknil sam, potem, ko je zaradi sodelovanja z vojsko znova završalo med zaposlenimi.

Pri projektu JEDI gre sicer za izbor ponudnika, ki bo vojski v naslednjih desetih letih nudil oblačno infrastrukturo, v prvi vrsti shrambo za podatke v oblaku, računsko moč za umetno inteligenco in strojno učenje in podobno.

Bitka za posel je bila srdita, Oracle je vmes denimo poskušal pravico poiskati na sodišču, a je tožbo izgubil, v nekem trenutku pa se je zaradi pritožbe Amazona vmešal tudi sam predsednik Trump. Ta je sicer znan nasprotnik Jeffa Bezosa, lastnika in izvršnega direktorja podjetja.

Pogodba je za Microsoft nadvse pomembna, zlasti ker to lahko že pomeni prednost v bitki za dominanco na področju oblačnih...

2 komentarja

Facebook poskusno uvaja novice

vir: Pxhere

Slo-Tech - "Novinarstvo v demokraciji igra kritično vlogo." Nekoliko bizarno se bere, ko spletna platforma, ki je veliko pripomogla k propadanju resnih medijev, uvajanje svojih novic začne s takim stavkom. Facebook je z današnjim dnem namreč začel z omejenim - gre za nekaj sto tisoč ameriških uporabnikov - testiranjem zavihka z novicami, ki so ga sicer že nekaj časa napovedovali. Da bi vse skupaj napravili kar se da verodostojno, so se pred začetkom menda posvetovali s kar nekaj založniki, anketirali so tudi 100.000 ameriških uporabnikov. Prav ti so odločili, da naj bodo novice razdeljene na tematske razdelke posel, zabava, zdravje, znanost in tehnologija ter šport. Naročnikom plačljivih medijskih storitev bo omogočeno tudi njihovo povezovanje s Facebookovim računom, pomeni, da bo iz aplikacije mogoče spremljati tudi te.

Novice se bodo seveda še vedno pojavljale tudi na uporabnikovem osrednjem zidu, bo pa na novem, ločenem zavihku mogoče nekoliko bolj kontrolirano nadzirati, kaj od vsebin...

19 komentarjev

Zaključek desete sezone Fortnita rušil rekorde

Slo-Tech - Zaključek desete sezone priljubljene igre Fortnite, ki smo mu bile priče minuli teden, je poskrbel za številne rekorde. Padec zastora si je na Twitchu, Twitterju in YouTubu v živo oglédalo več kot sedem milijonov gledalcev. Na Twitterju in Twitchu je padel celo rekord, medtem ko ima YouTube zgodovino še bolj gledanih dogodkov (ki niso povezani z igrami). Na Twitchu je na primer v konec bolščalo 1,7 milijona ljudi. Twitter je zbral (ne v živo) kar 43 milijonov ogledov.

Po koncu ene sezone sledi druga, ki je to pot nabrala še več navdušencev. Novi Fortnite: Chapter 2 prinaša največ sprememb po letu 2017, odkar igra obstaja. To so nov otok za borbe, motorni čolni, možnost plavanja junakov - novi zemljevidi pač vključujejo bistveno več vodnih površin. Po drugi strani je orožij manj.

Zanimivo pa je
, kako je rekorde rušil izid nove verzije igre. Akamai, ki založniku Epic Games nudi omrežne storitve za množično deljenje vsebin (content delivery network), je povedal, da so med nalaganjem...

18 komentarjev

Tesla presenetila z visokim dobičkom, delnico katapultiralo

Slo-Tech - Potem ko so analitiki pričakovali še eno četrtletje z solidnim denarnim tokom in poslovno ničlo ali rahlo izgubo, je Tesla presenetila in v minulem četrtletju ustvarila velik dobiček. Zadnje tri mesece so sklenili s prihodki v višini 6,3 milijarde dolarjev. Ob bruto marži 18,9 odstotka je to zadostovalo za 261 milijonov dolarjev dobička iz poslovanja. Zadnje pozitivno četrtletje je bil četrti lanski kvartal, ko je dobiček iz poslovanja znašal 414 milijonov dolarjev. V prvem letošnjem polletju pa je podjetje ustvarilo 689 milijonov dolarjev kumulativne izgube iz poslovanja. Dobri rezultati v minulih treh mesecih so povzročili rast delnice za 18 odstotkov.

Tesla je ob razgrnitvi rezultatov pokazala tudi novo tovarno v Šanghaju, kjer pilotna proizvodnja že teče. Celotno tovarno so postavili v 10 mesecih, proizvodnja tam pa je 65 odstotkov cenejša kakor v ZDA. Evropsko tovarno Gigafactory bodo odprli leta 2021, kmalu pa bodo izvedeli, kje bo stala. Prav tako so sporočili, da so pri...

25 komentarjev

Zuckerberg s svojimi odgovori ni prepričal ameriških poslancev

vir: Flickr

vir: BBC
BBC - Prvi človek Facebooka je včeraj sedel pred člane Komisije za finančne storitve ameriškega Kongresa, da bi pojasnil zakaj je dobro, da njegovo podjetje nadaljuje z uvedbo svoje kriptovalute Libra. Na prvi pogled vse skupaj ni bilo preveč uspešno, praktično vsak od poslancev je Zuckerbergu postregel z bogato zgodovino najrazličnejših kršitev, ki je je podjetje zagrešilo v zadnjih letih.

Sama predsednica Komisije, demokratka Maxine Waters je izrazila globoko skepso, zlasti zaradi vloge njegove platforme pri ruskem vmešavanju v predsedniške volitve 2016, pa tudi zaradi zadnje odločitve vodstva Facebooka, da v političnih oglasih ne bodo preverjali resničnosti navedenih dejstev. Watersova je povzela, da je podjetje doslej že prevečkrat pogrnilo pri vprašanjih nacionalnega interesa, da bi mu zdaj dovolili še eksperiment z lastno valuto, ki utegne zamajati mednarodne finance in tudi položaj ameriškega dolarja.

Molčali niso niti republikanci, ki so Zuckerbergu očitali, da se ni zmenil za...

25 komentarjev

SpaceXov satelitski internet že prihodnje leto?

Tovorni prostor v konici Falcona 9, natrpan s 60 sateliti. Vir: Flickr

vir: Space News
Space News - Predsednica in COO podjetja SpaceX, Gwynne Shotwell, je na srečanju z novinarji povedala, da bodo ponudbo širokopasovnih povezav s pomočjo svojega satelitskega sistema Starlink začeli tržiti že sredi leta 2020. Gre za bodočo konstelacijo več deset tisoč satelitov v nizki orbiti, ki bodo navzdol žarčili internetno povezavo. Ideja je, da bi s takimi povezavami opremili kraje na zemlji, kamor sicer ne bi imelo smisla vleči običajnih povezav.

Podjetje je do sedaj uspešno utirilo 55 satelitov, na krovu Falcona 9 jih je letošnjega maja sicer poletelo 60, a so s tremi takoj po utirjenju izgubili povezavo, dva pa so s pomočjo potisnikov namenoma poslali na zgorevanje nazaj v zemeljsko atmosfero, da bi preizkusili oz. demonstrirali možnost njihove deorbitacije. Večina od preostalih zdaj kroži na razdalji 550 km od Zemlje in že opravlja svoje delo. To je včeraj s tvitom, ki je potoval v vesolje in nazaj, potrdil tudi Elon Musk.

Preden bodo njihove stranke prihodnje leto zares začele...

32 komentarjev

Google tudi uradno naznanil kvantno premoč, pri IBMu ugovarjajo

vir: Nature
Nature - Po tem, ko je pred mesecem ušla infomacija, da naj bi Googlovim inženirjem uspel dokaz tako imenovane "kvantne premoči", so v družbi uspeh najavili tudi uradno. V glavnem konkurentu, IBMu, skušajo medtem pomen dogodka zmanjšati.

Kvantni računalniki so eno poglavitnih področij razvoja računalništva, saj obetajo reševanje nekaterih sort računskih problemov, ki so za današnje - klasične - stroje prezahtevni. Pri delovanju izrabljajo mestoma hudo neintuitivna pravila kvantne fizike. Njihova osnovna enota informacije tako ni bit, temveč kubit: kvantna superpozicija vrednosti nič in ena, kar po domače povedano pomeni, da ima hkrati vrednosti nič in ena, dokler na njem ne izvedemo meritve. Smisel pa je naslednji: v gruči pravilno povezanih kubitov je mogoče v enem urinem ciklu izvesti operacijo na vseh hkrati, kar pomeni neslutene računske pospeške, saj zmogljivost takšnega stroja narašča eksponentno s številom uporabnih kubitov.

Obstajajo pa presneto dobri razlogi, zakaj v okrog štirih...

19 komentarjev

NordVPN pred poldrugim letom tarča napada, razkrivajo ga šele sedaj

Slo-Tech - NordVPN se je dlje časa oglaševal kot storitev, ki zagotavlja zasebnost na internetu in zaščito pred nepovabljenimi očmi. Toda v resnici je bil NordVPN tarča hekerskega vdora že marca 2018, za kar so izvedeli pred nekaj meseci, stranke pa o tem obvestili šele sedaj. Da je nekaj narobe, se je na temnem delu interneta govorilo že od maja 2018. Trenutno dostopni podatki kažejo, da so imeli napadalci polni (root) dostop do NordVPN-ja. Odnesli so tudi zasebne šifrirne ključe, med drugim ključ za certifikat za domeno nordvpn.com, ključ za podpisovanje digitalnih certifikatov drugih storitev NordVPN-ja in ključ za dostop do strežnikov. Omenjeni ključi so potekli kasneje leta 2018 in danes niso več relevantni.

NordVPN v izjavi za javnost pojasnjuje, da je bil marca 2018 prizadet en strežnik na Finskem, drugi pa naj ne bi bili kompromitirani. Poudarjajo, da je bil napad usmerjen na omenjeni strežnik in ne na celotno storitev. Napad naj bi bil posledica nepravilne konfiguracije na strani...

21 komentarjev

Večina ameriških zveznih držav začela preiskavo Facebooka

Newyorška generalna državna tožilka Letitia James

Washington Post - Preiskavi zoper Facebook, ki jo je sprožil newyorški generalni državni tožilec, se je doslej pridružilo še 46 generalnih državnih tožilcev iz drugih zveznih držav ali teritorijev, so sporočili iz New Yorka. Preiskavo je začelo sedem zveznih držav (Kolorado, Florida, Iowa, Nebraska, Severna Karolina, Ohio, Tennessee) in okrožje Washington D.C., sedaj pa obsega skoraj vse zvezne države. Medtem ko nekatere aktivnih preiskav ne razkrivajo (šest je takšnih), je jasno, da Kalifornije na seznamu ni. Tam ima Facebook svoj sedež.

V preiskavi želijo dognati
, ali je Facebook kršil državne ali zvezne zakone na področju varstva konkurence, saj ima prevladujoč tržni delež. Generalna državna tožilka iz New Yorka je povedala, da ima preiskava sedaj podporo 47 generalnih državnih tožilcev iz cele države, ki bodo preverili, ali je Facebook ogrožal osebne podatke svojih uporabnikov, krnil pravico uporabnikov do izbire in zaradi monopolnega položaja na trgu umetno dvigoval cene oglaševanja. Preiskavo...

1 komentar

Huaweijev tiskovni predstavnik: brez Googla smo v kaši

Slo-Tech - Potem, ko je kitajski tehnološki velikan zaradi ameriških sankcij izgubil številne dobavitelje programske in strojne opreme v ZDA, med njimi morda najpomembnejšega - Google, se je nekaj časa zdelo da bodo v podjetju uspeli najti drugo pot. Pa je kot kaže niso. Za Financial Times je namreč pred dnevi spregovoril (intervju je plačljiv) njihov piarovec Joy Tan, in med drugim povedal, da bodo v podjetju kljub intenzivnemu programu "deamerikanizacije" svojih izdelkov, najtežje našli prav nadomestilo za Googlovo programsko opremo. Sicer lahko uporabljajo sam operacijski sistem Android, ne pa tudi storitev, ki na njem omogočajo uporabo aplikacij. Nadomestila za kaj takega po njegovem mnenju ni na obzorju in ga tudi še dolgo ne bo.

Zatrjevanja predstavnikov podjetja ob nastopu ameriških sankcij so bile torej več ali manj PR stunt. Zlasti to velja za operacijski sistem Harmony OS, ki so ga tedaj povzdignili v skorajšnji nadomestek za Android. To se je pokazalo na septembrski predstavitvi...

41 komentarjev

Razvita nova različica metode CRISPR

vir: Nature
Nature - Ameriški raziskovalci so razvili izboljšavo metode za genski inženiring CRISPR/Cas9, ki so jo poimenovali prime editing, odlikuje pa jo znatno višja natančnost od obstoječih verzij.

CRISPR/Cas9 je postopek genskega inženiringa, ki je v zgolj sedmih letih od iznajdbe postal najbolj razvpita zvezda biotehnologije, uporabljena za vse od zdravljenja bolezni pa do izboljšav poljščin in celo modificiranja človeških zarodkov. Metoda uporablja encim Cas9, ki služi kot škarje za dvojno vijačnico DNK, da v dedni material vnaša popravke. Oziroma, bolje rečeno - spremembe, kajti navkljub mnogokje visokoletečim besedam je način še vedno razmeroma primitiven in se v celici obnaša kot slon v trgovini s porcelanom. Če želimo v DNK na primer vnesti neko sekvenco, jo s Cas9 raztrgamo in pustimo, da celica poškodbo popravi, pri čemer upamo, da bo za material vzela naše predlagane nukleotide, kar se ne zgodi ravno pogosto. Raven zanesljivosti je zato nizka in je velik uspeh, če ima več kot deset...

5 komentarjev

Google bo popravil Pixel 4 - nekoč v prihodnjih mesecih

Ars Technica - Precej pozornosti je povzročila novica, da se Googlov novi telefon Pixel 4 pri uporabi prepoznavanja obrazov odklene tudi, če predenj postavimo spečega človeka z zaprtimi očmi. Pričakovali bi, da bo Google to ranljivost odpravil, sploh ker gre za edino biometrično funkcijo na tem modelu, a bomo morali še precej počakati. Čeprav je stari sistem v Androidu 4.1 (in seveda tudi Applov FaceID) deloval pravilno, bo Android na Pixlu 4 popravljen šele v prihodnjih mesecih. To je sporočil Google, ki je uporabnikom svetoval izklop sistema.

Zanimivo je, da je imela predogledna verzija Pixla 4 možnost, da prepoznavanje obraza zahteva odprte oči. Iz končne verzije je ta funkcija iz neznanih razlogov izpadla. Google poudarja, da to funkcijo še intenzivno razvijajo in bo nared v prihodnjih mesecih. V vmesnem času lahko uporabljamo klasiko - vzorec, številčno kodo ali geslo. Google dodaja še, da prepoznavanje obraza v Pixlu 4 sicer deluje dobro, saj ga drugi načini, denimo fotografije, ne morejo...

13 komentarjev

Zvočno ribarjenje z asistenco pametnih pomočnikov

vir: Flickr

vir: threatpost
threatpost - T. i. Whitehat hekerja pri nemškem Security Research Labs (SRLabs) sta prikazala nov način, s katerim je Amazonovo Alexo in Googlovega Smart Home assistanta uporabiti za prisluškovanje ali pa celo za phishing napad, s katerim je moč pridobiti uporabnikove občutljive podatke. Napad v resnici uporablja že znan koncept aplikacije, razvite s strani zunanjih razvijalcev, v ta namen so raziskovalci izdelali po štiri Alexine "skille" in štiri Google Home "actions". Vsa osmerica je brez težav prešla varnostno preverjanje pri obeh podjetjih, saj tam običajno preverjajo le prvo različico vsakega izdelka, ne pa tudi nadaljnjih nadgradenj.

Šlo je za bazične aplikacije, ena od njih je bila denimo horoskop, spet druga pa generator naključnih števil, vse pa so glede zavajanja uporabnikov delovale po istem principu. Belim hekerjem je bilo v pomoč odkritje napake pri obeh asistentih, ki sta potem, ko sta v svojih text-to-speech navodilih zagledala zaporedje "�." (U+D801, pika in presledek) za...

15 komentarjev

Microsoft s proizvajalci razvija kriptografsko varne čipe

Microsoft - Virusi so v zadnjih letih postali bolj dodelani in se skrivajo že v firmware, od koder jih je izjemno težko odstraniti, saj vztrajajo celo po ponovni namestitvi sistema ali menjavi diska. Hkrati je firmware izjemno močan vektor, ker ima običajno zelo široke privilegije, še več kakor jedro operacijskega sistema. Da bi zajezil širjenje tovrstnih virusov, je Microsoft z nekaj proizvajalci predstavil koncept računalnika z zaščitenim jedrom (secured-core PC). To je na nek način nujno, saj medtem ko ima Apple že dlje časa polni nadzor nad strojno in programsko opremo, Windows teče na najrazličnejših komponentah.

Novi vezni nabori iz Intela, AMD-ja in Qualcomma bodo podpirali novo tehnologijo. Računalnike s podporo zanjo bodo sestavljali Dell, Dynabook, HP, Lenovo, Panasonic in Microsoft Surface. Nekaj modelov je že napovedanih, denimo HP Elite Dragonfly. Tehnologija je naslednji korak od Windows Secure Boot, ki že obstaja. Ta ob zagonu preveri kriptografske podpise programske opreme in...

9 komentarjev

Britanci želijo prvo fuzijsko elektrarno

vir: Nature
Nature - Britanska vlada je namenila dvesto milijonov funtov za začetek projekta razvoja lastne fuzijske jedrske elektrarne do leta 2040. Toda novica je bila sprejeta zadržano, saj se je v kaotičnem času izstopanja države iz Evropske unije na obljube in napovedi britanskih vlad težko zanesti.

Popularno velja, da je raziskovanje pridobivanja energije z jedrsko fuzijo osrediščeno na jug Francije, kjer v projektu ITER nastaja ogromen preizkusni reaktor. Toda v resnici se pomembne raziskave vršijo po vsem svetu in ena poglavitnih takšnih lokacij je Culham Centre for Fusion Energy blizu angleškega Oxforda. Tamkaj stoji Joint European Torus (JET; na sliki), testni toroidni fuzijski reaktor približno polovične velikosti tistega, ki ga gradijo v Franciji. Ko je bilo odločeno, da želi Velika Britanija iz EU, so stekle priprave na življenje te institucije po izstopu, in sicer kar z razvojem lastnega fuzijskega reaktorja. Lanskega oktobra mu je vlada Therese May namenila prvih dvajset milijonov...

78 komentarjev

Boeing namenoma zavajal FAA glede Boeinga 737 Max

Reuters - Afera z Boeingovimi letali 737 Max, ki jo je sprožilo strmoglavljenje dveh letal zaradi ponorelega sistema MCAS, je dobila nov zagon s sporočili med zaposlenimi, ki jih je objavil Reuters. Sporočila iz leta 2016, ko se je MCAS še razvijal, kažejo, da so vedeli za težave, a so jih agenciji za civilno letalstvo (FAA) namerno prikrivali in jo zavajali. Mark Forkner, tedaj glavni pilot za 737 Max pri Boeingu, je zapisal, da je MCAS v simulatorju večkrat ponorel. Priznal je, da je regulatorju (nehote) lagal. Patrik Gustavsson, sedanji glavni pilot za 737 in tedaj eden izmed pilotov, odvrnil, da to ni bila laž, ker (Boeingovi piloti) niso bili obveščeni o podrobnostih delovanja MCAS-a. Forkner je dejal tudi, da ima sistem še vedno fundamentalne težave. Boeing jih ni odpravil pred predajo letal kupcem.

FAA je ob objavi teh sporočil od Boeingovega izvršnega direktorja Dennis Muilenburga zahtevala takojšnja pojasnila, zakaj tega dokumenta, ki ga je objavil Reuters in Boeing odkril pred...

11 komentarjev

Alphabet Wing začel dostavo paketov z letalniki

Slo-Tech - Potem ko so kot prvi v ZDA dobili dovoljenje za komercialno dostavo z letalniki, so tudi storitev vzpostavili prvi. Alphabet, kakor se imenuje Googlovo holdinško podjetje, je s svojo hčerinsko družbo Wing v Virginiji vzpostavil dostavo, pri kateri sodelujejo s FedExom, Walgreensom in Sugar Magnolio. Medtem Alphabet Wing na Novi Zelandiji že deluje z letalniki.

S tem je Alphabet prehitel Uber, Amazon in druga podjetja, ki prav tako razvijajo dostavo z letalniki. Amazonov Primer Air naj bi začel 7. decembra, Uber pa prihodnje leto. Uber sicer za storitev Uber Eats, kjer sodeluje z McDonald'som, že uporablja letalnike, a le za en korak v celotnem postopku dostave. Alphabet pa izvede cel postopek z letalnikom.

Prvi paket so dostavili v majhnem mestu Christiansburg z 22.000 prebivalci. Letalniki poletijo iz središča v severnem predelu mesta, poberejo pakete pri lokalnih trgovcih in jih dostavijo pri kupcih. Gre za dostavo v "zadnji milji", torej od lokalnega centra, kamor paketi...

9 komentarjev

Pixel 4 se odklene tudi pred spečim človekom

BBC - Googlox novi pametni telefon Pixel 4 ima funkcijo samodejnega odklepanja s prepoznavanjem obraza, kar postaja v novejših telefonih že običaj. Toda pri tem so pustili zijati veliko varnostno luknjo, saj lahko telefon odklenemo, četudi spimo. Z drugimi besedami: če telefon pred naš obraz, medtem ko spimo, postavi nekdo drug, se bo telefon odklenil.

Da je to problem, je Apple že ugotovil, zato njegov FaceID zahteva, da imamo odprte oči. Celo starejši Android 4.1 je zahteval, da pomežiknemo, če se mu je zdelo, da smo preveč nepremični, na primer če gleda v spečega človeka ali v fotografijo. Novi Android je imel v demo verzijah Pixla 4 celo možnost, da zahtevamo, da so oči odprte, ki pa je iz končne verzije izpadla. In ker Pixel 4 nima bralnika prstnih odtisov, je prepoznavanje obraza edini način za biometrični odklep telefona. Ob tem je treba biti pošten in povedati, da s prstnim odtisom prav tako lahko odklenemo telefon spečega človeka, a ga bomo verjetno pri grabljenju za prst...

29 komentarjev

Kitajska hiti z lastno digitalno valuto

The New York Times - Iz Kitajske čedalje pogosteje prihajajo glasni namigi, da so tik pred uvedbo digitalne valute, ki bi jo uporabljali njeni državljani v vsakdanjem življenju namesto juana. Napovedi so se še okrepile, ko je Facebook začel nabirati člane konzorcija za svojo kriptovaluto libra, s katero želi ponuditi alternativo različnim globalnim sistemom za prenos denarja, kot so Western Union, PayPal ali Visa in MasterCard. Medtem ko ima libra nekaj težav z razpadajočim konzorcijem, na Kitajskem tovrstnih težav ni, ker za valuto stoji kitajska vlada.

Ni še povsem jasno, kako si Kitajci digitalni juan predstavljajo, a vemo, da ne bo podoben kriptovalutam. Imel bo zelo jasno določen centralni organ nadzora, ki bo centralna banka. Prav tako bo njegova vrednost ostala enaka kot pri klasičnem juanu, ker bo šlo zgolj za dva obraza iste valute. O kakršnikoli anonimnosti ali vsaj psevdoanonimnosti ne bo govora, saj bo celotni namen digitalnega juana ravno nasproten. Kitajska želi vedeti še več o svojih...

8 komentarjev

Umaknjena študija, ki je kazala na skrajšanje življenjske dobe kitajskih gensko spremenjenih dvojčic

vir: Nature
Nature - Raziskavo z izsledki, da imajo ljudje z mutacijo gena CCR5, ki jih napravi odpornejše na virus HIV, krajšo pričakovano življenjsko dobo, so zavrgli. Naknadne študije so pokazale, da so bili njeni sklepi napačni, in sicer zaradi tehničnih napak pri tolmačenju podatkov v bazi UK Biobank.

Po tem, ko je kitajski znanstvenik He Jiankui lani dvignil svet na noge z razkritjem, da je v fazi zarodka gensko spremenil dvojčici, so se znanstveniki vrgli v raziskovanje vseh možnih posledic tega posega. Junija smo poročali o članku v reviji Nature, kjer sta Rasmus Nielsen in Xinzhu Wei z Univerze Berkeley razložila, da naj bi naravna mutacija na genu CCR5, ki jo je posnemal He in se imenuje delta-32, znižala pričakovano življenjsko dobo tistih ljudi, ki jo nosijo na obeh alelih. Tudi sicer naj bi bilo takšnih ljudi v populaciji nenavadno malo, kar naj bi kazalo na to, da v splošnem ni evolucijsko koristna, saj obenem povečuje tveganje za nekatere bolezni, med drugim virusa gripe in Zahodnega...

26 komentarjev

Nemčija: najvarnejši brskalnik je Firefox

vir: ZDNet
ZDNet - Nemška Zvezna agencija za varnost v informacijski tehniki (BSI) je preizkusila najpopularnejše brskalnike, da bi ugotovila, kateri najbolj pazi na zasebnost in varnost uporabnikov. Testirali so Firefox 68 (ESR), Chrome 76, Internet Explorer 11 in Edge 44. Ostala konkurenca, ki ima bistveno nižje tržne deleže (Safari, Opera itd.) ni bila udeležena. Glede na smernice, ki jih je BSI javnosti predstavil minuli mesec, se je najbolje odrezal Firefox.

Da bi nek brskalnik označili kot varen, mora podpirati vrsto protokolov in storitev, ki skrbijo za večjo varnost. Gre za več deset pogojev, denimo podporo TLS, zaupanja vredne certifikate, preverjanje preklicanosti certifikatov in še številne druge. Konkurenca ni izpolnila vseh, zato je BSI ne more priporočati. Chrome, IE in Edge ne podpirajo mehanizma glavnega gesla (master password), ne omogočajo blokade telemetrije in nimajo organizacijske transparentnosti. Internet Explorer poleg tega ne podpira vgrajenih posodobitev, SOP, CSP in SRI....

60 komentarjev

Izklop službene elektronske pošte popoldne je lahko škodljiv

Dr. Emma Russell, vodja raziskave

Slo-Tech - Elektronska pošta je z nami že od 80. let, a še vedno nismo našli pametnih rešitev, kako jo obvladati. Volkswagen je že pred osmimi leti napovedal, da bo po izteku delovnega časa elektronsko pošto preprosto ugasnil, da bodo zaposleni lahko imeli nekaj počitka. Tudi Lidl v Belgiji med 18.00 in 7.00 ne dovoljuje interne elektronske pošte. V boju proti kopičenju elektronske pošte med dopustom pa je Daimler ugotovil, da je najbolje, da se pošta kar pobriše. V Franciji so že pred dvema letoma uzakonili pravico do odklopa, po kateri zaposlenim izven delovnega časa ni treba brati ali pošiljati elektronskih sporočil. To velja za podjetja z več kot 50 zaposlenimi. Sedaj pa imamo pred seboj rezultate raziskave s susseške univerze, ki kaže nasprotno: blokada delovanja elektronske pošte izven delovnega časa naj bi bila za počutje zaposlenih škodljiva.

Rezultati raziskave kažejo, da so stroge politike glede uporabo elektronske pošte povezane z visoko ravnjo anksioznosti in nevrotičnosti....

28 komentarjev

Vatikan z e-rožnim vencem vstopa na trg gadgetov

Vatican News - Znano je, da si papež Frančišek v svojem pontifikatu precej prizadeva modernizirati katoliško cerkev in ta zdaj kot kaže poskuša tehnološko ozaveščene vernike pritegniti še z digitalno zapestnico za molitev rožnega venca, imenovano eRosary. Gre za nekakšno fitnes zapestnico, s kovinskim križem (v katerem se skriva strojna oprema) in z desetimi kroglicami iz črnega ahata in enajstimi iz hematita, naprava pa služi tako za molitev kot tudi za telesno vadbo. Zasnovali so jo v Acerjevem hčerinskem podjetju Gadgetek in jo je že moč kupiti za 110 ameriških dolarjev.

Med drugimi specifikacijami omenimo še senzorje gibanje po šestih oseh, vmesnik Bluetooth 5.0, za energijo skrbi 15 mAh baterija, ki se polni tudi brezžično, naprava pa je zaščitena pred prahom in vodo po standardu IP67. Namenska aplikacija, narejena za platformi iOS in Android se imenuje Click to Pray eRosary in nas vodi skozi molitev s pomočjo vizualnih in zvočnih pojasnil, povezanih z molitvijo rožnega venca. Uporabnik...

19 komentarjev

Izšel Ubuntu 19.10

Slo-Tech - Pol leta je okoli, kar pomeni, da je čas za novo verzijo najpopularnejše Linuxove distribucije Ubuntu. Canonical je izdal Ubuntu 19.10, ki nosi kodno ime Eoan Ermine (vzhodna podlasica). V angleščini sta besedi tako neobičajni, da tudi rojeni govorci poškilijo v slovar, kar je že običajno. Izvršni direktor Canonicala Mark Shuttleworth ob tem poudarja, da čeprav Linux morda na osebnih računalnikih ne bo nikoli tako popularen kakor Windows, Ubuntu čaka svetla prihodnost. Naslednja verzija (20.04) bo LTS (long-term support).

Nova verzija distribucije prinaša precej novosti, med katerimi velja omeniti zelo hitro zaganjanje sistema z LZ4, podporo datotečnemu sistemu ZFS, grafični vmesnik GNOME 3.34 in številne druge. Tako je, GNOME je sedaj privzet grafični vmesnik, stari datotečni sistem ZFS pa je davnega leta 2001 razvil Sun, in ima številne prednosti (razteza se lahko prek več pogonov, podpira copy on write, dela snapshote itd.). Nadgradnja je mogoče z Ubuntu 19.04, medtem ko starejše verzije (zlasti 18.04 LTS je pogosta) neposredne nadgradnje ne omogočajo. Možna je stopenjska, priporočljivo pa je počakati na 20.04 LTS.

Ubuntu obstaja v več okusih: Ubuntu MATE, Kubuntu, Lubuntu, Ubuntu Budgie, Ubuntu Studio in Xubuntu, ki bodo...

8 komentarjev

Googlov Daydream je mrtev

Variety - Pri Googlu so povedali, da ustavljajo prodajo VR naočnikov Daydream View, obenem pa jih prihajajoči telefon Pixel 4 ne bo več podpiral. Trgovinica in aplikacije za obstoječe uporabnike zaenkrat ostajajo.

Googlova platforma Daydream sloni na enaki zamisli kot Gear VR: uporabi pametnega telefona in naočnikov, kamor se telefon vstavi, da na ta način dobimo zelo preprost sistem za navideno resničnost. Ko je družba projekt leta 2016 razkrila, je imela z njim ogromne ambicije: stotine milijonov uporabnikov in večmilijardni trg, ki bi bil pomemben segment Androida. Upi so sloneli predvsem na zgodnjem uspehu Gear VRa, ki ga je Samsung po izidu hitro prodal v več milijonih kosov, ter relativni priljubljenosti kartonastih očal Google Cardboard. Toda prodaja se je nato hitro nižala in v samem konceptu telefonične navidezne resničnosti so začele zevati nepremostljive luknje. Že na pomlad je bilo slutiti, da Daydream ugaša, saj ga na dogodku Google I/O niso niti omenili, medtem ko v...

13 komentarjev

Samsung priznal: bralnik prstnega odtisa na Galaxyju S10 ima napako

Na Samsungovi spletni strani o bralniku še vedno s presežniki

vir: BBC
BBC - Napako je po naključju odkrila britanska ženska, lastnica novega Samsungovega paradnega konja, potem, ko si je za skoraj tisočaka vredno napravo na eBayu omislila želatinast zaščitni ovitek za 2,70 funta. V telefonu je registrirala svoj desni palec, kmalu pa je ugotovila, da telefon odklene tudi levi palec. Poskusil je še njen mož in tudi njegova palca sta bila pri odklepanju uspešna. Nato sta ovitek preizkusila še pri sorodniku z enakim telefonom in rezultat je bil enak. Zdaj, ko se je za varnostno vrzel razvedelo, pa nekateri uporabniki že poročajo, da je enaki napaki podvržen tudi Note 10.

Pri Samsungu, kjer so spomladi ob splovitvi bralnik prstnega odtisa na S10 predstavili kot revolucionaren, so napako že priznali in obljubili programski popravek. Nekatere banke so svoje uporabnike že obvestile, da naj do odprave napake ne uporabljajo avtentikacije s pomočjo prstnega odtisa.

Bralnik na S10 sicer deluje s pomočjo ultrazvočnih valov, ki izmerijo profil posameznikove prstne...

34 komentarjev

Za lažne prijave kršitev avtorskih pravic na YouTubu 25.000 dolarjev globe

Slo-Tech - Kdor meni, da posnetek na YouTubu krši njegove avtorske pravice, lahko kanal s problematičnim posnetkom prijavi, kar se običajno konča v hitri odstranitvi posnetka. Če se to zgodi trikrat, je kaznovan tudi upravljavec kanala, saj lahko v skrajnem primeru YouTube kanal tudi zapre ali kaznuje z zdrsom v algoritmu. Nepridipravi so ugotovili, da lahko ta sistem tudi zlorabijo. To legitimnim uporabnikom povzroči veliko škode in nevšečnosti, saj nekaj časa traja, da se stvari razrešijo, v tem času pa ni ogledov in denarja.

V ZDA se je en tak izsiljevalec pravkar poravnal v tožbi, ki jo zoper njega sprožil Google. Izkazalo se je, da je lastnike kanalov izsiljeval tako, da je najprej proti njim vložil dve prijavi, da uporabljajo avtorsko zaščiteno vsebino v svojih posnetkih. Nato jim je zagrozil, da bo to storil še tretjič, če mu ne plačajo 150 ali 300 dolarjev, odvisno od kanala. Ponujal je celo popust za plačilo v bitcoinih.

Prav tako naj bi tako pridobil podatke o prebivališču žrtev...

14 komentarjev

ZDA na napad na savdske rafinerije odgovorile s kibernapadom na Iran

Slo-Tech - Za napad na savdijske naftne obrate 14. septembra ameriške in savdijske oblasti obtožujejo Iran, zato so nanj hitro odgovorili s povračilnim napadom na Teheran, pravijo viri blizu ameriške vojske. Odgovorili so s hekerskim napadom na iransko infrastrukturo za širjenje propagande, pri čemer so uspeli poškodovati tudi strojno opremo. Navsezadnje je Reuters lani odkril več kot 70 spletnih strani v 15 državah, ki so širile iransko propagando.

Iranski minister za telekomunikacije in informacijsko tehnologijo Mohammad Javad Azari-Jahromi je zanikal, da bi se kakšen napad zgodil, in dodal, da so Američani verjetno o njem zgolj sanjali. Septembrski napad je po mnenju ZDA, Nemčije, Francije in Velike Britanije delo Irana. Šlo je za napad z raketami in brezpilotnimi letalniki, za katerega je odgovornost prevzela z iranom povezana skupina Houthi iz Jemna.

To je že drugi znani hekerski napad ZDA na iransko infrastrukturo v zadnji polovici leta. Junija so po poročanju The New York Timesa...

10 komentarjev

Britanskega filtra pornografije ne bo

Slo-Tech - Dolgo časa se je napovedovala uvedba filtra, s katerim bi v Veliki Britaniji omejili dostop do internetne pornografije na polnoletne obiskovalce. Filter, ki bi bil moral zaživeti julija letos, potem ko je bila uveljavitev zakona iz leta 2017 večkrat prestavljena, ne bo postal resničnost. Ministrica za digitalno družbo Nicky Morgan je danes dejala, da spletna pornografija otrokom še vedno preveč enostavno dosegljiva in da skrb zanje ostaja prioriteta, a da bodo rešitve poiskali drugače.

Z uvedbo sistema za potrjevanje starosti so imeli nemalo težav, zato so jo vedno znova odmaknili. Pojavljale so se zamisli, da bi geslo za dostop kupili kar v trafiki, kjer bi pokazali osebni dokument, se na spletu identificirali s kreditno kartico ali kako drugače. Morganova je dejala, da ta predloge in politiko filtra opuščajo. Namesto tega se bodo osredotočili na bolj celovito zaščito otrok na internetu, pri čemer niso povedali, kako nameravajo to doseči. Bo pa ta novi pristop vključeval tudi...

447 komentarjev

Nemčija bo dovolila uporabo Huaweijeve tehnologije v 5G omrežjih

Slo-Tech - Odločitev je potrdil tiskovni predstavnik nemškega notranjega ministrstva, kot je povedal, želijo na ta način izenačiti vse ponudnike. Bo pa Nemška poteza verjetno vznejevoljila Washington, od koder že ves čas prihajajo pritiski na partnerske države, s katerimi želijo doseči bojkot opreme tega kitajskega proizvajalca. Razlog je domnevno tesna povezanost podjetja s kitajskimi oblastmi, zaradi česar se ZDA bojijo, da bi lahko strojna oprema omogočala vohunjenje. ZDA sta se v tem pogledu že pridružili Avstralija in Nova Zelandija, medtem ko Velika Britanija in Francija svoji odločitvi napovedujeta v kratkem.

Huawei je sicer v preteklosti svojo 5G opremo že preizkušal na nemških tleh, prav tako jo je v preteklosti že dobavljal tamkajšnim telekomom. Ti so nedavno opozorili, da bi taka prepoved zamaknila uvedbo 5G omrežij v državi, telekomunikacijska podjetja pa bi zaradi nje utrpela milijardno škodo.

Predstavniki Huaweia so nemško odločitev pozdravili, saj da temelji na dejstvih in...

30 komentarjev

Google pokazal nove telefone, prenosnike in slušalke

Official Google Blog - Pri Googlu so na newyorški tiskovni konferenci pokazali težko pričakovani telefon Pixel 4, pa tudi drugo generacijo slušalk Pixel Buds, prenosnik Pixelbook Go ter posodobitve pametnih zvočnikov, ki odslej nosijo ime njihove podružnice Nest.

Kot zadnji med velikani so svoj jesenski predpraznični dogodek pripravili še pri Googlu. Made by Google '19 (krajša verzija) v New Yorku je bil glede na izdelke videti kot križanec med Microsoftovo in Amazonovo prireditvijo, zapakiran v podobo ponedeljkovega jutranjega predavanja o analitični mehaniki. Osrednja najava je seveda odpadla na telefone Pixel 4, ki jim je podjetje že vse leto odmerjalo premišljene izpuste informacij. Pixel 4 ima 5,7-palčni zaslon OLED v ločljivosti 2280×1080 pik, večji brat Pixel 4 XL pa 6,3-palčnega v resoluciji 3040×1440. Oba premoreta osveževanje z 90 herci, ki je danes še vedno v glavnem stvar igričarskih telefonov, a se vse hitreje širi tudi drugam. V razmeroma zadržanem dizajnu so odpravili zarezo in se...

46 komentarjev

Velik del sodobnih storitev je brezplačen. Kako jih zajeti v BDP?

Jerome Powell

vir: Wikipedia
CNBC - Ameriški Urad za zvezne rezerve (FED) se ubada z zanimivim problemom sodobnih gospodarstev. Priča smo namreč silovitemu razvoju digitalnih storitev, ki pa se v bruto družbenem proizvodu ne odrazijo, kot bi se morale, saj jih je precejšen delež na voljo brezplačno. Sem sodijo družabna omrežja, GPS, spletni iskalniki in vse drugo. BDP namreč meri vrednost blaga in storitev, ki se kupujejo in prodajajo, zato ne zajamejo deleža modernih dobrin, ki jih posamezniki in podjetja prejmemo in s pridom uporabljamo.

Šef FEDa, Jerome Powel je zato na letnem srečanju ameriških ekonomistov napovedal nove metode izračunavanja, denimo merjenje količine podatkov, prenešene skozi žične in brezžične povezave. Še bolj zanimiva pot pa je povezana z nedavno raziskavo , v kateri so avtorji z obširnimi anketami prišli do nekakšne ocene vrednosti popularnih orodij sodobne družbe. V njej so posameznike spraševali, za koliko bi se bili pripravljeni odreči določeni storitvi. Rezultati so zanimivi, povprečen...

21 komentarjev

Novi Xeoni W na HEDT podnožju

AnandTech - Kmalu za novo serijo procesorjev Core X so pri Intelu najavili še drugi del HEDT repertoarja, Xeone W na arhitekturi Cascade Lake.

Pod znamko Xeon W v Intelu pospravljajo zmogljivejše procesorje za delovne postaje. Enako kot CPUji Core X so napravljeni na strežniških arhitekturah, a se od slednjih razlikujejo v podpori pomnilniku ECC in njegovi večji količini ter množici bonbončkov, kot so funkcije RAS in vPro. Letošnjega junija je podjetje lansiralo serijo Xeon W-3200, ki je bila prva namenjena strežniškim podnožjem LGA3647, kar je omogočilo večje število jeder (28), pomnilniških kanalov (6) in stez PCIe (64). S tem se je razlikovala od preteklih Xeonov W-2000, ki smo jih vlagali v klasična podnožja HEDT, in takrat še ni bilo povsem jasno, ali in v kakšni maniri bomo takšne Xeone W še videli.

Očitno je šlo pri tritisočkah zgolj za razvejitev linije, kajti s Xeoni W-2200 bodo novembra naprej peljali tudi različice na podnožju LGA2066. Ob tem velja poudariti, da kljub enaki...

2 komentarja

Nagrada v spomin Alfreda Nobela za ekonomijo 2019

Nobelove nagrade - Znani so vsi letošnji Nobelovi nagrajenci, in sicer jih bo letos zaradi dveh nagrad za književnost več kot običajno. Danes pa so razglasili še prejemnike sorodne nagrade v spomin Alfreda Nobela za ekonomijo, ki jo podeljujejo po predlogu švedske centralne banke. Nagrade se bodo letos razveselili indijski ekonomist Abhijit Banerjee, francoska ekonomistka Esther Duflo (oba MIT) in ameriški ekonomist Michael Kremer (Harvard). Nagrado prejmejo eksperimentalni pristop v boju proti svetovni revščini. Esther Duflo je šele druga ženska, ki je dobila nagrado za ekonomijo.

Z letošnjo nagrado želijo pripoznati pomen vojne proti revščini, ki jo kljub drugačnemu vtisu v zadnjih desetletjih dobivamo. Od leta 1995 do lani se je ekonomski standard najrevnejših držav na svetu podvojil (merjeno v BDP), umrljivost otrok se je prepolovila, delež otrok, ki hodijo v šolo, pa je zrasel s 56 na 80 odstotkov. A še vedno več kot 700 milijonov ljudi živi v absolutni revščini, letno zaradi ozdravljivih bolezni umre pet milijonov otrok, mlajših od pet let, in polovica vseh otrok na svetu konča izobraževanje s pomanjkljivo pismenostjo in računstvom.

Letošnji nagrajenci so v boju proti revščini pokazali, da lahko globalni problem zreduciramo na vrsto...

7 komentarjev

Epic: ljubitelji Fortnita bolščijo v črno luknjo

To je vse, kar je ostalo od Fortnita

Slo-Tech - Včeraj, pozno popoldne po našem času se je iztekla deseta sezona priljubljene večigralske igre Fortnite, ki jo izdaja Epic games. Kot je zdaj že nekaj časa običajno, so bili tudi tokrat uporabniki povabljeni, da se udeležijo posebnega dogodka, imenovanega The End. Toda ta se je pred očmi milijonov gledalcev (samo na Twitchu jih je dogodek spremljalo 4 milijone) iztekel precej presenetljivo.

Začelo se je z raketo, ki je poletela pod nebo in se razletela v več manjših, ki so nato popadale v okolico meteorita (ta je tam pristal med enim prejšnjih dogodkov) in ustvarile črno luknjo, ki je nato vase posesala vse. Predmete, zgradbe, igralce ... vse. Od tega trenutka dalje Fortnita ni mogoče več igrati, po vpisu v igro vas na zaslonu pričaka omenjena črna luknja, v katero pa kljub vsemu vsak trenutek strmi po nekaj tisoč uporabnikov.

Za zdaj ni jasno, kaj se je zgodilo in kako dolgo bo trajalo, preden se bo spet mogoče pomeriti v battle royalu. Družabna omrežja, povezana z igro,...

16 komentarjev

Kalifornija se pripravlja na nova pravila zasebnosti

vir: Needpix

vir: CNet
CNet - Ker ZDA na zvezni ravni niso pokazale interesa za varovanje informacijske zasebnosti, kot smo denimo to z GDPR storili v EU, je Kalifornija lani uporniško sprejela svoj lasten zakon, California Consumer Privacy Act, ki bo začel veljati s 1. januarjem. Vse skupaj dobi poseben poudarek, če pomislimo, da gre obenem za zvezno državo, v kateri domuje Silicijeva dolina.

Tamkajšnji generalni tožilec je zato te dni objavil nekaj napotkov, ki naj bi podjetjem pomagali pri prilagajanju novim pravilom. "Zasebnost je v Kaliforniji pravica," je ob tem dejal Xavier Becerra in dodal: "Podjetja pa se morajo zavedati, da nevednost ne bo veljala kot opravičilo."

Najprej, podjetja morajo uporabnikom vnaprej pojasniti kakšne podatke o njih zbirajo, predvsem pa morajo s takim početjem prenehati, če tako želi posameznik. Enako velja za prepoved prodaje podatkov tretjim osebam ali pa za zahtevo po izbrisu zbranih podatkov, tudi v teh primerih morajo podjetja brezpogojno ugoditi zahtevi uporabnika....

31 komentarjev

Na Facebooku in Twitterju smeš zavajati - če si politik

Technology Review - Pri Facebooku in Twitterju so odklonili odstranitev oglasov predvolilne kampanje Donalda Trumpa, ki širijo neresnične trditve o njegovem tekmecu Joeju Bidnu - z obrazložitvijo, da v ničemer ne kršijo njihovih pravilnikov.

Socialna omrežja so izjemno močno orodje za širjenje (dez)informacij, zato so mnogi zastrigli z ušesi, ko so prejšnji mesec pri Facebooku povedali, da objave politikov ne zapadejo v njihov sistem preverjanja točnosti. Po domače rečeno, če si politik, lahko na Facebooku neovirano lažeš. Pravilnik je takrat sicer še poudarjal, da to velja zgolj za originalne objave, ne pa tudi plačane oglase, medtem ko bi se deljene objave, ki jih je sistem pred tem že označil za neresnične, poskrilo bolj na dno. Toda pozorni raziskovalci so v začetku oktobra pogruntali, da so pri Facebooku te zapovedi prav potiho spremenili, in sicer tako, da so veljavni tudi oglasi z lažnivo vsebino, kadar pridejo neposredno spod rok določenega politika ali njegovih ljudi. Na praktičen preizkus...

42 komentarjev

V igrah z lokalnim večigralstvom se bo mogoče na Steamu kmalu povezati preko interneta

Ars Technica - Na Steamu bodo čez dober teden pognali beta test funkcije Remote Play Together, ki bo do štirim osebam omogočala, da se v igrah z načinom lokalnega večigralstva pomerijo po internetu.

Na servisu Steam je nekaj zelo priljubljenih iger, ki poznajo zgolj lokalno igro v več - se pravi na skupnem ali deljenem zaslonu. Kdor želi dandanes takšne naslove igrati preko interneta, se mora potruditi z zunanjimi programi, kakršen je Parsec. Pred leti so sicer pri Nvidii nekaj časa preizkušali podobno funkcijo GameStream co-op, a se ni ohranila. Kmalu pa utegne biti skok na linijo enostavnejši, saj so pri Valvu napovedali skorajšnji začetek javnega preizkušanja takšne novosti Remote Play Together.

Najava je sicer prišla potiho, s pošto razvijalcem, a je hitro ušla na splet, nakar so jo uradno potrdili. Funkcija Remote Play Together je postavljena na obstoječi zmogljivosti Remote Play in bo lahko povezala dve do štiri osebe. Omejena bo na igralne načine, kjer vsi vidijo enak zaslon, torej...

7 komentarjev

Konzorcij za Facebookovo Libro razpada

Slo-Tech - Teden dni po napovedi PayPala, da se umika iz konzorcija za novo kriptovaluto libra pod Facebookovo patronažo, je videti usoda konzorcija čedalje bolj negotova. Odstopajo namreč še velikani Visa, Mastercard, eBay, Stripe in drugi. To pa pomeni, da v združenju ni več nobenega večjega ponudnika obdelave plačil, kar predstavlja resno oviro za projekt. Odstopi so do neke mere gotovo povezani z neodobravanjem nove valute, ki veje iz političnih vrst. V ZDA so na primer nekateri senatorji Visi in Mastercardu svetovali, naj premislijo o sodelovanju v projektu, ki lahko trči na številne pravne težave.

Iz Vise so sporočili, da so se odločili, da h konzorciju za libro ta trenutek ne pristopijo. Dodajajo, da bodo natančno spremljali situacijo in končno odločitev sprejeli na podlagi več faktorjev, med katerimi bo tudi sposobnost spoštovanja vseh predpisov. Iz eBaya pa so sporočili, da spoštujejo vizijo, ki jo predstavlja libra, a ne bodo nadaljevali kot ustanovni član, ker so osredotočeni na...

13 komentarjev

SpaceX bo prve ljudi v vesolje peljal prihodnje leto

Reuters - NASA je potrdila, da bo plovilo Crew Dragon, ki ga izdeluje SpaceX, prve ljudi v vesolje peljalo v prvem četrtletju prihodnjega leta. Vodja ameriške vesoljske agencije Jim Bridenstine je ob obisku Elona Muska dejal, da bo Crew Dragon nared, če bo šlo vse po načrtih. Po njegovih besedah je glavna prioriteta ponovno začeti izstreljevati astronavte v vesolje na ameriških tleh. Od leta 2011, ko so prizemljili in upokojili raketoplane Space Shuttle, so se morali zanašati na rusko infrastrukturo.

Po prvotnih načrtih bi bila morala NASA in SpaceX prvi test s potovanjem posadkem v Crew Dragonu na Mednarodno vesoljsko postajo (ISS) izvesti že letos, a se je zaradi aprilske nesreče to odmaknilo. Poškodovanih sicer ni bilo, je pa nastalo nekaj škode. Razlog je bil ventil, ki je puščal, zaradi česar je nekaj pogonskega goriva izteklo in se vnelo. SpaceX mora letos izvesti še več preizkusov, med njimi tudi test sistema za evakuacijo in zasilni pristanek kapsule v primeru odpovedi raket....

5 komentarjev

Kakšna gesla so pred 40 leti imeli Unixovi pionirji?

Slo-Tech - Pred štirimi desetletji so Ken Thompson in ostali velikani računalništva ustvarjali operacijski sistem BSD, izpeljanko Unixa, ki so imeli tudi vsak svoje uporabniško ime in geslo. Pred petimi leti je Leah Neukirchen v izvorni kodi BSD verzije 3 odkrila datoteko /etc/passwd, v kateri so bile zgoščene vrednosti gesel več kot deset razvijalcev BSD-ja. Pet let pozneje je računske moči dovolj, da so uspeli zlomiti skoraj vse. Sedaj vemo, kakšna gesla so imeli ustvarjalci pred štirimi desetletji.

Odgovor je - ne preveč varna po modernih smernicah. V omenjeni datoteki so bile zapisane zgoščene vrednosti gesel po algoritmu crypt(3), ki nikoli ni veljal za preveč varnega. Dolžina gesel je bila omejena na osem, shranjena pa so bila zgolj z 12 dodatnimi biti entropije. To je dovolj majhen konfiguracijski prostor, da ga je moč preiskati z vsemi kombinacijami. Leah Neukirchen je uspela zlomiti večino gesel. Ostalo jih je šest, izmed katerih je bilo pet zlomljenih ta mesec. Neznanka je le...

18 komentarjev

Waymo pošilja na ceste povsem samodejna vozila

Slo-Tech - Waymo, podjetje za prevoz potnikov v lasti Alphabeta, je te dni svoje stranke v Phoenixu v ameriški zvezni državi Arizoni obvestilo, da lahko v bodoče za prevoz dobijo vozilo, v katerem za volanom ne bo več sedel nadzorni šofer iz mesa in krvi. Sporočilo ne omenja točnega začetka takih prevozov, niti kakih drugih podrobnosti, ki bi utegnile zanimati javnost in uporabnike. Njihova vozila brez človeškega nadzornika so bila sicer doslej že večkrat opažena v prometu, a doslej še niso opravljala komercialnih prevozov.

Sporočilo so prejeli samo udeleženci Waymovega programa Eary rider, torej tisti, ki so v testiranju samodejnih prevozov sodelovali že od samega začetka, pri čemer so morali podpisati t. i. NDA dogovor, ki jim zapoveduje popolno molčečnost glede morebitnih doživetij med vožnjo. Potnike, po katere bo prišlo vozilo brez nadzornika, bodo o tem prej obvestili prek aplikacije, da ne bi prišlo do prevelikih presenečenj, po telefonu pa jim bo za morebitna pojasnila vas čas na...

19 komentarjev

Twitter je telefonske številke za dvostopenjsko avtentikacijo uporabljal za oglaševanje

Slo-Tech - Iz Twitterja so sporočili, da so telefonske številke in elektronske naslove uporabnikov, ki so jih ti zaupali za postopke preverjanja pristnosti, nekaj časa po pomoti uporabljali tudi v oglaševalske namene. Napako naj bi prejšnji mesec že odpravili.

Podrobneje: šlo je za primerjanje seznamov številk in naslovov uporabnikov s seznami, ki jih imajo oglaševalci v Twitterjevih sistemih Tailored Audiences in Partner Audiences. Kako je do tega lahko prišlo in kdo točneje je za to odgovoren, v firmi niso želeli pojasniti; prav tako ne, koliko uporabnikov je bilo oškodovanih in kako dolgo se je ta nepravilnost vlekla. Pravijo pa, da so luknjo 17. septembra zakrpali.

To je sicer le še eden v vrsti takšnih pripetljajev, saj so lani pri podobni praksi ujeli tudi Facebook (plačljiv vir). Toda najnovejša nerodnost še posebej izpostavlja nerazumno Twitterjevo prakso obveznega zahtevka po uporabnikovi telefonski številki v primeru rabe dvostopenjske avtentikacije: navesti jo je treba tudi, če...

37 komentarjev

Pinterest z umetno inteligenco za duševno zdravje

Slo-Tech - Družbena omrežja so lahko močan katalizator, ki nagiba razpoloženja uporabnikov eno ali drugo smer, ter podpihuje obstoječa občutja. To se nanaša tudi na problem samopoškodovanja, ki se ga je Pinterest lotil odgovorno. Na današnji dan, ki je posvečen duševnemu zdravju, so pojasnili, kako se borijo proti širjenju vsebin, ki bi promovirale samopoškodovanje.

Za prepoznavanje vsebin, ki prikazujejo, opravičujejo ali vzpodbujajo samopoškodovanje, uporabljajo strojno učenje (machine learning). Umetno inteligenco so uspeli tako izuriti, da odstrani 88 odstotkov tovrstnih vsebin, pri čemer se to sedaj zgodi trikrat hitreje kot nekoč. Prav tako so s platforme odstranili 4600 ključnih besed in fraz, ki so povezane z negativnim vedenjem do sebe. Uporabnikom, ki te ključne besede iščejo, pa nudijo pomoč. V programu, ki so ga razvili z nevladnimi organizacijami National Suicide Prevention Lifeline, Vibrant Emotional Health in Samaritans, identificirajo uporabnike, ki izkazujejo vedenje ljudi v...

6 komentarjev

Reductor: malware, ki dešifrira promet Chroma in Firefoxa

vir: PxHere

vir: Secure List
Secure List - Nova zvrst malwara je v zadnjem času prizadela brskalnika Chrome in Firefox. Zlobna koda, poimenovana Reductor, je sposobna prestrezati šifriran promet, prvi so jo že aprila letos odkrili pri Kaspersky Labs, kjer so o njej pripravili tudi poročilo. Reductor sam po sebi ne poskuša dešifrirati samih omrežnih paketkov, namesto tega v brskalniku prilagodi notranji generator psevdonaključnih števil (PRNG), ki omogoča zasebnost povezave med strežnikom in odjemalcem. Ko je enkrat nameščen, spremlja spletni promet okužene naprave, obenem pa omogoča tudi oddaljeni dostop do naprave; napadalci lahko prek njega prenašajo, nalagajo in zaganjajo poljubne datoteke. Reductor je tako redek primer zlobne kode, ki omogoča vse našteto.

Kot se je pokazalo, so okužbe sistema večinoma potekale prek prenosov programov iz spletnih strani z "warez" programsko opremo, ki pa sama po sebi ni bila okužena. Napadalci so namestitveno datoteko namreč med prenašanjem prestregli in jo "on the fly" opremili z...

2 komentarja

Nobelova nagrada za kemijo 2019

Slo-Tech - Letošnjo Nobelovo nagrado za kemijo bodo podelili za dosežke, ki so še posebej tesno povezani z računalništvo in preostalimi elektronskimi napravami, ki jih uporabljamo vsakdan. Ameriški fizik John Goodenough, britanski kemik Stanley Whittingham in japonski kemik Akira Jošino so se v zgodovini zapisali z razvojem litij-ionskih baterij, za kar bodo decembra prejeli tudi Nobelovo nagrado. Goodenough je s 97 leti tudi najstarejši prejemnik Nobelove nagrade doslej.

Litij-ionske baterije so danes tako samoumevne, da si pogosto sploh ne sprašujemo več o viru ali skladišču energije za prenosne naprave. To preprosto obstaja, tehnologija je robustna in zanesljiva, ves čas pa se zlagoma izboljšuje. Litij-ionske baterije so dosegle kapacitete in zanesljivost, da se uporabljajo tudi v električnih vozilih in celo v velikih skladiščih energije za stabilizacijo električnega omrežja.

Baterije so v osnovi preproste, v praksi pa izjemno zapletene, saj je njegova uporabnost odvisna od nešteto...

4 komentarji

Naslednji Playstation bo potrjeno PS5

Wired News - Pri Sonyju so potrdili, da bo njihova naslednja konzola, ki izide konec prihodnjega leta, nosila ime Playstation 5, in razkrili še nekaj zanimivosti, med drugim modernejši sistem povratnega odziva v kontrolerju.

Ker Sony letos ne mara za igričarske sejme, nam podatke o nasledniku Playstationa 4 odmerja po kapljicah. Kakor spomladi so se tudi tokrat izpovedali Wiredu (plačljiv vir, alternativa) in za začetek potrdili, da bo šlo res za Playstation 5 ter da prispe okoli novoletnih praznikov prihodnje leto. Nato se je šef razvoja Mark Cerny osredotočil predvsem na njegov igrator - ki bo po obliki zelo blizu obstoječemu DualShocku 4, toda z vtičem USB-C - ter na shrambo SSD. V prvem primeru je opisana naprednejša izvedba haptične tehnologije, skozi katero bo kontroler sposoben prostorske in predvsem bolj fine predstave okolice v igri, kot pa jo premore aktualni rumble: če bomo na primer z eno stranjo avta zapeljali na pesek ali bankino, bo mogoče to začutiti z dlanmi. Nastavljivo...

10 komentarjev

Največ lun v našem osončju ima po novem Saturn

vir: Carnegie Institution for Science

vir: Space
Space - Potem, ko so znanstveniki z novimi opazovanji našteli dvajset novih naravnih satelitov okoli Saturna, je ta v njihovem skupnem številu z 82 proti 79 premagal do sedaj vodeči Jupiter. Novoodkrite lune so precej oddaljene od površine Saturna - ena med njimi je celo njegov najoddaljenejši satelit - in imajo okoli 5 km premera. Po ocenah znanstvenikov so nastale približno štiri milijarde let nazaj, ko so se mimoleteči asteroidi in kometi ujeli v gravitacijsko polje našega drugega največjega planeta.

Odkritje je posledica ponovne obdelave fotografij, ki jih je že pred kakim desetletjem zajel teleskop Subaru na Havajih. Z algoritmi so vnovič primerjali posnetke napravljene v različnih časovnih obdobjih in na novo razločili med zvezdami in galaksijami v ozadju ter Saturnovimi sateliti. Zanimivo je, da imajo samo tri nove lune t. i. napredno oz. progradno orbito, pomeni, da okoli planeta krožijo v isti smeri kot se vrti sam, preostalih 17 pa retrogradno.

Omenjena sedemnajsterica sodi v

3 komentarji

Nobelova nagrada za fiziko 2019

Slo-Tech - Nobelov teden se tradicionalno nadaljuje z razglasitvijo nagrajencev za fiziko, ki so letos postali kanadski fizik Jim Peebles (1/2), švicarski astrofizik Michel Mayor in švicarski astronom Didier Queloz (vsak 1/4). Nagrado so prejeli za prispevek k razumevanju razvoja vesolja in mesta Zemlje v vesolju. Peebles se je ukvarjal s teorijo velikega poka in sestave vesolja, Mayor in njegov doktorski študent Queloz pa sta v Rimski cesti odkrila prvi eksoplanet.

Letošnji nagrajenci so s svojim raziskovalnim delom pomagali poiskati odgovore na ključna vprašanja, ki si jih ljudje zastavljamo, odkar zremo v vesolje. A šele v zadnjem stoletju smo dobili odgovore, ki so iz špekulacij naredili znanost in iz ugibanja napovedi. Še v 19. stoletju je bilo vesolje, za katerega smo sicer imeli solidne zemljevide, v očeh znanstvenikov večno in nespremenljivo. Planeti (in še kaj) so res krožili okoli Sonca v predvidljivih ciklih, a vesolje je v svoji osnovi ostajalo enako. Ko so astronomi v 20. letih...

26 komentarjev

Nobelova nagrada za medicino 2019

Slo-Tech - Teden razglasitev Nobelovih nagrad tradicionalno odpira nagrada za medicino ali fiziologijo, ki jo bodo letos podelili ameriškemu profesorju medicine Williamu Kaelinu, britanskemu nefrologu Petru Ratcliffu in ameriškemu Greggu Semenzi. Nagrado bodo prejeli za odkritja, kako celice zaznavajo dostopnost kisika in se prilagajajo nanjo. Letošnje prejemnike nagrade so kot vsako leto objavili na tiskovni konferenci na Karolinska institutetu. Višina nagrade znaša 830.000 evrov.

Ko je Zemlja nastala, na njej ni bilo življenja niti kisika v atmosferi. Pred približno štirimi milijardami let je vzniknilo prvo življenje, ki pa je bilo še precej drugačno od današnjega. Pred dobrima dvema milijardami let pa se je zgodil prelomen dogodek, ki je spremenil potek zgodovine. Kisik, ki so ga s fotosintezo proizvajali pri organizmi, se ni mogel več absorbirati v morja ali kemično vezati v okside, temveč se je začel nabirati v atmosferi. Sprememba atmosfere iz reduktivne v oksidativno je pomembno...

2 komentarja

AMD najavil Radeone RX 5500

AnandTech - Pri AMDju so razkrili, da bo veja grafičnih kartic Radeon na GPUju Navi za večinski del trga nosila naziv RX 5500 in bo vsebovala tudi namenske izvedenke za prenosnike. Objava je tokrat usmerjena v izdelke OEM partnerjev, ki se jih lahko nadejamo že konec oktobra in novembra, medtem ko namizniške kartice prispejo do božiča.

Ko so pri AMDju pokazali prve kartice na sveži grafični arhitekturi Navi, so po stari navadi začeli z močnejšimi modeli, ki nosijo ime Radeon RX 5700. Gre za razmeroma drage izdelke s ceno od 400 evrov navzgor, ki so primerni za bolj zagnane igričarje. Preostalim bodo namenjeni šibkejši Radeoni RX 5500. Tokrat je AMD po sili razmer malo pohitel z najavo, da je pred začetkom praznične sezone svojim OEM partnerjem olajšal trženje izdelkov. Objava je tako tudi informativno osrediščena nanje, medtem ko lahko uporabniki diskretnih kartic do konca leta pričakujejo še kakšno, saj namizniški Radeoni prispejo okrog božiča.

Linija RX 5500 je sestavljena okrog čipa Navi...

96 komentarjev

Britanski obveščevalci svarijo pred ranljivostmi v VPN omrežjih

vir: Pexels

Slo-Tech - Britanski NCSC (National Cyber Security Centre), ki deluje v okviru obveščevalne agencije GCHQ (Government Communications Headquarters) je izdal posebno opozorilo za uporabnike SSL VPN omrežij ponudnikov Pulse Security Systems, Fortinet in Palo Alto, saj so pri njih odkrili kritične varnostne luknje. Razkrite ranljivosti lahko napadalcu omogočijo dostop do katerekoli datoteke v sistemu, pa tudi do uporabniškega imena in gesla za VPN, s čimer lahko ta spremeni konfiguracijo omrežja in si pridobi dostop do notranje infrastrukture. Z uporabo sekundarnih exploitov pa lahko nato pridobi tudi administratorske pravice.

Vse prizadete aplikacije so zaprtokodne, raziskovalci pa so v njih - ob menda številnih manjših hroščih - posebej izpostavili šest ranljivosti: dve v Pulse Secure, tri v Fortinetu in eno v Palo Altu. Vsi trije ponudniki so že izdali ustrezne popravke, uporabnikom pa svetujejo tudi pregled zabeležk prijav, morebitnih neavtoriziranih sprememb nastavitev, ki bi lahko kazale...

6 komentarjev

Napredek v nadzoru eksoskeleta z možganskimi valovi

vir: BBC
BBC - Francoski znanstveniki so s pomočjo možganskih vsadkov in eksoskeleta tetraplegiku omogočili omejeno gibanje. Gre za prvi primer, ko so na ta način usmerjali vse štiri okončine.

Eksoskeleti se že nekaj časa uporabljajo za pomoč pri rehabilitaciji invalidov in lajšanje tegob težje pokretnih starejših ljudi. Pri obstoječih uporabnih napravah gre bodisi za zaznavo siceršnjih gibov in njihovo ojačanje, bodisi za branje živčnih signalov v okončinah. Zajem gibalnih podatkov neposredno na možganih pa je še v začetnih fazah, ker gre za mnogo zahtevnejši izziv. Neinvazivne kape z elektrodami bodo morali še pošteno razviti, da bodo dosegale želeno ločljivost, medtem ko pri vsadkih vselej obstaja tveganje za vrsto zapletov, od infekcij do poškodb.

Raziskovalci na univerzi v francoskem Grenoblu so se zaradi manjšega tveganja odločili za rabo podlobanjskih implantov, s katerimi se elektrode položi na možgansko ovojnico nad motoričnim režnjem; celokupno so uporabili dva vsadka s po 68...

6 komentarjev

Microsoft za povečano število vdorov obtožuje iranske hekerje

Slo-Tech - Tom Burt, podpredsednik Microsofta, zadolžen za varnost, je v blogu popisal v zadnjem času precej povečano aktivnost vdiralcev, ki se želijo prikopati do vsebin e-poštnih računov nekaterih njihovih strank. Med letošnjim avgustom in septembrom je tako Microsoft Threat Intelligence Center (MSTIC) zabeležil več kot 2.700 poskusov vdorov v 241 računov oseb, povezanih bodisi z ameriško predsedniško kampanjo 2020, pa novinarjev, ki se pri svojem delu ukvarjajo z globalnimi zadevami ter pomembnih Irancev, ki živijo zunaj meja svoje domovine. V štirih primerih je napadalcem tudi uspelo, a ti primeri menda niso povezani z ameriško predsedniško kampanjo.

Microsoft je dejanja pripisal skupini, znani pod imenom Phosphorus, domnevno povezani z vlado v Iranu. Njihovi poskusi niso bili ravno tehnološko dovršeni, storilci so namreč v račune poskušali vdreti predvsem s pomočjo podatkov, ki so jih zbrali o svojih žrtvah. Med njimi so bile recimo telefonske številke, s katerimi so nato poskusili...

3 komentarji

Cascade Lake-X, Intelov odgovor na Threadripperje

AnandTech - Intel je najavil linijo "ekstremnih" procesorjev za zanesenjaški razred na arhitekturi Cascade Lake-X. Osrednji podatek pa tokrat niso tehnične podrobnosti, temveč cena, ki bo glede na obstoječo serijo Skylake-X skorajda prepolovljena!

Za segment najzahtevnejših domačih uporabnikov (high-end desktop - HEDT), predvsem pa za tiste, ki so pripravljeni vreči veliko bankovcev v ekran, imajo pri Intelu linijo procesorjev, ki so jo svojčas imenovali "extreme", od Skylaka dalje pa se je bolj drži naziv Core X. Ker ti čipi izhajajo iz strežniških Xeonov, je njihovo izhajanje ločeno od običajnih CPUjev Core in je tokrat najavljena družina napravljena na osnovi spomladi splovljene strežniške arhitekture Cascade Lake. Skladno s tem nosi ime Cascade Lake-X, izdelki pa nalepko Core i9-109xxX(E). Zaenkrat so najavili štiri čipe, in sicer 10, 12, 14 ter 18-jedrnika. Kakor so strežniške izvedenke zgolj optimizacije predhodnikov, tudi tile novinci ne nosijo prelomnih, temveč bolj kozmetične...

28 komentarjev

Odkrita (in že odpravljena) resna ranljivost v Signalu

The Hacker News - Natalie Silvanovich, raziskovalka pri Google Project Zero je konec septembra odkrila resno napako v aplikaciji za varno sporočanje Signal. Napaka je napadalcu omogočala oddaljen vklop mikrofona pri uporabniku Signala in posledično prisluškovanje pogovorom v prostoru, kjer se nahaja telefon.

Za izrabo je bila potrebna prilagojena različica Signala, s katero je napadalec poklical na ciljni telefon. Če se klicana oseba ni oglasila, je napadalec lahko sprožil samodejni odgovor oz. samodejno vzpostavitev zveze s klicočim.

Logična napaka pri obravnavi klicev je bila omejena na platformo Android (na iOS se klic zaradi nepričakovanega zaporedja stanj klica zveza ni samodejno vzpostavila) in sicer zaradi omejitev tehnologije WebRTC.

Natalie Silvanovich je ranljivost javila razvijalcem Signala prejšnji teden, razvijalci pa so se odzvali v zgolj nekaj urah in napako z različico v4.47.7 odpravili.

Svoje telefone redno posodabljate?

39 komentarjev

PayPal se umika iz konzorcija za valuto libra

Slo-Tech - PayPal je sporočil, da se umika iz konzorcija Libra Association, v katerem so združeni podporniki nove kriptovalute libra, ki si jo je zamislil Facebook. Iz podjetja so sporočili, da sicer še vedno podpirajo nastanek takšne valute, a da se želijo osredotočiti na svojo dejavnost. To pa je demokratizacija dostopa do finančnih storitev tudi za deprivilegirane skupine.

To se sliši zelo polikano, zato se pojavljajo špekulacije, kaj je v resnici v ozadju. V zadnjih tednih je namreč precej podjetij, ki so sprva zelo podpirale projekt, izrazilo pomisleke. Visa, MasterCard, Stripe in sedaj še PayPal so zgolj najvidnejši predstavniki skupine skeptikov. Toda zgolj PayPal je dejansko izstopil iz konzorcija.

Libra je že kmalu po napovedi naletela na dvignjene obrvi politike in velikih bank, ki so izrazili svoje bojazni. Libra, ki se želi registrirati v Švici, bi bila tudi tam podvržena strogemu nadzoru, so nedavno sporočili iz Švice.

Iz Libra Association so sporočili, da so spremembe težavne...

20 komentarjev

Nezakrpana ranljivost v Androidu se že izrablja

Slo-Tech - Maddie Stone iz Googlovega Project Zero je v Androidu odkrila resno ranljivost, ki hekerjem omogoča prevzem nadzora nad nekaterimi telefoni z Androidom. Ranljivost se tudi v praksi že izrablja, pri čemer Project Zero s prstom kaže na NSO Group. Gre za izraelsko podjetje, ki je specializirano za iskanje, zbiranje in preprodajo ranljivosti. NSO se brani, da omenjena ranljivost ni v nikakršni povezavi z njimi. Google je obstoj ranljivosti potrdil in obljubil, da oktobra izide popravek.

Trenutno kaže, da je prizadetih več telefonov številnih proizvajalcev. Med drugim je moč zlorabiti Pixel 1 in 2, Huawei P20, Redmi 5A in Redmi Note 5, Xiaomi A1, Oppo A3, Moto Z3 in Samsung S7, S8 in S9. Googlov popravek bo neposredno uporaben za Pixel, medtem ko bodo morali ostali proizvajalci poskrbeti za njegovo integracijo v sistemsko posodobitev. Ranljivost je del Linuxovega jedra, kjer so jo odpravili v verziji 4.14 (v začetku leta 2018). Popravljena je tudi v novejših jedrih Androida, ni pa...

0 komentarjev

HP se pripravlja na veliko odpuščanje

U.S. Securities and Exchange Commission - Hewlett-Packard načrtuje 16-odstotno znižanje števila zaposlenih, kar pomeni 7.000-9.000 delovnih mest. V podjetju, ki ima po zadnjih javno dostopnih podatkih 55.000 zaposlenih, bodo z večjim prestrukturiranjem do leta 2022 privarčevali milijardo dolarjev. Število zaposlenih bodo znižali tako z mehkimi prijemi, torej upokojevanjem in nepodaljševanjem pogodb, kakor tudi z odpuščanjem. Samo prestrukturiranje bo sicer stalo milijardo dolarjev, od tega polovico v letu 2020, preostanek pa v letih 2021 in 2022. Največ bodo privarčevali v menedžmentu in podpornih službah, kjer načrtujejo največ odpuščanj. Delnica podjetja je takoj po objavi teh napovedi izgubila skoraj deset odstotkov vrednosti.

Novi izvršni direktor Enrique Lores je dejal, da bo prestrukturiranje podjetju omogočilo, da se pripravo na novo poglavje. Lores bo funkcijo prevzel 1. novembra, ko bo nasledil Diona Weislerja, ki je odstopil iz osebnih razlogov. Njegova glavna naloga bo dvig dobičkonosnosti podjetja, ki ga...

23 komentarjev

Boeing je pri 737 Max varčeval in hitel

Slo-Tech - Na dan prihajajo nova pričanja o ignoriranju varnostnih pomislekov, ki je bilo v Boeingu pogosta praksa, ko je vodstvo dajalo prednost časovnici in stroškom pred varnostjo. Slaba dva meseca po drugem strmoglavljenju Boeinga 737 Max, ki ga je zakrivil MCAS zaradi pokvarjenega senzorja vpadnega kota, je v Boeingu zaposleni inženir Curtis Ewbank prek programa za žvižgače pri vodstvu vložil pritožbo, da bi morali dodati nekaj varnostnih ukrepov. Ewbanka, ki se ukvarja z analizo preteklih nesreč in ugotavljanjem, kako jih preprečiti v prihodnosti, so vodilni prezrli trikrat. Toda kopijo pritožbo sta dobila tudi FBI in časnik The Seattle Times. Boeing zaradi čedalje pogostejših izpovedi o ubiranju bližnjic preiskujejo FBI, pravosodno ministrstvo, prometno ministrstvo in agencija za trg vrednostnih papirjev.

Ewbank je predlagal več ukrepov, med katerimi je za konkretni primer najpomembnejši indikator sintetične hitrosti. Gre za hitrost letala, ki se izračuna iz podatkov več senzorjev,...

23 komentarjev

Francija pripravlja digitalno identiteto s prepoznavanjem obraza

Slo-Tech - Še pred koncem leta, po najnovejših napovedih pa že kar novembra, bo v Franciji stekel program Alicem. Ta bo vsem državljanom prinesel digitalno identiteto, ki bo povezana s prepoznavanjem obraza. Ker alternative digitalna identiteta za zdaj ne predvideva, so se številne organizacije za varovanje zasebnosti in tudi informacijski pooblaščenec CNIL že oglasile z nasprotovanjem. La Quadrature du Net je celo vložila tožbo proti državi, s katero želi ustaviti projekt Alicem, kar se zagotovo en bo zgodilo.

Digitalne identitete postajajo po vsem svetu čedalje pomembnejše, saj z njimi vlade državljanom po elektronskih poteh omogočajo dostop do potrebnih podatkov in poslovanje z državo. V Sloveniji se največkrat uporabljajo digitalna potrdila, na Kitajskem pa imajo na primer sistem s prepoznavanjem obrazov, ki je povezan z državnimi bazami in vodi natančno statistiko o obnašanju državljanov. V Franciji zagotavljajo, da tako obsežnega sistema, ki bi bil povezan z ostalimi bazami, ne bo.

V...

15 komentarjev

Pritiski za ukinitev celostnega šifriranja se stopnjujejo

vir: Maxpixel

Slo-Tech - Notranji ministri Velike Britanije, Avstralije in ZDA so v odprtem pismu, naslovljenemu na Facebook, podjetje pozvali k ponovnemu razmisleku glede end-to-end šifriranja sporočil. Tehnološka podjetja po njihovem mnenju nosijo odgovornost, da poiščejo pravo ravnovesje med pravico do zasebnosti na eni in javno varnostjo na drugi strani. Celostno šifriranje po njihovem mnenju ogroža življenja in varnost naših otrok, obenem pa načenja mednarodna prizadevanja, ki stremijo k kar najhitrejšemu dostopu organov pregona do vsebine potencialno nezakonitih sporočil. To zadnje se nanaša na sporazum, ki ga bosta v kratkem sklenila London in Washington in o katerem smo poročali pred dnevi. Slednji bo pohitril izmenjavo takih informacij med državama, kar je doslej običajno trajalo od pol leta pa tudi do dveh let. Kakopak, problem ki ostaja je šifriranje, saj bodo taka sporočila sporazumu navkljub ameriškim preiskovalcem nedosegljiva.

Facebook za zdaj trdno brani zasebnost svojih uporabnikov. To je...

17 komentarjev

Microsoft predstavil osvežitve družine Surface, vključno z novimi slušalkami in Androidnim telefonom

The Windows Blog - Na predstavitvi v New Yorku so pri Microsoftu pokazali posodobitve prenosnikov in tablic Surface, pa tudi vrsto presenečenj - pametne slušalke Surface Earbuds, dvozaslonsko tablico Surface Neo z novo verzijo Oken ter dvozaslonski Androidni telefon Surface Duo.

Pod značko Surface je Microsoft pred sedmimi leti lansiral svoje istoimenske prenosniške "dvoživke", toda skozi leta se je udomačila kot tista uspešna linija uporabniškega hardvera iz Redmonda, ki ni Xbox. Sem sedaj sodijo tudi delovne postaje Studio in dotikabilne stenske table Hub, od lanskega leta pa celo slušalke Headphones. In glede na včerajšnjo navdušujočo predstavitev v New Yorku (skrajšan posnetek) inženirjev v podjetju inovativni elan še ni zapustil, kajti linija bo dobila še več zelo zanimivih članov.

Začnimo pri največjem presenečenju: pametnem telefonu Surface Duo, na katerem teče - Android. Z njim Microsoft vnovič poskuša vstopiti na področje telefonov po tem, ko je predlani evtanaziral OS Windows 10 Mobile....

24 komentarjev

Kdo je (bil) Lzplay.net

Slo-Tech - Najnovejši Huaweijev telefon Mate 30, ki je izšel minuli mesec, zaradi znanih peripetij z ameriško administracijo nima več Googlovih aplikacij. To je za nekatere potencialne kupce velik manko, zato so začeli iskati možnost, kako nanj namestiti aplikacije ročno. Na telefonih, ki imajo odklenjen zaganjalnik (bootloader), to ni težko, saj lahko na sistemsko particijo zapečemo nov ROM in tudi Googlove aplikacije (Open Gapps). Toda Mate 30 ima zaganjalnik zaklenjen. Pojavile so se zelo sumljive alternative.

Daleč najpopularnejša, dasi sedaj že zaklenjena, je bila stran Lzplay.net. Zadoščalo je, da smo stran obiskali, namestili tamkajšnjo aplikacijo, nekajkrat kliknili Next in I agree, pa so se na telefonu pojavile Google aplikacije. YouTube, Maps, vse je bilo. A pogled v drobovje Lzplay razkrije, da gre za izjemno nevarno prakso.

Lzplay uporablja Androidov Mobile Device Management (MDM), ki je namenjen poslovnim uporabnikom. Če je vaš Android del omrežja podjetja, storitve, kot je...

6 komentarjev

Samsung bo zaradi goljufanja pri benchmarkih kupcem povrnil 10 dolarjev

Slo-Tech - Ko je Samsung leta 2013 izdal svoj telefon Galaxy S4, je pri merjenju hitrosti goljufal. Če smo v priljubljenih programih za merjenje hitrosti procesorja želeli izmeriti, kako se Galaxy S4 odreže, je telefon navil frekvenco s 480 MHz na 532 MHz. To je problematično zato, ker sicer pri tej frekvenci procesor ni tekel, telefon pa jo je aktiviral le, ko je zaznal namensko kodo za merjenje hitrosti. Povsem drugače bi bilo, če bi telefon vsakokrat dvignil frekvenco, ko bi se povečala obremenitev - torej zlasti, ko uporabniki od njega v realnih razmerah potrebujejo več.

Zaradi tega početja je bila proti Samsungu vložena skupinska tožba, ki se je končala s poravnavo. Samsung bo moral plačati 13,4 milijona dolarjev, od tega 2,8 milijona dolarjev pravnih stroškov. To pomeni, da bodo kupci telefona Galaxy S4 v ZDA dobili približno 10 dolarjev odškodnine. Poleg tega Samsung vsaj tri leta ne sme uporabljati podobnih praks, torej kode za zaznavanje programov za benchmarking in s tem povezanega...

13 komentarjev

Z Antarktike se je odlomila ena največjih ledenih gor

Slo-Tech - Z Antarktike se je odlomila ledena gora D28, ki ima površino 1636 kvadratnih kilometrov, s čimer se uvršča med največje zabeležene ledene gore v zgodovini. Zaradi velikosti ji bo sledil ameriški Državni center za led (NIC), ki meri, analizira in napoveduje stanje ledenikov in ledenih gor na Antarktiki in Arktiki. D28 bo v morju verjetno vztrajala več let, preden se popolnoma raztali. Trenutno je druga največja ledena gora na svetu. Nastanek tako velikih ledenih gor je naraven pojav in v trenutni obliki ne predstavlja razlogov za zaskrbljenost.

Največje ledene gore na svetu nastajajo na Antarktiki, kjer ledeniki tečejo v morje. Lomljenje ledenih gor je normalen pojav, s katerim ledeniki ohranjajo ravnotežje med dotokom svežega snega in ledu ter odstranjevanjem. Ledena gora D28 se je odlomila z ledene police Amery, ki sodi v sektor D. Največje ledene gore v zgodovini sicer prihajajo iz sektorja B, kjer je Rossova ledena polica. V bližnji preteklosti je bila to B15, ki je merila...

2 komentarja

Sodišče Evropske unije: Facebooku je moč odrediti izbris nezakonitih vsebin

vir. Flickr

vir: ECJ
ECJ - Sodišče Evropske unije (ECJ) je danes odločilo, da lahko sodišča v EU Facebooku in drugim ponudnikom sorodnih platform odredijo globalni izbris uporabniških komentarjev, če so ti prepoznani kot nezakoniti. ECJ je odločalo v zvezi s primerom nekdanje poslanke Zelenih Avstrijskega spodnjega doma Eve Glawischnig-Piesczek, ki je Facebook tožila pred avstrijskim sodiščem in zahtevala izbris komentarja, ki je bil po njenem mnenju žaljiv za njen ugled. Objava, pod katero se je komentar nahajal, je bila vidna vsem uporabnikom Facebooka.

ECJ v obrazložitvi, v kateri interpretira določbe Direktive o elektronskem poslovanju, pravi, da: "Pravo EU ne varuje ponudnika, kot je Facebook pred zahtevo pa umiku identičnih, v določenih primerih pa tudi samo podobnih komentarjev, če so ti bili poprej spoznani za nezakonite. Še več, pravo EU tudi ne izključuje, da taka zahteva, skladno z določbami mednarodnega prava, učinkuje po vsem svetu."

Skratka, odločba še pravi, da mora biti sporni material...

1 komentar