»

Microsoftovi AR naočniki IVAS za ameriško vojsko gredo v proizvodnjo

IVAS v moderni obliki

vir: Breaking Defense
Breaking Defense - Microsoft in kopenska vojska ZDA sta sklenila dogovor, s katerim se AR naočniki IVAS, na osnovi očal Hololens 2, premikajo iz prototipne faze proti praktičnemu kosu opreme. Gre za nadgradnjo pogodbe iz leta 2018, ki bi lahko v največjem možnem obsegu znašala celo slabih 22 milijard dolarjev skozi obdobje desetih let.

Pred poltretjim letom je kopenski rod ameriške vojske začel kazati resno zanimanje za Microsoftove naočnike za obogateno resničnost (AR) Hololens in nastal je dogovor o razvojnem projektu, vrednem 480 milijonov ameriških dolarjev, po katerem je redmondsko podjetje vojski v dveh letih dostavilo več tisoč kosov opreme in se vrglo v razvijanje smiselnih rešitev za pehoto na tej osnovi. Naočniki so v tej vojaški izvedbi dobili ime IVAS - Integrated Visual Augmentation System. V prvi vrsti jih je bilo potrebno ojačati, tako s fizično trdnostjo kot vodoodpornostjo, zato je nova inačica, ki so jo predstavili v začetku leta, videti precej drugače od prvotne civilne. Obenem so...

14 komentarjev

Turingova nagrada letos utemeljiteljema prevajalnikov

Slo-Tech - Računalniško združenje ACM (Association for Computing Machinery) je razglasilo letošnja prejemnika Turingove nagrade, ki je v računalništvu približna ustreznica Nobelove nagrade in nosi milijon dolarjev nagrade. Letos jo prejmeta Jeffrey Ullman in Alfred Aho, ki sta opravila pionirsko delo na področju prevajalnikov in algoritmov. Ullman je zaslužni profesor računalništva na Stanfordu, Aho pa na Columbii. V uradni utemeljitvi letošnje nagrade piše, da se podeli za fundamentalne algoritme in teorijo, na katerih temelji izvedba programskih jezikov, ter sintezo rezultatov v njune vplivne knjige, ki so izobraževale generacije informatikov.

Programski jeziki so dandanes vse bolj intuitivni in zmogljivi, predvsem pa prilagojeni najrazličnejšim namenom uporabe. Z njimi pišemo kodo, ki krmili vse od pametnih telefonov do avtomobilov in superračunalnikov. Ključna infrastruktura pa so prevajalniki, ki višjenivojsko kodo prevajajo v strojno kodo ničel in enic, ki jo razumejo procesorji. Brez...

6 komentarjev

Android domov pošilja 20-krat več podatkov kot iOS, iOS pobira lokacijo od neprijavljenih uporabnikov

Slo-Tech - Profesor Douglas Leith z uglednega Trinity Collegea v Dublinu je preveril, koliko podatkov telefoni z Androidom in iOS pošiljajo Googlu oziroma Applu. Zanimalo ga je, kaj vse in kdaj se posreduje na strežnike proizvajalca, četudi uporabnik tega ne želi oziroma se odjavi od vseh oblik zbiranja podatkov. Ugotovil je, da je Google prenese večjo količino podatkov, Apple pa k sebi prenaša več različnih vrst podatkov. Google in Apple se z izsledki študije ne strinjata z ugovorom, da je uporabljena metodologija napačna.

Leitha je zanimalo, kaj pošlje telefon pri različnih scenarijih: prvi zagon po ponastavitvi, vstavitev/odstranitev kartice SIM, neaktivnost (idling), pregled nastavitev, vklop/izklop lokacije, prijava v tržnico z aplikacijami (Play Store, App Store). Upošteval je podatke, ki jih posreduje sam operacijski sistem in tudi tiste, ki jih pošiljajo integrirane in prednaložene aplikcije (Siri, OK Google; iCloud, Google Drive; Apple Maps, Google Maps; ApplePhoto, Google Photos)....

78 komentarjev

Starship je zopet ... ja, eksplodiral

Spaceflight Now - Nova izstrelitev prototipa SpaceXovega vesoljskega plovila Starship, a stara zgodba - tudi SN11, četrti po vrsti, je končal kot osmojena razbitina.

SpaceX prototipe svojega vesoljskega plovila Starship, s katerim namerava eventuelno doseči Mars, sedaj štanca po enega na poltretji teden. Zato smo v marcu lahko prvič videli dve izstrelitvi v istem mesecu, saj je primerku SN10, ki je poletel v začetku meseca, danes zgodaj popoldne sledil SN11. Približno ob tretji uri se je pognal z izstrelišča v teksaški Boca Chici in kot običajno poletel do višine desetih kilometrov. Sledil je sedaj tudi že znan manever obrata na trebuh in zaviranja v atmosferi, pa vrnitev v vertikalo, vžig motorjev in ... potem je 5 minut in 49 sekund po izstrelitvi zmanjkalo slike iz kamer in zaslišal se je hudo neeleganten pok. Kar pomeni, da je SN11 delil usodo vseh treh predhodnikov.

Elon Musk je čivknil, da "je vsaj krater na pravem mestu", malo pozneje pa navrgel še, da je imel motor številka 2 probleme z...

23 komentarjev

Stretch je Boston Dynamicsov robot za skladišča

Stretch v elementu

vir: Boston Dynamics
Boston Dynamics - V Boston Dynamicsu so predstavili končni prototip robota za razkladanje zabojev v skladiščih, ki so ga poimenovali Stretch in bo po Spotu njihov drugi komercialni izdelek. Začuda pa ni preveč podoben prvotnemu prototipu, Handlu, saj ima preprostejši vozni del.

Po skoraj treh desetletjih laboratorijskih eksperimentov se zadnja leta v podjetju Boston Dynamics, verjetno najbolj razvpitem razvijalcu robotov na svetu, stvari premikajo hitreje. Lastniki pričakujejo tudi tržno uspešne izdelke in kot prvi je lani iz razvojnih hal prikorakal pasji Spot. Drugemu bo očitno ime Stretch in bo precej manj univerzalen robot od Pikija, saj bo namenjen eni osnovni nalogi: prekladanju zabojev, pretežno v skladiščnih halah in na njihovih dovozih. Na voljo naj bi bil v naslednjem letu, o ceni pa zaenkrat še ne govorijo. A ker na tem področju že imajo raznorazno konkurenco, Stretch verjetno ne bo drag kot žafran.



Gre za robota mase 1200 kg, ki ga sestavljajo trije osnovni elementi: mobilna baza na...

15 komentarjev

V Sloveniji verjetno odkrili novo različico SARS-CoV-2

Različice v Sloveniji do 23.3.2021

Slo-Tech - Minuli teden so pri sekvenciranju genomov iz vzorcev SARS-CoV-2, ki so odvzeti v Sloveniji potrjenim okuženim, odkrili kombinacijo mutacij, ki je doslej še niso poznali. Različica virusa B.1.258.17, ki je znana po mutacijah N439K, Δ69_70 in V772I (ima pa še druge), je dobila še mutacijo N501Y. Če bodo potrdili dovolj primerov te kombinacije mutacij (meja je pri 50), bo registrirana kot nova različica. A ne gre računati na to, da bo dobila ime slovenska različica. Poimenovanja po državah se sicer zdijo eno logična in enostavna, a jih tako za viruse kakor njihove različice Svetovna zdravstvena organizacija odsvetuje. Razlogov je več, ključna pa sta povezana s stigmatizacijo ("kitajskega virusa", kot so SARS-CoV-2 nekateri nasilno poimenovali, pač ne prenašajo Kitajci) in odkritjem. Četudi so varianto B.1.1.7, ki ji v medijih često pravijo britanski sev, res prvi odkrili v Veliki Britaniji, to ne pomeni, da je tam tudi nastala - podobno kot tudi španska gripa pred stoletjem nima vira...

328 komentarjev

Qualcomm predstavil čip Snapdragon 780G

Slo-Tech - Qualcomm je predstavil novi čip Snapdragon 780G, ki je eden prvih v 5-nm tehnologiji. Gre za naslednika Snapdragona 865, lahko pa bi ga opisali kot malce oskubljena verzija Snapdragona 888. Novinec bo namenjen telefonom srednjega cenovnega razreda.

Čip vsebuje eno hitro jedro Cortex-A78 s taktom 2,4 GHz, tri enaka jedra s taktom 2,2 GHz in štiri počasnejša jedra Cortex-A55 z 1,9 GHz. Grafični čip Adreno 642 je od Adrena 620 v Snapdragonu 765G hitrejši za skoraj 70 odstotkov. Za strojno učenje je vgrajen čip Hexagon 770 (zmogljivost 12TOPs AI).

Glavna sprememba v primerjavi s predhodniki je torej v filozofiji jeder, saj se od 1+1+6 premikamo k 1+3+4. Skupaj z močnejšimi jedri bi to pomenilo 40 odstotkov več zmogljivosti, so izračunali. Grafični čip je prav tako hitrejši in je nekje v rangu Adreno 640, ki ga je imel Snapdragon 855 (najzmogljivejši čip pred dvema letoma in pol). Čip podpira do 16 GB pomnilnika LPDDR4 RAM s taktom do 2,1 GHz. Vgrajeni 570 ISP pa omogoča obdelovanje...

3 komentarji

Direktorji velikanov pred Kongresom brez konkretnih odgovorov

Slo-Tech - Težko pričakovano zaslišanje direktorjev Googla, Facebooka in Twitterja pred Kongresom v četrtek ni postreglo s konkretnimi odgovori. Glavni akterji Sundar Pichai, Mark Zuckerberg in Jack Dorsey so bili v svojih odgovorih še manj oprijemljivi kot oktobra. Medtem ko so politiki želeli na vsaj nekatera vprašanja slišati jasne odgovore z da ali ne, so se direktorji izogibali jasnim odgovorom. Po petih urah predstave za javnost je bil rezultat frustrirani člani odbora, ki so se - to je treba priznati - na zaslišanje pripravili in prišli z dobrimi vprašanji, in vznevoljeni direktorji, ki pa so si oddahnili.

To je bilo prvo zaslišanje po napadu na kapitol 6. januarja letos, kar je bila tudi pomembna tema zaslišanja, saj so napad podžgale in koordinirale objave na družbenih omrežjih. Krovna tema je bila dezinformacije in ekstremizem na družbenih omrežjih. Slednja niso zgolj pasivna platforma, zvočnik, ki bi omogočil slišanje teh vsebin, temveč vsaj delno aktivno sodelujejo pri...

9 komentarjev

Škoti skoraj vso elektriko dobijo iz obnovljivih virov

Slo-Tech - V začetku minulega leta smo poročali o smeli škotski napovedi, da bodo do konca leta vso potrebno električno energijo pridobili iz obnovljivih virov. Leto dni pozneje lahko pogledamo na realizacijo napovedi in ugotovimo, da jim je zmanjkalo čisto malo. V letu 2020 so iz obnovljivih virov pridobili 97,4 odstotkov porabljene električne energije. To je ocena glede na bruto porabo, točno vrednost pa pričakujemo decembra.

Skupno je delež obnovljivih virov energije v celotni energijski bilance Škotske znašal 24 odstotkov (podatek je za leto 2019). Do leta 2030 je cilj ta delež povečati na 50 odstotkov. Najteže gre seveda pri prometu in ogrevanju. Toplotne energije so iz obnovljivih virov pridobili le 6,5 odstotka. So pa v primerjavi z referenčnim obdobjem 2005-2007 porabo vse energije znižali za 13,4 odstotka.

Škotska je neto izvoznik električne energije, ki se torej proizvaja tudi iz neobnovljivih virov. V letu 2020 so bruto izvozili 19,3 TWh električne energije, kar je 21 odstotkov...

49 komentarjev

Intel razgrnil novo proizvodno strategijo

Intelov CEO Pat Gelsinger

vir: Intel
Intel - Intelov šef Pat Gelsinger je obelodanil nov strateški načrt proizvodnje polprevodnikov, tako kar se tiče Intelovih tovarn kot čipovnih dizajnov. Nova strategija namreč cilja na večjo prilagodljivost kot doslej, s čimer bo velikan na eni strani elegantneje ponujal svoje proizvodne kapacitete zunanjim partnerjem, na drugi pa tudi sam uporabljal linije drugih podjetij.

Intel se je zadnja leta v novicah pretežno pojavljal zaradi križevega pota njihove 10-nanometrske proizvodnje, pa ranljivosti, kot sta Spectre in Meltdown, ter Applove košarice; medtem pa ga je AMD prehiteval po desni. Toda firme takega kova se ne spodnese tako zlahka in da se odločno pripravlja strategija vrnitve na pota stare slave, je bilo prvič začutiti januarja, ko so objavili, da bo s februarjem na čelo stopil priljubljeni Intelov veteran - predvsem pa inženir - Pat Gelsinger. Možakar je pred dnevi v prezentaciji Engineering the Future prvič predstavil spremembe krovne usmeritve Intelove politike glede...

13 komentarjev

Od primera do primera

Slo-Tech - Tudi te dni smo, kot že nekaj tednov pregledovali oglasno desko eUprave. Današnji zapis je še en v seriji našega raziskovanja prakse pri uporabi Splošne uredbe o varstvu podatkov pri nas. GDPR je takšna zanimiva uredba, ki je posegla v vse pore upravnega poslovanja naše države. Kot kažejo naši članki, si jo več ali manj vsi razlagajo nekoliko drugače od organa, ki je pri nas zadolžen za varstvo osebnih podatkov - Informacijskega pooblaščenca.

Primerom, ki smo jih opisali v naših člankih je skupno to, da so različni upravni organi na elektronski oglasni deski na spletnih straneh eUprave objavili celotne odločbe. Objava na oglasni deski je nadomestilo za osebno vročitev, ki je iz kakšnega razloga ni mogoče izvesti. Najpogostejši razlog je v tem, da se oseba preseli, pri tem pa upravnemu organu ne sporoči novega naslova. Ko pošta pošiljko vrne s pripisom “preseljen”, organ opravi nadomestno vročitev z nabitjem na fizično oglasno desko in z obvestilom o objavi na spletni oglasni...

38 komentarjev

Pomanjkanje čipov poslabšujejo še suša in požari

Slo-Tech - Dobavni roki se podaljšujejo, povpraševanje narašča, proizvodnja pa zaradi najrazličnejših težav upada. Avtomobilska industrija že čuti pomanjkanje in mora krčiti proizvodnjo. Pretrganim dobavnim verigam zaradi covida, izpadom električne energije, požarom, mrazu se pridružuje še suša, ki trenutno pesti Tajvan. Evropska unija je zaradi težav že napovedala pritegnitev proizvodnje nazaj na Staro celino, težave imajo tudi čez Lužo.

Na Tajvanu se je suša začela že lani, ko ni bilo običajnih tajfunov. Ocenjujejo, da gre za najhujšo sušo v zadnjih 67 letih. Zaradi tega so morali ponekod omejiti dobavo vode, tovarne pa so morali zmanjšati proizvodnjo, kar se ni zgodilo že od leta 2002. Trenutne zaloge so najnižje v zadnjih desetih letih, zato bi brez obsežnejšega deževja lahko zahtevali še dodatne omejitve. To pa je za proizvajalce čipov velik problem, ker gre za eno najbolj potratnih industrij, kar se tiče vode. Če se situacija ne bo izboljšala, bodo 6. aprila začeli z rotirajočimi...

31 komentarjev

Ameriški mediji o epidemiji poročali izrazito negativno

Slo-Tech - Raziskovalci s prestižnega Dartmouth Collegea so analizirali poročanje medijev o covidu-19, pri čemer so se omejili na medije v angleščini. V raziskavo so zajeli ameriške medije z nacionalnim dosegom, regionalne medije in tuje medije (avstralske, britanske, indijske, kanadske, novozelandske). Analizirali so sentiment, torej podton sporočil, ki je lahko negativen, nevtralen ali pozitiven. Za ta namen obstajajo že preizkušena orodja, ki služijo kot de facto standardi.

Ugotovili so, da so med mediji bistvene razlike. Ameriški mediji z nacionalnim dosegom so poročali bistveno bolj negativno od vseh ostalih medijev, ne glede na razvoj epidemije. Pri tem so prehitevali regionalne medije, tuje medije in tudi znanstvene publikacije. Najbolj negativni niso bili kakšni obskurni portali, temveč The New York Times, Los Angeles Times, Politico in CNN. V ZDA je bilo lani kar 87 odstotkov vseh objav o covidu negativnih, v mednarodnih medijih pa samo 51 odstotkov. Pri tem v ZDA ni bilo bistvene...

26 komentarjev

Tesla začela sprejemati plačila v bitcoinih

Slo-Tech - Ne le da so nakupili za poldrugo milijardo dolarjev bitcoina, Tesla je sporočila tudi, da bodo odslej (spočetka v ZDA, kasneje še drugod) bitcoin sprejemali kot plačilno sredstvo pri nakupu vozil. Kot je to v navadi, je ustanovitelj Elon Musk vest najavil na Twitterju. Ob tem je dodal, da bitcoin za Teslo ne bo le sredstvo, ki bi ga potem pretvarjali v dolarje, temveč ga bodo obdržali. Da ne gre le za neslano Muskovo domislico, priča tudi priglasitev pri SEC (agencija za trg vrednostnih papirjev), ki je napovedala začetek uporabe bitcoina "v bližnji prihodnosti".

Več podrobnosti so razkrili na spletni strani med pogostimi vprašanji. Pomembni omejitvi sta geografska omejenost na ZDA ter valutna omejenost na bitcoin. Drugih kriptovalut (za zdaj?) ne podpirajo. V pogojih uporabe lahko preberemo, da bodo cene še vedno denominirane v dolarjih. Plačati bo treba znesek v bitcoinih, ki ustreza dolarski protivrednosti tisti dan, o čemer nas bo obvestila Tesla. Plačilo bo potem treba...

83 komentarjev

Facebook lani pobrisal več kot milijardo lažnih profilov

Slo-Tech - Facebookov podpredsednik za integriteto Guy Rosen je pred pričanjem pred Odborom za energijo in trgovino v spodnjem domu Kongresa, ki bo potekalo v četrtek, razkril nekaj številk o lažnih profilih. Dejal je, da je Facebook v zadnjem kvartalu minulega leta odstranil 1,3 milijarde lažnih profilov (ne objav!). Ti so se še posebej aktivirali v času blizu ameriških predsedniških volitev, ki so potekale lani.

Facebook ima zaposlenih 35.000 ljudi, ki se ukvarjajo z moderiranjem, to je ustavljanjem širjenja lažnih novic in dezinformacij. To je zelo širok pojem, ki sega od neresnic o covidu do drugih političnih oblik neavtentičnega obnašanja, kot to uradno imenujejo. V zadnjih treh letih so razbili 100 mrež, ki so usklajeno širile neresnice (coordinated inauthentic behaviour). Eden izmed učinkovitih načinov za ustavitev širjenja teh vsebin je prekinitev finančnih tokov, ki jih podpirajo. Ti so odvisno od angažmaja obiskovalcev, torej deljenja in klikanja, kar skušajo algoritmi zaznati....

14 komentarjev

Temni splet že ponuja cepiva, potrdila o cepljenju in rezultate testov

Slo-Tech - Če je na temnem delu spleta (darknet) možno kupiti droge, orožje, ukradene številke kreditnih kartic. ponarejene dokumente in podobno, ni presenetljivo, da je tudi epidemično blago našlo svoj trg. Raziskovalci s CheckPoint so analizirali ponudbo in ugotovili, da se je ponudba letos potrojila.

Kupci v ZDA lahko za 500 dolarjev kupijo cepivo (po trditvah prodajalcev avtentično), za 150 dolarjev pa lahko dobijo lažno cepilno knjižico o cepljenju proti covidu. Naprodaj so vsa odobrena cepiva in še kakšno: Pfizer, Moderna, Johnson & Johnson, AstraZeneca, Sputnik inSinopharm, oglasov pa več kot tisoč. Ali je v njih res aktivna učinkovina in če je (bila), ali so bila hranjena na primernih pogojih, je seveda neznano. Še najceneje se prodajajo negativni rezultati testov, ki stanejo od 25 dolarjev dalje.

Raziskovalci so tudi poizkusili kupiti kakšen primerek cepiva. S prodajalcem so si dopisovali prek Telegrama, na koncu pa so morali plačati 500 dolarjev v bitcoinu. Prejeli so že številko...

80 komentarjev

Odsluženi sateliti razpadejo in smetijo

Slo-Tech - Ameriški vremenski satelit NOAA-17, ki so ga prenehali uporabljati pred osmimi leti, je v orbiti razpadel na vsaj 16 kosov. Satelit so v orbito poslali leta 2002, nato pa je enajst let z višine 800 kilometrov snemal površje. Iz še neznanih razlogov je 10. marca razpadel, s čimer je povečal število smeti v orbiti. NOAA je konec tedna potrdila, da se je satelit razletel.

Čeprav razlog še ni znan, pa to ni prvi satelit v podobnih orbitah, ki je razpadel. NOAA-15 je novembra 2015 podobno razpadel približno poldrugo leto po prisilni upokojitvi. Februarja istega leta in oktobra 2016 pa sta razpadla še vojaška satelita DMSP F-13 in DMSP F-12. Ta dva sta razpadla zaradi napake v dizajnu akumulatorjev. Vse satelite je zgradil Lockheed Martin. Mimogrede, NOAA-17 je imel načrtovan rok uporabe slabe tri leta, a je deloval enajst let, preden so mu odpovedali ključni instrumenti.

Ko so NOAA-17 upokojili, so ga deaktivirali. To pomeni, da so odklopili akumulatorje, ugasnili oddajnike in odprli...

12 komentarjev

Microsoft za več kot 10 milijard prevzema Discord?

Bloomberg - Microsoft in Discord naj bi bila sredi tihih pogajanj za prevzem, katerega vrednost naj bi presegla deset milijard ameriških dolarjev. Pogajanja naj bi na Microsoftovi strani vodil Phil Spencer, šef Xboxa. Da se nekaj res dogaja pričajo nedavna poročila še nekaterih drugih medijev.

Discord ima okoli 140 milijonov mesečnih uporabnikov, ki večinoma koristijo njihovo brezplačno storitev, torej sporazumevanje z videom, zvokom in tekstom, največkrat za potrebe igranja. V času pandemije COVID-19 so poleg tega postali tudi priljubljena platforma za druge oblike srečanj, oddaljenih treningov ipd. Poleg brezplačne, ponujajo še plačljivo, Nitro opcijo z dodatnimi bombončki, ki stane 9,99 USD mesečno in ima približno 18 milijonov naročnikov, kar jim letno prinese okoli 130 milijonov prometa. Konec lanskega leta, ko je vodstvo Discorda iskalo svež kapital, je bila vrednost podjetja ocenjena na sedem milijard ameriških dolarjev.

Morebitni prevzem Discorda bo samo potrdil, kar je že nekaj časa...

16 komentarjev

Prvi tvit Jacka Dorseya v obliki NFT prodan za skoraj tri milijone USD

Jack Dorsey vir: Flickr

vir: Reuters
Reuters - Jack Dorsey, soustanovitelj in izvršni direktor Twitterja, je svoj premierni čivk postavil na digitalno dražbo kot NFT oz. non-fungible token, trenutno popularen način za prenašanje lastništva umetnin na ethereumovemmu blockchainu. Tvit je sicer nastal 21. marca 2006, glasi pa se precej impresionistično: “just setting up my twttr”.

Dorsey je z dražbo začel 6. marca, najboljši ponudnik pa je na koncu bil Sina Estavi, izvršni direktor blockchain podjetja Bridge Oracle, ki je svojo ponudbo zadnji trenutek zvišal na 1630,5825601 ethrov, kar je pomenilo 2,915.835.47 ameriškega dolarja. Številki, s katerima si spletna skupnost zdaj razbija glave, kaj neki naj bi pomenili.

Estavi je po nakupu prejel digitalni certifikat tvita, ki je menda unikaten zato, ker je potrjen in podpisan s strani avtorja. Dorsey pa je denar pretvoril v nekaj manj kot 51 bitcoinov in jih namenil dobrodelni organizaciji Give Directly Africa.

67 komentarjev

Kam gredo smeti z Mednarodne vesoljske postaje?

Slo-Tech - Po podatkih Evropske vesoljske agencije je v orbiti okrog Zemlje okrog 34.000 predmetov, ki so večji od 10 centimetrov in predstavljajo nevarnost za satelite in plovila. Kljub majhnosti imajo ob obodnih hitrostih več kilometrov na sekundo dovolj kinetične energije, da naluknjajo tudi najtrše materiale. Provenienca teh smeti je zelo različna, jim pa sledijo, da se izognejo trkom z delujočimi sateliti, mednarodno vesoljsko postajo (ISS) in plovili. Največ jih nastane ob trkih v vesolju, denimo dveh satelitov pred enajstimi leti. Donald Kessler je že leta 1978 izračunal, da bi se lahko zgodila verižna reakcija trkov, saj bi vsak ustvaril ogromno delcev, ki bi trčili z naslednjimi sateliti, kar bi lahko v najhujšem primeru človeštvo priklenilo nazaj na Zemljo, saj bi uporaba orbite postala preveč nevarna.

Vrnimo se v sedanjost. Na ISS kot povsod, kjer prebivajo ljudje, nastajajo smeti. Te predstavljajo težavo, saj je prostor na ISS dragocen, odmetavanje v orbito ni zaželeno (če ne...

31 komentarjev

Od Acerja želijo izsiljevalci 50 milijonov dolarjev

Gizmodo - Zaradi okužbe z izsiljevalsko programsko opremo REvil, ki je že lani v Čilu onesposobila bančne poslovalnice, ima velike težave tajvanski proizvajalec računalnikov, prenosnikov in monitorjev Acer. Napadalci ob okužbi zahtevajo odkupnino v višini 50 milijonov dolarjev, kar je do sedaj znan znan rekord. Podjetje uradno napada ni potrdilo; dejali so, da imajo neobičajno situacijo in da poteka preiskava.

A vseeno so se podatki z Acerjevih strežnikov pojavili na spletni strani, kamor napadalci odlagajo ukradene dokumente žrtev REvila. V Bleeping Computer so kasneje uspeli potrditi, da je REvil napadel Acer in da terja 50 milijonov dolarjev odkupnine v kriptovaluti monero. Ob tem so napadalci posvarili Acer, naj ne stori podobne napake kot SolarWind. Za zdaj še ni jasno, kako so napadalci pridobili dostop do Acerjevih strežnikov, lahko pa bi šlo za zlorabo ranljivosti v Exchangeu.

Čeprav je številka 50 milijonov dolarjev astronomska, ima skupina REvil nekaj izkušenj z visokimi...

3 komentarji

Apple popustil Rusiji

Slo-Tech - Za razliko od Androidnih telefonov, ki ne razlikujejo le po prednaloženih aplikacijah, temveč celo po okusu operacijskega sistema, je Applov ekosistem bistveno enotnejši. Ob nakupu bo imel iPhone v vseh državah iste aplikacije. Sedaj pa je Apple popustil Rusiji, kar bi lahko sprožilo verižno reakcijo.

Gre za kontroverzni zakon iz leta 2019, v katerem je Rusija prepovedala prodajo naprav brez ruske programske opreme. Še vedno je lahko na njih naložena originalna programska oprema, nujni pa so tudi ruski ustrezniki, katerih seznam posodabljajo oblasti. Poleg Googla mora biti Yandex, denimo. Zakon velja za osebne računalnike, pametne telefone in pametne televizorje. Ko so ga sprejemali, se ga je prijel vzdevek "zakon proti Applu", saj je grozilo, da bo Apple raje v celoti zapustil ruski trg. A na koncu je zmagala gospodarska pragmatičnost.

Telefoni, ki jih prodaja Apple, bodo imeli v Rusiji pri prvi uporabi odslej dodaten korak. V njem bodo uporabniku ponudili namestitev ruskih...

34 komentarjev

Kitajska sprejela določene omejitve za Tesle

Kitajski Teslin Model 3

vir: Wikipedia
Reuters - Kot iz svojih virov poroča Reuters, so Kitajske oblasti ameriškim vozilom Tesla prepovedale vstop v tamkajšnje vojaške komplekse, prav tako so uporabo teh vozil prepovedali določenim predstavnikom države in vojske. Prepoved je vzniknila ravno v času prvega kitajsko-ameriškega srečanja na visoki ravni po izvolitvi Joeja Bidna, ki je potekalo v Anchoragu na Aljaski, zaradi česar jo analitiki označujejo kot docela politično. Tesline delnice so sicer nekoliko zanihale, a so trgovanje nato zaključile na približno enaki vrednosti, kot pred objavo ukrepa.

Prepoved naj bi temeljila na bojazni, da Tesline kamere in senzorji beležijo okolico in shranjujejo ključne podatke. Prav tako bi lahko po mnenju Kitajcev zbirale občutljive osebne podatke, denimo o stikih in komunikacijah zanimivih kitajskih uporabnikov, ki svojo napravo povežejo z vozilom. Oblasti v Pekingu naj bi sumile, da Tesla vse te podatke posreduje zainteresiranim ameriškim agencijam.

Na prepoved se je že odzval Elon Musk in...

20 komentarjev

Statični test motorjev rakete SLS v drugo uspešen

Ars Technica - Nasi je v četrtek v drugem poskusu uspelo motorje rakete SLS, ki je pritrjena na podstavek v bazi Stennis, poganjati poln delovni čas, skoraj petsto sekund. Sedaj lahko stečejo priprave na prvi polet.

Gromozanska raketa SLS (space launch system), najmočnejša v obstoju, je že od samih začetkov močno obremenjena z zamudami in prekoračenimi stroški. Američani so v razvoj pognali med 17 in 20 milijardami dolarjev - odvisno, kam štejemo gradnjo namestitvenih kapacitet - poleteti pa bi morala že sredi preteklega desetletja. To je problem, ker gre za nosilno raketo, na kateri sloni ameriški program vrnitve človeka na Mesec, Artemis. Zato je januarski neuspeh pri statičnem testiranju njenih ogromnih motorjev zelo bolel, saj je v praksi pokopal upe, da bi se astronavti na Luno zares vrnili v letu 2024, kakor je bilo sprva predvideno. Motorji bi morali delovati osem minut, a je že po dobri minuti prišlo do izključitve. Dobra novica pa je pozneje bila, da vendarle ni šlo za resnejšo strojno...

3 komentarji

Google, vneti sesalnik naših osebnih podatkov

The Hacker News - To, da Google ve praktično vse o nas, smo se praktično vsi zavedali že ves čas. Te dni se je iztekel trimesečni prehodni rok, v katerem morajo ponudniki aplikacij na Applovi tržnici App Store objaviti tabelo s podrobnostmi o tem, katere podatke zbirajo o svojih uporabnikih in kako so ti podatki v nadaljevanju uporabljeni. Apple se, kot vemo, zadnje čase želi pozicionirati kot podjetje, ki stavi na varnost in zasebnost svojih uporabnikov, za razliko od večkratnih "kompromitirancev" tipa Google in Facebook.

Google je s svojimi podatki za tabele na App Storu čakal vse do zadnjega dne, zaradi česar njihove aplikacije ves ta čas niso doživele nobene nadgradnje. Takoj po objavi, pa so jih na Twitterju izzvali predstavniki DuckDuckGo, spletnega brskalnika, ki se orientira na zasebnost, češ, da je zdaj jasno, zakaj Google te podatke skriva in na koncu še zbodli: "Vohunjenja za uporabniki pač nima nič skupnega z razvojem vrhunskega brskalnika ali iskalnika."

Chrome tako zbira celo množico...

181 komentarjev

Inženir iz SpaceX na temnem spletu prodajal notranje informacije

Slo-Tech - James Roland Jones, ki je bil zaposlen v SpaceX, je včeraj na predobravnalnem naroku priznal krivo trgovanja na podlagi notranjih informacij, s tem ko je na temnem spletu (dark web) prodajal notranje informacije o podjetju. To je prvi primer, v katerem je ameriška agencija za trg vrednostnih papirjev (SEC) ukrepala in predlagala pregon zaradi kršitev na temnem spletu. Obtoženemu inženirju grozi do pet let zapora.

Kot trdi tožilstvu, je Jones v letih 2016 in 2017 na temnem delu interneta iskal notranje informacije za lastno trgovanje. Da bi pridobil dostop do zaščitenih strani, je lagal, da ima tudi sam nejavne, notranje informacije. Nekaj informacij je pridobil tudi od agentov FBI pod krinko, česar ni vedel. Z ukradenimi identitetami je potrem odprl trgovalne račune in na podlagi dobljenih infromacij tudi trgoval.

Hkrati mu v še enem postopku SEC
očita tudi prodajo in zavajanje. "Notranje informacije", ki jih v resnici ni imel, je potem prodajal na več tržnicah, pri čemer je...

0 komentarjev

Število naročnin na pretočne storitve preseglo milijardo

Slo-Tech - V minulem letu so naročnine na pretočne storitve prvikrat v zgodovini presegle milijardo uporabnikov, v letnem poročilu ugotavlja Motion Pictures Association. Število naročnin je lani doseglo 1,1 milijarde dolarjev, kar predstavlja 26-odstotno rast. Zrcalna slika pa je s prodajo vstopnic za kinematografe, ki je upadla za 72 odstotkov z 42 milijard dolarjev v letu 2019 na 12 milijard milijard dolarjev lani. Drastično poslabšanje ni presenetljivo, saj so bili lani zaradi pandemije številni kinematografi po svetu več mesecev zaprti. Največji trgi so namreč ZDA, Kanada, Kitajska, Japonska in Francija, ki so bili vsi močno prizadeti zaradi bolezni. V Aziji, zlasti na Kitajskem, se položaj počasi normalizira in se v kino hodi že normalno, medtem ko je v Severni Ameriki in Evropi življenje še vedno precej omejeno.

Tudi če seštejemo zaslužke v kinematografih in domače oziroma mobilne nakupe zabave, je rezultat negativen. Z dobrih 98 milijard dolarjev predlani se je lani obseg skrčil na 81...

0 komentarjev

Micron obupal nad 3D XPointom

tovarna v Lehiju, Utah

Micron - Iz Microna so naznanili spremembe v svoji strategiji razvoja pomnilnika, v kateri očitno ni več prostora za 3D XPoint, ki je nekakšen križanec med delovnim pomnilnikom in SSDji. Tehnologijo so pred leti razvili v sodelovanju z Intelom in pomnilnik pod znamko Intel Optane še vedno predstavlja edine izdelke na tej osnovi.

Ko sta pred šestimi leti Micron in Intel predstavila pomnilniško tehnologijo 3D XPoint (prebrano cross-point), je šlo za enega korenitejših premikov v razvoju shramb podatkov. 3D XPoint namreč uporablja pristop s faznim prehodom, ki še vedno spada med zelo eksotične. Bitov ne shranjuje v električnem naboju, temveč v spremenljivi upornosti materiala, iz katerega je sestavljen; šlo naj bi za halkogenidno steklo. Rezultat je nevolatilni pomnilnik - takšen, ki informacije ohrani tudi v ugasnjenem stanju, hkrati pa je precej hitrejši od NAND flasha. Videti je bilo, da nas čaka nova doba hitrejših SSDjev, toda pol ducatletja pozneje lahko rečemo, da je tržna realnost...

10 komentarjev

Ali GDPR velja za revne?

Ti. kavč oz. pisarniška inšpekcija (simbolična fotografija)

vir: RTV Slovenija
Slo-Tech - V prejšnjih nekaj člankih v seriji smo se učili o uporabi Splošne uredbe o varstvu podatkov v praksi na primeru spletne oglasne deske eUprave. Naleteli smo namreč na nekaj primerov objav, ki na prvi pogled izgledajo povsem normalne za oglasno desko državne uprave, vendar nas je Informacijska pooblaščenka skozi svoje nadzore in ukrepe (brisanje objav) poučila o bolj finih niansah zakonitosti obdelav osebnih podatkov.

Skozi članke smo se naučili nekaj malega o splošnem upravnem postopku, predvsem o tako imenovani nadomestni vročitvi; zdaj tako razlikujemo med objavo obvestila o dokumentu in objavi celotnega dokumenta. Načeloma naj bi se po ZUP na spletni oglasni deski objavilo le obvestilo, enako tudi v davčnem postopku po ZDavP-2, pa se tega vsaj nekateri organi niso držali.

No, po nekaj naših vprašanjih in objavah je IP opravil temeljit inšpekcijski nadzor in počistil oglasno desko. To je naredil vsaj trikrat. In zdaj je oglasna deska čista, ostale so le zakonite objave. A ne?...

41 komentarjev

Intel lansiral namizniške procesorje Rocket Lake

vir: Intel
Intel - Intel je v trgovine poslal namizniške procesorje Core enajste generacije, s kodnim imenom Rocket Lake-S. Večjih presenečenj glede na pretekle napovedi ni - ker gre vnovič za čipe, napravljene s 14-nanometrsko proizvodnjo, so vroči in ne dosegajo najnovejše AMDjeve serije Ryzen 5000, toda videti je, da vsaj z dobavo zaenkrat ni težav.

Tudi o najnovejših Intelovih namizniških CPUjih Core enajste generacije smo marsikaj vedeli že mnogo pred izidom. Njihov razvoj je bil namreč močno obremenjen z nenehnimi Intelovimi težavami z 10-nanometrsko proizvodno linijo, ki enostavno ne uspe doseči dovolj velike prepustnosti, da bi skoznjo lahko proizvedli vse svoje čipe. Zato so se morali za desktop segment domisliti drugačnega prijema: dizajn aktualnih prenosniških procesorjev Tiger Lake so prevedli nazaj na 14 nanometrov in dobili smo Rocket Lake-S. Posledice niso niti malo presenetljive; sodeč po prvih testih gre za moderno zasnovane CPUje z zmogljivim naborom funkcij, ki pa jih zastarela...

34 komentarjev

Odpravil hrošča, ki sta zavirala GTA Online, in zaslužil 10.000 dolarjev

Prvi problem

Slo-Tech - Rockstarjeva igra Grand Theft Auto Online je znana po dolgih nalagalnih časih, ki brez težav presežejo 10 minut, kar jezi številne igralce. Težava se vleče že leta, a Rockstar doslej ni reagiral. Zato se je razhroščevanja igre lotil T0st, ki ni le ugotovil razloga, temveč je izdelal svoj popravek in odkritje sporočil Rockstarju. Ta je danes izdal uradni popravek, ki skrajša čas nalaganja za več kot polovico, hkrati pa odkritelju izplačal 10.000 dolarjev nagrade v okviru programa za prijavo odkritih lukenj (bug bounty).

Tovrstni programi običajno predvidevajo le nagrajevanje odkritih varnostnih ranljivosti, a je Rockstar v tem primeru naredil izjemo, kar priča o pomembnosti tega hrošča. Še več, Rockstar je pripravil lasten popravek, ki takisto skrajša nalaganje igre za vsaj polovico, nad čemer so igralci navdušeni. Rockstar je potrdil, da gre za isto nevšečnost, ki jo je odkril t0st.

Da je tako dolgo čakanje očitno hrošč, je t0st posumil ob analizi dogajanja. Ves ta čas je bil...

39 komentarjev

Fundacija Wikimedia pripravlja plačljive storitve

Slo-Tech - Pri iskanju različnih informacij Google pogosto v okvirju izpiše osnovne informacije, ki jih velikokrat vzame iz Wikipedije (svoj čas so sicer poizkušali z lastnim projektom Knol, ki pa je klavrno propadel). S tem načeloma ni nič narobe, saj Google Wikipedijo šteje kot zaupanja vreden vir informacij. Težava pa je, da Wikipedija od tega nima nič, čemur želijo sedaj narediti konec. Zgodba v resnici spominja na bitko založnikov z Googlom, kjer je prvim takisto prekipelo, da je Google brezplačno uporabljal njihova dela, ko je v Google News prikazoval naslove in kratke izvlečke novic. Treba bo plačati.

Wikipedija in Google se medsebojno podpirata že 20 let. Medtem ko Google Wikipedijo šteje kot točno referenco, Wikipedija Googlu dovoli uporabo svojih vsebin. Ko sta začela svoji poti, je bila takšna simbioza logična. A razvoj je šel svojo pot in Google je danes bilijonski gigant, Wikipedija pa srednje velika neprofitna organizacija. Wikipedijina mati Fundacija Wikimedia še vedno vsako...

8 komentarjev

Tudi Google bo znižal provizijo v Play Storu

Slo-Tech -
Začenši s 1. julijem, bo Google za polovico znižal 30 odstotno provizijo, ki jo pobere ob vsakem plačilu v svojem Play Storu. Popust bo veljal vse dokler ponudnik v tekočem letu ne bo zaslužil milijona ameriških dolarjev, zatem bo znova obdavčen s 30 odstotki. Podoben popust je lani novembra pripravil tudi Apple, a s pomembno razliko: pri njih gre za poseben "program", ki ga moraš zapustiti, potem, ko prvič v letu dni presežeš milijon dolarjev, medtem, ko se bo igra pri Googlu vsako leto začela znova in bo do zasluženega milijona veljala tako za garažne programerje, kot tudi za največje založbe.

Kot so povedali pri Googlu, bo sprememba razveselila veliko njihovih razvijalcev. Relativno seveda, saj svoje izdelke na njihovi tržnici zaračunava le 3 odstotke ponudnikov. Res pa je, da jih od teh le odstotek v letu dni zasluži več od razmejitvenega milijona, zato jih bo popusta deležna velika večina.

Vodstva Googla seveda ni poprijel nenaden napad empatije, pač pa je podjetje...

16 komentarjev

AMD lansiral tretjo generacijo strežniških procesorjev EPYC

vir: AMD
AMD - Včeraj so pri AMDju splovili še strežniško linijo procesorjev na arhitekturi Zen3, Epyce tretje generacije. Pod pokrovom so novosti bolj ali manj pričakovane, a že s tem gre za zelo hitre čipe, podjetje pa bo z njimi najverjetneje še bolj zarezalo v Intelov delež v strežniškem segmentu.

Še preden je včeraj Lisa Su stopila na oder in predstavila tretjo generacijo AMDjevih strežniških procesorjev EPYC, s kodnim imenom Milan, smo približno vedeli, kaj prinašajo. Že lansko jesen smo namreč dobili prvo dozo arhitekture Zen3, namizniške čipe Ryzen 5000, in strežniške inačice tamkajšnjemu napredku sledijo precej zvesto. V prvi vrsti to pomeni 19% višjo zmogljivost na urin cikel, ki je posledica več dejavnikov. Na primer predelanih čipletov, iz katerih je sestavljen procesor - osem jeder v čipletu je sedaj enakovredno povezanih z 32 megabajti predpomnilnika L3, medtem ko so bili v Zen2 razdeljeni na dva core complexa. Preostale specifikacije tako niso presenetljive in na papirju močno...

20 komentarjev

Rocket Lab snuje večjo raketo, Neutron

Rocket Lab - V podjetju Rocket Lab so razgrnili načrte za večjo sestro svoje majhne rakete Electron, ki je sicer ena uspešnejših v zasebnem sektorju. Neutron naj bi zmogel v nizko Zemljino krožnico prinesti osem ton tovora in bo konkurenca proslavljenemu SpaceXovemu Falconu 9.

Ameriško raketno podjetje novozelandskih korenin Rocket Lab je v zadnjih letih postalo ena večjih zgodb o uspehu zasebnih firm pri pošiljanju tovora v vesolje. In to navkljub dejstvu, da je njihov posel osrediščen okoli razmeroma miniaturne rakete: Electron je visok slabih 18 metrov in lahko v posodobljeni inačici v nizko Zemljino orbito (LEO) ponese do 300 kilogramov tovora. Za primerjavo: SpaceXovi Falconi 9, ki so nam postali tako domači, merijo v višino 70 metrov in imajo nosilnost v LEO do 22 ton! A ravno majhnost Electrona podjetju omogoča, da je ceno za polet spustilo na 7,5 milijona dolarjev (Falconi 9 stanejo okoli 60 milijonov) in s tem našlo tržno nišo. V zadnjem času skušajo za Electrona razviti tudi sistem...

15 komentarjev

Exchange strežniki zdaj napadeni še z ransomwarom

bleepingcomputer.com - Nedavno razkrite ranljivosti v poštnih strežnikih Exchange zdaj nepridipravi izkoriščajo še za nameščanje izsiljevalske zlobne kode, so sporočili iz Microsofta. Gre za novo obliko ransomwara, znano pod imenom DoejoCrypt oz. DearCry, ki izkorišča iste ranljivosti, kot jih je uporabila hekerska skupina Hafnium, domnevno povezana s kitajskimi oblastmi.

Microsoft je pred tednom dni sicer objavil popravek, ki pa ne pomaga, če so bili strežniki napadeni že pred tem in ranljivost izkoriščena za namestitev zlobne kode. Kot pojasnjujejo, so pripadniki Hafniuma ranljivosti najverjetneje izkoristili za zbiranje obveščevalnih podatkov, pozneje, nekje po 9. marcu, pa so se jih z drugimi, beri izsiljevalskimi nameni, poslužile še številne druge vdiralske skupine, ki trenutno aktivno napadajo strežnike v ZDA, Kanadi in Avstraliji. Ameriški FBI in CISA (Cybersecurity and Infrastructure Security Agency) sta že objavila opozorilo, da ranljivost predstavlja veliko nevarnost za podjetja in kot

11 komentarjev

Google in Facebook na ražnju politike. Microsoft z veseljem razpihal žerjavico.

Slo-Tech - V ameriškem Kongresu je včeraj potekalo zaslišanje v zvezi z domnevnimi protikonkurenčnimi praksami velikih tehnoloških podjetij. Tamkajšnja politika je zaskrbljeno ugotovila, da zaradi porušenega oglaševalskega trga propadajo mediji in z njimi novinarstvo kot tako, zato sta bila na zatožni klopi predvsem Google in Facebook. V ZDA namreč pripravljajo podoben zakon, kot ga je nedavno sprejela Avstralija in ki bo medijskim založbam omogočil, da skupaj nastopijo proti velikim spletnim platformam in si izpogajajo nadomestila za vsebine, ki krožijo na njih. Zakon so pripravili v demokratski stranki, a je brž dobil podporo tudi pri republikancih.

Med drugim so kongresniki zaslišali Brada Smitha, predsednika Microsofta, ki je z veseljem usekal po Googlu, češ, da so medijske založbe prisiljene uporabljati Googlova oglaševalska orodja in izmenjave, Googlu posredovati podatke in mu plačevati. Smith je Google podobno namočil že pred časom, ko je podjetje zagrozilo, da bo zapustilo...

13 komentarjev

Bodo hekerji rudarjem odklenili GeForce RTX 3060?

Slo-Tech - Ko je Nvidia predstavila kartico GeForce RTX 3060, jo je rudarjem kriptovalut namenoma zaklenila. Kartica zazna, kadar se uporablja za rudarjenje, in tedaj avtomatično upočasni delovanje za približno polovico. Namesto 50 MH/s lahko iz nje iztisnemo le še kakšnih 25 MH/s, kar naj bi po mnenju proizvajalca dolgoročno zagotovilo, da bodo do kartice prišli igralci iger in ne rudarji.

To pa je seveda zelo prikladna tarča za hekerje, ki bodo zaščito poizkusili zlomiti. Na internetu so se te dni že pojavili posnetki, kjer kartice tudi pri rudarjenju zmore 45 MH/s. Sprva je kazalo celo, da s to hitrostjo deluje algoritem Dagger Hashi-Motto za rudarjenje ethra, a se je kasneje izkazalo, da to ne drži. Za zdaj so uspeli s to hitrostjo pognati algoritem Octopus (za altcoin Conflux), pred katerim kartica ni izrecno zaklenjena, a je prav tako uporaben za rudarjenje drugih kriptovalut. In če je to dovolj dobičkonosno, bo kartica prav tako priljubljena med rudarji, ne glede na upočasnjevanje...

69 komentarjev

Japonci pognali najhitrejši superračunalnik na svetu Fugaku

Slo-Tech - Najhitrejši superračunalnik na svetu, japonski Fugaku, ki je žezlo prevzel v junijski izdaji lestvice Top 500, je začel delovati v popolnosti. Po začetnih testih, s katerimi se je zavihtel na prvo mesto lestvic, je bilo delovanje v celoti načrtovano za letošnji april. Eden izmed razlog je tudi epidemija, v boj proti kateri so želeli čim prej vreči tudi novi superračunalnik.

Poimenovan je po gori Fuji, stoji pa v računalniškem centru RIKEN v Kobeju. Trenutno zmore 442 petaflops v LINPACK-u. Vodilni na svetu je tudi po metrikah Graph 500, HPL-AI in HPCG. Na voljo bo pretežno japonskim raziskovalcem, ki ga bodo uporabljali za simulacije podnebja, umetno inteligenco, izračune v (bio)kemiji in druge potrebe, kjer potrebujejo veliko računske moči. Za razliko od večine drugih superračunalnikov je Fugaku zgrajen na arhitekturi ARM, a je še vedno uporaben za široko paleto problemov. Sestavlja ga 7,6 milijona jeder v procesorjih Fujitsu A64FX (to so 48-jedrni procesorji na 64-bitni...

12 komentarjev

Za VR naočnike Vive Pro prihaja snemanje obraza

Vive Pro s Facial Trackerjem

vir: Road to VR
Road to VR - V HTCju so predstavili dve noviteti, ki prispeta konec marca: senzor gibanja obraza in pa tretjo generacijo Vive Trackerja, pritrdilnega tipala za pozicioniranje v prostoru. Toda prva bo na voljo zgolj za Vive Pro, obenem pa podjetje še vedno molči o morebitnih novih modelih naočnikov.

Medtem ko se večina uporabnikov navidezne resničnosti zadovolji že z osnovnimi kompleti, pa imajo power userji na voljo kar nekaj bistvenih nadgradenj. V prvi vrsti zaznavanje gibanja različnih delov telesa, kar dosežemo s pritrjevanjem dodatnih senzorjev, med katerimi standard predstavlja Vive Tracker. 24. tega meseca prispe verzija 3.0, ki je za tretjino manjša od predhodne različice in ima za 75% zmogljivejšo baterijo, kar v praksi pomeni sedem ur delovanja. Cena bo v ZDA 130 dolarjev brez davka. Druga novost, ki prispe na isti datum in za isto ceno, pa je Facial Tracker: snemalnik gibanja obraza, s pomočjo katerega je mogoče animirati uporabnikovega digitalnega avatarja.

Facial Tracker sicer v...

3 komentarji

Izmerili najšibkejšo gravitacijsko silo doslej

Slo-Tech - Raziskovalci z Univerze na Dunaju so izmerili jakost gravitacije med dvema majhnima kroglama v laboratoriju, kar je bistveno pomembnejši in predvsem težji dosežek, kot bi pričakovali. Dve zlati krogli z maso 90 miligramov sta bili na razdalji od 2,5 do 5,8 milimetra sta se v povprečju privlačili s silo 9 . 10-14 N. In to so uspeli izmeriti, o čemer pišejo v Nature.

Gravitacija je med štirimi osnovnimi silami (močna, šibka, elektromagnetna) daleč najšibkejša, a ima neskončen domet (tudi elektromagnetna sila ga ima). Zaradi tega se njen vpliv pozna šele pri velikih masah in ogromnih razdaljah. V resnici dolgo časa nismo bili prepričani, kako se obnaša na zelo kratkih razdaljah in pri nizkih masah, ker tega ni bilo možno izmeriti. Iz drugih meritev so seveda ekstrapolirali zakone, ki so dobro popisovali obnašanje, a pravega dokaza ni bilo. Kasneje se je z napredkom tehnike letvica dosegljivih meritev pomikala čedalje niže.

Za meritev gravitacijskih valov, ki nastanejo ob premikih...

26 komentarjev

Četrto v EU odobreno cepivo proti covidu je Johnson & Johnson

Slo-Tech - Evropska agencija za zdravila (EMA) je izdala izredno odobritev (EUA) še četrtega cepiva proti covidu-19, in sicer gre za cepivo Janssen proizvajalca Johnson & Johnson. Odbor za zdravila v humani uporabi (CHMP) je preveril vse zbrane podatke o učinkovitosti in varnosti cepiva ter ocenil, da se v trenutnih razmerah sme dovoliti cepljenje starejših od 18 let. Cepivo Janssen je prvo odobreno cepivo, ki predvideva uporabo zgolj enega odmerka. Isto cepivo so v ZDA izredno odobrili konec februarja.

Rezultati kliničnih študij, ki so potekale v ZDA, Južni Afriki in južni Ameriki in vključevale 44.000 posameznikov, so pokazali 67-odstotno učinkovitost cepiva. To pomeni, da je v cepljeni skupini 67 odstotkov manj ljudi dobilo covid kot v kontrolni skupini, če sta po velikosti primerljivi. Konkretno je šlo za 116 primerov od 19.630 cepljenih proti 348 od 19.691 necepljenih. Cepivo je povzročalo v glavnem blage stranske učinke: bolečina na mestu vboda, glavobol, utrujenost, bolečine v mišicah...

47 komentarjev

Roskomnadzor pomotoma poleg Twitterja upočasnil več domen, tudi državne medije

Slo-Tech - Včerajšnje spotikanje Twitterja, do katerega so v Rusiji bistveno upočasnili dostop, ni šlo brez težav. Dasi je bil cilj kaznovati zgolj Twitter, je regulator Roskomnadzor storil napako in upočasnil še vrsto drugih tujih strani, denimo Microsoft in celo državni medij RT.com. Del akcije je bila namreč tudi domena t.co, ki jo Twitter uporablja za skrajševanje hiperpovezav, a so zaradi napake v izvedbi prizadeli vse domene, ki so vsebovale ta niz: torej tudi microsoft.com in rt.com.

Težavo so danes dopoldne odpravili, tako da je sedaj prizadet le še Twitter, ki je bil tudi prvotna tarča. A poleg Twitterja Rusiji niso všeč niti ostali zahodni velikani. Aprila bodo obravnavali še Facebook, Google, Telegram in TikTok, ki se jim takisto lahko primeri kakšna blokad ali vsaj upočasnitev. Dolgoročni načrt pa je vsilitev uporabe državni strežnikov DNS, ki bi seveda lahko preusmerjali uporabnike interneta z nezaželenih strani. Preizkušati so jo že začeli, zato so imeli ta teden nekoliko težav...

9 komentarjev

Asus Rog Phone 5: Telefon z 18 GB pomnilnika

Slo-Tech - Asus je predstavil nov telefon, namenjen tudi igralcem iger, ki je po specifikacijah bolj podoben računalniku kakor telefonu. Asus Rog Phone 5 je morda videti kot telefon, a ima v notranjosti Snapdragon 888 SoC, 18 GB pomnilnika, 512 GB prostora (UFS 3.1) in baterijo s kapaciteto 6000 mAh (v bistvu dve s 3000 mAh). Ogromna baterija se hitro napolni s funkcijo Quick Charge, ki zmore 65 W, nima pa brezžičnega polnjenja. Na prvi stran nas pozdravi zaslon OLED z ločljivostjo 2448 x 1080 v velikosti 6,78 palca in frekvenco osveževanja do 144 Hz. Sprednja kamera 24 milijonov točk, zadaj najdemo tri - s 64 milijoni točk IMX686, ultraširokokotno z 12 milijoni točk in makro kamero s petimi milijoni točk.

Naslednja novost je drugi enobarvni zaslon na zadnji strani, ki je umeščen diagonalno in resda zmore pičlih 256 x 64, saj ima le 1,7 palca. Na njem se prikazujejo animacije, ki sporočajo, kaj se dogaja - polnjenje, klic itd. Telefon ima tudi dva priključka USB (da lahko telefon udobno...

50 komentarjev

Umaknjen Microsoftov članek o subatomskih delcih v kvantnih računalnikih

Slo-Tech - Kot se je napovedovalo že več mesecev, so v reviji Nature umaknili znameniti Microsoftov članek iz leta 2018, v katerem so skupaj z raziskovalci z delftske univerze poročali o odkritju delcev, ki zavzamejo Majoranova stanja, kar bi izjemno približalo izdelavo na šum iz okolice odpornega kvantnega računalnika. A začnimo pri začetku.

Majoranovi delci so teoretični konstrukt, ki ga je leta 1937 napovedal italijanski fizik Ettore Majorana. Doslej še niso odkrili delcev, ki bi izpolnjevali potrebne lastnosti, da bi jih tako imenovali, bi pa morda nevtrini lahko bili primer. Pri izdelavi kvantnih računalnikov pa bi odkritje takih delcev ali pa vsaj stanj pomenila velikanski preboj, saj bi bila taka realizacija neobčutljiva na okoliški šum. Majoranova stanja je leta 2001 predpostavil ruski matematik Aleksej Kitajev, nastali pa bi kot kompleksne strukture več osnovnih delcev. Do leta 2018 jih eksperimentalno niso opazili, potem pa je presenetil Microsoft s tem odkritjem. Tudi zato, ker v...

9 komentarjev

Po 61 letih potrdili Glashowovo interakcijo med nevtrinom in elektronom

Slo-Tech - Globoko pod antarktičnim površjem, blizu južnega tečaja, je v dobrem kubičnem kilometru ledu več tisoč detektorjev, ki lovijo nevtrine. Detektor IceCube kot posodo uporablja kar naravni led, ogromno količino pa potrebuje, ker nevtrini sila redko reagirajo s snovjo. Vsako sekundo Zemljo preletava nepregledno število nevtrinov, ki neovirano prečkajo planet, ne da bi kdo to sploh opazil. Vsake toliko časa pa kakšen nevtrino reagira s snovjo, kar ustvari sekundarne delce, ki jih opazimo. Mimogrede, podobnih detektorjev je še nekaj, denimo Antares na francoski sredozemski obali.

Konec leta 2016 je eksperiment IceCube zabeležil dogodek, o katerem je bil danes objavljen članek v reviji Nature (analiza podatkov in recenzentski postopki so dolgi). Nevtrino, ki je na Zemljo priletel iz oddaljenega vesolja, je imel ravno primerno energijo (6,3 PeV), da je ob trku z elektronom reagiral. Nastala je paleta sekundarnih delcev, ki so jih detektorji opazili. S tem so prvikrat eksperimentalno...

7 komentarjev

Rusija kaznovala Twitter z upočasnitvijo prometa

Slo-Tech -
Ruski regulator za medije, Roskomnadzor, je z današnjim dnem zmanjšal prepustnost za nalaganje in prenašanje fotografij in videa na družbenem omrežju Twitter. Kot so pojasnili v izjavi za javnost, se vodstvo Twitterja ni odzvalo na njihove številne zahteve po odstranitvi objav, ki so domnevno pozivale mladoletnike na nedavne protikremeljske proteste. Ti so, kot je znano, izbruhnili zaradi aretacije opozicijskega vodje, Alekseja Navalnega. Twitter naj bi tudi sicer že leta ignoriral podobne zahteve za kar okoli 3000 spornih objav, ki po izjavah ruskih oblasti vsebujejo otroško pornografijo, informacije o zlorabah drog in pozive mladoletnikom, naj napravijo samomor.

Kot so napovedali pri Roskomnadzoru, bo upočasnitev vplivala na vse uporabnike mobilnih naprav in na približno polovico stacionarnih, v primeru, da se vodstvo Twitterja ne bo odzvalo, pa družbenemu omrežju grozi tudi popolna blokada na ozemlju Rusije. Po dosedanjih anketah naj bi imelo Twitter na svojih telefonih...

13 komentarjev

Katastrofalen hrošč v Linuxovem jedru 5.12-rc1 žrl podatke

Slo-Tech - Minuli teden se je pokazalo, da obstajajo zelo utemeljeni razlogi, da testnih verzij programske opreme, četudi nosi oznako rc (release candidate), ni modro uporabljati na produkcijskih sistemih. V nedeljo, 28. februarja, je Linus Torvalds izdal prvo verzijo rc Linuxovega jedra 5.12, kar je po navadi precej dolgočasen dogodek. Če se v verziji rc najdejo kakšni večji hrošči, se ti popravijo in izide naslednja verzija rc, sicer postane verzija končna. To pot pa je imelo jedro 5.12-rc1 katastrofalnega hrošča.

Težava je bila tako resna, da je jedro dobilo oznako 5.12-rc1-dontuse, Torvalds pa je izrecno odsvetoval uporabo in hrošča označil kot double ungood. V kodo se je ob čiščenju prikradel na prvi pogled nenevaren hrošč, ki je okvaril delovanje izmenjalnih datotek (swap). Po navadi se v Linuxu v ta namen uporablja ločena particija (swap partition), ki je hrošč ne prizadene, zato ga niso odkrili takoj. Kdor pa uporablja datoteke za swap, mu bo hrošč pojedel podatke na disku. Zaradi...

59 komentarjev

Ponovno vdrli v Gab

Slo-Tech - Teden dni po zadnjem vdoru je družbeno omrežje Gab ponovno podleglo hekerjem. Včeraj se je med objavami znašlo sporočilo Andrewa Torbe, ustanovitelja in izvršnega direktorja Gaba, v katerem je sam sebe karal, da ni plačal osmih bitcoinov odkupnine za vrnitev minuli teden odtujenih osebnih podatkov uporabnikov. Jasno je, da so sporočilo napisali hekerji, ki imajo očitno spet dostop do Gaba. Malo zatem je stran za nekaj ur izginila, sporočilo pa so izbrisali.

Kasneje se je javil pravi Torba, ki je pojasnil, da so hekerji v prvem napadu pridobili tudi žetone OAuth2. Čeprav so pri sanaciji napada onemogočili krajo novih žetonov, niso deaktivirali starih, zato so se lahko z njimi hekerji prijavili v Gab. V osmih minutah, kolikor je trajalo od začetka do konca napada, so objavili 177 sporočil. Da pri sanaciji vdora niso onemogočili starih žetonov, je malomarnost. Možnih razlag je več, bodisi upravljavci strani niso dobro razumeli kode, ki poganja Gab (mastodon), bodisi niso želeli...

5 komentarjev

Ciper in Izrael bosta z novim kablom povezana v omrežje celinske Evrope

Reuters - Izrael, Ciper in Grčija so podpisali memorandum, da bodo do leta 2024 zgradili najdaljši podmorski energetski kabel na svetu. S tem bodo Ciper in Izrael prek Grčije priključili v omrežje celinske Evrope, ki je največje omrežje na svetu. Vanj je povezanih 24 držav, med drugim večji del celinske EU (razen Baltika in Skandinavije), a tudi Turčija, Zahodni Balkan, Maroko, Tunizija in Alžirija. Britansko otočje, Skandinavija in Baltik so povezani prek enosmernih DC povezav, zato niso sinhronizirani. Novi kabel za enosmerni tok, ki ga bodo začeli komercialno uporabljati leta 2025, bo torej priključil še izraelsko in ciprsko omrežje (ki pa ne bodo sinhronizirani).

Novi kabel bo stal 900 milijonov evrov in bo imel kapaciteto 1000-2000 MW. Dolg bo 1500 kilometrov, najgloblje pa bo položen tudi na 2700 metrih. S tem bo najdaljši in najdražji podmorski energetski kabel. Sestavljali ga bodo trije odseki: 310 kilometrov od Izraela do Cipra, 900 kilometrov od Cipra do Krete in 310 kilometrov od...

23 komentarjev

Microsoft zaključil prevzem ZeniMax Medie

vir: Xbox news

vir: Xbox News
Xbox News - Potem, ko sta v zadnjih dneh svoji soglasji glede spoštovanja pravil konkurence dala tako Evropska komisija, kot ameriški SEC (Securities and Exchange Commission), je Microsoft nemudoma dokončal septembra lani napovedan prevzem založbe ZeniMax Media. Korak, ki je pomemben zato, ker podnjo sodi tudi razvijalski studio Bethesda, skupaj s še osmimi drugimi, med katerimi so tudi id Software, Arkane, Machine Games in Tango Gameworks, podpisani pod uspešnice kot so Doom, Fallout, The Elder Scrolls, The Evil Within, Wolfenstein, Dishonored, Prey, RAGE in druge.

S 7,5 milijarde ameriških zelencev vrednim prevzemom je Microsoft dobil zajeten sveženj orožij in urokov zoper Sony, s katerega Playstationom 5 si trenutno meri marketinške mišice njihov Xbox Serije X/S. Spisek Microsoftovih t. i. first party studiev - torej takih, ki bodo pisali ekskluzivno za Xbox - se je s prevzemom povečal na 23, za primerjavo, Sony jih ima 13.

Kaj to pomeni za podporo dosedanjim naslovom in kaj za bodoče?...

14 komentarjev

iMac Pro zaključuje svojo tržno pot

iMac Pro

vir: Wikipedia
TechCrunch - Apple je minuli konec tedna prenehal sprejemati naročila za lastne konfiguracije računalnikov iMac Pro. Še vedno si je mogoče omisliti osnovno konfiguracijo tega all-in -one namiznika za okroglih pet tisočakov, a le do izteka obstoječih zalog.

iMac Proji so na trg vstopili pred štirimi leti, namenjeni so bili tistim uporabnikom, ki so iz tega ali onega razloga želeli močnejši stroj, opremljen z Intelovimi Xeon procesorji. Na zunaj se sivo ohišje s 27-palčnim zaslonom sicer ni razlikovalo od drugih modelov, je pa v sebi vendarle skrivalo nekoliko močnejše hlajenje celotnega sistema. Podatkov o tem, kako uspešen je bil ta model ni, je pa že leta 2019 postalo jasno, da ga bodo nadomestili običajni iMaci in Mac Proji, ki so bili po zmogljivosti povsem konkurenčni.

Glavni razlog se najverjetneje skriva v skorajšnji prenovi celotne linije iMac, ki jo bodo poganjali novi M1 procesorji in grafični procesorji iz Applove proizvodnje, ti naj bi zaradi siceršnje zmogljivosti in varčnosti...

16 komentarjev

Jack Dorsey prodaja prvi čivk

vir: CNBC
CNBC - Tehnologija NFT, ki omogoča potrdila o lastništvu digitalnih vsebin, zapisana v verige blokov, dobiva vse bolj bizarne razsežnosti, saj se bo očitno uporabljala tudi za prodajo tako vsakdanjih reči, kot so spletne objave. Šef Twitterja, Jack Dorsey, namreč na ta način prodaja svoj prvi čivk.

Kdor je v koraku s časom glede digitalnih tehnologij, je v zadnjih mesecih obvezno opazil norijo z nezamenljivimi kriptožetoni (NFTs - non-fungible tokens). Ker so ti, v nasprotju z denimo bitcoini, unikatni, se lahko uporabijo za certifikat lastništva, zapisan v blockchain. To je podlaga za eksplozivno širjenje prodaje digitalnih umetnin, kjer preprosti videi in memi na spletnih tržnicah ter dražbah dosegajo tudi milijonske dolarske zneske. Potrebno je poudariti, da gre skoraj gotovo za balon, ki se napihuje zaradi dotoka investicijskega denarja, ki zaradi pandemije in z njo povezanih gospodarskih razmer ni odšel v smeri bolj tradicionalnih dobrin ali imovine. Toda marsikateremu opazovalcu se...

47 komentarjev

Eksperiment z univerzalnim temeljnim dohodkom v Stocktonu uspel

Slo-Tech - V Kaliforniji se je končal doslej največji preizkus univerzalnega temeljnega dohodka v ZDA, ki je v mestu Stockton potekal dve leti. V tem času so naključno izbrani prebivalci prejemali 500 dolarjev mesečno ne glede na njihov ekonomsko-socialni status in morebitne spremembe med eksperimentom. So pa seveda spremembe merili in ugotovili, da so bili rezultati pozitivni. Izkazalo se je, da so sodelujoči med eksperimentom beležili boljše počutje, manj stresa, višjo storilnost in nižjo stopnjo brezposelnosti kakor pred eksperimentom. Večina ljudi je denar porabila za poplačilo dolgov in nakup nujnih življenjskih potrebščin.

V študiji, ki se je začela februarja 2019, je sodelovalo 125 prebivalcev. Izbrali so jih naključno, a so morali biti stari vsaj 18 let, živeti v Stocktonu in živeti v soseski s povprečnim dohodkom, ki je nižji od mediane za celotno mesto (udeleženci so torej lahko zaslužili več, le živeti so morali v podpovprečno bogati soseski). Mesečni univerzalni temeljni dohodek...

289 komentarjev

Samsung in Mastercard preizkušata biometrične plačilne kartice

Slo-Tech - Včasih so imele kartice magnetni zapis, zato smo se ob transakcijah podpisovali, sedaj imajo čipe, ki terjajo vpis kode PIN. V prihodnosti pa bi lahko zadoščal že prstni odtis, menita Samsung in Mastercard. Biometrične kartice, ki sicer niso nova tehnologija, saj so jih prvikrat pokazali že leta 2017 in testirali v Južni Afriki ter na Cipru, bodo sedaj začeli preizkušati v Južni Koreji.

Nove plačilne kartice bodo imele nove Samsungove čipe, ki bodo omogočali plačevanje na vseh običajnih terminalih. Za potrditev plačila bo dovolj, da imetnik kartice prisloni svoj prst na čip, ki bo prebral prstni odtis in ob pozitivnem rezultatu odobril transakcijo. S tem bo odpadla tudi potreba po dotikanju kateregakoli dela terminala z roko, kar bo varnejše tudi za ljudi.

Za zdaj v najavi, ki preizkus na terenu obljublja še za letos, manjkajo ključne informacije. Prstni odtis oziroma iz njega izračunana zgoščena vrednost se bo morala primerjati z referenčno vrednostjo. Ni jasno, kje in kako bo...

27 komentarjev

Ranljivost v Exchangeu se aktivno izkorišča, tarč več deset tisoč

Slo-Tech - Microsoft je ob nedavno odkriti in zakrpani ranljivosti v več verzijah Exchange Severja opozoril, da več hekerskih skupin luknjo že izkorišča. Brian Krebs je potrdil, da je žrtev samo v ZDA vsaj 30.000. Napadi so se še okrepili.

Potem ko je Microsoft 2. marca izdal izredne varnostne popravke, kar se zgodi redko, je kitajska hekerska skupina Hafnium še povečala pogostost napadov na to ranljivost, ugotavlja Krebs. Na ta način si želijo zagotoviti prisotnost v sistemih, saj tudi po zakrpanju luknje sistemi ostanejo ranljivi, če so jih hekerji predhodno kompromitrali in vanje naložili zlonamerno programsko opremo. Zato Microsoft in tudi naš SI-CERT svetujejo, da po namestitvi popravkov temeljito preverimo (obstaja več orodij), ali je bil sistem že pred tem napaden (simptomi) - in ga v takih primerih ustrezno očistimo.

Napadi pa trajajo že vsaj dva meseca. V podjetju Volexity, ki so prvi opazili ranljivosti in nanjo opozorili tudi Microsoft, so dejali, da so prve napade zaznali že 6....

6 komentarjev

John McAfee ovaden še zaradi kriptoprevare in pranja denarja

John McAfee

vir: Wikipedia
BBC - Johna McAfeeja, britansko-ameriškega poslovneža, so ameriški zvezni tožilci skupaj z njegovim sodelavcem in telesnim stražarjem Jimmyjem Galeom Watsonom ovadili zaradi sodelovanja pri t. i. pump & dump prevari in pranja denarja. Dvojica je sledilce na Twitterju - McAfee jih ima kak milijon - zavajala k naložbam v različne kriptovalute, da bi nato deleže, ki sta jih imela v njih sama, odprodala, takoj ko so jim poslušni sledilci z nakupi dvignili ceno. 75-letni McAfee je sicer najbolj znan kot ustanovitelj podjetja McAfee Associates leta 1987 (iz katerega je pozneje izstopil), ki je razvilo istoimensko protivirusno programsko opremo, pa tudi po tem, da nikoli ni skoparil s kontroverznimi potezami.

Dvojica si je po besedah tožilcev z dvema vzporednima projektoma med decembrom 2017 in oktobrom 2018 pridobila za 13 milijonov ameriških dolarjev protipravne koristi. V enem od njih sta promovirala javne prodaje (ICO) kriptožetonov, pri čemer sta zamolčala, da za promoviranje od...

68 komentarjev

EU do leta 2030 s proizvodnjo čipov v 5 nm

Bloomberg - Evropska unija se zaveda odvisnosti od ZDA, Južne Koreje in Tajvana pri proizvodnji čipov, zato želi proizvajalce privabiti na Staro celino. Bloomberg piše, da je cilj do leta 2030 proizvajati najnaprednejše čipe tudi v EU. Načrt Digital Compass, ki ga bo Komisija verjetno predstavila naslednji teden, predvideva, da bo do leta 2030 v EU proizvedenih 20 odstotkih (merjeno v ceni) vseh čipov.

To so smeli načrti, za katere pa v načrtu ni konkretnih mehanizmov, kako jih bodo dosegli. Kot smo že pisali, je ena izmed možnosti, da bi v EU postavili večjo livarno, ki bi konkurirala Samsungu in TSMC v proizvodnji 5-nm čipov. Poleg proizvodnje čipov so v digitalnih načrtih še 10.000 podnebno nevtralnih obratov, razvoj kvantnega računalnika do leta 2025 in pokritje najbolj naseljenih predelov EU s signalom 5G do leta 2030. Na področju tehnoloških velikanov si želi v tem desetletju podvojiti število podjetij, ki imajo tržno vrednost več kot 1 milijardo evrov.

67 komentarjev

Facebook bo spet dovolil politične oglase

Slo-Tech - Nekateri ukrepi, čeravno uvedeni začasno, ostanejo veljavni lep čas. Facebook je pred ameriškimi predsedniškimi volitvami najprej omejil in nato onemogočil politično oglaševanje. To omejitev odpravljajo šele sedaj.

Omejitev političnega oglaševanja je na Facebooku pomenila, da ni bilo možno kupovati političnih oglasov, še vedno pa so lahko organske objave objavljali politični funkcionarji. Blokado so uvedli, ker se je obseg dezinformacij in lažnih objav tako razširil, da bi lahko vplival na legitimnost volitev, saj so bile objavljene tudi manipulacije glede način priglasitve k volitvam in ključnimi datumi. Po volitvah pa bi se lahko pojavljale neresnice o volilnih izidih, ki v ZDA običajno kapljajo še nekaj dni.

Čeprav sedaj vnovič odpirajo oglase političnim akterjem, pa to ne pomeni, da sprememb ne bo. Nasprotno, Facebook bo v prihodnjih tednih preveril, kako deluje sistem oglasov in ga bo potrebi prenovil, če bodo zaznali zlorabe. Facebook je dolga leta gojil povsem...

8 komentarjev

Applu se v EU obeta preiskava zaradi pritožbe Spotifyja

Slo-Tech - Po poročanju Reutersa se v EU Applu obeta nova preiskava, ki jo bo Komisija sprožila po pritožbi, ki jo je Spotify vložil predlani. Švedsko podjetje Applu očita, da v svojem App Storu nedopustno omejuje konkurenco, saj pobira 30-odstotno provizijo na vse nakupe. Sem sodi tudi nakup naročnine na Spotify, medtem ko so nekateri ponudniki (denimo Uber) te provizije oproščeni. Zato je Spotify s kampanjo skušal prepričati ljudi, naj naročnino raje vplačajo direktno na Spotifyjevi strani, na kar je Apple odgovoril s postavljanjem tihih omejitev aplikaciji. Apple je zanikal kakršnekoli nepoštene prakse in odvrnil, da si Spotify želi obravnave, ki je na voljo le brezplačnim aplikacijam.

Evropska komisija pa meni, da je v pritožbi vsaj zrno soli, zato se pripravlja na preiskavo. Do poletja naj bi Applu poslala uradno izjavo o nasprotovanju, na kar se Apple lahko odzove. Komisije bo potem ocenila, ali se bo primer nadaljeval z uradno preiskavo. Uradne potrditve dogajanja iz Bruslja še ni....

2 komentarja

Starship v tretje končno pristal ... in eksplodiral malo pozneje

pristajanje SN10

vir: Ars Technica
Spaceflight Now - Nekaj po polnoči po našem času so pri SpaceXu izvedli tretji polet prototipa vesoljskega plovila Starship. V nasprotju z dvema predhodnikoma je SN10 preživel pristajanje, a je eksplodiral nekaj minut kasneje.

Pred skoraj natančno mesecem dni se je Starshipov prototip SN9 bombastično srečal s tlemi in ponovil decembrsko usodo SN8. Takrat ga je na sosednjem stojalu že opazoval naslednik, SN10, ki so mu za podobne sorte podvig namenili začetek marca. Poleteti bi načeloma moral včeraj, a je prišlo do manjše napake na motorju, ki je postopek zavlekla, tako da so izstrelitev izvedli danes, petnajst minut čez polnoč po našem času. Tudi SN10 je praktično brezhibno vzletel, se povzpel do višine desetih kilometrov in izvedel spust "na trebuhu". Opazovalci so zadrževali dih v zadnji fazi, ki je prejšnja dva primerka nista prestala v enem kosu. Toda na SN10 so tako krmilne površine kot motorji delovali po načrtih in plovilo se je, sicer ne povsem mehko, uspelo spustiti na ploščad v teksaški...

22 komentarjev

AMD predstavil Radeona RX 6700 XT

vir: AMD
AMD - V AMDju so z novimi radeoni naposled pričeli polniti tudi srednji cenovni del trga grafičnih kartic. Radeon RX 6700 XT prispe 18. marca in bo konkurenca Geforcoma RTX 3070 in 3060 Ti.

Pri AMDju so aktualno generacijo grafičnih kartic, Radeone RX 6000, lansirali konec lanskega oktobra. Kot je za te izdelke običajno, so pričeli z najdražjimi primerki, zato je večina ljudi na zanje zanimive cenejše modele še čakala. Spričo pomanjkanja čipov in pandemije smo se načakali več kot štiri mesece, a marca bomo očitno vseeno videli prvo kartico za srednji del trga - Radeona RX 6700 XT. Izšla bo 18. tega meseca, za priporočeno prodajno ceno v ZDA pri 480 dolarjih plus davek. Žal sta tako dobavljivost kot navedena cena v teh časih zgolj in samo teoretična, kajti pomanjkanje polprevodniških vezij in vnovična kriptonorija pomenita, da kartice s polic zletijo praktično v hipu, zneski pa so posledično nerealno naviti. Kdor se bo v Sloveniji dejansko dokopal do novega radeona, naj tako računa na...

59 komentarjev

Zaradi ranljivosti v Exchange Serverju Microsoft izdal izredne popravke

Slo-Tech - Microsoft je teden dni pred rednim mesečnim paketom popravkov izdal izredne popravke za Exchange Server, ki odpravljajo štiri resne ranljivosti, ki jih zlonamerni hekerji iz tujine že izkoriščajo. Izredna izdaja popravkov je redek pojav, ki vsakokrat priča o resnosti ranljivosti, ki terja takojšen odziv. To pot so prizadeti Microsoft Exchange Server 2013, 2016 in 2019, v katerih tičijo ranljivosti CVE-2021-26855, CVE-2021-26857, CVE-2021-26858, CVE-2021-27065.

Omenjene ranljivosti izkorišča več hekerskih skupin, med katerimi Microsoft izpostavlja Hafnium, ki delujejo iz Kitajske in so domnevno specializirani za krajo podatkov ameriških podjetij, raziskovalnih inštitucij, nevladnih organizacij in državnih agencij. Microsoft pravi, da ima Hafnium najete virtualne strežnike v ZDA, s katerih napadajo. Vdori naj bi potekali že dlje časa, a ker so doslej kradli v glavnem elektronsko pošto, dlje časa ni nihče opazil, kaj se dogaja. Šele nedavno so začeli bolj rovariti po kompromitiranih...

3 komentarji

Ameriški mornarici zaradi kršitev avtorskih pravic grozi plačilo 600 milijonov dolarjev

TorrentFreak - Ameriško prizivno sodišče je v tožbi nemškega proizvajalca programske opreme Bitmanagement ugotovilo, da ameriška mornarica množično krši avtorske pravice in uporablja nezakonite kopije programske opreme. Podjetje zahteva skoraj 600 milijonov dolarjev odškodnine, o čemer bo sodišče še odločilo. Primer sega v leto 2016, ko je Bitmanagement tožil mornarico zaradi nezakonite uporabe programske opreme za 3D navidezno resničnost.

Zgodba pa ima korenine v letu 2011, ko je ameriška mornarica začela testirati programski paket BS Contact. Po preliminarnih preizkusih je mornarica programski paket namestila na 558.466 računalnikov, misleč, da imajo ustrezno licenco. Namestitev so izvedli na celotno omrežje, aktivne uporabnike pa bi spremljali s programom Flexera. A takšne vseobsegajoče licence nikoli niso dobili, zato je Bitmanagement takoj, ko je za dogodke izvedel, vložil tožbo. Ključni nesporazum je nastopil, ker so licenco kupili prek prodajalca Planet 9 Studios. Prvotna licenca ni...

8 komentarjev

Odklenjeni iPhoni do iOS 14.3

Slo-Tech - Vesti o novih odklepih (jailbreak) iPhonov so čedalje redkejše, a tuintam se hekerjem posreči. Skupina Unc0ver je minuli konec tedna objavila jailbreak, ki deluje na verzijah iOS od 11 do 14.3, torej do predzadnje, ki je izšla decembra lani. Za odklep izkoriščajo ranljivost CVE-2021-1782, ki jo je Apple zakrpal v verziji iOS 14.4. Nazadnje smo o jailbreaku pisali maja lani, ko so zlomili iOS od 11 do 13.5. Tedaj je Apple odreagiral v nekaj dneh, tokrat pa to niti ne bo treba, ker je v novi verziji ranljivost že odpravljena.

To pot so uporabniki Applovih naprav še posebej v dilemi, kaj storiti. Nadgradnja na novejšo verzijo onemogoči jailbreak, a po drugi strani je konkretna ranljivost ena redkih, za katere je Apple priznal, da se je ob izdaji popravka že aktivno zlorabljala. Priporočilo proizvajalca in tudi varnostnih strokovnjakov je seveda jasno: jailbreakov raje ne nameščajmo, saj gre za nepooblaščene posege globoko v operacijski sistem, ki odprejo tudi druge vektorje napada. A...

3 komentarji

T-2 toži Telekom za 50 milijonov

vir: T-2

Slo-Tech - Iz Telekoma Slovenije so sporočili, da je družba T-2 zoper njih vložila tožbo v višini 50 milijonov evrov, zaradi škode, ki naj bi jo T-2 utrpel v obdobju od 1. septembra 2018 do 31. julija lani. Konkretneje znesek sestavlja plačilo škode v višini 12,2 milijona evrov, poplačilo izgubljenega dobička v višini 35,8 milijona evrov ter ugotovitev neobstoja terjatev v višini 1,8 milijona evrov.

T-2 po lastnih besedah "s tožbo uveljavlja škodo zaradi previsokega zaračunavanja veleprodajnih storitev in posledično izgubljenega dobička zaradi nedoseganja rasti števila naročnikov. Telekom Slovenije je namreč nekatere veleprodajne storitve obračunaval po nerazumno visokih cenah, kar je v nadzornih postopkih ugotovila tudi Agencija za komunikacijska omrežja in storitve RS (AKOS), to pa se je pri konkurentih odrazilo v manjši rasti števila novih in izgubi potencialnih naročnikov. V nasprotju s pravnim redom je Telekom Slovenije oblikoval ponudbo o dolgoročnem zakupu in svoj prevladujoči položaj...

39 komentarjev

Kriptoumetnost v meteornem vzponu

Beeple

vir: Esquire
Business Insider - Umetnica Grimes je pred dnevi na dražbi svojih izvodov kriptoumetniških del v dvajsetih minutah zaslužila slabih šest milijonov dolarjev. Gre samo za enega od zadnjih odmevnejših primerov v prodaji digitalne umetnosti, ki temelji na tehnologiji nezamenljivih kriptožetonov NFT in je v zadnjih mesecih eksplodirala.

Kdor je menil, da so CryptoKitties samo mimobežna zanimivost s področja blockchaina, se je pošteno zmotil. Klasične kriptovalute namreč niso edina reč, v katero v teh časih investitorji mečejo denar, kajti vrednost prodaje umetniških del, katerih dokazilo lastništva je vezano na verige blokov, se je v samo dobrem leto praktično postoterila. Ena večjih tržnic s kriptoumetnostjo, OpenSea, je imela lani povprečen mesečni promet v višini poldrugega milijona dolarjev, letošnjega februarja pa že prek 86 milijonov. Eden najvidnejših tosortnih umetnikov, Američan Mike Winkelmann - Beeple, ima ravno v tem trenutku prvo dražbo digitalne umetnosti v sloviti hiši Christie, ki obenem...

37 komentarjev

Evropski EcoDesign prinaša daljšo popravljivost izdelkov

Evropska komisija - S tem mesecem so v EU začeli veljati novi predpisi, ki med drugim določajo tudi, da morajo biti večji izdelki in gospodinjski aparati popravljivi, torej z navodili in dostopnimi rezervnimi deli, 7-10 let po umiku s prodajnih polic. Gre za hladilnike, pralne stroje, sušilnike za lase in televizorje. V prihodnosti bo isto veljalo tudi zabavno elektroniko, kot so pametni telefoni, tablice in prenosni računalniki. Najbolj očitna sprememba za potrošnike pa so pravzaprav nove nalepke o porabi električne energije.

Aparati so namreč v zadnjih leti postali čedalje učinkovitejši, tako da razred A ni več zadoščal. Posledično smo izbirali med več plusi, denimo A+, A++ ali A+++. Ker takšna inflacija ocen zamegljuje dejansko učinkovitost, so lestvico redefinirali. Najučinkovitejše naprave so odslej uvrščene v razred B, medtem ko je A še prazen in rezerviran za morebitne izboljšave v prihodnosti. Večina izdelkov bo po novi uvrstitvi sodila v razrede B-D.

Na področju popravljivosti je poleg...

51 komentarjev

Intel mora zaradi kršitev patentov plačati 2,2 milijarde dolarjev

Bloomberg - Zvezno sodišče v Teksasu je na prvi stopnji razsodilo, da mora Intel plačati 2,18 milijarde dolarjev zaradi kršitve dveh patentov. Gre za patenta, ki ju ima v lasti VLSI Technology. Patenta sta bila predhodno v lasti NXP Semiconductors, ki ju je kasneje odprodal VLSI Technology, ki sicer nima svojih izdelkov in bo omenjena odškodnina predstavljala edine omembe vredne prihodke. Intel je v zagovoru trdil, da niso kršili ničesar, VLSI Technology pa da je imel 10 let stare patente, ki jih niso uporabljali (non-practising entity ali po domače trol), sedaj pa želijo milijardno odškodnino. Sodišče mu ni prisluhnilo. Intel je zato že najavil, da se bo na odločitev sodišča pritožil. Sodba še ni pravnomočna in torej še lep čas ne bo.

Zgodba s patentoma ima dolgo brado. Prvega je leta 2012 dobil Freescale Semiconductor, drugega pa leta 2010 pa SigmaTel. Freescale je kasneje kupil SigmaTel, oba pa je leta 2015 pohrustal NXP. Ta je patenta leta 2019 odprodal VLSI. Patenta pokrivata način za...

6 komentarjev

Google z nemškima zavarovalnicama orje ledino zavarovanja v oblaku

vir: Piqsels

Reuters - Google Cloud je z münchenskima zavarovalnicama Allianz Global Corporate and Specialty (AGCS) in Munich Re sklenil partnerstvo za pokrivanje informacijskih vdorov in drugih neljubih dogodkov, namenjeno strankam, ki uporabljajo njihove oblačne storitve. Gre za prvi primer, da je kateri od večjih ponudnikov za svoje uporabnike oblikoval tako storitev, seveda pa bi v primeru uspeha to lahko pomenilo razmah takih informacijskih zavarovanj tudi drugod, denimo pri ponudnikih programske opreme za velika podjetja, podjetjih, ki se ukvarjajo z varnostjo, spletnim gostovanjem in drugih.

Risk Protection Program meri na pojav, da se bolj občutljivi procesi danes pogosto izvajajo v javnem oblaku, kar pomeni, da je treba riziko porazdeliti med uporabnikom in ponudnikom in ga močneje integrirati v samo storitev. Program bo v praksi potekal prek Googlovega diagnostičnega orodja Risk Manager, ki ga stranka požene v svojem sistemu, rezultate pa posreduje obema zavarovalnicama, ki bosta na podlagi...

8 komentarjev

Hekerji vdrli v Gab in odnesli 70 GB podatkov

Slo-Tech - Družbeno omrežje Gab, kamor so se po blokadi na Twitterju in prenehanju delovanja Parlerja zatekli podporniki nekdanjega ameriškega predsednika in - to še ni potrjeno - morda tudi on, je bilo žrtev hekerskega napada, so sporočili iz podjetja. Hekerji so po navedbah skupine DDoSecrets izkoristili ranljivost vrivanja SQL in pridobili zaledno bazo podatkov. Baza podatkov za zdaj še ni pricurljala na internet, lahko pa dostop dobijo novinarji in strokovnjaki za varnost, so sporočili iz aktivistične skupine DDoSecrets. Dejali so, da baza predstavlja dragocen vpogled v dogajanje na družbenih omrežjih, ki je v letu 2021 zanimivo tudi zaradi širšega ozadja, ki vključuje objave, povezovanje in delovanje ekstremističnih skupin, pravi vodja DDoSecrets Emma Best. Na Gabu so intenzivno objavljali tudi pripadniki milic, neonacistov, QAnona in podobnih grupacij. Po napadu na kapitol je število objav na Gabu in uporabnikov poskočilo. Google je aplikacijo Gab odstranil že leta 2017 zaradi širjenja...

28 komentarjev