» »

Alkohol in oče

Alkohol in oče

1
2
3

Pithlit ::

Pyr0Beast je izjavil:

en teden z nepomito posodo, brez kosila in v umazanih gatah je verjetno ok za streznitev

Ne, ni.
Life is as complicated as we make it...

Meizu ::

Za enepar dni ga priklopi na elekrtriko...
AMD 3950x // 64GB DDR4 3600Mhz // 2060RTX // 12TB HDD // 1TB M2

zenith1 ::

Najboljša stvar bi bila: ultimat (nehaj pit v določenem času - se pravi čimprej) ali/in spokat kufre in adijo.

Noben ni dolžan prenašat pijanca, sorodnik gor ali dol.

Phil ::

DarwiN je izjavil:

Pa daj nalimaj kakšen link če že lahko. Nekaj vsaj na nivoju wiki, še bolje pa kak edu link. Ne lepit kaj iz kakšne AA skupine.

Glej, nekih dokazov ti ne morem dati, tako kot jih ti meni nisi s temle wiki linkom, kjer so premalo upoštevani morebitni negativni učinki, za overall koristno zadevo pa moraš seveda zadeve pretehtat.. Saj nič ne trdim, le to, da me še niso prepričali, ker zadeva še ni temeljito znanstveno pretestirana, zato se ne bom ravno silil z alkoholom.
Par linkov na hitro,klik, klik, klik


Govorila sva o efektu na srce in ožilje in ne o overall efektu.

modelno1 ::

Malo mimo, pa vseeno ...

Zmerno pitje za moške je 14 meric alkohola na teden, torej 2 merici na dan, dovoljeno je do 4 ob priložnosti, ampak še vedno 14 na teden. Za ženske je 7 meric na teden, do 3 na priložnost. 1 merica je 10 g etanola, kar pomeni 1 dl vina, 2,5 dl piva, 1 štamprle žganja.

Drugače je dokazano, da alkohol v zmernih količinah varuje pred srčnožilnimi boleznimi, samo tega se pri nas ne razlaga na veliko, ker je alkohol že tako ali tako velik problem. V večjih količinah dalj časa pa povzroča predvsem okvaro jeter, ki se konča s cirozo in njenimi zapleti, pa tudi okvaro srca in žilja (link). Sem videl aorto enega pijanca, je bila čista, brez najmanjših znakov ateroskleroze, o jetrih pa ne bi zgubljal besed ...

Kot so že drugi večkrat rekli, dokler tvoj oče problema ne bo videl, in ga ne bo pripravljen reševat, ne moreš drugega, kot da mu poskušaš dopovedat, da ga ima. Ko bo enkrat začel razmišljati o tem, da ima problem, lahko poiščete pomoč, npr. AL ANON (AA), alkoholog, etc.
Respect the bacteria! They are the only culture some people have.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: modelno1 ()

Cervantes ::

Moj praded je bil še malo hujši.

In je živu 96 let :)

Je bil pa kmet. Garač. Trdo od jutra do večera.

Pithlit ::

zenith1 je izjavil:

Najboljša stvar bi bila: ultimat (nehaj pit v določenem času - se pravi čimprej) ali/in spokat kufre in adijo.

Noben ni dolžan prenašat pijanca, sorodnik gor ali dol.

In če je bajta njegova? Kaj pol? Spokat kufre (svoje) in v novo stanovanje?
Life is as complicated as we make it...

listje123 ::

Dokler si ne bo fotr sam priznal da je alkoholik mu ne bo pomagal ne zdravnik,policija in izselitev...

Ales ::

Pithlit je izjavil:

zenith1 je izjavil:

Najboljša stvar bi bila: ultimat (nehaj pit v določenem času - se pravi čimprej) ali/in spokat kufre in adijo.

Noben ni dolžan prenašat pijanca, sorodnik gor ali dol.

In če je bajta njegova? Kaj pol? Spokat kufre (svoje) in v novo stanovanje?


Če je bajta pridobljena za časa zakonske ali zunajzakonske zveze, gre za skupno lastnino in ne more pripadati samo enemu zakoncu.

jizzer ::

Nisem vsega bral se opravičujem lahko pa ti povem naslednje.

Moj oče že od malega kar se zavedam pije kar precej oziroma nekaj podobnega kot tvoj na dan. V familiji so bli problemi ampak jebiga se navadiš, čisto isti je po opisu kakor tvoj (alkoholiki pač), ne da se jim dopovedat milo mater NIČ! No da preskočim do tega kar se sedaj z njim dogaja...Par let nazaj je mel bolj rahlo kap, nehal pit za pol leta (če je kaj na skrivaj nevem ampak približno takrat sem videl) potem ga je leto dni nazaj pobralo (v bolnico seveda) zaradi razjed v želodcu, posledično bruhanje krvi, nakar si je opomogel (bil na intenzivni negi, je nekak pregural) ni pil nekaj časa ob tem mu je bila določena stroga dieta(nič mastnega pa te fore) ki je niti približno ni upošteval, potem spet začel pit po 3 mescih (seveda ne takoj sprve 2l/dan, postopoma). Tako pa letos spet isto, ampak ker smo predvidevali doma kaj je smo ga predčasno odeljali v bolnico in ni bilo tako hudo je blo recimo da ok, sedaj pa spet po mescu in pol spije tut kak 0,5-1l/dan. Da sploh ne omenjam tablet ki jih jemlje (oziroma bi jih moral dvomim da jih), po moje bi rabil vsaj pol ure dnevno da vse poje kar je treba.

To je blo v mojem primeru, se pa od mojega zavedanja to dogaja kakih 10 let (takrat je bil start 50-51 sedaj je 59). Jaz osebni nisem konkretno navezan na njega ga niti ne prepičujem da naj neha pit ker je idiot, kaj čem pa tut v bolnici ga nisem nekaj dosti obiskal mislim da 1x. Najbolje da se sprijazniš z tem.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: jizzer ()

Aston_11 ::

listje123 je izjavil:

Dokler si ne bo fotr sam priznal da je alkoholik mu ne bo pomagal ne zdravnik,policija in izselitev...


Alkoholik si tega nikoli ne bo priznal. Za to spoznanje moraš biti trezen. Kar pa je kontradikcija.

Matthai ::

jizzer je izjavil:

Jaz osebni nisem konkretno navezan na njega ga niti ne prepičujem da naj neha pit ker je idiot, kaj čem pa tut v bolnici ga nisem nekaj dosti obiskal mislim da 1x. Najbolje da se sprijazniš z tem.

Jeba. Pogosto je največ kar lahko narediš, da se potrudiš, da sam ne postaneš tak... :|
All those moments will be lost in time, like tears in rain...
Time to die.

solatko ::

Matthai - Ti niti ne veš, kako se da iz pijančka, naredit super človeka, če mu najdeš točko, ki ga prizadene. Najslabše je rečt, kot naš pregovor - pijanček se obrne, ko se v jamo zvrne, iz izkušenj pa vem, da prenehanje pitja, ni noben problem, če ni prišlo že do organskih deformacij (prividi, tresenje in podobno).
Pitje je navada, ki so jo najlažje opusti (precej težje se je odvadit prenažirat ali celo kadit).
Ko pijančku stopiš na žulj, bo naredil vse, da problem reši, ko pa opazi, da so zadeve brez pijače, toliko boljše, si zmagal.
V širši družini, sem imel dva alkoholika, obema je pomagal ultimat.
Eden je našel kufre pred vrati in zamenjano ključavnico, na razbijanje, so se odzvali miličniki, ter ga za 24 ur pospravili na hladno, drugi pa je našel družino, z večino prtljage pred hišo (na srečo so imeli kam), se malo začudil in odšel v hišo spat.
Prvi, je po enem dnevu prišel domov, kot polit cucek, trezen in cmerav. Domači so se pustili prosit dve do tri ure, nato je bratranec sestavil pogodbo, ko jo je prebral in podpisal, so se mu vrata odprla - cca 30 let, ni več poizkusil alkohola, brez kakršne koli pomoči.

Drugi se je streznil zjutraj, ko je bila hiša prazna, nikjer nikogar, šporget nezakurjen, ni bilo jutranje kavice, spomnil se pa ni, kaj je videl, ko je šel spat. Odpravil se je iskat izgubljeno familijo, seveda, je bilo na poti veliko gostiln, ko je prišel do nas, mu je moj fotr naredu tako pridigo (je pozneje dejal, da se je čist streznu), mu svetoval zdravljenje, ko bo to vzel resno, bo pa žlahta razmislila, če mu bo dovolila stik z družino.
En teden je letal okoli in vsak dan je bil zvečer manj pijan, dokler ni po enem tednu, zopet prišel k nam, popolnoma trezen, umit, obrit, opicanen, kot za na ohcet. Fotr je vidu spremembo in tist čas, ko je stric pil kavico, iz spalnice poklical njegovo ženo. Čez pol ure, je cela družina (imel je tri otroke), prišla k nam, so se lepo vsedli in se, morda prvič v življenju pogovorili.
Minilo je več kot 25 let, občasno še spije kak kozarček in obvezno pri nedeljskem kosilu deci rdečega, nisem pa ga še niti enkrat okajenga od takrat.
Familija je srečna, zgradili so novo hišo, otroci so pri kruhu.
Pijača je tako kot droga, beg v iluzijo, ko pride realnost, vsak pijanček točno ve, kdaj mora nehat, da ne bo padel še globlje.
Tisti, ki mu ni do ničesar, bo pač končal, kot vaški ali mestni pijanček, za takega pa je vsak dan sobivanja, škoda.
Delo krepa človeka

power12 ::

Pri nam doma je bil isti problem. Fotru je umrl oče, po tem ni skorajda nič jedel, začel je pit da to ni dovolj je zgubu službo ( novo službo je najdu par mesecev kasneje ) ampak se je navadu na alko in je vsak dan pil. Velikokrat je bil pijan začel zmerjat mene vse je imel on prav.

Ampak to je vse trajalo do trenutka k je men dopizdilo v glavi in ga nisem ko je bil delno pjan pritisnil na gobec ( ja lastnega očeta ). Prva runda ni zalegla ker je bil pijan, zato sva se enkrat skregala ko sem mu rekel naj neha in ni hotel, zato sem ga še enkrat in od takrat se je dobesedno zjokal, in šele takrat je zaleglo.
Naj povem da sva zdej najboljša kolega, ničveč ne pije.

Nauk če ne gre zlepa gre pa zgrda, čeprav popolnoma nič ne obžalujem da sem očeta na gobec ! ( to je bila rešitev pri nam )-močen udarec v glavo da se spamatuje

Matthai ::

solatko je izjavil:

iz izkušenj pa vem, da prenehanje pitja, ni noben problem, če ni prišlo že do organskih deformacij (prividi, tresenje in podobno).

Jaz na žalost živim v okolju, kjer je veliko pijncev. In pri večini ne zaleže nič, je pa res, da so to večinoma mevže brez hrbtenice.

Sicer pa kdo pravi da je težko nehat piti? Jaz sem nehale že dvajsetkrat...
:))
All those moments will be lost in time, like tears in rain...
Time to die.

Cervantes ::

Hej, jest neham skor vsakdan (če se ne zavleče čez polnoč) !

Tarzan ::

Nauk če ne gre zlepa gre pa zgrda, čeprav popolnoma nič ne obžalujem da sem očeta na gobec ! ( to je bila rešitev pri nam )-močen udarec v glavo da se spamatuje


Hja, ne vem kaj bi rekel na to, res ne vem. ;)
Mogoče odobravam, če je izvajal teror, fizičen in psihičen, da si na tak način pokazal nekaj jajc in šel na pozicijo alfa samca v družini ampak, v nobenem primeru se mi to ne zdi prav. Težko opravičit.

Aston_11 ::

Važno, da je problem rešen.

solatko ::

Tarzan - Vidiš, jaz pa odobravam prav vsak način, ki prinese dobre rezultate. Problem je v družinah, kjer takega alfa samca ni pri roki.
Delo krepa človeka

Brane2 ::

Matthai je izjavil:

solatko je izjavil:

iz izkušenj pa vem, da prenehanje pitja, ni noben problem, če ni prišlo že do organskih deformacij (prividi, tresenje in podobno).

Jaz na žalost živim v okolju, kjer je veliko pijncev. In pri večini ne zaleže nič, je pa res, da so to večinoma mevže brez hrbtenice.


+1

Pri večini pijančkov, ki sem jih videl, ne bi pomagalo NIČ.
On the journey of life, I chose the psycho path.

solatko ::

Brane2 - Pri 50 - 60%-ih pijančkov, bi odločen, včasih tudi agresiven nastop, prinesel takojšnje rezultate, pri kakšnih 10-ih procentih, rešitve ni. V okoljih, kjer je pijančkov veliko, je to po navadi v celi familiji, gre samo zato, koliko kateri od članov spije in na kakšen način, posledice izraža v okolju.
Mirnega pijančka nihče ne moti - velikokrat je celo družina zadovoljna, da ima mir pred njim, agresivnež pa je za družino problematičen ali je pijanček ali pa trezen.

Tudi agresiven pijanček ne moti družine, če je v njej kak alfa samec (sin ali kakšen sorodnik), ki zna na pravi način, to agresivnost umirit.

Problem je v družinah, kjer se mati navadi, da vsake toliko dobi po grbi, pozneje, ko odraščajo, se to nasilje dotakne tudi njih, dokler nekomu iz družine ne poči film in naredi štalo - to pa vsake toliko, preberemo v črni kroniki. Problem je v tem, da se prvemu nasilnemu izpadu, ne naredi takoj KONEC.

Pri osveščenih posameznikih, teh problemov, ko se srečajo z alkoholom in poizkusom nasilja, enostavno ni, ker se zgodi samo trikrat - PRVIČ, ZADNJIČ IN NIKOLI VEČ.
Delo krepa človeka

imagodei ::

solatko je izjavil:

Matthai - Ti niti ne veš, kako se da iz pijančka, naredit super človeka, če mu najdeš točko, ki ga prizadene. Najslabše je rečt, kot naš pregovor - pijanček se obrne, ko se v jamo zvrne, iz izkušenj pa vem, da prenehanje pitja, ni noben problem, če ni prišlo že do organskih deformacij (prividi, tresenje in podobno).
Pitje je navada, ki so jo najlažje opusti (precej težje se je odvadit prenažirat ali celo kadit).

Solatko, kakšne ti strešaš včasih... Matthaiju očitaš, da ne ve, kako se iz pijančka da narediti super človeka, jaz pa dvomim, da si ti že imel dlje časa trajajoče kontakte s pravim alkoholikom.

Nobene odvisnosti, ki jo povzroča neposredno neka snov, ki že sama po sebi vpliva na biokemijske procese v možganih (npr. odvisnost od alkohola), se ne moreš znebiti lažje, kot izključno psihične odvisnosti, ki jo povzroča neka aktivnost (odvisnost od hrane, iger na srečo), pri kateri možgani sami sprožajo pojav odvisnosti z vplivanjem na kemijske procese nevrotransmiterjev (dopaminske, serotoninske, (nor)adrenalinske, histaminske...). Res je - psihične odvisnosti se znebiš težje, ker zahteva bistveno spremembo vedenjskih in miselnih vzrocev. Je svojevrsten mazohizem, ker zahteva od človeka, da se zaradi nekih drugih koristi odpove aktivnostim, ki mu prinašajo užitke. Je pa treba vedeti, da pri zasvojenosti s psihoaktivnimi snovmi (nikotin, alkohol, opiati, stimulanti...) nastopata obe vrsti odvisnosti: psihična ter t.i. telesna oz. odvisnost od snovi same.

Alkohol je v resnici droga, pri kateri blage oblike psihične zasvojenosti nastopijo hitro (praktično je vsak od nas, ki v družbi popije kozarček ali dva "za dobro voljo", vsaj blago psihično zasvojen), telesna odvisnost pa se razvije relativno počasi. Znani so primeri, ko so ljudje "žingali" mesec ali dva od jutra do večera, pa se ni pojavila telesna odvisnost. Slovenski študentje so pregovorni primer ljudi, ki pijejo pogosto, tudi večkrat tedensko, v obdobju več let, pa se mnogi kasneje brez posledic zresnijo in prekinejo s to prakso.

Ko pa enkrat nastopi, je telesna odvisnost prva in huda prepreka, ko se alkoholih odloči opustiti svojo razvado. Popolna in nenadna opustitev pitja takrat lahko v nekaterih primerih povzroči življenjsko ogrožujoča stanja. Odtegnitveni simptomi telesne odvisnosti so številni; pri resnih pijancih pa lahko obsegajo hudo anksioznost, nezmožnost jasnega mišljenja, bolečine po celem telesu, nočne more, slabost in potenje, bruhanje, tresavico, nenadzorovane tike, vročino, napade stresanja po celem telesu, halucinacije, izgubo zavesti in delirium tremens. Pri čemer se trpeči zaveda, da bi zgolj 2 "ta kratka" prinesla takojšnje olajšanje.

Že to je za mnoge dovoljšen demotivator, da bi se lotili odvajanja. Poleg tega pa je tukaj vseskozi prisotna psihična odvisnost: kratkoročno gledano čisto užitkarstvo, občutek sproščenosti, večje samozavesti, problemi izginejo ali se zdijo nepomembni - vse to združeno s prepričanjem, da pravzaprav nima problema s pijačo in da lahko kadarkoli preneha, če bi le imel takšno željo. Ampak, zakaj bi jo imel?

Strinjam se, da ultimati (in nato nujno vedno uresničene grožnje, ker grožnja pri pijancu nikoli ne zaleže) lahko premaknejo marsikaterega pijanca, da se zresni in se gre zdraviti. Da bi bila to pa kar neka čarobna palčka - daleč od tega. Poznam primer iz širše familije, ko se je ženska šla zaradi uresničenih groženj že 3x zdraviti, pa vedno relapsirala - grozil ji je celo odvzem otroka, pa je našla svojevrstne rešitve, samo da se ji ni bilo treba odpovedati pijači. Danes je deloma funkcionalni pijanec, ena hčer je šoloobvezna, druga je že odrasla in se je osvobodila tega pekla.


solatko je izjavil:

V širši družini, sem imel dva alkoholika, obema je pomagal ultimat.
...
Prvi, je po enem dnevu prišel domov, kot polit cucek, trezen in cmerav.
...
Drugi se je streznil zjutraj, ko je bila hiša prazna, nikjer nikogar, šporget nezakurjen,
...

Če je šlo tako lahko, noben od teh dveh ni bil alkoholik v pravem pomenu besede. Mojega žlahtnika je njegova partnerica vrgla iz stanovanja, po več tednov je spal na avtobusni postaji, pri prijateljih, neumit in zanemarjen, pa se ni spremenil. Ko je že imel otroka in ga je njegova partnerica dokončno izgnala iz stanovanja, z ultimatom "alkohol ali midva z otrokom", je imel najprej tri tedne trajajočo turnejo, prepričan, da se ne bo spremenil. Na pol segnitega od pijače ga je našla njegova lastna mati, ki ga je takrat po dolgih letih sprejela nazaj pod svojo streho, človek je šele zaradi pljučnice in splošne izčrpanosti zaradi alkohola 2 dni preživel brez pitja, ker pač ni imel niti toliko moči, da bi si nesel kozarec k ustom, kar je seveda pripeljalo do delirija in hospitalizacije v psihiatrični bolnišnici. Ko se je tam streznil in preživel odtegnitvene simptome, se je toliko skuliral, da se je odločil za zdravljenje - od tedaj, k sreči, že 15 let ni popil niti požirka.

Človeka, ki jih opisuješ ti in ki kljub vsemu lahko vsako nedeljo popijeta 2dl vina pri kosilu, nikoli nista bila v takšem stanju, kot ta moj žlahtnik.

solatko je izjavil:

Pijača je tako kot droga, beg v iluzijo, ko pride realnost, vsak pijanček točno ve, kdaj mora nehat, da ne bo padel še globlje.
Tisti, ki mu ni do ničesar, bo pač končal, kot vaški ali mestni pijanček, za takega pa je vsak dan sobivanja, škoda.

Ene take zelo poenostavljene, provincialske poglede imaš ti, solatko. Alkohol JE droga. Narobe je reči, da je tako kot droga. Opletanje s termini "pijanček" in "vaški pijanček", kot da to označuje neko različno stopnjo alkoholizma, je neproduktivno. Alkoholik je v širšem pomenu besede lahko že vsak, ki ne zmore reči (in tudi ne reče!) "NE" pijači. Alkoholik v ožjem in bolj strokovnem smislu je človek, ki je zaradi prekomernega pitja alkohola že postal odvisen, ne more funkcionirati brez vnosa alkohola, ima težave v psihosocialni in/ali ekonomski sferi svojega življenja, in/ali pa ima takšne motnje v duševnem zdravju ter vedenju, da to nakazuje na okvare telesnega in/ali duševnega zdravja.

"Alkoholiki", ki redno uživajo alkoholne pijače šele krajše obdobje, se bodo zato tudi precej hitreje in lepše odzvali na takšne ultimate. Alkoholik, ki že desetletje ali dlje zliva vase pijačo, v ta namen nameni znaten del svojega proračuna in ima že nekatere telesne ali duševne okvare, vendar živi v zanikanju, bo pa... Well, zelo različno od človeka do človeka.

V glavnem, staviti, da se bo alkoholik z (več) desetletno kariero podal na trnovo pot odvajanja zaradi ultimata in celo uresničene grožnje o odhodu, je zelooooo tvegana stava. Kar pa ne pomeni, da je smiselno v takem odnosu vztrajati. Čimprej stran od takega človeka, ker te sicer zagotovo potegne v propad za sabo.
- Hoc est qui sumus -

solatko ::

imagodei - Preberi še poste višje. Vse to sem bolj po domače napisal že zgoraj. Dokler ni telesne odvisnosti, se alkoholik lažje odvadi piti, kot prenaha kaditi. Ko pa pride telesna zasvojenost, pa brez zdravniške pomoči ne gre.
Telesno zasvojenih je zelo malo pijančkov, morda 10-15% in te večinoma niti niso nasilni, ker jim tudi moč s količino popitega alkohola, rapidno pada. Imaš pa ljudi, ki ne znajo mimo flaše, gostilne..... in to so sicer alkoholiki, katerim pa ultimat (seveda mora bit resen) v 99,9% pomaga - poglej si Ruglove statistične podatke, na njegov (za nekatere nečloveški) način zdravljene alkoholike. Tisti, ki niso bili telesno odvisni, prividi, tresenje telesa, rok.., so skoraj vsi, po terapiji z njim, prenehali piti.

Važno je samo to, da pritisneš na pravo mesto - nekomu je to služba, nekomu družina, drugemu zdravje......, če to najdeš, je uspeh zagotovljen, sicer pa na svoje in naj spi po postajah ali kjer hoče, v družino, tak osebek ne sodi.
Delo krepa človeka

Meizu ::

Ponavadi je ravno obratno - najlažje se je odvaditi telesne zasvojenosti, ponavadi je psihična zasvojenost tista, ki pahne nesrečneža nazaj v začarani krog.
AMD 3950x // 64GB DDR4 3600Mhz // 2060RTX // 12TB HDD // 1TB M2

imagodei ::

solatko> "Telesno zasvojenih je zelo malo pijančkov, morda 10-15%"

Bejž no?

Že prej sem ti napisal, da opletaš s terminom "pijančki", kakor ti ravno v kontekstu paše. Pijanec, torej alkoholik, je tista oseba, ki je zasvojena z alkoholom. Basta. Alkoholik pa v ožjem smislu ni tisti, ki si 2x mesec privošči eno "sprostitveno turnejo", niti ni nekdo, ki v se ga krajšem obdobju vsak drugi večer v družbi prijateljev napije. Če bi to bil alkoholik, potem 75% slovenske študentarije pade pod to definicijo.

Pijanec v smislu telesne zasvojenosti je nekdo, ki mora zjutraj spiti "enega ta kratkega", da lahko funkcionira.

Zdaj, jaz težko izbiram neko posebno vrsto "pijancev" izmed "pijancev", tako kot to počneš ti. Zame ljudje, ki ne izpolnjujejo določenih pogojev, pač niso pijanci, zato ti težko rečem, kolikšen delež teh je telesno odvisnih od alkohola. Lahko pa ti rečem, da uradne statistike v Sloveniji navajajo, da je z alkoholom zasvojenih 10-15% ljudi. Tista tvoja dva žlahtnika, ki sta se čez noč spremenila zaradi ultimata in očitno niti nista potrebovala zdravljenja, po moji definiciji odvisnosti od alkohola (ki sovpada z uradnimi definicijami), zagotovo nista pijanca.
- Hoc est qui sumus -

mihec87 ::

Pijanca ja ne pa kronika(ta rabi zjutri dozo)..

imagodei ::

Nehajte blebetat. Med "pijancem", "kronikom", "alkoholikom" in "zasvojencem z alkoholom" ni razlike. Razliko so iznašli odvisniki od alkohola sami, ko racionalizirajo, da so sami boljši od tistih drugih, ki pa že potrebujejo pomoč.

IOW, Artur Štern je brez dileme kronik in alkoholik, pa četudi on pravi, da ni in da je "samo" pijanec.
- Hoc est qui sumus -

mihec87 ::

Ja očitno je treba ločit namreč negdo ki se ga vsak večer nabije da laži zaspi po nekih merilih ni pijanček ker zjutraj ne rabi doze..

imagodei ::

V zadnjem odgovoru solatkotu sem namenoma govoril samo o telesni zasvojenosti. Obstaja tudi psihična in ta se prav tako prišteva med zasvojenost z alkoholom. Vendar v strogo strokovnem smislu ni alkoholik kar vsak, ki vsakokrat v družbi popije "2dl vina za dobro voljo". Čeprav po širokih kriterijih nekdo, ki ne zna reči "NE" pijači, zagotovo je pijanec.

K sreči stvari niso tako preproste. V razvitem svetu uporabljamo nekako naslednja merila. Če se pri posamezniku v zadnjih 12 mesecih pojavljajo vsaj trije izmed naslednjih sedmih kriterijev, je človek zasvojen z alkoholom:
- Povečana toleranca (za dosego iste opitosti potrebuješ vedno več alkohola)
- Pri človeku se v času abstinence pojavijo odtegnitveni simptomi
- Težave pri obvladovanju pitja (oseba popije več ali pije dlje, kot je nameravala)
- Močna potreba po pitju alkoholnih pijač in nezmožnost nadzorovati ter zmanjšati količino popitega alkohola
- Oseba periodično izgublja svoj čas v iskanju vira alkohola; oseba periodično izgublja svoj čas za odpravljanje posledic pijančevanja
- Oseba zanemarja ali opušča ostale aktivnosti na račun opijanja z alkoholom
- Oseba nadaljuje z uporabo kljub zavedanju, da pretirano pitje pušča fizične in/ali psihološke posledice

Nekdo, ki torej popije kozarec vina pred spanjem, nikakor ne pade v kategorijo odvisnosti od alkohola. Človek, ki pa vsak večer popije flašo vina, pa morda že. Pred pol leta mu je zadostovalo pol litra, danes rabi liter (toleranca), ne nadzoruje pitja (namen je bil rešiti prehoden problem z nespečnostjo, sedaj je to preraslo v navado), oseba pije, kljub zavedanju da so take količine alkohola vsak dan škodljive... Verjetno lahko dodamo še, da pri porabi litra vina na večer verjetno zjutraj ni povsem funkcionalen, torej zgublja čas za odpravo posledic alkoholiziranosti.

Ni treba, da se mu zjutraj tresejo roke. Je zasvojen z alkoholom.
- Hoc est qui sumus -

mihec87 ::

Ok,to sem hotel da vemo gdaj govorimo o "stopnji" zasvojenosti..Namreč če rečemo un je pijanček bo negdo imel v mislih človeka ki se zjutraj trese pred dozo, negdo pa nekoga ki se ga zvečer nabije vsake tolko..

To itq jasno da če spije kozarec vina še ni alkoholik/pijanec..

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: mihec87 ()

imagodei ::

Zato pa pravim, da solatko opleta s terminom "pijanec", kakor mu ravno paše. Pijanec je zasvojenec. Ali gre za telesno ali za psihično zasvojenost, je druga reč - pomememben dejavnik je zasvojenost.

Kdor ga pač rad žinga, ampak zaradi lastne odločitve zmore praktično hipoma prenehati s pijančevanjem, brez strokovne pomoči, praktično ne more biti pijanec v strokovnem smislu besede. Ne po tistih točkah, ki sem jih gor navedel.
- Hoc est qui sumus -

Princo22 ::

Iz moje vasi je tip zdržal 20let, pri 8 letih se spomnim kako nam je delal zid je pil in kadil ko turk, gajba pira je šla v enem dnevu, zato smo ga potem tudi odslovili je več spil kot naredil. No zadnja leta ko je bil v penziji je vedno rukal šnopček in črna kava potem še ena dva pokadil, potem so se pa začeli problemi tumor tam tumor sem, kemoterapije, morfi itd. in lani smo ga pokopali imel je pa 56let niti vnukinje ni še videl.

Treba je čuvat zdravje dokler ga imaš.

solatko ::

Nekdo, ki pride vsak dan domov prbit, je pijanec pa če njegov um to rabi ali pa ne. Ta isti človek, je soboto in nedeljo dober družinski človek, brez alkohola in znakov kroničnosti, ko pride ponedeljek, je do 14 ure vse v redu, ob 16 je pa že podoben podivjanemu šimpanzu, ob 18 pa komaj premikajoči gorili.
V štirih tednih dopusta, ne spije cel čas 5-ih pirov.

Po tvojem je to čisto normalen Slovenček, ki raje, kot doma, preživlja delovni teden z družbo v gostilni.
Ta človek, v življenju še ni imel mačka.

Drug primer. Sosed je bil vsako jutro v bifeju ob 6 uri zjutraj, takoj, ko se je lokal odprl. Do 7,30 je bil tako prbit, da je bil 2m širok pločnik, preozek za krivulje, ki jih je počel. Spravil se je domov spat in glej hudiča, ob 10.uri, je bil že na drugi dozi, na videz trezen, kot da je šele vstal. To se je ponavljalo iz dneva v dan, kadar ni bil v službi. Ko je bil v službi, je bila taka slika okoli 17 in okoli 20 ure zvečer. Zjutraj je šel v službo, popolnoma normalen. To se je dogajalo cca 25 let, lani pa je fasal izredno hudo zlatenico in doktor mu je ob takem obnašanju dal še cca 3-4 mesece življenja. To je bilo lani spomladi in od takrat, ni več poizkusil alkohola. V momentu je iz pijančka postal popolnoma normalen človek.

To so pač pijančki, ki jih vidiš vsak dan v bufetih širom po SLO, redki pa majo dejansko telesne in duševne motnje. Morda se nekaterim malo zatresejo roke, to pa je tudi vse. Imajo pa v glavi, da pošten dec, mimo gostilne ne sme.

In ne zdej govort o psihičnih razvalinah v zadnjem stadiju alkoholizma, ker teh ni tako veliko, pijančkov vseh vrst pa v SLO skoraj največ na število prebivalcev, pa tudi v količini popitega špirita, smo čisto v vrhu. V vrhu smo tudi po samomorih, ki gredo tudi kar lepo skupaj s problemom alkoholiziranosti v naših družinah.

Veliko pijančkov, sploh ne doseže zadnjega stadija, saj jim že prej odpovejo jetra.
Delo krepa človeka

gorann ::

kronik si ze, ce ne mores brez enega piva dnevno, kaj sele ob vecji kolicini

miraldinjos ::

Aja a pol si kronik če usak večer spiješ eno ano ali pa dva pera? Ja itak.

Spy ::

imagodei je izjavil:

Solatko, kakšne ti strešaš včasih...
Nobene odvisnosti, ki jo povzroča neposredno neka snov, se ne moreš znebiti lažje, kot izključno psihične odvisnosti, ki jo povzroča neka aktivnost (odvisnost od hrane, iger na srečo)
Res je - psihične odvisnosti se znebiš težje.

Me zanima samo, kaj trdiš, ker vem, da je dolgoročno težje vzdrževati stanje "neodvisnosti", ko so v igri pretežno ali izključno psihične odvisnosti.

gorann ::

miraldinjos je izjavil:

Aja a pol si kronik če usak večer spiješ eno ano ali pa dva pera? Ja itak.

preber si se enkrat, pol me pa lahko spet vprasas:)

lambda ::

>> Aja a pol si kronik če usak večer spiješ eno ano ali pa dva pera? Ja itak.

Pri pijančkih to gre tko: "Aja a pol sm pa pijanec, če usak večer spijem par perov? Ja itak. Zlahka bi nehal če bi želel."

Yeah right.

Problem je miselnost. To s pijanci se bo spremenilo šele takrat, ko bo sramotno iti v gostilno in priti ven pijan da komaj hodiš - ne samo za stare fotre, ampak tudi za mladino, ko gre na žur. Kljub hoji po poti k izobrazbi, z ambicijami in zanimanju za lepše stvari v življenju, se mora mlad človek kar dobro zamislit, da se iztrga iz morebitnih močnih alkoholnih vedenjskih vzorcev okolice, ki jih spremlja od rane mladosti. Tako lahko traja, preden spoznaš zmoto družbene sprejemljivosti alkohola ter vso patetičnost pijandurjenja ...

Meja med veseljakom in pijancem je velikokrat tanka.

nuclear ::

Po novem stari spije 6 pirov na dan(izgovarja se na vročino).
Prešaltal je iz 2l vina na dan na piva.
To bodo šla jetra I guess. Da bi kej poslušal ko mu kaj rečem, ni šans. On je najpametnejši na svetu.

Kak nasvet kako se naj lotim zadeve, da človeka rešim preden crkne?
Corsair 750D - VI Hero - i5 4670k - Dominator 16GB - Asus 290 - EVO 500GB
- WD Red 2TB - Corsair AX860i - HHKB Pro 2 - Ducky Shine 3 Brown -
KBT Poker II Blue - KBP V60 Brown - DeathAdder

einstein :P ::

nuclear je izjavil:

Po novem stari spije 6 pirov na dan(izgovarja se na vročino).
Prešaltal je iz 2l vina na dan na piva.
To bodo šla jetra I guess. Da bi kej poslušal ko mu kaj rečem, ni šans. On je najpametnejši na svetu.

Kak nasvet kako se naj lotim zadeve, da človeka rešim preden crkne?


Poskrbi, da ne pride do alkohola.
STAY OUT OF MY TERRITORY!

mihec87 ::

Pol je pa kr naenkrat okol bajte v vsaki lukni flaša..

SlimDeluxe ::

nuclear je izjavil:

Po novem stari spije 6 pirov na dan(izgovarja se na vročino).
Prešaltal je iz 2l vina na dan na piva.
To bodo šla jetra I guess. Da bi kej poslušal ko mu kaj rečem, ni šans. On je najpametnejši na svetu.

Kak nasvet kako se naj lotim zadeve, da človeka rešim preden crkne?

A nisi rekel, da je "samooklicani musliman"? Kaj pa če bi poizkusil na tem nivoju pristopiti k problemu. Jaz sem opazil da kljub temu da pijejo vseeno imajo zelo rad svojo versko pripadnost in spoštujejo klerike (to predvsem na nacionalnem nivoju, ne duhovnem. Duhovno plat le redki integrirajo v svoje življenje...).
Torej, jaz osebno bi šel k lokalnemu efendiju in se dogovoril za obisk, o tem pa seveda očetu ne rečeš nič.
Če je oče vpisan v džemat (verjetno je, če si želi muslimanski pokop) pa bo še lažje, ker lahko efendija samo pokličeš. Če je koliko toliko človeški, bo prišel ali se morda dogovorite za predhodni sestanek.
Ne vem, če se ti bo zdel predlog dober, sicer pa dvomim, da boš postavil svoj radikalni ateistični stav na stran...
Desktop: R5 3600X | MSI MPG B550 | RX580 8GB | 32GB DDR4 | be quiet! 650W
Laptop Asus TUF FX705GD: i7 8750H | GTX1050 | 32GB DDR4 | 17" FullHD IPS

Matthai ::

Ali to, ali pa da ga nekako prepričaš, da se spravi na zdravljenje. Pa morda ne bi škodilo, da bi si našel kakšen športni hobi, recimo tek - če bosta tekla skupaj bo to tudi izboljšalo vajih odnos.
All those moments will be lost in time, like tears in rain...
Time to die.

Bananovec ::

Stare osle je skoraj nemogoče preizobraziti. karkolu mu rečeš, bo našel izgovor ali pa zvalil krivdo nate.
/thread
Its only copying if samsung does it. And unless we patent this in 5 years,
this is the shittest tech ever ... and we'll sue you.
Regards, Apple

Invictus ::

Na tvojo smolo bi živel dlje kot bi si ti želel. Pijanci so žilavi.
"Life is hard; it's even harder when you're stupid."

http://goo.gl/2YuS2x

draciel ::

nuclear je izjavil:

Po novem stari spije 6 pirov na dan(izgovarja se na vročino).
Prešaltal je iz 2l vina na dan na piva.
To bodo šla jetra I guess. Da bi kej poslušal ko mu kaj rečem, ni šans. On je najpametnejši na svetu.

Kak nasvet kako se naj lotim zadeve, da človeka rešim preden crkne?


Očitno ti je zelo mar za tvojega očeta. To je lepo..uglavnem.

Moj fotr kadi že dolgo čassa in vidm da ga to pobira. Rad bi kaj naredil v tej smeri ampak je nemogoče. Tip je že tok odvisen od čikov da je to misija nemogoče.

Matthai ::

Pelji ga na "izlet" na golnik, po možnosti naj polure preživi s kom, ki ima KOPB...
All those moments will be lost in time, like tears in rain...
Time to die.

Pithlit ::

nuclear je izjavil:

Po novem stari spije 6 pirov na dan(izgovarja se na vročino).
Prešaltal je iz 2l vina na dan na piva.

Hmm... iz 2l vina na 3l piva je pa ja kar konkretno izboljšanje. Pol manj (od oka) alkohola.
Life is as complicated as we make it...

martincek1 ::

Tvoj naslednji korak: prepričaj ga, da bo nameso pira pil radler.

shadeX ::

martincek1 je izjavil:

Tvoj naslednji korak: prepričaj ga, da bo nameso pira pil radler.


grem stavit da se pijanec v takem primeru zgovarja da tistega soka že ne bo pil. Alkoholizem je velik problem.
1
2
3


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

alkohol, trda droga? (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Loža
13612139 (8895) GrX
»

Škodljivost kajenja vs škodljivost alkohola (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Problemi človeštva
12111144 (8240) Master_Yoda
»

Bratu zatežli v OŠ ker si je naroču Laško-Malt (strani: 1 2 3 47 8 9 10 )

Oddelek: Loža
46555424 (32207) Pithlit

18. rojstni dan-help !! (strani: 1 2 3 4 )

Oddelek: Loža
18228529 (22757) BigWhale
»

Alkohol - stranski učinki

Oddelek: Loža
374526 (3129) Unknown_001

Več podobnih tem