» »

Windows še vedno krepko vodi

1
2
»

Icematxyz ::

V bistvu še glede te debate. W7 še ni tisti ki bo izpodrinil XP. To pa za to ker globalno gledano podpora za XP ostaja. To se bo zgodilo med W8 in W9. Kjer bo programska in strojna podpora verjetno začela padati. In ko bo dokončno se prenehalo izdajati varnostne popravke za XP.

Pa še z ene druge perspektive da se pogleda na zadevo.

Piše se leto 2018. Končno so se nekateri rešili žolčnih razprav glede Windows XP ki jim je tako šel v nos. W7 ima večinski tržni delež. Le kako ne migrirajo vsi uporabniki takoj na W10 če pa je lepši. Ima DX15, Media player 14, MSN messenger 11, Internet Explorer 11. Pa še bolj varen je?

Ne vem no.

Zgodovina sprememb…

ABX ::

kdor je enkrat testirou winse 7 kot delovno okolje jih ne bo zamenju kmal, navezou sm se na xpje kasnej me je vista mučla, pa sj je delala sm ne lepo, 7ka je pa sistem kot se šika in popapa xp za doručak. Seveda pa je linux (vsaj ubuntu kolkr ga poznam) tud simpatičn sistem in se bo najbrž prdružu na drugmu disku kmal:)


ampak viva le windows 7


Jaz sem dobil Win7 v službi, zato da se prilagodim na novo okolje. Doma imam XP in jih ne bom zamenjal dokler igre ne bojo DX10/11 only.
Ostalim uporabnikom v podjetju odsvetujemo Visto / Windows 7 zaradi težav z določenimi programi.
Vaša inštalacija je uspešno spodletela!

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: ABX ()

techfreak :) ::

Ta raziskava ne kaže dejanskega deleža OS. Zdi se mi, da meri platforme na katerih tečejo aplikacije. Ker vidim vmes tudi "Java ME", kar pa ni OS. Morda pa merijo obiskanost določene spletne strani, pa gledajo na čem teče brskalnik?

Ampak očitno nekateri ne razumejo tega. Poleg tega, da se merijo samo določene strani je težava še v tem, da imajo nekateri AdBlock, ki blokira kakšne JS in pa spremenjeno vrednost za OS/brskalnik, ker nekatere strani imajo še kar omejitve in ne moreš z določenim brskalnikom na njih.

jest10 ::

Recimo na hitro pogledat IP naslov. V XPjih klikneš ca. 2x in maš, prav tako v Ubuntu. V 7ki greš najprej v glomazni center za omrežja, potem tam iščeš povezavo in potem še stanje. 1 primer.


Res zelo težko. Cele 3x klikneš

Zgodovina sprememb…

  • zavarovalo slike: gzibret ()

blackbfm ::

Ja za žično ne dela na tak način. Morš 4x. In potem še zapret vse skup.

darkolord ::


Se vedno nihce ni oporekal trditvi da gre za WinXP s prenovljenim UI (predvsem kozmeticno prenovljen), edino Sasa je napisal da je administratorjem (sklepam da tistm ki skrbija za vecje stevilo kompov, ne samo za svojega delovnega/domacega) zivljenje zdaj lazje.
Ce ima kdo kaksen konstruktiven prispevek (za razliko od nekikra) o izboljsavah v w7 napram WinXP (pa prosim ne spet zacet z "lepsim UI, iscem izboljsave ki pohitrijo workflow, ki naredijo OS bolj intuitiven za nove uporabnike, etc.) naj ga prosim napise (boljso podporo za proce in ram smo ze omenili), ker do zdaj ne vidim razloga za menjavo iz XPjev na w7.

Okej, gremo po vrsti. Opisal bom samo ene par zadev, ki so MENI olajšale delo oziroma ga naredile bolj učinkovitega v primerjavi z XP (ne bom prav dosti o spremembah v notranjosti", ker to večine ljudi očitno ne zanima, čeprav je kar precej velikih sprememb). Nekatere od teh stvari sicer že ima tudi Vista.

Glede UI:

  • mnogo boljše upravljanje z okni

    • z aero snap si izjemno hitro razporediš okna po ekranu (butneš ga ob zgornji rob pa se maksimizira (za restorat ni potrebno več kliknit na ikonco ampak ga samo primeš in neseš kamor želiš); butneš ga ob levi/desni rob, pa se razširi na polovico ekrana; ..); premik programa iz enega ekrana na drugega (na isto relativno lokacijo) je enostaven
    • z aero peek mnogo hitreje najdeš določeno odprto okno oz. pogledaš vsebino določenega okna, tudi če je le-to v ozadju (miško premakneš čez thumbnaile in vsa okna razen trenutno highlightanega postanejo prosojna)
    • z aero shake lahko minimiziraš vsa okna razen aktivnega (če potrebuješ začasno interakcijo z namizjem) in jih nato restoraš tako kot prej. V XP je šlo to nekako takole: a) show desktop, poiščeš program in ga restoraš, nato pa nazaj restoraš programe enega po enega ali b) ročno minimiziraš vse programe razen trenutnega, dokler se ti ne pokaže desktop

  • Nov taskbar
    • kombiniran je taskbar + quicklaunch - programi, ki jih pogosto zaganjaš (torej jih imaš navadno v quicklaunch) in ki so pogosto pognani, so sedaj v eni ikoni namesto v dveh (oz večih, če je več instanc); poljuben program lahko medtem ko je pognan enostavno "pinnaš" na taskbar (ni ti treba ročno delati bližnjic do programa)
    • programe v taskbaru se da premikat (torej si jih lahko nekako na grobo pogrupiraš),
      poleg tega izjemno enostavno odpreš novo instanco programa: shift+klik na ikono in je (če programa nimaš v start meniju, je to v XP precej bolj komplicirano, saj moraš ponovno poiskati exe datoteko in jo pognat); za vsak program dobiš seznam z njim nazadnje odprtih datotek kar tako, da desno klikneš nanjga
    • Programi lahko svojo funkcionalnost "exposajo" preko taskbara - npr. pri multimedijski predvajalnikih dobiš kontrole, ko miško postaviš čez ikonco; pri programih, kjer je kakšen progress (npr. browser oz. download manager) vidiš progress kar v sami ikonci (prav tako če pride do napake ipd); program lahko prikaže poljubna preview okna (npr. web browser
      ti prikaže thumbnaile vseh tabov); itd itd (npr. pri zadnji operi imaš speed dial seznam v meniju, ki ga dobiš z desnim klikom na ikonco)


Mreža

  • Homegroup - izjemno enostavno deljenje dokumentov in tiskalnikov med uporabniki domačega omrežja; že pri namestitvi sistem najde morebitni obstoječi homegroup, samo vpišeš geslo and you're good to go.
  • Dober troubleshooter - meni je recimo pravilno rekel "You're broadband modem is having problems" (čeprav imam router vmes in nikjer označeno, da sploh uporabljam modem), ko mi je internet nehal delovati in sem to poskusil, ko se mi ni dalo vsega po vrsti odklapljati
  • Remote Desktop - boljša podpora za več monitorjev, iz oddaljenega računalnika je (brez kakršnegakoli
    predvajalnika na lokalni strani) možno gledati tudi zahtevne multimedijske vsebine (npr. HD film); title lahko premikaš levo-desno (super če imaš remote desktop znotraj remote desktop)
  • Deljenje na Home/Public Networke in samodejno zaznavanje lokacije - fino za laptope
  • Precej bolj napreden firewall
Ostalo

  • Action Center - na enem mestu zbira vsa sistemska obvestila in preverja njihova stanja... Npr. če se program sesuje in se pošlje report, a za problem še ni rešitve, sistem periodično preverja status in te obvesti ob morebitni rešitvi. Enako je za driverje - v mojem primeru za neko napravo ni bilo na voljo nikakršnih driverjev, a sem čez nekaj dni dobil obvestilo, da po novem obstaja gonilnik, ki sicer še ni WHQL (torej ga ni na windows update), a odpravi mojo težavo in točen postopek, kako točno gonilnik snamem, odpakiram in namestim
  • Priklop projektorja - Win+P in en klik in stvar deluje
  • Nov Wordpad - mini Word, fino, če želiš odpret kakšen
    word dokument ali pa kaj na hitro natipkat na računalniku brez nameščenega word processorja
  • Pečenje ISO datotek - 2x klikneš gor in klikneš Burn
  • Librariji - agregatorji map, kjer poveš, iz katerih map naj črpa vsebino in in to pokaže vse v eni virtualni mapo (npr. za dokumente, video, slike)
  • Remote Desktop - boljša podpora za več monitorjev, iz oddaljenega računalnika je (brez kakršnegakoli predvajalnika na lokalni strani) možno gledati tudi zahtevne multimedijske vsebine (npr. HD film)

  • Možnost kontroliranja jakosti zvoka za vsak program posebej
  • Več ur (če veliko komuniciraš s tujino)
  • Devices and Printers - v enem oknu imaš vse naprave, s katerimi kot uporabnik neposredno delaš in lahko dostopaš do njihove specifične funkcionalnosti (se updejta prek neta)
  • Gumbek New Folder v Explorerju :)
  • Preview vsebine datotek v ikoncah

itd, itd... to je samo ene par stvari...

Zgodovina sprememb…

MrStein ::

jRk0 :
Cist vsaka stvar na win7 je zacela delat takoj, brez instliranja svojih driverjev (ceprav za razne funkcije pac se vedno potrebujes specificne za misko itd), kar je v winxp bla utopija (recimo za bluetooth pa take zadeve), potem ma spodi za premikat ikone v taskbaru (kar mi je enostavno zakon, ker nonstop uporablam), da ne rabim pazit v kaksnem vrstnem redu odpiram kot pr xpjih pa se kaka stvar, ki se je ne spomnim, je meni win7 kar boljsi od xpjov. Ni zaj enormne razlike, ampak v korak s casom je pac treba tu pa tam=) pa dosti je malih bonbonckov, ki jih v xpjih ni

1.) Spoznaj Taskbar Shuffle. Se strinjam, da je ta funkcija nepogrešljiva. ;)
2.) Res, ampak večino teh bonbončkov lahko doinštaliraš. S tem ne rabiš novega OS kupit (plačat), ne porabiš čas za kompletno reinstalacijo, se ne posloviš od znanega okolja.

(komentarji drugih)
3.) Search v start meniju. Prav tako na voljo za XP. V več oblikah. Nisem jih sam testiral, ker ne pogrešam. Je pa res malo bolj priročno (testiral v Visti, v 7 ne).
4.) Driveri single click na Windows Update. To je velik plus. OK, za nVidio ni težko driver najti, za kako manj pogosto komponento pa zna biti hudič. Pa pol update najti (oziroma biti obveščen, saj ja ne hodiš vsak teden vse te web sajte preverjat). Sicer je to delno že v XP.
Še glede driverjev: Za starejšo opremo ga je za 7 manj kot za XP.

(boljso podporo za proce in ram smo ze omenili)

Večkrat omenjeno. Kaj se s tem točno misli? Več kot 4 GB RAM-a v 64 bitni verziji?

Aja, glede (G)UI: Pol dialogov so predelali, polovici pa le zbrisali nekaj funkcij (ki so jih dali drugam).
Tako imaš zdaj (na primer Control Panel..) ene nastavitve v klasičnih dialogih ala XP (je še bolj očitno, če imaš XP/9x look), pol je nekaj Vista stil (oni wizard, ko je gumb Next spodaj desno, Back pa čist drugačen zgoraj levo v okvirju okna), nekaj pa spet čist drugače (ala web strani). Polovičarski vtis.

Pa to mi ni jasno, kaka tema je to, ko aktivno okno zgleda popolnoma enako kot neaktivna???? Sicer me ne moti, ker prvo sekundo po instalaciji preklopim na Classic look, ampak tu pa tam imam opravka s PC-ji drugih, in pol tipkam, tipkam, tipkam, pol gledam, če je okno aktivno, pa vidim, da je okvir enak kot pri vse drugih oknih... Ne vem. Zgleda da je res "Šminka, šminka in še enkrat šminka".. (Glede izgleda, ne drugega).
Motiti se je človeško.
Motiti se pogosto je neumno.
Vztrajati pri zmoti je... oh, pozdravljen!

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: MrStein ()

nekikr ::

darkolord: tvoji komentarji so čisto utemeljeni in na mestu. Kot taki so neprimerni za nadaljno debato.

Khamul ::

OS X ftw. Sicer ne bo nikol prevladu, sam micro$oft rabi od nekje dobivat ideje za UI.

Utk ::


Kar se mene tice je to WinXP z novim UIjem in boljso podporo za novejse proce in kolicino rama ki je danes v compih standard. Skratka za koncnega uporabnika (mene) priblizno enako kot winXP oz. slabse (ker se je treba se enkrat znova naucit prilagodit OS za moje delo).

In kaj si ti mislil, da bo nov windows namesto tebe risal v autocadu, photoshopu, programiral, ali karkoli že delaš na računalniku? Nov OS je točno to, podpora novemu hw-ju (če ohrani kaj za starega, tolk boljše) in boljši UI. Kaj drugega bi pa še lahko blo? Sej če imaš na nekem računalniku XP-je, je res brez veze metat 200 evrov za 7ko. Če pa že kupuješ kaj novega, boš pač kupil 7.
Mene pri 7ki še najbolj moti, da niso res dodelali UI-ja. Podpora za več ekranov je še zmeraj bedna. Sej dela, ampak ko flikneš nekaj ob rob, bi pričakoval, da se zgodi kaj tudi na tisti strani, kjer imaš drugač še en ekran. Windowsi se v bistvu še zmeraj ne zavedajo, da imaš več ekranov. Tist taskbar na drugem monitorju je že na oko bolj na silo skup spacan. Tudi če bi končno dodali "lepljenje" oken, ne bi blo nič narobe. Morda celo izbiranje več oken naenkrat. Če že o več desktopih ne moremo sanjat.
1
2
»


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Nihče ne mara za tablice, prodaja že štiri leta pada (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / Rezultati
8819669 (15027) kanarin
»

Pametni telefoni: Samsung prehitel Apple

Oddelek: Novice / Rezultati
2712041 (10011) Elysium
»

IE še vedno izgublja, Chrome pridobiva

Oddelek: Novice / Brskalniki
3612149 (9867) dux
»

Windows 7 prehitel Visto

Oddelek: Novice / Operacijski sistemi
267218 (6066) BoLhCa
»

Trg pametnih telefonov oživel, Nokia vodi

Oddelek: Novice / Nokia / Symbian
195702 (4862) KoKi

Več podobnih tem