» »

Prodati hladilnik Eskimu? Ni problema!

1
2
»

c00L3r ::

Zadnjič sem videl prispevek o neki ameriški deklini, ki toži dell ker so ji prodali laptopa z ubuntujem. Fora je bla da je ona mela cd od aol-a pomoje, ki ti skonfigurira povezavo na net in seveda svar dela sam na winsih. Tako, da ji ni uspelo vspostavit internet povezave zaradi česar naj bi zamudila vpis na fakulteto ali v naslednji letnik. No in sedaj toži dell


Mislim da je v ZDA bilo več podobnih primerov, ko so ljudje kupovali netbook-e, potem pa jih vračali trgovinam, ker niso znali delat z pred naloženimi Linux-i.

Na trdim, da je Windows boljši od Linux, ampak zaradi zgodovinskih razpletov, je pač lažje najti pomoč pri Windows težavah. Je pa tudi res da včasih lahko ti "navadni uporabniki" še bolj zasejejo PC s svojimi nasveti.

janezek67 ::

janezek67> Ubuntu je podoben windowsem XP, vendar ko instaliraš OS, je kar nekaj telovadbe, da naštimaš zadnji Open Office, slovensko verzijo Firefoxa, Microsoftove Fonte, driverje za tiskalnike in podobno. Tudi v open officu je potrebno nekaj telovadbe, da našitmaš shranjevanje v format DOC, XLS in podobno. Da glupi študent nima težav, ko prinese svojo predstavitev na izpitni zagovor.

Ja, to vse je problem na Windows. Ubuntu zna to vse sam namestit in skonfigurirat. Greš v "dodaj programe", obkljukaš firefox in open office in microsoftove fonte (driver za tiskalnik najde sam, če nimaš neke sumljive robe) in rečeš "Tole bi" in imaš. V slovenščini, če nisi pri namestitvi sistema rekel, da živiš v Sudanu.


Ubuntu ti namesti OS v slovenščini, Firefox je v angleščini. Kar nekaj telovadbe je, da namestiš za Firefox slovenski jezik. Tudi MS fonti niso v originalu v ubuntuju - kar nekaj telovadbe je, da to narediš.

DZS Slovarji ne delajo v Ubuntuju. Razen, če nabaviš internet varianto - ki je kar draga (kakšen pirat kopije odpadejo).

Vsekakor na koncu ugotoviš, da brez Windows okolja ne gre (pa čeprav le za 20% stvari, ki jih delaš).

janezek67 ::


Poleg ponudb brez monitorjev me je najbolj razočaral Agt. Intel atom ni primeren za Visto, po mojem celo XP-ji na njem bolj kilavo tečejo. Da o predvajanju kakšnih HD filmčkov sploh ne govorimo. Edino kar je prednost te plate je cena in majhnost ohišja, v katero to plato spraviš. Ter mala poraba. Idealno za kakšen Home server ali internetni kiosk.

Za Visto ne vem, toda XPji tečejo super na Atomu. Tudi s predvajanjem na 720p resoluciji ni problema.


Atoma sicer nimam doma, imam pa podobno zmogljiv asusov prenosnik s celeronom. Pa nad hitrostjo XP-jev prav nič nisem navdušen. Ali pa sem preveč razvajen, ker imam še enga dvoprocesorca.

Osebno mislim, da za Ubuntu in kakšno bolj švoh mašino potrebuješ uporabnika, ki ve, zakaj jo ima. Atom procesor je dober za kakšen home server, ki služi za backup datotek, kakšen osebni webpage, torrent odjemalec in podobno. In to v ohišju, ki ga pritrdiš na steno in ga imaš prižganega dan in noč in ti kuri okoli 30W na uro. Ali pa za kakšen majhen nettop, ki ga prenašaš okoli. In kjer ne rabiš delati kaj kompleksnega.

Ubuntu kot zastonjkarski sistem ni slab. Zdaleč od tega.

Glupi user bo na računalnik dal zagotovo kako hudo igrico, urejal kake 150 strani dolge diplomske naloge, ... In ne bo imel nobenega potrplenja s čakanjem na kakšno operacijo. Žal.

PaX_MaN ::

In potem spet pridemo do dejstva, da za namig o Windows sistemu lahko vprašaš praktično vsakega mulca, za Linux moraš pa iskati z lupo --> Windows je boljša izbira

Jako švoh argument, IMO. Sploh, ker je v času interneta malo mimo vse bazirati na podlagi tega, da informacije ni v tvojem fizično dosegljivem območju.

Pod neuk sem bolj mislil takega, ki je že nekja malega delal na računalniku in to seveda v ms okolju. Pač oseba ki pozna nekaj najbolj osnovnih zadev in zna tudi nekaj poištalirat s tem d samo klika next, next, yes ubistvu pa nima blage veze kaj dela.
Tak bo prinesel sistem dam in poištaliral ubuntuja veliko lažje kot win xp potem se bo pa zapletlo. Če ga že na začetku nebo motilo da je je drugačen razpored menijev in da na desktopu nimam ikonice internet explorer in mu bo celo uspelo pognati firefoxa in priti na internet bo tak osebek napisal pod iskanje msn in dl-jal inštalacijski fajl. Potem se bo pa veselje končalo ker stvar seveda ne bo delal in kupec ti bo jezno sistem prinesel nazaj.

Seveda na linuxu obstaja kar nekaj alternativ msn-ja sam uporabljam recimo aMsn. Tudi inštalacija programov je ubistvu lažja kot na win sistemih. Dejstvo pa je da je potrebno naložiti drug program na drugačen način in tega večina neukega folka nebo naredla ampak boš imel ti težave, ker si mu to prodal.

LOL! Čisto sami ste si krivi. Ker, če veste, da so taki "neukeži, ki jim je všeč Wins, ker so ga videli pri sosedu", zakaj mu sploh uturite Ubuntu?

Aja, pa Ubunta se ne prodaja.

Machete ::

Sicer pohvale za izpeljavo tega testa, vendar mi izzveni nekoliko prazno. Prazaprav niste odkrili nobene tople vode. Dokler ne bo tako kot v ameriki, da so plačani od prodaje, se stanje ne bo dosti izboljšalo...

Zheegec ::

Sicer pohvale za izpeljavo tega testa, vendar mi izzveni nekoliko prazno. Prazaprav niste odkrili nobene tople vode. Dokler ne bo tako kot v ameriki, da so plačani od prodaje, se stanje ne bo dosti izboljšalo...

Kolikor vem so v Harveyu plačani direktno od prodaje. Samo mislim da od marže, ne od prodajne vrednosti, nisem pa 100%.
"božja zapoved pravi; <Spoštuj očeta in mater>,
ne govori pa o spoštovanju sodstva."
Janez Janša, 29.04.2014

l0g1t3ch ::


LOL! Čisto sami ste si krivi. Ker, če veste, da so taki "neukeži, ki jim je všeč Wins, ker so ga videli pri sosedu", zakaj mu sploh uturite Ubuntu?
Aja, pa Ubunta se ne prodaja.


@PaX_MaN
Če bi prebral še moj prejšni post bi videl, da sem napisal da sam nebi nikoli nekemu neukemu kupcu prodal sistema z prednaloženim ubuntujem ali katerim drugim linux-om ravno zaradi takih zadev kot sem jih opisal v drugem postu.

Edit: Nisem govoril o samostojni prodaji OS-a ampak skupaj z novim sistemom.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: l0g1t3ch ()

nekikr ::

Res je Alien, od marže... kar pomeni, da ti prodajo zadevo, kjer je največji RVC v %.

PaX_MaN ::

@PaX_MaN
Če bi prebral še moj prejšni post bi videl, da sem napisal da sam nebi nikoli nekemu neukemu kupcu prodal sistema z prednaloženim ubuntujem ali katerim drugim linux-om ravno zaradi takih zadev kot sem jih opisal v drugem postu.

Khm:
Če bi jaz prodajal sisteme potem neukemu kupcu takisto nebi ponudil linux-a, pa ne da bi linuxu kaj manjkalo kar tak nauk uporabnik rabi ali da je slab sistem. Samo tko je da če mu boš dal linux ga boš prav hitro spet imel za vratom kaj si mu to za enga hudiča naložu, ker ne bodo delala točno iste stvari na isti način kot je bil prej navajen.
Recmo veliko ljudi uporablja msn in ko tega ne bo šlo namestit na linux ti bo prišel nazaj težit, hotel bo naložit piratske office 2007, ki jih je vidu pr sosedu pa mu zgledajo fajn pa mu spet nav delal in spet boš ti kriv. Mu naložiš openOfice pa pa mu spet ne bodo delali kaki obskurni ptt-ji ki si jih pošiljajo po mailih al pa dobi docx in je spet mrzel.
Linux naložiš domačim, znancem al pa ga uvedeš v šole in na delovna mesta. Neukim strankam pa rajši prodajaš MS zadeve, da imaš čimmanj sitnosti z njimi. Linux sistem bi prodal samo nekomu, ki zadevo pozna ali se ima željo učiti in spoznati neki novga.

Potem pa še:
Pod neuk sem bolj mislil takega, ki je že nekja malega delal na računalniku in to seveda v ms okolju.

Malo čudni so teli "neuki" kupci, ko pa praviš, da znajo tudi MSN, Office 2007. Saj pravim, sami ste si krivi, da delate(jo?) po napačnih predpostavkah. Boh ne daj, da bi kdaj kaj stranko vprašali ali pa ji, bogoskrunstvo!, kaj svetovali.

Edit: Nisem govoril o samostojni prodaji OS-a ampak skupaj z novim sistemom.

Ekhm:
Tak bo prinesel sistem dam in poištaliral ubuntuja veliko lažje kot win xp potem se bo pa zapletlo.

l0g1t3ch ::

Malo čudni so teli "neuki" kupci, ko pa praviš, da znajo tudi MSN, Office 2007. Saj pravim, sami ste si krivi, da delate(jo?) po napačnih predpostavkah.

To so standardni neuki kupci ne pa neki čudnega. Vzamem za primer mojega brata. On si je znal sam poištalirat msn tako, da je klikal naprej, naprej, ... in stvar je delala, isto zna poinštalirat kako igro ali magar office paket. Pač v 10ih letih "dela" z sistemom se je naučil da klikne na instal ali setup datoteko in klika next al pa yes.
Tak osebek čeprav zna nekaj malega naredi z računalnikom je še zmeraj neuk navajen je na točno en kao standarni postopek in to je to. Takega potem daš pred gajbo z linuxom in je mrzel.

Boh ne daj, da bi kdaj kaj stranko vprašali ali pa ji, bogoskrunstvo!, kaj svetovali.

Sem lepo napisal, da bi gajbo z linuxom prpdal nekomu, ki zadevo pozna ali pa se je pripravljen učiti in spoznati nekaj novega. Ampak takih strank je malo, v večini primerov ti bo sam nazaj prišel težit da mu ne dela tako kot mu je prej.

Zheegec ::

Daleč ampak res DALEČ največji procent ljudi, ki sprašuje, če se da dobiti prenosnik brez OS sprašuje to zato, ker želijo dati manj €€€ za mašino, pa potem gor svojo piratsko verzijo Win OS.

Torej v smislu:
A: "se da dobiti tole brez Viste?"
B: "se da, samo na uradni strani ni Linux gonilnikov, dobi se jih na www.žblj.com"
A: "ne, saj bi dal black edition Visto gor"

Kdor pa želi gor dati Linux pa že vnaprej ve kako in kaj in mu Linuxa sploh ni potrebno omenjati.
"božja zapoved pravi; <Spoštuj očeta in mater>,
ne govori pa o spoštovanju sodstva."
Janez Janša, 29.04.2014

opeter ::

Se strinjam z ALIENom. Večina, ko takšne vpraša bo seveda uporabljala svojo "pridobljeno različico" Windows sistema.
Hrabri mišek (od 2015 nova serija!) -> http://tinyurl.com/na7r54l
18. november 2011 - Umrl je Mark Hall, "oče" Hrabrega miška
RTVSLO: http://tinyurl.com/74r9n7j

gruntfürmich ::

use lepo in prav, vendar pa kot je bilo pri večini teh 'testov' razvidno, da osebka ne vesta koliko sta pripravljena dati za komp, ja pa to zelo žalostno od avtorjev...
pa da študent ne ve katere use čute želi pri delanju na komp uporabljat in tega ne omeni je za bruhat...
"Namreč, da gre ta družba počasi v norost in da je vse, kar mi gledamo,
visoko organizirana bebavost, do podrobnosti izdelana idiotija."
Psiholog HUBERT POŽARNIK, v Oni, o smiselnosti moderne družbe...

mtosev ::

Daleč ampak res DALEČ največji procent ljudi, ki sprašuje, če se da dobiti prenosnik brez OS sprašuje to zato, ker želijo dati manj €€€ za mašino, pa potem gor svojo piratsko verzijo Win OS.

Torej v smislu:
A: "se da dobiti tole brez Viste?"
B: "se da, samo na uradni strani ni Linux gonilnikov, dobi se jih na www.žblj.com"
A: "ne, saj bi dal black edition Visto gor"

Kdor pa želi gor dati Linux pa že vnaprej ve kako in kaj in mu Linuxa sploh ni potrebno omenjati.

to je problem stranke kaj da dor. lahko da gor ms dos al free dos ce ce.
Core i9 10900X, ASUS Prime X299 Edition 30, 32GB 4x8 3600Mhz G.skill, CM H500M,
ASUS ROG Strix RTX 2080 Super, Samsung 970 PRO, UltraSharp UP3017, Win 11 Pro
moj oče darko 1960-2016, moj labradorec max 2002-2013

Zheegec ::

in kaj si hotel s tem povedati?
"božja zapoved pravi; <Spoštuj očeta in mater>,
ne govori pa o spoštovanju sodstva."
Janez Janša, 29.04.2014

Utk ::

mtosev končno eno pametno izustil, upam da ni zadnja. Ne vem zakaj bi se trgovec sekiral kaj bo kupec dal na računalnik. Če hoče računalnik brez OS-a, ga mu mora prodat. Če ga ne bo, ga bo kupil drugje.

RejZoR ::

Iz firbca me zanima v katerem Merkurju so to bili?

V Merkurju delam zdele ene 3 leta na akustiki/računalniki pa sem redko srečal koga, ki se je spoznal na računalnike. Tko da dobro vem kakšna je situacija. Še dosti bolj kot pri kakšnih specializiranih štacunah.
Folk, ki bo šel v npr FUNTECH bo najverjetneje točno oz vsaj pribljižno vedel zakaj je šel tja, za razliko od npr folka, ki kupi računalnik med belo tehniko in orodjem (kar včasih vseeno ni napačno če naletijo na pravega človeka oz je enostavno cena taprava).

Najlažji pristop je če enostavno vprašaš človeka kaj hoče delat na računalniku. Ko ti pove to, že veš kam popredalčkat zadevo. Svetuješ par modelov in poveš osnovne razlike med njimi, če vidiš da jo stisne cena pač držiš nivo nižje. Kar pa se tiče dodatne opreme je pa stvar tega kaj folk išče. Ponavadii že prej povejo če hočejo sestavit kompletno zadevo.
Če ne omeniš monitorja te bojo že pobaral po njem. Verjemite, si lahko totalen noob pa VSAK, ampak res VSAK ve da rabiš tud monitor, al pa miško, zvočnike in tipkovnico. Še ljudje stari po 50+ let kjer bi pričakoval da res nimajo pojma pa to vejo. Stvar je bolj v tem če znaš na nevsiljiv način stranki ponudit dodatno opremo. Ker marsikdo prehitro začne dobivat občutek češ, fak prišel sem kupit laptop, pa mi hoče svašta prodat zraven.

Za ta del vsaj zase lahko rečem, da se znam dobro spustit na nivo znanja stranke in ji razložit kaj čemu služi in kaj rabi. Škoda samo da so nam začel manjšat program pa imam čedalje manj opravka z računalniki :(
Angry Sheep Blog @ www.rejzor.com

JayKay ::

zelo slabo zastavljen projekt, majhen izbor trgovin.
Prejšnja testa sta bila boljša.

r5r ::

Kaj je narobe u G31?
And it makes me wonder.

ombre ::

Če pride neuk študent (ki še v srednji šoli ni videl računalnika) pa reče da bi mel nek za pisat seminarske pa za srfat po netu, je Ubuntu več kot zadost... Sicer pa lahko vsak fukne dol Ubuntu pa naloži karkoli mu pač paše... Mislim da vsak sosedov mulc zna namestit pa sformatirat xpje...
OmbreMan - Galaxy of knowledge
1
2
»


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Plačilo odkupine za kriptolocker - računovodski problem? (strani: 1 2 )

Oddelek: Problemi človeštva
6713099 (11129) NiggerBob
»

EnaA - Zakaj dvojna poštnina? (strani: 1 2 )

Oddelek: Loža
6217882 (16053) bauci
»

Postavljalci internetnih strani POZOR - spletna trgovina

Oddelek: Izdelava spletišč
313142 (1886) Looooooka
»

Mlacom in nove cene grafičnih kartic.

Oddelek: Kaj kupiti
201824 (971) BUDA78
»

Sedaj gre zares - predsedniški dvoboj (strani: 1 2 )

Oddelek: Loža
644615 (3644) Alexius Heristalski

Več podobnih tem