» »

Davčna merca

Davčna merca

1 2 3
4
»

rh^ ::

Moja praksa, tekač na 100m ki bom zapustil Slovenijo in šel v Monaco, ker dam državi 60% mojega zaslužka. Vse to bi bilo še razumljivo, če bi ta denar res dobili tisti, ki imajo minimalne zaslužke, vendar se to v naši super delujoči birokraciji med potjo izgubi.

Vice ::

No ko je tukaj toliko ekonomistov naj mi eden razloži na kakšen način bo ta davčna reforma reševala našo nekonkurenčnost in naš ponos največje umrljivosti podjetij. Na kratko trenutno kar vidim kaj bo ta reforma prinesla je samo polnenje državne blagajne, vpliv na podjetnike pa ni na vse pozitiven velik del prej negativen. Prvo kar reforma prinaša je podražitev tako živil kot razne izobraževalne in itd .... šare. Znižuje se bruto plača, neto naj bi ostal nespremenjen!!!, kar pomeni npr., da bodo pokojnine za 20% nižje, saj se obračunavajo na višino bruto dohodka in ne neto, in storitve podjetj, ki so jih obračunavali po 8.5% bodo sedaj 20% (gradbena, rač...) kar pomeni dražjo storitev in večjo nekonkurenčnost. Čez čas se bo ta reforma naredila deželo revežev ne pa tako kot obljubljajo nas rešila iz te nekonkurenčnosti in kje je tisti haklc, ki prinaša pozitivno spremembo???
Edino, če se jim gre da postane slovenija dežela enega športnika več? :D

drejc ::

Danes podjetja sploh ne vedo če so v prekršku, še posebej pri izračunavi plač.

10% vsega denarja, ki ga zapravimo slovenci v štacunah ma davčno merco 8,5%.

Bruto plače bodo višje ne nižje. Neto iste.

Davčna uprava bo (upam) efektivnejša pri zaplembi premoženja raznih miljonarskih avtoprevoznikov (in ostalih lopovov), ki še vedno dolgujejo državi miljone utajenih davkov, saj bo napoved dohodnine enostavnejša.


tko baje
"Rise above oneself and grasp the world"
- Archimedes of Syracuse

Vice ::

Bruto ne more biti višji če se davek zniža. S tem da hočejo neto pustiti nespremenjen, kar bo povzročilo še večji problem z upokojenci.

rh^ ::

Delovna sila se bo pocenila - to je glavni point konkurenčnosti. Več denarja bo ostalo v podjetjih, ker bodo manj mogla plačat za davke in prispevke državi. Ta denar lahko porabijo na 3 načine: investicije, za delavce udeležba v dobičku, pri delniških družbah pa dividende.

Vice ::

In svizec zavije čokolado.... Težav s katerimi se srečujejo naša podjetja to ne bo rešilo. Res je, da bo ostalo več denarja v podjetju iz NASLOVA PLAČ(E) samo po drugi strani se pa podjetjem določene storitve in resursi podražijo iz 8.5 na 20% kar zame ni nobeno reševanje gospodarstva. OK bi bilo če bi reforma veljala samo za plače in dobičke..., ostalo pa naj se pusti pri miru, da ne omenjam dodatnih negativnih vplivov te reforme na samo prebivalstvo, ki mu s tem povečuje socialni problem.

Ta denar lahko porabijo na 3 načine: investicije, za delavce udeležba v dobičku, pri delniških družbah pa dividende.

Pri tej naši nekonkurenčnosti bodo podjetja s tem viškom reševala (in to komaj) sama sebe.

Thomas ::

A ste že videli, kako v begunskem taborišču delijo vodo in hrano? Kakšen stampedo je to!

No, ko vlada zniža davke, to zasenči tamkajšnje dogajanje. Noben ni pri miru, češ, saj zagotovo pridem na vrsto!

Največja napaka parabole z begunskim taboriščem je ta, da uni od CARE ali OZN so vsi nafutrani in ne posegajo v bitko za hlebce in plastične flaše. Pri davčni politiki države, pa je eden od grebatorjev tudi država. Celo njeni posamezni sektorji si medsebojno skačejo po nogah in se grebejo naprej preko na tleh ležečih.

No, tukaj ni samo borba za davčna znižanja, je tudi borba za to, kako bomo razdelili za cel državni proračun veliko povečanje letnega GDP v naslednjih 10 letih. Komu koliko pa pripade od tega? Se mi splača, da sem za davčno reformo, ki bo Janezu prinesla več, kot bo prinesla meni, čeprav bova napredovala oba?

Ljudje računajo z relativnim bogastvom. Koliko so relativno bogati proti nekomu, ne kako so absolutno bogati.

Vprašanje je, koliko krav bom imel glede na črede sosedov. Koliko naj nam jih pocrka ali se nakoti, da pridobim relativno promilo?

Vsi vladni ekonomisti na obvezen tečaj evolucijske psihologije! In tricky računstva zraven! :))

_marko ::

Ja no, vzbudi se večji pleasure če maš 5 krav, sosed pa 3 kot pa če maš 7 krav, sosed pa 17....
Se pa strinjam glede tečaja Evolucijske psihologije!:P
The saddest aspect of life right now is that science
gathers knowledge faster than society gathers wisdom.

Thomas ::

Težko je pa rečt, če je prej razmerje krav: pri nas 9, pri sosedovih pa 6, potem pa pri nas 10 pri sosedovih pa 8, pleasure ali pain. Ker prej nam je bil sosed na 2/3, zdej nam je pa na 4/5. Torej bližji ... po drugi strani kravo več pa imamo! Pa kakšen pleasure to povzroča sosedu? Se bolj veseli dveh novih krav, ali mu naša dodatna greni življenje še bolj?

To je tricky računstvo. Sej ne rečem, da mu ne bi bili kos, samo bi se ga pa morali naučit. :))
1 2 3
4
»


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Enotna davčna stopnja - edina rešitev

Oddelek: Problemi človeštva
466010 (4978) Pyr0Beast
»

Reforme na mizi (strani: 1 2 3 414 15 16 17 )

Oddelek: Problemi človeštva
81835487 (22597) Thomas
»

Osnovnošolska matematika (strani: 1 2 )

Oddelek: Problemi človeštva
526025 (4810) klemen22
»

Ali Slovenija potrebuje novo stranko? (strani: 1 2 3 4 5 6 7 )

Oddelek: Problemi človeštva
31018022 (14553) gzibret
»

Se za enotno 20% davčno stopnjo ali ne? (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Loža
1178075 (6035) Pyr0Beast

Več podobnih tem