» »

Gorivo

Gorivo

1
2
»

sverde21 ::

hya pol pa en boing tja v ono kupolo zaženejo pa pol mal pregrevanja povzročijo >:D

Phoebus ::

sverde preden klatiš take neumnosti si raje kje preberi kaj o nuklearkah takega tipa kot je v Krškem. Kot ti je že nekdo rekel, JE krško NI černobilskega tipa!

TESKAn ::

Ona kupola je ohoho metrov betona, tako da bi rabil precej več, kot en boeing.
Uf! Uf! Je rekel Vinetou in se skril za skalo,
ki jo je prav v ta namen nosil s seboj.

sverde21 ::

Ja OK sej nism reku d je takega tipa kt črnobilska ampak možnost je ker nič ni 100%

TribesMan ::

Ne bluzi...

Sam reaktor in tudi hladilni stolpi so ponavadi narejeni tako da preživijo marsikaj hujšega kot je pa en boeing..., sploh pa je začita na takem nivoju da če karkoli ni vredu se vse avtomatsko ugasne preden kdorkoli reče keks...

LP

TribesMan
Moj kompjuter dela: KVIIIIK ... KVIIIK ... KVIIIK.

Ko ga navijem dela: KVIKKVIKKIVKKVIK. :)

frudi ::

zaščitni hram ('tista kupola') v Krškem ni debel 'ohoho metrov', ampak je iz 'samo' 0.75 m debelega armiranega betona, znotraj pa je še kupola iz 4 cm debelih jeklenih plošč. tudi po drugih elektrarnah ni bistveno debelejši.
jedrske elektrarne lahko preživijo marsikaj, trka z boeingom pri polni hitrosti čisto možno da ne bi, tudi niso bile projektirane za to. sicer vprašanje, če bi tisti del letala, ki bi prebil zaščitni hram, imel dovolj energije, da bi lahko uničil ali resneje poškodoval reaktorsko posodo, če bi jo sploh zadel, tako da tudi če zaščitni hram ne zdrži še ne pomeni nujno katastrofe.
1ACDoHVj3wn7N4EMpGVU4YGLR9HTfkNhTd... in case I've written something useful :)

TribesMan ::

frudi... mislim da je zadeva večplastna in da ti govoriš samo o skrajno zunanjem delu plašča... Sem siguren da letalo ni nevarno elektrarni...

LP

TribesMan
Moj kompjuter dela: KVIIIIK ... KVIIIK ... KVIIIK.

Ko ga navijem dela: KVIKKVIKKIVKKVIK. :)

frudi ::

nak, imam kar prav. lahko si tudi prebereš specifikacije, so dostopne na na netu.
recimo tule ali pa v temle faq-u.
v pentagonu je boeing razsul osem zidov in kup stebrov iz armiranega železa. kaj bi se zgodilo pri trku v zaščitni hram elektrarne, ne vem. ampak nikakor se ne da tako samozavestno trditi, da bi elektrarna preživela brez problema.
1ACDoHVj3wn7N4EMpGVU4YGLR9HTfkNhTd... in case I've written something useful :)

BigWhale ::

Jedrski odpadki izstreljeni v vesolje imajo precej moznsti, da padejo nazaj na zamljo... V sonce jih pa kar tako ne mores pognat, je predrago...

Avenger ::

>>>Ne več nukleark pr nas že tota je preveč k enga dne si bojo gospodje teroristi umislal d bojo šli na ugled nuklearke in jo bojo v luft spustil pa bo pol slovenije udarni val zravnu z zemlo pol še pa pol evrope sevanje pomoril tak d sm proti

Itak. Mal preveč gledaš CNN?

Jaz mislim, da je jedrska energija še najbolj čista, odpadke pa, kot rečeno, kilometer pod zemljo pa je.

Em... Bigwhale, a lahko postrežeš s kakšnimi bolj točnimi številkami glede pridelave biodizla? Recimo koliko litrov pride na hektar?
It is better to be hated for what you are than to be loved for something you are not.

Daedalus ::

Za razne sverde21 tipe bralcev - nauči se kaj o JEK. Pol pa še na google in se čudi0:)

Definitivno je ena boljših rešitev za oskrbo z električno energijo uporaba jedrskih elektrarn. Sicer so sedaj kakšni zeleni še pametni, ampak najkasneje v roku nekaj let se bo poraba električne energije tako povečala, da bomo meli na izbiro zajezitev vsakega potočka, al vetrnice na vsak malo bolj vetrovni hrib ali pa postavitev še kake jedrske centrale. In ko bo res treba, se folk ne bo več dosti spraševal. Saj itak je največji problem nepoznavanje tehnologije s strani javnosti.
Man is condemned to be free; because once thrown into the world,
he is responsible for everything he does.
[J.P.Sartre]

BigWhale ::

V vetru ni resitev, ker so zelo redka podrocja kjer veder stalno piha, poleg vetrnice nucas se precej baterij, ki ti sluzijo za napajanje takrat, ko ni vetra :P.

Zajezitev vsakega potocna je pa traparija, ker ce zajezis potocke, potem zmanjka vode za reko... ;) Aja, pa zajezitev potockov je zgresena tudi zato, ker to pomeni precej veliko katastrofo za tisti potok... :) Precej slabse od ene nuklearke.

Primeri nesrec v nuklearkah so redki, tisti, ki pa trdijo, da so nuklearke prevec nevarne za uporabo... Ma to je priblizno tako, kot ce bi rekel, da se avionov ne bi smel uporabljat, ker so prevec nevarni. Vsi pomrejo, ce avion dol pade... ;>

Daedalus ::

Ena izmed alternativnih rešitev je tudi uporaba mikrocentral na gorivne celice. Zadnjič sem zasledil precej dober članek na to temo - ko (če) se bo ta tehnologija dovolj pocenila, bi bilo možno izdelovati mini elektrarne za eno ulico naprimer. Če se ne motim, tole testirajo/že uporabljajo na Japonskem. Tako da možno, da bo v prihodnosti centralizirana distribucija električne energije za domače uporabnike postala nepotrebna. Za industrijo pa so verjetno takšne rešitve neprimerne(ogromna poraba), tako da tam pač postaviš še kakšno jedrsko cenralo, pa maš mir. IMHO seveda, nisem se še kaj veliko ukvarjal s tem...

Glede nesreč v nuklearkah - večinoma se gre za človeško napako. Černobil je bil recimo posledica malomarnosti, zadnja nesreča na Japonskem prav tako. Verjetno bi bilo treba narediti še kaj v zvezi z rednimi in celovitimi pregledi nukleark do zadnje cevi za paro0:) In pa seveda, v javnost čimveč informacij, tudi tistih o morebitnem tveganju in obratovanje teh elektrarn narediti čimbolj dostopno in transparentno. Ko bodo ljudje enkrat vedeli, jih ne bo več strah.
Man is condemned to be free; because once thrown into the world,
he is responsible for everything he does.
[J.P.Sartre]

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: Daedalus ()

sverde21 ::

OK pač en trdi da lahk je kej narobe z nuklearko drug da pač ne ampak kaj nej eni ste tud sam za laško pivo in vam union ni včeč drugi majo spet svoje mnenje se prav moje mnenje je da če imajo teroristi namen našo nuklearko sesut jo bojo sesul pa jih nč ne ustav sicer pa ni mus glih od odzunaj sesut nuklearko lahk jo odznotraj kdo sabotira in sevanje prodre ven (onesposobi zaščite do reaktorja,.... res da mogoče nimam vlk pojma o naši nuklearki sam sem pa vlk filmov gledu LOL :D :D >:D sicer je pa še nekaj kokar jest vem je nuklearka v krškem na potresnem območju zgrajena potres se pa da umetno sprožit (ne spraševat kok ker je več načinov in bi pol preveč filozofiru) se pravi da je to še ena možnost mal sraja narest na podlagi NUKLEARKE

upam d se ne :D preveč kr to so resne zadeve :|

Daedalus ::

Izbira med laškim in Unionom je stvar osebnih preferenc. Podatki o delovanju, varovalnih mehanizmih in konstrukciji nuklearnih elektrarn pa so objektivni. Ne mi tega primerjat, prosim. In ne tupit nekaj po svoje, raje beri in še enkrat premisli. Začneš pa lahko z linkom, ki sem ga objavil zgoraj. Če te še kaj zanima, pa poišči ali vprašaj. Pa malo manj glej filme0:)

Glede varovalnih mehanizmov - v večini primerov so podvojeni ali potrojeni. Težko boš nuklearko izklopil/pognal v zrak s pritiskom na velik rdeč gumb, pod katerim piše: "Do not press this button!" Tehnologija izrabe jedrske energije za pridobivanje elektrike je v uporabi že skoraj pol stoletja in je dobro poznana in preverjena. Kot sem že napisal - pri nesrečah je vedno zraven človeški faktor. Ne pa razni "ponoreli" računalniki ali pa Y2K bug;)
Man is condemned to be free; because once thrown into the world,
he is responsible for everything he does.
[J.P.Sartre]

BigWhale ::

> nimam vlk pojma o naši nuklearki sam sem pa vlk
> filmov gledu LOL

Se vidi ja...

username ::

s pritiskom na velik rdeč gumb, pod katerim piše: "Do not press this button!"
Ali pa "Press to blow this shit up yo"
I've got a solution for the rainforest: napalm the lot. (Jeremy Clarkson)

frudi ::

se da sprožit potres ja... recimo s kako podzemno detonacijo vodikove bombe. ampak če že imaš vodikovo bombo, jo raje direktno uporabiš na željenem območju, bo precej več škode kot od ene uboge razsute elektrarne :D. če pa že po vsej sili hočeš razsut tistih 50 ton uranovega oksida po širši okolici, pa vrži vodikovo bombo direkt na elektrarno...


sam sem sicer velik zagovornik jedrske energije, ampak se je hkrati treba zavedat, da jedrski odpadki dejansko predstavljajo zelo resen problem. verjetno se večina ne zaveda, da je treba iztrošeno gorivo umakniti iz biosfere za več 10.000 let! problem je že, kako lokacijo takega skladišča dovolj jasno označit, da bodo še čez 10.000 let vedeli, da tu pa ni pametno preveč kopat :)
1ACDoHVj3wn7N4EMpGVU4YGLR9HTfkNhTd... in case I've written something useful :)

sverde21 ::

OK OK dokazal ste svoja pametovanja :D sicer pa kot je frudi napisu če jo hočiš razsut jo boš razsu pa nej bo še hudič >:D

da bodo še čez 10.000 let vedeli, da tu pa ni pametno preveč kopat :)


mah če bo še kej sledi za nami če se ne bomo prej v luft spustil ( >:D z nuklearko >:D )

Kot sem že napisal - pri nesrečah je vedno zraven človeški faktor.


hmm a teroristi ne štejejo pod človeški faktor ?????:(

Daedalus ::

Đizus... Pa se ti ne zdi, da obstaja temeljna razlika ne nenamerno napako in namerno povzročitvijo napake?
Man is condemned to be free; because once thrown into the world,
he is responsible for everything he does.
[J.P.Sartre]

sverde21 ::

mah sej je useen kakšna je razlika vse skup je človeški faktor>:D
<?php echo `w`; ?>

Neon87 ::

Nobeden ne omenja lesa, les je veliko cenej pa čeprav je treba precej delati. Vendar pa se splača, če ne želi kdo bankrotirati zaradi kurilnega olja. Mi vsako leto naredimo zalogo drvi za hude zime!
Jebeš olje. :|

LP.

stealth ::

Js sm za to, da bi naredl še kako nuklearko. Se mi zdi nekak najbols glede na to kulk placa rabis za njo pa kulk štroma dobiš.

Res je, da so določena tveganja, ampak kje pa niso ? Lahka se ubiješ pod tušom ko se tuširaš, pa se zdej ne boš nikol tuširu al ka ?

sverde21 ::

Nobeden ne omenja lesa, les je veliko cenej pa čeprav je treba precej delati.

Ja sam a se ti ne zdi da nam drevesa dajejo kisik ti drevo posekaš v minuti raste pa par let :| men se zdi d ni glih fajn d vsa drevesa posekamo ane?

Lahka se ubiješ pod tušom ko se tuširaš, pa se zdej ne boš nikol tuširu al ka ?

[joke] Aja damn jest se nkol več ne bom tuširu me je strah :D :D [joke]

jah lej če boš ti cepnu v tušu boš sam ti mrtu če pa bo nuklearko razf**** pa bo žrtev veliko + še naslednje generacije bodo občutile posledice sicer pa kot je edn napisu: "Če umre eden je to tragedija, če jih umre miljon je to statistika" :))
<?php echo `w`; ?>

stealth ::

Js sam rečem, da če bi pri vsaki stvari upošteval tist 0,000001% tveganja, ki obstaja, ne bi u trgovinah niti kruha pa mleka prodajal....
1
2
»


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Električni avto z najhitrejšim pospeškom na svetu (strani: 1 2 3 4 )

Oddelek: Na cesti
18327960 (25479) vorantz
»

Vozilo na vodik (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Elektrotehnika in elektronika
12234405 (32530) jest10
»

Nova jedrska v Krškem že čez 10 let? (strani: 1 2 3 4 5 6 )

Oddelek: Problemi človeštva
28523590 (14563) Pyr0Beast
»

Pa pa lučka pa folding (strani: 1 2 )

Oddelek: Problemi človeštva
5230468 (29233) Matev
»

Test zanesljivosti Priusa II (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / Ostale najave
539817 (8514) Stepni Volk

Več podobnih tem