» »

Goljufije z malimi oglasi

Goljufije z malimi oglasi

TheJack ::

Nisem hotel takih reči vleči na plano, ampak kar je preveč je pa preveč! Že drugič v zadnjih mesecih se mi je namreč zgodilo, da mi je človek, na čigar oglas sem se odzval, v končni fazi hotel prodati nekaj drugega, ne pa tisto, kar je napisal v svojem oglasu (tu ne govorim samo o malih oglasih na ST-ju).
Pa gremo od začetka….

Nekaj mesecev nazaj je brat kupoval (rabljen) računalnik. Čez nekaj časa je končno našel oglas z dokaj ugodno ceno. O ostalih komponentah ne bom govoril, ampak v tem računalniku naj bi bila plata DFI AD70-SC z (kot je v oglasu izrecno pisalo!) VIA KT266A čipsetom. Tisti, ki to ploščo poznate, boste hitro ugotovili problem; ta plošča se je namreč prodajala z dvema čipsetoma: KT266 in KT266A. DFIju se pač ob zamenjavi čipseta ni zdelo vredno spremeniti imena plošče, tako kot so to naredili ostali proizvajalci. Dobro je namreč znano, da je KT266A znatno hitrejši od KT266.
Jaz sem to že takrat vedel, zato sem prodajalca po telefonu še enkrat izrecno vprašal, kateri čipset je na plati, KT266 ali KT266A. KT266A je bil gromoglasen odgovor. Jaz takrat še nisem vedel, kako ploščo s KT266A čipsetom razlikovati od KT266, ampak sem zaupal, da prodajalec ve kaj prodaja (navsezadnje je, kot je rekel, računalnik pred prodajo moral še sestaviti, iz česar sem sklepal, da o računalnikih ve več od mene).
Brat je šel kompjuter iskati sam, saj jaz nisem imel časa iti zraven.
Naslednji dan sem na njem zalaufal SiSoft Sandro in hitro ugotvil, da nekaj ne štima. Memory Bandwidth Benchmark je bil namreč znatno nižji od referenčnega KT266A čipseta. Pravzaprav je bila plata počasnejša od moje K7S5A (SiS735). Hm. Malce sem pobrskal po internetu in odkril tole. Odprl sem komjuter in pogledal revizijo: A00. Dvoma ni bilo več. Na plati je bil KT266 čipset. Pokličem prodajalca, ki najprej besno vse zanika in trdi, da je na plati KT266A čipset. Ko mu predočim trdne nasprotne dokaze se naredi neumnega, češ kako o računalnikih on tako nič ne ve in da so njemu v trgovini rekli, da je na plati KT266A čipset.
Dalje ne bom opisoval, ker ni pomembno, ampak še dobro, da je računalnik kupoval brat, ki se zaradi takih reči ne sekira pretirano.

No, ampak ta primer navsezadnje še niti ni tako hud. Dotična plata na zunaj izgleda isto, ne glede na čipset. Ena črka v imenu, pa še to čipseta in ne plate, se nepozornemu človeku hitro izmakne. Zato pa je današnji primer toliko bolj v nebo vpijoč.
Zadnje čase kupujem grafično kartico, s katero bi se dalo normalno igrati Unreal II, pa mogoče še Morrowind in nekatere druge novejše in prihajajoče naslove. Ker glede tega nisem ne vem kako zahteven človek, sem sklenil kupiti rabljenega Radeona 8500 ali pa 9000. In kot naročeno danes na neki strani z malimi oglasi zagledam oglas za Gigabytovega Radeona 9000 pro 64 MB ( to je to, da ne bo pomote) za precej ugodno ceno, 19 jurjev. Tipa pokličem in ceno znižam še za jurja. Omenim mu, naj na dogovorjeno mesto prinese vse pripadajoče reči (škatlo, igre, driverje…), vključno z računom, zaradi garancije (grafa je, kot pravi, stara tri tedne, kupljena pri nas, za 26 jurjev).
Ko pridem tja (na srečo ne preveč daleč) tipo na dan privleče neko Voodooju3 podobno zadevo, brez ventilatorja, le s hladilnimi rebri na čipu. Bolj natančno, tole. In tole je navaden Radeon 9000 (brez pro), ki se nov prodaja za kakšnega jurja več od 18 tisoč. Poleg tega ''računa ni našel'', kupil pa ga je, kot pravi, brez škatle (na kateri seveda vedno jasno piše, kaj je v njej!), v vrečki, pa čeprav ima zraven še igro in PowerDVD. Kolikor je meni znano, se v vrečkah prodajajo le OEM verzije, le-te pa nimajo iger in programov zraven. Človeku povem, da tole, kar on prodaja ni Radeon 9000 pro (tri črke se človeku hitro izmuznejo, kajne?) ampak navadna devettisočka. Da se on nič na kompjuterje ne spozna, pravi. Da so mu v trgovini rekli, da je to pro (le kje je prekleman račun, s katerim bi to dokazal, kajne?!). Da je dal par tednov nazaj 26 jurjev zanj. Megaherzi in nanosekunde so mu španska vas. Da na kartici piše GV-R9000, nikjer pa ni besede pro, ga očitno ni nič zmotilo.
Jezen se odpeljem domov, seveda brez kartice. In stavim, da ga bo mirno še naprej prodajal kot proja, dokler pač ne najde bedaka, ki mu bo nasedel, pri vseh ostalih bo pa on špilal nevednega bedaka, ''ki se na te reči nič ne spozna''.

Dve reči sta možni ob zgoraj opisanih primerih (ki so očitno zelo neredki, glede na to, da sem v razmaku parih mesecev naletel na dva, pa ne kupujem ravno pogosto stvari preko oglasov). Prva je, da v naših (računalniških) trgovinah ljudi redno nategujejo in jim prodajajo stvari, ki niso tisto, kar naj bi bile. Na ploščah, na katerih naj bi bil določen čipset, je v resnici nek drug, grafične kartice, ki se prodajajo pod imeni pro in ultra, pa so v resnici navadne verzije. Včasih pa še komu namesto 9700 poturijo 9100 (ena številka…le kdo bi se sekiral zaradi takih malenkosti?). Spomniti se da vsaj še sto primerov, kjer je v imenu produkta zamenjana le ena beseda ali črka, v ceni (in zmogljivostih!) je pa razlike vsaj 30%. Pa raje več.
Tale prva verzija je po mojem precej neverjetna. Možno je sicer, da koga v trgovini tudi kdaj nategnejo, ni pa mogoče, da bi se to tako pogosto dogajalo in da ravno jaz vedno naletim na take ljudi.
Bolj možno je po mojem (še posebno pri drugem opisanem primeru, za prvega nisem tako prepričan), da ljudje to zavestno počno. Napiše pro v oglas in upa, da bo pač naletel na neznalca. Če ne uspe, se lahko še vedno naredi neumnega.

Bo kdo rekel, zakaj pišem take dolge spise zaradi parih jurjev. Zato, ker mi gre na živce, da se ljudje norca iz mene delajo. Da jih dobim pri prevari, pa se naredijo neumnega in nevednega (kar pri računalnikih ni ravno težko). Si predstavljate, da bi se peljali kupovat golfa štirko, tip bi pa iz garaže zapeljal trojko in potem trdil, kako se on na avtomobile nič ne spozna?! Jasno, takega bi vsak počil na gobec. Pa ni situacija v principu nič drugačna od zgoraj opisanih, le za več denarja se gre. Goljufija oz. poskus goljufije, nič več in nič manj.

jjohny ::

Jaz pa bi opozoril na še en primer malih oglasov, ki se zelo pogosto pojavlja na Slo-techu. Imena člana ne bom navedel, mislim pa da če boste malo podrobneje pogledali vsebino dosedanjih oglasov, ga ne bo težko najti.
Neki član že precej časa ponuja različno "novo" robo (tiskalniki, skenerji, morda še kaj drugega). Cene piše, da so extremno nizke, vendar jaz pravim, da se sami prepričajte koliko dejansko takšna stvar stane pri nas. Nekatere stvari so res nekaj ceneje.
Tudi sam sem hotel kupiti printer pri njemu. Sva bila z bratrancem že v avtu, da greva, pa ga jaz še vseeno pokličem prej. Potem se pa začne:
cena je bila dražja kot prvič, računa ne najde, garancije NI 8-O čeprav je printer nov...:D :D
Prvič pa je imel vse dokumente.
Normalno, da sem ga nadrl naj se ne dela norca iz mene.
Bodite pazljivi

Super Sonic ::

To je prevara BUKIČ... tko mors to jemat.
jest te čist kaperam.. samo dejstvo je da tak folk je in BO.Ti mors samo samga sebe tako izobrazt, da te ne morjo nategnt. Ker je to težko se morš sprjaznt da te nek bodo nategnil (mene so naprimer na avtu. se spoznam na vse, samo stroma nism hotu kej dost dotikat na avtu. pa sm ga pelu k stromarju da mi je popravu osvetlavo itd. Racunu mi je 20 jurjev, a vse kar je naredu je zamenu dva kabla, pa varovalko). ne mors bit povsod na tekocem in kaj je lazje kot nategnt enga k nima pojma o kompih in mu zabluzit eno crko, ipd.
nategujejo non-stop in povsod (npr, kaj pravš na to da je nabavna cena radeona 9500 pro 38 k, ne dobiš ga nikjer pod 51-če si navaden smrtnik)...

gre pa tud men tak folk ful na živce...

flipflop ::

Moraš malo paziti pri nakupu rabljene opreme,še posebej če jo dobiš po pošti.

Phoebus ::

Ej jaz bi prodal en 14 colar prodal...nenenene, mislim je v bistvu 24 incni super hiper flat. Samo 150 jurckov :)

Saj vas stekam, ampak to je vedno bilo in vedno bo :)

TheJack ::

Da je to vedno bilo in vedno bo, je jasno. Ampak kje piše, da ne smem zaradi tega nič reči (napisati)? Pa še na živce mi gre, ker se mi zadnje čase to tako pogosto dogaja.

bf4ed ::

Ja in če jaz dam oglas da prodajam procesor za dokaj nizko ceno pa pošljem po pošti iz MS v LJ not pa dam en kamen pa pošljem. Tip me potem pozove po telefonu pa reče da sem ga zajebal in sem mu kamen poslal. In jaz rečem da naj mi dokaže, in da sem jaz poslal ta procesor katerega je on kupil. In kaj mi on more NIČ, razen če pride k meni domov in me skup spotere. [No nekaj podobnega se je enemu zgodilo, kupi od enega plato pa procesor, plata dela procesor skurjen. In kaj je mogel, nič. Kupil je drug procesor. A ni bil on kriv ker je procesor bil že v plati ko je dobil in je pazil kaj dela.]

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: bf4ed ()

Wox ::

Jack, lahko ti le potrdim, da je pri nas folk zelo nepošten. Moram reči, da so me slovenceljni že kar precejkrat nategnili. Veliko kupujem npr. prek nemškega e-baya. Gor mam enga sorodnika, kateremu potem po pošti pošiljajo stvari, jaz pa pridem enkrat na tri mesece gor, da vse skupaj vzamem in prešvercam v kokoško. Še nikoli se mi ni zgodilo, da bi kakšna stvar ne bila prava ali pokvarjena, kot je bilo v oglasu napisano. Pa večinoma s prodajalci komuniciram izključno preko elektronske pošte.
Pri nas sem "kupil" nekaj stvari po povzetju prek Bolhe in pa tudi enga oglasa v tem forumu. Enkrat je šlo za Voodooja 2000 - dobil sem nek računalniški del izpred morda desetih let, verjetno gre za IDE kontroler na ISA vodilu. Drugič je šlo za 128MB RAMA, dobil sem jih 4MB (4x1MB 30pinski). Tretjič je šlo za TT Aquarius II črpalko - bila je pokvarjena.
Zanimivo, da so bili vsi trije pošiljatelji teh artefaktov z gorenjskega dela kokoške, točneje iz Kranja in okolice. Če dodam k temu še ukradene smuči, lani v Kranjski gori, si lahko samo mislite, kakšno je moje mnenje o gorenjcih.
Skratka, prek malih oglasov pri nas ne kupujem. No, ja. Čez pol leta bom verjetno že pozabil na te neljube dogodke in se bom pustil netegnit še enkrat.;( Ma ne. Se hecam. Nikoli več.

Cokolesnik ::

Popolnoma razumljivo je, da želi vsakdo prihraniti denar pri nakupu (sorazmerno drage) rač. opreme in se zato odloča za nakup rabljene opreme. Vendar pa vse prevečkrat pozabljamo na tveganje zaradi poskusa zlorabe, ki se prodajalcu rabljene opreme ponuja kar sama (težko dokazovanje napačne vsebine pošiljke, poslane po povzetju pa množica tehničnih lastnosti računalniške opreme kot manipuliranje s kupcem in še bi lahko naštevali).

Seveda so primeri, ko posel sklenemo pošteno in smo zadovoljni vsi. A to še ne pomeni, da je teh primerov več oz. manj kot tistih s poskusom zlorabe. Verjetnost je 50:50, ker trenutno nimamo mehanizmov, ki bi bolje ščitili oškodovanca. Pravzaprav niti vemo ne, ali je morda kupljeno blago ukradeno, saj je mogoče dokumente o izvoru izdelka oz. nakupu ponarediti.

Pravzaprav je najboljša rešitev nakup izdelka v trgovini, ki ga lahko v skladu z zakonom o varstvu potrošnikov reklamiramo, vrnemo in zahtevamo vračilo denarja v kolikor izdelek na ustreza deklaraciji na embalaži ali dokumentaciji. Zato rajši privarčujmo še nekaj dodatnega denarja in opravimo nakup novega izdelka. Če smo res v stiski vsaj poskusimo kupiti izdelek od osebe, ki jo dobro poznamo in za katero smo prepričani, da se lahko zanesemo glede vedorodostojnosti prodanega izdelka ter priložene dokumentacije.

Priložnost dela tatu. :\
Uporabniki naj pred pisanjem sporočil uporabljajo iskalnik www.google.com.
Čokolešnik ne vsebuje nobenih aditivov, konzervansov ali umetnih barvil.

boštjan ::

Moram rečt,da jaz mam z kupovanjem prek MO srečo (tok,tok).Kupo cd-rw yamaho 20/10/40 in tip mi je pošteno reko,da njemu ne peče, kolegu pa.jaz jo kupo in do zdaj mogoče 5 al pa malo več CD zajebo

Brane2 ::

Mislim, določenm folk pa res razmišlja z ritjo, ko kupuje rabljeno opremo.

Kar verjet ne morem.

Tip je:

-verjel prodajalcu na besedo. In to prodajalcu, ki ga v življenju še nikoli ni videl.
-Po robo je poslal brata, ki kar nekako ni za te stvari.
-Kaj točno je nabavil, ga je zanimalo šele PO nakupu.

Kaj vam je, folk ? Rabljena roba se kupuje, ko je videna in preizkušena ob prevzemu, seveda ob solidnih pripravah pred nakupom. :\

Poslal je nekoga drugega po robo. :\ :\ Kar jasno govori, da mu niti ni tako pomembno vse skupaj. Če ni tako zelo pomembnio, zakaj pritožbe ?

Komu lahko opazaovalec verjame ? Kaj pa, če je kupec hotel preveslati prodajalca ? Mogoče je po serijski cifri plate mislil, da je plata KT266A ? Kaj če prodajalcu raje ni težil naprej s tem, da ne bi ta slučajno odkril vrednost verzije A in hotel kaj več ?

Rableno robo VEDNO preglej preden jo vzameš in še takrat bodi pripravljen sprejeti rizik. Zakon mogoče pravi kaj drugega a to je realnost. Reklamacij praviloma tu ni.

Za ostalo nič ne rečem. ČE se prodajalec ne drži dogovorjenih rokov, to ni O.K. Samo jaz recimo se držim pravila, da dovolujem takemu folku da me nategne največ 1x. Po spremembi dogovora, ki jo ne mislim tolerirat se obrnem in si zacahnem da s takim tipom ne mislim met ničesar več, tudi če bo kdaj prodajal ravno to kar iščem.
Me je praksa izučila, da se ne splača. Vedno se kaj zaplete, tudi v idealnih situacijah... :\

|-_-| ::

Viharnik je napisal: Drugič je šlo za 128MB RAMA, dobil sem jih 4MB (4x1MB 30pinski).
Ko sem tole prebral sem se smejal deset minut.:D

Ce te nekdo prelisici, ga se vedno lahko prijavis [imej pripravljenih cimvec osebnih podatkov nepridiprava, seveda si jih zagotovis o prvi priliki pred nakupom, ce se muza, je to ze znak, da nekaj ni v redu].>:D
Ne vem, zakaj nihce tega tudi ne stori. Pa prej je treba natancno pogledati, kaj kupujes, in se zapiciti v vsako malenkost. Pomaga.

"Sanity is a madness put to good uses."
--George Santayana (1863-1952)

frenk ::

Morm rečt da sm meu jest tud dva taka primera...najprej mi je sošolc dau modem za prodat(mu ga ni uspel prodat pa sm se ga jest usmilu in ga dou na bouho) in k sm ga prodou me tip pokliče da ne dela...sicer se mi je zdel čudn da bi me sošolc zajbavou ampak sm se pač strinjou s tipm, da mu pač vrnem denar...druga se mi je pa zgodila lih kšn tedn nazaj, k sm prodajou pinnacle studio dv...tip mi je sicer u mejlu napisou če je zravn priložen studio 8, sam jest sm pač mislu da gre tipu bl za studio kot pa 8 in sm odpisou da ja...no ko me čez kšn dan pokliče mi prau da tle ni studia 8 ampak 1 in da je on to lih zarad tega studia kupu...sva se pač zmenil da mi pošle nazaj...zdej vem da morm bl previdn prodajat...usaka cifra je pomembna:)

TheJack ::

Brane2: -Po robo je poslal brata, ki kar nekako ni za te stvari.

Poslal je nekoga drugega po robo. :\ :\ Kar jasno govori, da mu niti ni tako pomembno vse skupaj. Če ni tako zelo pomembnio, zakaj pritožbe ?

Tud jaz ne morem verjet, da kritiziraš ljudi, katerih postov več kot očitno nisi (natančno) bral. Zakaj to počneš, veš le ti. Odgovarjanje na poste, ki se ti jih ne zdi vredno prebrati (pač pa le na hitro preleteti) nima nobenega smisla.

Dvakrat mi očitaš, da sem poslal nekoga drugega (brata) po robo. Pa vendar v mojem postu jasno piše, da računalnika nisem kupoval jaz, ampak brat. Jaz torej nisem nikogar nikamor pošiljal, ampak je šel brat sam po svoj računalnik. Jasno sedaj?

-Kaj točno je nabavil, ga je zanimalo šele PO nakupu.


Torej, jaz sem vedel že pred nakupom (bratovim, da ponovim), da obstajata dve verziji dotične plate. Nisem pa vedel, kako ti verziji (na zunaj) razlikovati med seboj. Zato sem tipa po telefonu natančno in določno vprašal, kateri čipset je na plati. Poleg tega sem bratu naročil, naj skuša zadevo preveriti še na licu mesta (kar je precej težko, saj na plati nikjer ne piše KT266 ali KT266A, ampak se verzije ločujejo le po revizijah). Kaj naj bi po tvojem še naredil pred nakupom? Kaj bi ti naredil?

-verjel prodajalcu na besedo. In to prodajalcu, ki ga v življenju še nikoli ni videl.

Če mi nekdo po telefonu reče, da prodaja [artikel A], bom pač mislil, da prodaja [artikel A]. Normalna pravila socializiranega vedenja so, da daš v oglas reč, ki jo v resnici tudi imaš in prodajaš. In to velja za oba primera, ki sem ju napisal.

Rableno robo VEDNO preglej preden jo vzameš in še takrat bodi pripravljen sprejeti rizik. Zakon mogoče pravi kaj drugega a to je realnost. Reklamacij praviloma tu ni.

Mirno lahko rečem, da sem jaz bratu svetoval po najboljših močeh. Po mojem sem tako eden redkih na forumu (pa ni tole Dnevnikov forum, ampak Slo-Techov), ki sploh ve, da plata DFI AD70-SC obstaja tako s KT266, kot s KT266A čipsetom. Pa vem to čisto po naključju. Večina ostalih, ki bi takšno plato kupovala, tako sploh ne bi vedela, da plata obstaja v dveh variantah (pri predstavitvi te plate na DFIjevi strani je piše, da je plata opremljena s KT266A čipsetom, nič pa o tem, da obstajajo tudi verzije s KT266 čipsetom - to zveš šele, ko se odpraviš na splošni FAQ na DFIjevi strani) in bi za to, da so kupili nekaj drugega in ne tistega, kar je govoril prodajalec, zvedeli šele čez precej časa, če sploh.
Obstaja nekaj takega kot razumna informiranost kupca o produktu (tole sicer čisto laično govorim). Če gre nekdo kupovat npr. matično ploščo, mora recimo razlikovati PCI slot od AGPja (ali pa s sabo vzeti nekoga, ki to zna). Mora razlikovati plato za Athlona od tiste za P4. Mora navsezadnje znati prebrati naziv plate, da vidi, kaj sploh kupuje. To je razumno. Vsi se bodo smejali človeku, ki je šel po Epox RDA+, nazaj je pa prišel z microATX plato brez AGP slota. Razumno je, da kupec ve take reči.
V primeru, ki ga jaz opisujem, je pa stvar precej drugačna in bolj zakomplicirana. Resno me zanima, koliko ljudi na tem forumu ve (oz. je vedelo, preden sem tole pisal), da DFI AD70-SC obstaja v variantah z dvema čipsetoma. Še manj je (bilo) po mojem tistih, ki vedo, kako se take plate razlikuje med seboj. Sedaj si pa predstavljajte, da kupujete cel računalnik, prodajalec pa v oglasu zapiše, da ima plata KT266A čipset. Tisti najbolj pridni bi se morda odpravili na DFIjevo stran in preverili, tehnične podatke o tej plati. Pisalo bi (kot sem omenil), da ima plata KT266A čipset. Vse bi se ujemalo. Bi šli in dejansko premetali celo proizvajalčevo stran, da bi našli tisti presneti FAQ, kjer piše, da plata obstaja z dvema čipsetoma in kako ju razlikovati med seboj?! Rad bi videl tistega....

Prodajalčeva odgovornost je tu precej bolj jasna. Če v oglas zapiše, da ima plata KT266A čipset, mora to bazirati na nekih dejstvih (razen, če se mu je pri tistem 'A' zatipkalo...). Če ne bi bil čisto prepričan, oz. bi se mu to zdelo irelevantno, bi pač zapisal le ime plate, čipseta sploh ne bi navedel. Njegove odgovornosti potem tudi ne bi bilo, saj je on prodajal DFI AD70-SC, čipseta sploh omenjal ni. On ima to plato in jo prodaja. Nič spornega. Povsem drugačna situacija pa nastane, če prodajalec v oglas izrecno napiše, da prodaja plato (oz. računalnik z njo) DFI AD70-SC s KT266A čipsetom. V tem primeru so podatki v oglasu neresnični. V resnici ne prodaja tistega, kar oglašuje, ampak nekaj drugega.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: TheJack ()

undefined ::

Jest itak (več) ne kupim nobene stvari prek oglasov, se pravi rabljenih. Prodam pa še kaj, ja. :)

nojus ::

jest tud ne kupujem rabljene rač. opreme. zlasti zato ,ker je cena nove cca. 10-15% dražja pa veš da je novo in da imaš garancijo, pa tudi ko prodajam prodajam pred iztekom garancije, tako da tisti ki kupuje od mene ve da ga nimam namena nategnt oz. da je brezhibno.
drugač pa ko kupujete rajsi vzamte s seboj enga ki se spozna na stvar. jest vem da ne grem kupit rabljenega avto brez prisotnosti avtokleparja.
sovražim Gargamela.

Dirkac ::

A kdo ve, kakšne so pravice kupca, če stvar kupi preko malih oglasov po sistemu videno-kupljeno, brez kakšnih pogodb, računov,...

Sam sem imel podoben primer, le da je šlo za nakup surfa. Ko sem se pozanimal na Zavodu za varstvo potrošnikov so mi rekli le, da lahko prodajalca prijavim Tržni inšpekciji, ki mu izstavi mandatno kazen. Prodajalec se je izmikal tako, da je trdil, da mi opreme sploh ni prodal. Ali lahko takega prodajalca prijavim policiji (pri prodaji so bile priče - njegovi sodelavci)? Tega še do danes nisem rešil, pri tem pa izgubil 60k tolarjev.;((

Izkušnja je ta, da rabljenih stvari ne mislim kupovati več, saj je ponavadi tako, da se v končni fazi izkaže, da so rabljene stvari dražje kot nove. :\

Dr_M ::

nisem tok bogat, da bi kupoval poceni. raj grem u stacuno, pa usaj vem kaj dubim, pa se garancija je.:)) :))
The reason why most of society hates conservatives and
loves liberals is because conservatives hurt you with
the truth and liberals comfort you with lies.

gkovac ::

Tale zadnja izjava Dr_M je najbolj pravilna in resnična kar sem jih slišal zadnje čase! Bravo stari! :D

Mene so nategnili s telefonom, ki mi ga je poslal po pošti in tipa nikol več nisem dobil, telefonska ne obstaja, npovratnega naslova ni bilo... in to je bila moja izkušnja. Rabljena roba... ja jo kupim ni panike, samo prej jo stestiram lastnoročno! :D
lp,
____________________________________________
"Left to themselves, things tend to go from bad to worse."

flipflop ::

Ja,to je najboljše,da prej testiraš stvar,če ne te lahk vsak nategne.;(

Brane2 ::

TheJack:

Očitno sem narobe razumel. My bad...

Bi pa pripomnil nekaj k tvojemu odgovoru. Precej govoriš o odgovornosti prodajalca. Težko primerjaš prodajo po malih oglasih z navadno trgovino. Trgovcu, ki plačuje davke in prispevke lahko groziš npr. z inšpekcijo. Če pa kupuješ kaj privat, težko uveljavlajš karkoli od tega.

Zato pravim, da je tu še daleč najboljše orodje priprava in predvsem previdnost ter ocena in zavestno sprejemanje rizika.

undefined ::

Dr_M, točno o tem govorim. :)

Kaboom ::

Dr_M - prava resnica...

moram pa rečt da kar sem rabljeno kupil in prodal sem naredil pametno...

Jamo samostoječe zvočnike sem šel k človeku na dom kupit. odkrito mi je povedal starost zvočnikov, videl sem da je kupil nove. slišal sem jih. o njih sem že vedel prej... lepa kupčija

prodal sem HP writerja... človek si je k meni prišel po njega. posnel sem mu audio cd ki ga je sprobal v svojem avtoradiu. posnel sem mu nerota na cd pa pokazal kak se dela z njim...
Če se zatakne - pritisni močneje. Če se zlomi - bil je skrajni čas za nakup novega.

Tero ::

KO vsi govorite da je kupovanje v trgovini boljse...
Ja to je ze res... SAmo ka pa ko hoces recimo kupit kaki 400 Mhz komp recimo za server... tega nimajo v trgovini...:\
Give a man a fish, he'll be fed for a day.
Teach a man to fish and he'll drown himself.

undefined ::

> SAmo ka pa ko hoces recimo kupit kaki 400 Mhz komp recimo za server... tega nimajo v trgovini...

Potem pa kupiš malo hitrejšega 1GHz Celerona ali pa 1.3 GHz Durona za 10k SIT. Novo in pod garancijo. :)

Tero ::

Ja samo jaz mislim celi racunalnik! Se nisem napisal procesor...
Give a man a fish, he'll be fed for a day.
Teach a man to fish and he'll drown himself.


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Athlon - da ali ne?

Oddelek: Pomoč in nasveti
81657 (1469) tha_man
»

ECS K7S5A plata za AMD?

Oddelek: Kaj kupiti
111408 (1140) [t502]
»

Kvalitetna plosca za AMD...

Oddelek: Kaj kupiti
81099 (894) Jaxx
»

Joj no, kero plato naj nabavim!

Oddelek: Pomoč in nasveti
261451 (1116) tha_man
»

katero mamo plato

Oddelek: Strojna oprema
411957 (1360) ChiefThunder

Več podobnih tem