» »

Tesla Motors - Avto, bolje rečeno "Športni avto" - Tesla Roadster

Tesla Motors - Avto, bolje rečeno "Športni avto" - Tesla Roadster

vir: SiOL

vir: SiOL

vir: SiOL

vir: SiOL
SiOL - Zdaj že vemo, da avtomobilski motorji vse bolj prehajajo na alternativne vire energije, ki so prijazni okolju. Nafta in njeni derivati, se vse bolj opuščajo. Priča temu smo tudi raznim "vesoljskim" izvedbam avtomobilov. Seveda se pojavljajo tudi razne "normalne" serijske izvedbe avtomobilov. Nam so bolj domače razne Honde in Toyote s hibridnimi motorji, s klasičnim bencinskim in električnim motorjem. Pri Tesla Motros so pa izdelali športni avtomobil, ki ga poganja samo električna energija. Pa tudi izgled je "nevesoljski", dokler ne vidiš motorja, ne veš da ga poganja električni motor. Ta motor ima tudi kar impresivne (beri=športne) zmogljivosti. Motor je 3-fazni, 4 polni električni motor s 248 konjskimi močmi (185kW) in z rdečim poljem pri 13.500 obratih. Max. hitrost 210km/h in doseg 400km z enim polnjenjem baterij, katere so litij-ionske, pospešek pa od 0 do 100 v 4 sekundah. Več na Tesla Motors.

124 komentarjev

«
1
2 3

CaqKa ::

elektro motorji že imajo v splošnem boljše pospeške od bencinarjev.
je pa zavidljivo da so ga spravli do take končne hitrosti in do 400km prevožene predno se baterije znucajo :)

r5r ::

Super, če bo bil dobavljiv in ga je mogoče registrirati v Sloveniji. =D

Za vsakodnevno vožjo v službo je kot nalašč, za potovanje pač ni. Samo škoda, ker premore samo dva sedeža. =|
And it makes me wonder.

Bass0 ::

Video bi rad!

Zanima me, kako prede ta mašinca. :))

Ch4N93 ::

Za vsakodnevno vožjo v službo je kot nalašč, za potovanje pač ni. Samo škoda, ker premore samo dva sedeža. =|

to je pač prikaz, kaj trenutno tehnologija zmore. sčasoma bo vedno več takih in podobnih vozil (in s podobnimi zmogljivostmi).

problem glede električnih vozil se zna pojaviti kasneje, ko bo več le-teh, in se bodo baterije polnile preko elektro omrežja. kot pa je znano tudi električna energija postaja problem, saj se za vsak tip elektrarne najde skupina, ki nasprotuje izgradnji. torej ko bodo končno elektro vozila prodrla na trg, pa bo padlo elektro omrežje. pol pa kremečkovi style :P :D

sem pa ravno bral v Žurnalu karakteristike novega VW Tourana, v katerem prede (rohni) 1,4 litrski motor z dvema polnilnikoma zraka (turbina in mehansko) z maksimalnim navorom 220 Nm ter 140 KM (103 kW).
Ni nam lahko...

strictom ::

Te litionske batarije niso dovolj izpopolnjene za kaj takega. Mora bit neki v stilu terminatorja 3.
"Violence is the last refuge of the incompetent" - Salvor Hardin

grozni ::

Mene pa zanima, glede na to da se "navadne" baterije 1,2V 2500mAh (za v digitalni aparat) polnejo nekaj ur, koliko dni bos moral stati potem na elektro bencinski da bi se ti taka stvar napolnila? :\

Drugace pa pohvalno samo v taki smeri naprej ;)

cekr ::

Za moje potrebe bi bil čisto dober samohod s hitrostjo 100 km/h in dosegom 600 km in malo bolj normalno obliko z malo večjo prostornostjo. Sicer pa s časom tudi doseg ne bo problem, saj bomo lahko tankali na Petrolu. Doma ti bodo pa itak prepovedali tankat, ker bo dovoljena samo modra elektrika, ki jo bodo davkarji posebej pobarvali. :-)
Sinclair ZX Spectrum [Zilog Z80A - 3.5 MHz, 48kB, dvojni kasetofon,
TV-OUT, radirke, Sinclair-Basic], Sinclair ZX-81 [Z80A, 3.25MHZ, 1kB]

Opkow ::

Grozni...
Malo si preberi FAQ na njihovi strani.
Pise da rabi 3.5 ure, da napolne akumulatorje. Sicer je res, da sem glede te vrednosti precej skepticen.. Se mi zdele ne da razmisljat kaj me moti, ker grem raje spat. :)

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: Opkow ()

baker ::

Jah mogu bi pridt na bencinsko in zamenjat svoj prazen akumulator za polnega.
Pa bi blo hitrejš kt tankanje bencina. Na bencinski bi pa poln akumulatorje.

Shaky ::

Prosim vas, ne trosite neumnosti!

LP

Dare

pegasus ::

Zainteresirani si poglejte tudi http://www.acpropulsion.com/ . Alan Cocconi, ki je ustanovil to firmo, je pravi hacker, kar se tiče tovrstne avtoelektronike. Skuhal je tudi elektroniko za neslavni GMjev EV1, pa tudi nekaj zanimivih modelarskih UAV projektov je zložil skupaj. Njegov "tzero" je že pred vsaj štirimi leti vozil na LiIon celice, močno pa sumim, da je imel prste vmes tudi pri temu roadsterju.

Spc ::

grozni navadne baterije se polnijo zato tako dolgo ker se ponavadi polnijo z 1.2V oz. tu nekje.
Če pa boš ti baterijo polnil z 220V pa bo dosti hitreje seveda spet odvisno od tipa baterije.

:)

Drugače pa bi mogoče še lahko na takšen avto gor namontirali solarne celice in bi mogoče čisto malo pomagalo pri porabi kajti ko bi recimo stali na močnem soncu bi se rahlo zadeva polnila.
:D

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Spc ()

Matrin ::

Jes jes jes jes jes!:D
Elektrika je zakon. SAmo rdeče polje pri 13500 obratih? Pa menda nima stvar menjalnika. Al pa je to samo zato da se ne preveč natera motor?

Naravovarstveniki so itak loliji. Vedno bodo nečemu nasprotovali. Če damo onesnaževanje na stran - nafte nam bo zmanjkalo, urana je pa še več kot dovolj.Poleg tega se razvijajo novi načini pridobivanja (čistejši, recimo zlivanje jeder). Elektriko lahko pridobivamo, dolkler sonce ne raznese (če ne drugače, so tu še solarne celice :) )

kody ::

urana bo prej zmanjkalo kot nafte:\

Dragi ::

Naravovarstveniki so itak loliji. Vedno bodo nečemu nasprotovali.

Matrin, v bistvu imajo v nekaterih primerih tudi prav, recimo tole z veternimi elektrarnami ko je bila taka "afera" nekaj mescev nazaj. Če bi že uvedli veterne elektrarne, potem bi se to slišalo precej deleč, kar bi znalo biti moteče za kake gorske živali (recimo planinski orel se mi zdi da je zaščiten), da ne omenim ljudi, ki bi živeli v bližini (ja tudi planinci se še najdejo :D ). Zdej ne vem kako je z erozijo, ter povečanjem vetrov ker takrat nisem preveč dobro spremljal tega (se tepem po glavi), sam se mi vseeno zdi da ne bo pozitivnega učinka, ali pač?

Če damo onesnaževanje na stran - nafte nam bo zmanjkalo, urana je pa še več kot dovolj

ni fora tega da je urana dovolj, ampak da je skladiščenje izrabljenih uranovih palic potencialno nevarno in IZREDNO drago. Teh odpadkov pa se sčasoma nabere ogromno in moreš razlislit, da je tisto območje (skladišča?) potem radioaktivno, pa tudi nahajal se nebi kje v bližini (beri pod 20km sploh ne!). Me lahko pač označite za bojazljivca, sam rajši sem cel pa zdrav, kot pa bolan (ali celo mrtev).

Poleg tega se razvijajo novi načini pridobivanja (čistejši, recimo zlivanje jeder)

Točno, vendar z zlivanjem (spajanjem) jeder niso prišli nikamor, pa to pacajo že par deset let (nisem sigurnen, nej me kdo poprav če se motim) je pa to isti postopek kot poteka v soncu. Pred parimi mesci smo gledali pri fizki ene videe o elektrarnah prihodnosti - sam sem pozabil kako se jim reče :O, vendar je tisto še zelo pri začetni fazi razvoja, ker je trenutno treba več energije vložiti, kot pa se je dobi ven (sam pa vredu zgleda >:D ).

edit: fuzijske elektrarne. klik

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Dragi ()

bart ::

PrimozR ::

Psopeški so že... Sam končna je pa švoh. To bi ga verjetno še naš 1,6 focus nabil.

Dragi ::

Pipi, max speed je 210km/h, se prav da v praksi ene 180. Kaj rabiš vozit hitreje od tega?? Na slovenskih avtocestah imaš omejitev 120, v tujini malo več/manj, kar avto čist na izi zmore. Če si primoran priti ob času na cilj se prej odpraviš :\

Audigy ::

Bencin bomo prišparali tu, samo kaj, ko pa štrom danes tud stane. Kolk ti kaj nabije el. števec pa "celomesečnem" polnjenju? Najboljše bi bli avti na sončno "energijo".

WarpedGone ::

Prosim vas no;(( A je tolk težko vsaj mal po njihovem sajtu pogledat in si o stvari mal prebrat predno smetite svoje umne komentarje (=bedarije)?

Avto na sončno energijo? Hočeš rečt max 2kW motor? Pol boš pa jokcal kako nikamor ne gre in kako si peš hitrejš in kako je stvar brezveze. I***t.

Vse kar temu avtomobilu res manjka so še boljše baterije. Ampak te so še v laboratorijih, papirju, v glavah al pa še tu ne. Kot pišejo so uporabil kar se da standardne stvari, prosto dostopne na trgu. V tem primeru LiIon celice. Katerih razvoj pa ganja laptop scena. Edina reč, kar so jo namensko razvil je sam motor podporna elektronika.

Poraba električne energije bo še naraščala. Edin prav odgovor zaenkrat so JE. Vsakemu v hišo en gaigerjev števec pa bo narod mirn, ker bo ves čas tiho. Hmmm, u bistvu bojo pol jamral pa vpili da ne delajo, ker so preveč tih. Neumnost je neskončna...

Kakorkoli, držim fige da jim stvar zalaufa, predvsem White Star. Tale roadster je za obračanje glav, od onega bodo pa živeli al pač propadli.
Zbogom in hvala za vse ribe

R33D3M33R ::

Saj bencin ni taka panika delat. Že Nemci so v WWII znali pripravljati sintetični bencin. Da se pripraviti iz ogljikovega monoksida in vodika pri visokem tlaku ali nekaj takega. Goriv torej še ne bo tako kmalu zmanjkalo. Aja, če koga zanima več glede tega Fischer-Tropscheva sinteza

Glede avtomobila me pa prav presenečajo zmogljivosti. Meni bi osebno ustrezalo imeti manjše zmogljivosti in manjšo porabo energije. Da bi podvojili recimo število prevoženih km. Ampak, glede na to da je avto športen sklepam, da si ga bo pač kupil le kak bogataš (verjetno bo kar drag), ki se bo potem važil naokoli...

/popravek: dodal link
Moja domača stran: http://andrej.mernik.eu
Na spletu že od junija 2002 ;)
:(){ :|:& };:

Zgodovina sprememb…

Dragi ::

Warped one, isto sem jazm mislil napisat, sam če pomisliš, to se da na izi predelat v nuke.... si še zmeraj za? Da sploh ne omenim da bi potem izpadlo to kot v terminatorju :D

Najprej bi morali ljudje mal mišljenje spremenit, šele potem bi se lahko take stvari uresničile, do takrat pa se bo še vsako jutranje tele spravilo razmišljat kako bi naredil kako pizdarijo da bo čim bolj opazen.

WarpedGone ::

sam če pomisliš, to se da na izi predelat v nuke....


To pač niti približni in niti od daleč ni res. Kar imata jederska elektrarna in jederska bomba skupnega je ime. Vse ostalo se fejst razlikuje.

Žal pa je takšno splošno mnenje in zato je ves folk tako strah.
Zbogom in hvala za vse ribe

A. Smith ::

ni fora tega da je urana dovolj, ampak da je skladiščenje izrabljenih uranovih palic potencialno nevarno in IZREDNO drago. Teh odpadkov pa se sčasoma nabere ogromno in moreš razlislit, da je tisto območje (skladišča?) potem radioaktivno, pa tudi nahajal se nebi kje v bližini (beri pod 20km sploh ne!). Me lahko pač označite za bojazljivca, sam rajši sem cel pa zdrav, kot pa bolan (ali celo mrtev).

Kolikor vem, se ve JEK še ni nabralo toliko iztrošenega urana, da bi ga morali kamorkoli izvažati. Zato ga skladiščijo kar v elektrarni sami, kar nam tudi pove, koliko oddaljen si lahko od njih. Vprašaj prebivalce Krškega ;)
Najdlje v shranjevanju izrabljenega urana so prišli francozi, ki imajo tudi ogromno elektrarn in mislim, da je njihova tehnologija (globoke vrtine v zemlji) že na stopnji začetka uporabe. Če pa govorimo o manj- in srednje- radioaktivnih odpadkih pa je skrb odveč, saj so že dolgo v uporabi bunkerji za skladiščenje, v okolici katerih ne zaznajo povišane radiacije.
"Be professional, be polite,
but have a plan to kill everyone you meet".
- General James Mattis

Audigy ::

Razmem sam nemški...so stfu.

ps: 4s ma do 60 ne pa do 100.

TeraSonic++ ::

Tesla Roadster - video

Btw: Men je ušeč ker je tih:P
...........................................................
Life is only a computer simulation
"veritas vos liberabit"

WarpedGone ::

ps: 4s ma do 60 ne pa do 100.


A ti si tut funkcionalno nepismen?

Pospešek je 4 sekund do 60mph, oz. 60 MILJ na uro. Če si fejst točn je to enih 98Km/h.
Zbogom in hvala za vse ribe

Dragi ::

To pač niti približni in niti od daleč ni res. Kar imata jederska elektrarna in jederska bomba skupnega je ime. Vse ostalo se fejst razlikuje.

černobil potem sploh ni dobro počil?
Mogoče mam pa samo jaz tako resnične sanje. :\

Kolikor vem, se ve JEK še ni nabralo toliko iztrošenega urana, da bi ga morali kamorkoli izvažati. Zato ga skladiščijo kar v elektrarni sami

To je za eno elektrarno, kaj pa če jih je več, tako kot je bilo omenjeno zgoraj (je v vsak dom)?

Vprašaj prebivalce Krškega
Got point there, sam vseen, sem raje paničen pa zdrav, namest da živim po mnenju ah sej ni nič ,pa to tud ni nič, dokler mi nekaj nekega dne ne dokaže nasprotnega :|

edit: kolikor vem, je razlika med je in jb samo v tem, da se pri je postopek cepljenja atomov prične in se ga nato pozorno nadzoruje, pri jb pa se ga samo začne in pusti da gre preko limitov.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Dragi ()

WarpedGone ::

sem raje paničen


Vse si povedu, nima smisla debatirat o tvojih 'argumentih'.

Edit:

V videu, ki ga je dal TerraSonic, na konc omenjajo "global warming", pa "solar panels" pa "energy positive". Hmmm, švoh tole zgleda. Upam da je to čisti marketing in da ne mislijo resno, da bi s kakimi sončnimi celicami na avtu kej bistvenga profita naredil.
Zbogom in hvala za vse ribe

Zgodovina sprememb…

Audigy ::

A ti si tut funkcionalno nepismen?

Pospešek je 4 sekund do 60mph, oz. 60 MILJ na uro. Če si fejst točn je to enih 98Km/h.


O, hvala ljubi, na popravku. :*

Dragi ::

ignore him as he is a fool?

Zanimivo, da pri dostih stvareh ljudje tako mislijo, potem pa nastane sranje in vsi kažejo s prstom na drug drugega.

Drugač bi blo pa pametno da se držimo teme, ker je ni ravno v zvezi z novico.

Kilgore T ::

Na Slo-techu pred mesecem dni v Avtomobilizem - prihodnost vozil, + 3 generacija Priusa
Odlomek, ki govori o Tesli: "Čistokrvni električni avtomobili lahko sicer izzivajo klasične športnike, zaradi hitro doseženega navora in manjka prestav, nimajo pa dometa."
"Prepricanja so sovrazniki resnice, nevarnejsa kot lazi. "
Friedrich Nietzsche

gfighter ::

černobil potem sploh ni dobro počil?
Mogoče mam pa samo jaz tako resnične sanje.


Černobil ni JEK, ta tip elektrarn se opušča, prav tako tam sploh ne bi bilo take nesreče, če bi imel reaktor zadrževalni hram, tako kot ga imajo ostale JE, pa še mnogo drugih neumnosti se je zgodilo tam. Skratka, najslabši možni razplet nesreče na enem najslabših tipov elektrarne sploh. Kot da bi jamral, da pa zaradi tega, ker se je nekdo z avtomobilom brez zavor vozil 200 in se ubil, da je pa treba prepovedat vsa prevozna sredstva.
Catapultam habeo. Nisi pecuniam omnem mihi dabis, ad caput saxum immane mittam

TESKAn ::

V černobilu ni bilo jedrske eksplozije. Kdor (še zmeraj) misli drugače, naj si najprej malo zgugla, kako delujejo jedrske elektrarne in kaj je potrebno za jedrsko eksplozijo. Potem naj se spet oglasi, do takrat bo pa le bluzil, kar je slišal od raznih 'soseda povedala' ljudi.
Uf! Uf! Je rekel Vinetou in se skril za skalo,
ki jo je prav v ta namen nosil s seboj.

bborst81 ::

Kar se tiče povečane porabe el. energije, da bo treba nove elektrne; To je res, da trenutno v Evropi bolj ko ne vse elektrarne delujejo na polno, da ni skoraj nobenih rezervnih kapacitet.
Samo je pa tukaj ena druga fora, ker el. avtomobili se bodo večinoma polnili ponoči, ko mirujejo in takrat je pa poraba el. energije mnogo manjša kot čez dan in bodo že te elektrarne zadoščale.

kilergas ::

H,..in ko se te baterije po nekaj mescih odrabio in nimajo vec tiste moci,se polne vsak drug dan .Gres na dopust,ne dobis sence za parkirat,.in sonce naredi svoje,ti napihne baterije in pozene vse v luft. :))

keber ::

Černobilska nesreča, v slovenščini
(pa naj si "doktor norec mlajši" lepo prebere vse skupaj, preden klamfa o "nevarni jedrski energiji".

Na topik:
Elektromotorji so gotovo zelo zmogljivi, dokler je napajanje solidno. Da pa moraš vsakih 400 km (pa verjetno precej manj, ta vrednost je najbrž samo maksimalna, in gotovo ne pri avtocestni vožnji) 3-4 ure filati akumulatorje, je pa brezveze. Ravno zaradi tega je to samo zanimiv produkt, ki pa nima niti teoretičnih možnosti, da se uveljavi.

Nafte je namreč zadosti. ;)

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: keber ()

Volk Stepni ::

Litij ionske baterije izgubljajo moč z vsakim letom ne glede na uporabo. Tudi če jih pustiš čisto na miru se obrabljajo. Izguba je predvsem odvisna od temperature. V povprečju 20% na leto. KLIK

Tisto, kar temu "zelenemu" avtomobilu manjka, je koliko energije dejansko porabi. Tu morate upoštevati čas polnjenja, izgube električnega omrežja, kot tudi samih baterij. Potem bi lahko energijsko primerjali enako z enakim.

Vzamite samo Slovenijo. 1.157.113 registrirani vozil v letu 2003 (vir: DARS). in če dve tretjini te mase polni baterije... elektrarne ne bodo "zdržale".

Elektrika samo izgleda "čista". Za naivne in zelene. Shranjevanje energije veliko bolj varčno poteka v obliki fosilnih goriv. Baterije so na prenizki razvojni stopnji.

Če hočete biti res zeleni, se vozite s kolesom.

P.S. Že zapisano: "Vsi bi se radi vrnili nazaj v naravo. A nihče ne bi šel tja peš."

Zgodovina sprememb…

CaqKa ::

>>> grozni navadne baterije se polnijo zato tako dolgo ker se ponavadi polnijo z 1.2V oz. tu nekje.
>>> Če pa boš ti baterijo polnil z 220V pa bo dosti hitreje seveda spet odvisno od tipa baterije.

spc kaj si pa ti tukaj zmutil?


odkod ste eni prišli nekaj bluzit vmes o jek mi ni niti najmanj jasno..
se menite tak kot da bi polnjenje takih baterij bil enak zalogaj, kot če bi hkrati imel vklopljen štedilnik, likalnik, fen pa še kak bojler...

kar se polnjenja pa nasploh tak tega tiče.. zaenkrat je polnjene še počasno.. treba bo dopolnit in naštudirat tista pulzno krmiljena polnjenja.. ampak vizija o menjavi akujev na pumpi se mi zdi zelo dobra. glede na to da pa se pravi da so uporabili iz tržišča čimbolj dobavljive komponente pa računam na to da je zadeva samo 'tech preview' in bo taprava stvar čez kakih pet let laufala na gorivne celice, pa boš na pupmi na hitro natankal novih moči.

baterije požene v luft?
današnje baterije zdržijo do 1000 polnjenj predno se drastično poslabšajo.
če vsaki dan polniš, kar pomojem za večino ljudi nebo prišlo v poštev, je to cca 3 leta dobe, po tem pa ti verjetno za tak avto nebo prevelik strošek kupit nove baterije. ki bodo po vsej verjetnosti še nevem kako izpopolnjene, morebiti boš celo dal naredit modifikacijo, pa boš imel večji prtljažni na račun gorivnih celic, ki bodo uporabljene namesto li-ionskih akujev.

>>> Nafte je namreč zadosti.

ozonska lukna je tudi večja in večja.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: CaqKa ()

Volk Stepni ::

Slaba stran litij-ionskih baterij je, da jih rado raznese. Kot se je pred mesecem spontano vžgal Dellov prenosnik. Seveda vžig litij-ionskih baterij ni omejen na to podjetje in dejansko vsaka takšna baterija predstavlja potencialno nevarnost.

NTSB - National Transportation Dafety Board še vedno vodi raziskavo o vzroku požara na tovornem letalu UPS1307. Če bo dokazano, da so bile vzrok požara ponovno omenjene litijeve baterije, bo morda potrebno za potovanje dokupiti drug tip akumulatorjev?
Multimedijski predvajalniki, mobilni telefoni, digitalne foto in video kamere, ter nenazadnje tudi Toyoto Prius tretje generacije, se bodo znašli na zatožni klopi?

donfilipo ::

Tole je pa res dobra novica. Krasen avtomobilček. Rabiš samo strenirati sopotnico da lepo dela brbrbrbr...eeeejuuuu...za nas ki smo še na klasiko 'čutno' navezani>:D
In times of Universal Deceit, telling the truth
becomes revolutionary act. Orwell

stock ::

Sj je lep pa hitr pa..... sam ko pogledam svoj telefon me mine.
Da ne recem kolk se bo to kvarl, kko bo G-force deloval na baterijo? ko jo bo notr skos premetavalo itd.

ah se ene 20 let pa bo...

Jst ::

400Km lahko z baterijami naredis?

To se primerja s mojim bivsim audijem 2.6v6 z 80l tankom :))
Islam is not about "I'm right, you're wrong," but "I'm right, you're dead!"
-Wole Soyinka, Literature Nobelist
|-|-|-|-|Proton decay is a tax on existence.|-|-|-|-|

darkolord ::

kko bo G-force deloval na baterijo?

? :\

Matrin ::

Rečete kar hočete, elektrika JE prihodnost. Res da je potreben še razvoj, ki pa je omejen predvsem na baterije, motorji so danes že dovolj dobri (prostor za izboljšave je prisoten seveda povsod).

Nafta in bencin sta praktično že odklenkala. Hibridi to dakazujejo (v nasprotju s tem, imajo ti dejansko podpora velikih podjetji). Nafto bomo še vedno črpali, sej jo rabimo za veliko kaj drugega kot pa za kurit.

Avto na vodikove celice rajši kar zdaj opustimo. Če vaš že JE strašijo, ka bi pa rekli če bi se vodikove bombe vozle po avtocesti. Ti avti pridejo samo v poštev v drugačnem ozračju (oz v ne-ozračju).

Elektrika pa je perfektna. Je zelo portabilna. Pridelovat jo znamo na miljavžnt načinov. Električnemu motorju povečati moč ni skoraj nikakršen problem (grem stavit da bi lahko tega nateral do 300 km/h če erodinamika dopušča, bi pač ne šel predaleč). Navor je itak neprimerljiv z nafto al pa benzom. Menjalnike vržemo iz avto in imamo vsi "avtomatike". In ena najbolših stvari: ko premzaš dejansko dobivaš energijo, ne pa da jo še oddajaš. Edini problem so baterije. Tam se stvar zlomi, vendar razvoj teh se šele dobro začenja.

PS:
Seveda: BIO-DIZEL. A moram še kaj rečt? A res hočemo proizvajat nekaj takšnega kot je dizel? Si mi zdi da je že onga ne-bio preveč, zdaj bojo pa še tto svinjarijo na trg potisnali? Mam pa že bencin rajš, nafto pustite za stroje dokler ne dobijo v redu alternative.

Ko smo že pri strojih: največji bagerji ki kopljejo v rudnikih (na površju) delajo na elektriko. Res da jo proizvajajo z dizelskimi generatorji, sn ka ti to dejansko pove? Elektrika je bolša, v vseh vidikih.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Matrin ()

Azrael ::

Vidim, da napredka, kar se tiče avtočkov na baterije praktično ni, vse to je zmogel serijski EV1. že pred 10. leti (razen sedaj malo večjega dosega), ki se je kot prototip (z enakimi zmogljivostmi, kot poznejši serijski model) pojavil že 7 let prej.

Sedaj ima zadeva malenkost bolj zmogljive akumulatorje, ki pa imajo preveč drugih hib. Ni kaj avtomobile bosta očitno še dolgo poganjala bencin in nafta ali morebitno katero drugo tekoče gorivo (metanol in biodiesel?). Vsi ostali načini so žal precej neuporabna eksotika.
Nekoč je bil Slo-tech.

keber ::

Matrin, ne veš kaj preveč o tehnologiji, kajne? ;)

1. Zakaj primerjaš avte na vodik in jedrsko energijo? Namreč, tukaj ni prav nobene vzporednice.
2. Biodizel še vedno onesnažuje ozračje.
3. Nafti ni odklenkalo, še najmanj v avtomobilski industriji. Hibridi to celo dokazujejo. ;)
4. Primerjaš bagre dnevnega kopa rudnikov z avti? Poskušaj še žepne kalkulatorje in najmočnejše superračunalnike. :\

5er--> ::

@Dr Lunatic_Jr: Na slovenskih avtocestah je omejitev 130 km/h:\.

stock ::

darkolord, premetavi ti svoj telefon gor pa dol pa da vidmo kko bo z baterijo. Nevem tocno v kaksnem stanju se shranjuje ta elektricna energija (a so neke kisline al kaj) obcutek mam tak da bo tole mal obcutljivo na pritiske, temperaturo...

a pise kj ce ma ta auto klimo? pa dolge luci na teh 400km?
«
1
2 3


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

CES 2015: Mercedes-Benz predstavil avtomobil prihodnosti

Oddelek: Novice / Ostale najave
4716090 (5617) Machete
»

Tesla presenetila z nizkimi cenami električnega tovornjaka (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Novice / Znanost in tehnologija
11834541 (28606) Jupito
»

Tesla obljublja električni tovornjak in dirkalnik (strani: 1 2 3 4 5 )

Oddelek: Novice / Znanost in tehnologija
24149045 (41722) nekikr
»

Tesla Motors - Avto, bolje rečeno "Športni avto" - Tesla Roadster (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Novice / Znanost in tehnologija
12421311 (15373) popster
»

Toyota Prius - hibridni avto (strani: 1 2 )

Oddelek: Znanost in tehnologija
5312334 (11264) perci

Več podobnih tem