» »

Fluor v tabletah DA ali NE

Fluor v tabletah DA ali NE

Go-ahead ::

Kaj menite ali je fluor dovolj koristen in premalo škodljiv za uporabo (zobozdravstvo).

Gandalfar ::

Mi pomagas z dejstvi nad podlagi katerih naj se odlocim?

Menim, da je koristen saj zaupam zdravnikom. Kaj mi pa drugega preostane?

Sc0ut ::

Zdravi zobje imajo več fluora kot kariesni. Je pa res, da pomanjkanje fluora ni edini vzrok za karies. Mislim, da iz Ca hidroksiapatita nastane F hidroksiapatit, ki je bolj resistenten na nižji ph. V zobnih pastah se baje daje zraven (NaO)2PO(F) . Če ga je preveč, dobiš lisaste zobe in pa lomljive nohte. Ne vem pa, če smo mi v okolju, kjer je malo fluora in so dodatki potrebni.

Sem šel gledat, piše na moji zobni pasti, da vsebuje Natrijev Fluorid, kar je kr NaF. :) Očitno je sinteza zgornje spojine dražja in uporabljajo cenejšo. Moja zobna pasta => vsebina je 112.5 g, vsebuje pa 0.00306 w ut/ut NaF. Torej, vsebuje 0.344 g NaF. Po pogledu v knjigo, sem videl, da je 0.25 g toksičnih(težke bolečina, žeja, kollaps), 4-5 g pa smrtnih. (ustavitev srca in dihanja).
Torej, ni priporočljivo cele zobne paste naenkrat pojest:) . Drugač pa se itak vsak dan nekaj fluora izloči, tak da vas ne bo pobralo, če si boste preveč zobe umivali.

Mogoče te še zanimajo telesne koncentracije fluora v telesu:
- ščitnica 30 - 50mg/100g
- zobje enako
- kri 0.01mg/100ml => krat 5 litrov => 0.5 mg v krvi povprečnega človeka
- urin 0.03mg/100ml => krat 1.5 litra urina => 0.45 mg se recimo izloči na en dan (možna odstopanja)

Zdaj pa si lahko še zračunaš, kolko fluora dovedeš v telo z enim pranjem zob:) pa pol vidiš, če ti ga kaj v telesu ostaja:)
1231 v3, Z97 A, 16GB ram 1600mhz, 3070 RTX, HX850

Go-ahead ::

To pa je odgovor SCOUT!!!!!

A imaš podobne podatke za tabletke, ki jih jemljejo otroci.

BigWhale ::

Midva nisva dajala. Precej zobozdravnikov in pediatrov tud pravi, da ni potrebe po teh tabletkah.

Adrijan ::

Smj js tud z fotrom meu dost tebate o tem, se je fotr kr dost pozanimu o teh stvareh, pa bl skodi, k pomaga.
No pa ce ne veste se to. Konzervanci in razni dodatki (E350 in ostali E-ji), tudi niso glih zdravi, nekateri se povzročajo raka. Sej če vas zanima kej o teh stvareh, uzemite Orbit, ali kere druge bombone, poglejte kere E-je ma in vprašajte strica Googla. Za vsak E piše, čemu je namenjen, kok škoduje in kje je/ni prepovedan.

Lp

Adrijan
Carpe diem

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: Adrijan ()

lymph ::

tole v teh Ejih je v večini primerov prenapihnjeno. ti dobiš teh substanc tako malo, da so zanemarljive. recimo, kot če bi moral pojesti par kil haribo bonbonov naenkrat (preden se stvar postopoma začne izločati), da bi se poznale toksične posledice Ejev.
"Belief is immune to counter example."

carota ::

Mimogrede glede E-jev: bral sem clanek, kjer so govorili o nevarnostih teh E-jev, se posebej naj bi bil kancerogen E330 (300?). Ni pa pisalo za kako se ta substanca sicer imenuje. Nekje drugje sem prebral, da je to citronska kislina...

Lp,
Martin

BigWhale ::

E330 je citronska kislina, E300 pa ascorbinska (vitamin c).

Nobena stvar od teh ni kancerogena. To si ti nekaj narobe prebral.

Loki ::

Po besedah profesorice za biologijo je flour skodljiv. priporocila nam je celo uporabo zobne paste brez vsebnosti slednjega (na trgu samo ena - baby, kid varianta).
zakaj je potem notri? marketing? svetovna zmota raje (nebi bila prva), ki nebi kupila paste brez kricecega napisa flour?:\

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Loki ()

Tarzan ::

Kolikor vem so nekaj gruntali, da so tiste male fluorove tabletke, ki smo jih morali jemati pravzaprav popolnoma neučinkovite, ker se v obliki, v kateri se flour nahaja v teh tabletkah v bistvu niti ne more absorbirati.
Ja, mislim, da se je za askorbinsko kislino (antioksidant) govorilo, da je precej škodljiva, ampak glede na to, da gre za vitamin C sem osebno precej skeptičen. Lahko pa tudi, kdo ve. Bolj nevarni so nitriti v mesnih izdelkih ter recimo kakšen ciklamat v umetnih sladilih...

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Tarzan ()

Alexius Heristalski ::

zakaj je potem notri? marketing? svetovna zmota raje (nebi bila prva), ki nebi kupila paste brez kricecega napisa flour?

Po mnenju nekaterih gre za svetovno zaroto. Fluor je tam zato, da nam oslabi voljo in odvzame zmožnost svobodnega, ustvarjalnega razmišljanja. Pravzaprav nas zasužnji.
fantje, ni blo slabo, samo dajte še v herbicidščini

snow ::

> No pa ce ne veste se to. Konzervanci in razni dodatki (E350 in ostali E-ji), tudi niso glih zdravi, nekateri se povzročajo raka.
Ma daj no! MA DAJ NO!
Kake 1000 različnih spojin, od tega tudi razni vitamini in minerali in so kr niso zdravi.

Beck to topic:
Pravi kolegica ko majo doma lekarno, da se zdej te tablete za otroke in dojenčke(Fluoronatril) zdej zadnje čase manj predpisujejo, zaradi te morebitne škodljivosti.
Random mutation plus nonrandom cumulative natural selection - Richard Dawkins

BigWhale ::

Snow dejansko je marsikater E skodljiv. Go google. V USA jih je vec prepovedanih kot v EU. Go figure.

Sc0ut ::

Whale => go google and find out, kako so to testirali sploh. Valda da miš dobi raka, če ji na enakem mestu 20x nekaj not stisnejo. Zato je dosti spojin na spisku. Nekatere spojine so bolj, nekatere manj kancerogene. Ampak nasplošno se dela prevelik šov zarat tega.

Tud pomfri pa fajn pečen zrezek v olju sta kancerogena. Vsak dan se spreminja naša dna, vseeno kaj delamo, preveč dejavnikov vpliva na njo. Vse se samo lepo nabira in nabira, dokler se ne sintetizira en lep protein ki pa nekam čudno deluje.

.
1231 v3, Z97 A, 16GB ram 1600mhz, 3070 RTX, HX850

lymph ::

seveda, nobeno koncentriranje snovi v telesu ni dobro.
"Belief is immune to counter example."

BigWhale ::

> Ampak nasplošno se dela prevelik šov zarat tega.

Ja, precejkrat se. Ce bos ze tvegal pri sebi ali bos tudi pri svojih otrocih?

Jaz raje kupim stvar v kateri je manj E-jev. Placebo pac. Nic drugega. Fatalne doze itak ne bom dobil prek umetnega sladila.

Saj tudi Aidsa ne dobis preko kondoma. Bos vseeno raskiral? :D

poweroff ::

Po mnenju nekaterih gre za svetovno zaroto. Fluor je tam zato, da nam oslabi voljo in odvzame zmožnost svobodnega, ustvarjalnega razmišljanja. Pravzaprav nas zasužnji.

To bo, ja. Propaganda, marketing in množični mediji nimajo nobenega vpliva. Fluor ga ima. >:D >:D >:D
sudo poweroff

veteran ::

Matthai, po tisti teoriji zarote je nekako takole: z rednim jemanjem fluora ti zbijejo IQ za ravno toliko, da postaneš bolj dovzeten za propagando medijev. Ergo, fluor je le orodje imperija zla. >:D

Alexius Heristalski ::

No, kaj sem vam reku? To je to.
fantje, ni blo slabo, samo dajte še v herbicidščini

snow ::

> Snow dejansko je marsikater E skodljiv. Go google. V USA jih je vec prepovedanih kot v EU. Go figure.

A so zato američani bolj zdravi? Resno vprašanje to.

Na googlu valda najdem, da so vse naštete snovi škodljive. Med drugim (kar tudi sam vem), da je škodljiv vitamin C. Yes, yes.

No verjemem, da se najdejo marsikaterer druge substance, ki so škodljive, predvsem po moje gre v prvi vrsti za kakšne alergene, kancerogene tudi mogoče... ampak raka tak ali tak na vsakem koraku počasi pridobivamo in se nam veselo 'nalaga'.

Kar se tiče glede zdravil (kamor se tud vtikajo razni E-ji, samo da piše gor askorbinska kislina, alpa citrat 99% ljudi ne bo vedelo da gre za t.i. E-je in bodo veseli).

Drugače pa vsaj kar se glede zdravil tiče je EMEA (evropska agencija za zdravila) tak en počasen copy paste FDA (food and drug administation iz zda). Nevem pa kdo ureja regulativo v EU glede hrane.
Random mutation plus nonrandom cumulative natural selection - Richard Dawkins

NiggerBob ::

V pitni vodi pa je še mnogo drugih nevarnih kemikalij, kot je npr. fluor. Pri fluoru se nam lepo pokaže vsa sprijenost kapitala, ki je ob pomoči neetične znanosti zasul svet z izjemno nevarnim fluorom pod geslom "Fluor preprečuje nastanek kariesa!" Prav neverjetno je, kako je industriji uspelo s fluorom prevarati strokovno javnost in prebivalstvo vsega sveta. Vredno je malce pobrskati po zgodovini! Vsi poznamo geslo "Fluor proti kariesu" in že desetletja vneto kupujemo zobne paste z vsebnostjo fluora v iskreni želji, da si ohranimo zdrave zobe. Ne zavedamo pa se, da smo s tem postali predmet globalne manipulacije industrije.
Prvo, kar je zelo pomembno vedeti in kar nam bo osvetlilo prikrito ozadje te manipulacije, je, da je spojina natrijev fluorid stranski produkt proizvodnje aluminija. Nič čudnega torej, da je glavno kampanjo o "zdravilnosti" fluoridov počel ravno Mellon Institut, najpomembnejša raziskovalna ustanova Aluminium Company of North America ALCOA. In ravno ALCOA je največji svetovni proizvajalec fluoridov. Zašumeli so silni aluminijski denarci in pričela se je nezaslišana kampanja o čudežni zdravilnosti fluora. Uboge otroke in nosečnice so dobesedno nabasali z fluoridi v obliki tabletk, napitkov in celo fluoriranih sladkarij. Kampanja s fluoriranjem je dosegla tudi to, da so začeli fluor namenoma dodajati celo v javne vodovode! Umetno povzročena obsedenost z bojem proti kariesu traja še dandanes pri zobnih pastah. Poglejmo si le tv - reklame!

Podatki WHO-ja govore, da imajo prebivalci Finske in Norveške najmanj kariesa, kljub temu, da fluorohisterija ni prešla meja teh držav.

Čas je, da si ogledamo dobrobiti fluoriranja. Najbolj so ogroženi otroci, ki uporabljajo s fluorom "obogateno" zobno pasto. Patološke spremembe ledvic nastajajo že pri koncentraciji fluora, manjši kot 100 ppm. Najnovejše študije so do fluora še bolj neprizanesljive. Že koncentracije 1 ppm fluora povzročajo spremembe kromosomov in zavirajo reparatorne mehanizme DNA!

Fluor je že od leta 1981 dokazano kancerogen in mutagen. Običajni spojini fluora, ki ga vnašamo v telo v želji, da preprečimo nastajanje kariesa, sta natrijev fluorid in hidrofluorosilicijeva kislina. Obe spojini pa sta celo bolj strupeni kot svinec in le malo manj od arzenika! Njuno toksično delovanje je uperjeno predvsem v uničevanje življenjsko pomembnih funkcij encimov.

Dobro je vedeti, da sprošča fluorirana voda v aluminijevi posodi do tisočkrat več aluminija!


Citati iz knjig:
- Nespametni bodo žejni, avtor Anton Komat
- Pesticidi, ubijalci življenja, avtor Anton Komat
Obe knjigi se splača prebrati!
"Hrabri umrejo samo enkrat, strahopetci umirajo tisočkrat"

kocba ::

Ce bo koga zanimalo Zdravju nevarni Eji.

Koliko pa so ti podatki verodostojni, pa presodite sami.

lp

snow ::

Sem na hitro preletel zgornji link. Dost pametno napisano. Tak je treba zadevo jemat ja!

Mi je pa čudno glede E620 - glutaminske kisline. To je aminokislina in pač sestavni del proteinov/beljakovin. No možno pa prevelike količine le te aminokisline res povzroča zadevo. Sehr interesant! :))
Random mutation plus nonrandom cumulative natural selection - Richard Dawkins

BigWhale ::

To tabelo bi jaz zgooglal, ce bi googlal cez vikend, pa me ni bilo. :)

Drugace pa taista zadeva obstaja tudi v tiskani obliki, kjer je za lepse razumevanje stvar oznacena se z barvami! ;)

BigWhale ::

Tukaj je se en zanimiv link.

Matri[X] ::

Kolk je pa fluora v slovenskih vodovodih? Recimo podatek x gramov/liter.


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Zobna pasta (strani: 1 2 )

Oddelek: Loža
5916757 (14429) francek1
»

Zobne paste (strani: 1 2 )

Oddelek: Loža
5716912 (14286) harmony
»

Zobna pasta, da ali ne?

Oddelek: Znanost in tehnologija
407329 (5371) antonija

Strupen fluor (fluorid) (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Loža
10812211 (9865) WarpedGone
»

Fluor v zobni pasti

Oddelek: Loža
133080 (2875) Binji

Več podobnih tem