» »

RCUL dokončno ugasnil?

RCUL dokončno ugasnil?

Slo-Tech - Včeraj je prehenal delovati RCUL - strežnik Univerze v Ljubljani. Uradnega obvestila o tem ni, neuradno pa se je izvedelo, da so ga upravitelji dokončno izključili iz omrežja, z čimer se je končala njegova dlje časa trajajoča agonija. Strežnik RCUL je namreč že nekaj časa deloval slabo in nezanesljivo, kar nekaj časa se je skozi njega pretakal spam, naslov za prijavo zlorab (abuse) ni deloval, pred svojim koncem pa so uporabnikom ponagajali še precej nenavadno nastavljeni protismetni filtri.


Kot posledica uradno nenapovedane izključitve so precejšnjemu številu uporabnikov, študentom in profesorjem, prenehali delovati elektronski poštni predali, izginilo pa je tudi kar nekaj osebnih spletnih strani.

Žal uporabniki o izključitvi oziroma razlogih za nedelovanje strežnika uradno niso bili obveščeni, kljub temu, da študentje Univerze v Ljubljani ob vpisu plačajo 1600 SIT za ti. informatizacijo, iz teh sredstev pa naj bi bili upravičeni tudi do uporabniškega računa na univerzitetnem strežniku.

RCUL (pred tem se je imenoval UEK) je bil eden prvih splošno dostopnih računalnikov v Sloveniji in kot tak zelo pomemben za razvoj interneta v naših krajih.

39 komentarjev

Avalonis ::

Mogoče imajo pa samo remont :D

Boeing ::

nesposobneži...

če ga res en rabijo več, se javim da ga brezplačno odpeljem in poskrbim za njegovo pravilno uničenje >:D
Ko segaš po zvezdah ne skrbi, če kakšno zgrešiš... Morebiti ujameš Luno...
R50e AS355n, T-Rex600FBL, T-Rex500FBL, T-Rex450FBL, Futura + JetCat 200SX

Tody ::

ma a se ni o tem govorilo že od NESTA naprej ? Pa vsi so neki opozarjal da pop3 ni več and stuff. Pač ni več zanimanja, folk k je delal na tem projektu je šel strani in to je to

Ziga Dolhar ::

Kaj sploh je ta strežnik? Nikoli slišal ...
https://dolhar.si/

AtaStrumf ::

Če ima to kakršno koli vezo z KISS-om pol ni nič čudnega, stvar je komaj životarila od samega začetka in od prihoda Volje nima nobenega pravega pomena več.

Phoebus ::

AtaStrumf: ne, to nima nobene veze s Kissom.

Bakunin ::

akademiki ....... :D

AtaStrumf ::

Joj pol je pa to še tolk bolj žalostno :(.

dr.J ::

Dobri stari rcul je tekel na Alphi pod VMS.

Strežnik je bil še OK (menda gre v novo "službo" na NUK), admini žal ne. Tu se postavi vprašanje odgovornosti, saj so prehod izvedli dobesedno čez noč tik pred Božičem in ob neverjetnih varnostnih spodrsljajih (vsem uporabnikom so recimo dodelili _isto_ geslo, ki je bilo razposlano kar po elektroski pošti). Tako je lahko vsak zlobni firbec imel možnost gledanja v razne poštne predale, saj so bila uporabniška imena prav tako narejena po določenem kopitu, razposlanem v taistem emailu!

Žalostno je, da si UL ne privošči (bojim se, da se ne zaveda pomena?) enega solidnega informacijskega/računalniškega centra, podobno kot imajo to urejeno univerze po svetu. Na UL je to namreč razfrčkano po posameznih fakultetah.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: dr.J ()

sash ::

Mariborsko univerzo si naj za vzgled vzamejo. :D

Živel POTOČNIK >:D
--------------------
Think different...
TOROiD Group

CaqKa ::

neka pompozna novica ko govori o nečem pa sploh ne veš o čem.


>>> RCUL (pred tem se je imenoval UEK) je bil eden prvih splošno dostopnih računalnikov v Sloveniji in kot tak zelo pomemben za razvoj interneta v naših krajih.

Kaj bi lahko to brez kratic tak malo podrobneje opisali?
mislim. bumf. tole je nehalo delat. dalje pa si iščite sami.

tilko ::

Glede na to, da sem študent, bi lahko malo bolj tole poreklamirali. No, jaz dejansko nisem vedel, da obstaja, oz. sem mislil, da je na voljo le profesorjem. Sicer pa me res žalosti dejstvo, da nimamo enega res kul računskega centra. Bom kar mal pocukal za rokav politike iz našga faxa =)))).

Tody ::

in kaj zaboga bi vi radi od strežnika ? Kiss vam ponuja zastoj 50 mb predal. Na arnesu (sploh pa pri katerem koli ponudniku internetnega prostora) mate zastojn gostovanje. Kaj bi pa še radi ??Zastojnskih emailov je k dreka zastojnskega,hosting tudi (vsaj osnova, kjer dela html brez problemov). Vi bi pa radi kaj en superduper gaming center da vam ne bo treba po strežnikov iskat ? računalniški center bi bil edino cool da bi vse strani fakultet vzdrževal oz posodabljal, mogoče celo nek enak stil da bi imele ali kaj takega...

octane ::

naj že enkrat Hodoščeka pokličejo da jim stvari uredi kot je treba

dr.J ::

> računalniški center bi bil edino cool da bi vse stran

samo za to ga prav gotovo ni treba

Zelo ozko gledanje; malo poglej po svetu in si razširi obzorje.

Tody ::

in kaj bom videl ? Povejte za kaj bi bil dober center ? Od tega kar imajo zdej faksi ?? Že tko je teško kakega IT dobit da ti kaj zrihta (ker so vsi računalniki zaklenjeni na admin pass in ti ne moreš nč prčkat) a zdej da bom mogu še kje deli te gumpce iskat ??

bastadu ::

tilko: ne rabimo računski center ampak računalniški center:D

znovak ::

Če je je vse to na račun ukinjene info družbe in sporočil v zvezi z informatično družbo, pa tudi premierovo izjavo o njegovem znanju o informatiki, potem nič čudnega :\ :\ :8) :(
Z.Novak

Bistri007 ::

Včasih je crkovalo, vendar pa je večino časa delovalo.
Ne verjamem, da se bo vsa akademska srenja kar tako sprijaznila, da je ostala brez @uni-lj.si naslovov... 8-)
Največja napaka desetletja je bila narejena 4. novembra 2008
Oni so goljufali in Alah je goljufal, Alah je najboljši prevarant. (Koran 3:54)
Citiraj svetega očeta Benedikta XVI. in postani "persona rudis"...

poweroff ::

Ko ni bilo Arnesovih accountov in KISS-a, in emali.si, takrat je bil RCUL, na voljo za vse študente in profesorje. Nudil je tudoi spletne strani, pa z VMSom se je bilo prav fletno igrati.. sploh, ker nesposobni admini niso znali zakrpati pol varnostnih lukenj. Delalo je doro nekje do pred dvemi, tremi leti. Takrat se je namreč iskazalo, da so imeli oper relay, abuse maila pa sploh noben bral ni.
Potem so namontirali antispam filtre, ki so pobrisali vse, razen spama. Dobesedno. DOBESEDNO.
Na pritožbe in prošnje so se zelo nesramno odzivali. Storitev niso nudili nobenih - končnim uporabnikov sploh ne, pa tudi fakultetam bolj malo. Za infrastruktuso (omrežje) so slabo skrbeli.

Je šlo pa za RCUL menda 1600 SIT od vsakega študenta. Če je to res, smo študentje plačevali za ekaj, kar nikoli nismo dobili.

Saj razumem, da je danes Volja, pa email.si... samo bi se pa tudi RCUL lahko razvil in ponudil nove stvari. Naj se zgledujejo po ameriških univerzah.

Ampak očitno tam niso imeli kakšne pametne strategije za razvoj informatike. Če bi se kdo tega lotil, bimoral najprej tam kadrovsko korenito počistiti, potem pa pregledati pogodbe, ki so jih imeli z velikimi softwerskimi podjetji, podjetjem...
sudo poweroff

Ziga Dolhar ::

Specifično podjetje, Matthai?
https://dolhar.si/

krho ::

Samo poglejte kako se e-študent vleče... (kot bi bilo gor 1 mio uporabnikov)
si.Mail odprto-kodni odjemalec elektronske pošte. - http://www.simail.si
Uredite si svojo zbirko filmov, serij in iger - http://xcollect.sf.net

CCfly ::

e-študent dela čisto v redu. Sicer pa se verjetno strinjaš da je bolj pomembno, da ti ne pomeša prijav in ocen.
"My goodness, we forgot generics!" -- Danny Kalev

Exilian ::

jp.. e-študent dela presentlivo uredu.. glede na to kok ma enkripcij.
It's not the opensource i hate.
It's the fanclub I cannot stand.

R|pper ::

smeh feri ma prav vse super zrihtano:) no ja vsaj nekaj mamo bolse ko lj:)

poweroff ::

Glede e-študenta... sistem je morda dobro zasnovan, so pa pri njegovi izvedbi sodelovali ljudje, ki so - vsaj nekateri - po mojem mnenju nerazumno nesposobni.

Zakaj? Zato, ker je nekdo heknil v njihovo bazo (v starejšo verzijo) in pobral podatke ven. Na lastne oči sem videl konkretne podatke o študentih, med drugim tudi o mojem bratu in sestrični. Podatki so bili točni.
sudo poweroff

Tody ::

EF lj ma super zrihtan svoj študent net. Zdeva letos dela hitro in 99 % zanesljivo. Tko da res nevem kaj vam bo ta vaš strežnik. Nej ga imajo nukovci za karkoli že...

Bakunin ::

Vedeli ste da RCUL ne dela in ste kljub temu placali zanj ?

Zakaj studentska srenja ne stopi skupaj in da univerzi vedeti da je ona tam za NJIH in ne obratno ?
Enako sicer dela CVI z naso vlado.....

A smo slovenci postali ovce, ki pokorno hodimo v klavnico ?

poweroff ::

Odgovor je preprost. Študentske volive so za izvoljene študente dober način za polnjenje žepov, na ŠOU vlada bolj ali manj koruptivno stanje, za večino študentov pa so volitve le priložnost, da dobijo požirek kuhanega vina in vabilo na kakšen množičen žur.

Jaz pravim, da še premalo plačujejo/mo, oziroma nam gre še predobro, da bi vklopili možgane in pričeli razmišljati.
sudo poweroff

CaqKa ::

dober podpis j

kopernik ::

Problem je tudi v tem, ker se ne naredi informacijskega sistema za celotno univerzo. Vsak faks mučka po svoje in uvaja neke druge rešitve. Čeprav je bilo pred leti rečeno, da bodo e-študent prevzele vse fakultete. Ne vem, katere so to storile in katere sploh še bodo.

mrihtar ::

> RCUL (pred tem se je imenoval UEK) je bil eden prvih splošno dostopnih računalnikov v Sloveniji in kot tak zelo pomemben za razvoj interneta v naših krajih.

Za tiste, ki ne veste: UEK je bila kratica za Univerzo Edvarda Kardelja. Pred RCUL Alfo so namrec tam imeli dva velika VAXa v clustru(UEK1 in UEK2), potem pa se je zaradi prihoda PC-ev in lokalnih fakultetnih streznikov vedno manj kazala potreba po centralnih streznikih. In tako so se pocasi manjsali (--> Alfa) in na koncu odmrli. RIP, RCUL!

CCfly ::

Zakaj? Zato, ker je nekdo heknil v njihovo bazo (v starejšo verzijo) in pobral podatke ven.

Ljudje ki so delali starejšo verzijo so zdaj že v pokoju.
"My goodness, we forgot generics!" -- Danny Kalev

poweroff ::

Heknjeno je bilo leta 2002.
sudo poweroff

CCfly ::

Kolikor se spomnim leta 2002 e-studenta še nismo imeli. Star je približno dve leti. Lahko pa da se motim.
"My goodness, we forgot generics!" -- Danny Kalev

AtaStrumf ::

Na farmaciji smo e-študenta uvedli par tednov nazaj - wiiiiiiiiiiiiiiii, kva smo carji :D.

Ziga Dolhar ::

Na PF smo e-študenta menda prvič imeli lansko leto (2003/04): tistega od Menea d.o.o. z uporabljenimi Dreamweaverjevimi predlogami in mojstrskim <TITLE>Untitled Document</TITLE>. (Pa bedno omejitvijo gesla na šest znakov ...)
https://dolhar.si/

Zgodovina sprememb…

CaqKa ::

tale e študent je podobno kot maribosrki aips?

|GrEgOr| ::

tale e študent je podobno kot maribosrki aips?


Dvomim, ker mariborski AIPS je uveden za celotno Univerzo in ne po posameznih fakutetah.


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Plagiat

Oddelek: Loža
407549 (5133) T-h-o-r
»

Kar se Janezek nauči ... (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / --Nerazporejeno--
7412066 (8485) Okapi
»

Domena uni-lj.si nedosegljiva do nedelje (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / Omrežja / internet
9612738 (8521) NeOman
»

RCUL dokončno ugasnil?

Oddelek: Novice / Omrežja / internet
395166 (3466) |GrEgOr|
»

Filtriranje pošte na RCUL: nam bo v prihodnosti zavladala umetna 'inteligenca'?

Oddelek: Novice / Zasebnost
154162 (4162) MrStein

Več podobnih tem