» »

Problemi z očmi (poškodbe steklovine...)

Problemi z očmi (poškodbe steklovine...)

1
2
»

bradek ::

Te motnje v steklovini ima vsak clovek. Nekdo vec nekdo manj in zato manj opazne/neopazne.

Sam sem bil pri okulistu pred 10 dnevi (sicer izmerjeno nic, nic, ampak to ni poanta). Na pregled sem sel zato, ker se mi cca 1x na dva meseca pojavi v vidnem polju "lisa" velikosti cca 1/3 vidnega polja (ne vedno na istem mestu) kjer dejansko ne vidim nic, in od tega dobim hud glavobol, da cel dan ne morem niti stati. Pomaga sedenje v temi cca 3-4 ure in potem se stvar umiri in pocasi izgine. Nimam pojma kaj je vzrok, sem pa narocen za predleg na neki napravi z imenom "octopus" ki ti meri vidno polje oziroma nekaj podobnega.

To o cemer je pa govora tukaj pa so zgostitve v steklovini, tako kot je napisal ze nekdo zgoraj in so normalne, kot mi je potem pojasnil tudi moj okulist. Mimogrede, si preprican da je vsak dan huje? Mogoce ker si pozoren na to, so ti vedno bolj nadlezne in se ti zdi da je huje. V vsakem primeru pa stopi do okulista, nic se bat :).

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: bradek ()

C_maniak ::

men se tud včasih zgoodi, da neke "stvarce" vidim (prozorne pika, črte). pa če premaknem glavo, sledijo premiku. in pol se pač neki cajta celo igram s tem.:D
ko pa parkrat pomežiknem, zadeva zgine.
če pa sploh ne gre stran, more bit pa res zelo, zelo moteče. mene vem da bi spravljala ob živce.:\
sočustvujem. :)

AtaStrumf ::

Brad3k to kar imaš ti se sliši zelo, zelo podobno neki vrsti migrene. Ne vem če ima smisel hodit merit vidno polje.

Tele packe v uču vidim pa tud jaz. Sem bil pri okulistu pa ne vidi nič narobe z mrežnico ali pa vidnim poljem ali pa kaj takega. Vsi pravjo, da je to pač steklovina, k se počasi, kaj jaz vem razpada/koagulira/... Verjetno gre tudi za kake odmrle celice, delce celic in ostale smeti, ki se sčasoma naberejo, samo prah :D, he, he ta je pa dobra.

Mislim, da ima to relativno velik folka, vsaj v mili obliki. Recimo če pogledaš v belo nebo ali pa na snegu, ko je oblačno in zgleda vse enakomerno belo, ali pa na popolnoma jasen poletni dan ko je nebo čist kristalno čisto pa hitro opaziš kakšne nepopolnosti. Jaz sem to prvič opazil na faksu, ko smo na mikrobiologiji in histologiji mal več bulili v mikroskop, drugače nisem nič opazil, zdaj pa že tudi na beli steni kaj vidim :D.

Kaj čmo, staramo se.

Zgodovina sprememb…

@ljash ::

>> Kaj čmo, staramo se

jap, to bo to.:D Kva bo šele, ko bom 16....


Sj jst sm tud že biu pr okulistu par mescou nazaj pa je ubistvu enako povedow kot vi.


Sam zato sm še prašou, da bi vidu, če se je kdo to že odpravu, sam zgleda, da se res ne da...:)

@ljash ::

No, evo - zdj sm pa še najdu en zanimiv članek o telih "floatersih"... Če koga zanima - klik!

In še eno terapijo za "ozdravitev" (tole nekam smrdi...:D ) - KLIK!!
Kaj mislte o tem? Buche? :\

bradek ::

AtaStrumf nisi prvi ki mi je to rekel :| Razmisljam da bi sel do osebnega zdravnika po kako napotnico za kak head-scan, odvisno kaj mi bi povedala.

Ma kdo kak link o migrenah ipd, vzroki, posledice, preventiva, kurativa?

AtaStrumf ::

Hipnoterapija, kaj pa vem :\, lahko probaš, ker na nek način se moraš spopast s tem, da te ne moti več, pa magari če sam seb lažeš, da jih ni :D.

AtaStrumf ::

Ne se preveč sikerat zaradi vzroka migren, ker ponavadi ni nič kar bi ti ogrožalo življenje, gre se samo za pritisk žil na možgane, kar ima lahko celo paleto učinkov od groznega glavobola, do zoženja vidnega polja, navzeo, preobčutljivost na zvok in svetlobo, ...

Definitivno pa je bolje, da to poveš splošnemu zdravniku kot pa okulistu. Ti znajo bit tako glupi, da je obup. Ta moja zdaj je bruh, totalno nima pojma, še dioptrijo mi je narobe določila pa ji je trajal 150 let. Človk se vpraša kako je ta ženska dobila diplomo ;((.

OK, da ne bom še s tem težil, skratka 99% maš eno vrsto migrene, sam sem pozabil kako se ji že reče, ti bo že dohtrca povedala (al pa Tomi-ja vprašaj, k ma glih PAFI - patološka fiziologija - letos), farmacevti smo bol za zdravila :D.

Po vsej logiki bi moral biti tukaj seminar o migremi, samo ga nisem najdu, probaj še malo po tej strani preiskat, če se ti da, drugače pa use google.

Zgodovina sprememb…

bradek ::

Ja, okulisti niso najbolj brihtni. Pa da ne bomo delali krivice nehajmo posplosevat ;) Je pa res da tudi ta moj je rabil ene 15 min predno je dojel da mu govorim o drugi stvari kot pa o teh motnjah v steklovini o kateri je govora tudi tukaj (o cemer mi je tudi razlagal 15 minut) :)

Bom obiskal svojega zdravnika. Tnx za link, bom pobrskal.

Ce ima kdorkoli se kaj o tej zadevi, don't hesitate to paste a link :)

Hvala.

@ljash ::

no sj, da ne govorim jst o moji, k me je najprej nadrla, pol pa rekla, da to "nima veze", pa da so drug tedn počitnce.. So - bye!;(

Pa sm šu drgam ane...
(to je blo dj spet bl offtopic - bi lohk odprl eno temo na to temo :) )

tx-z ::

ja jst tut zgleda vidm zarad računalnika slabš, pomojm mam kakšno 1 dioptrijo, čakam zdj da pridm na vrsto k okulistu, sm pa bil od ene leta 1993 do 2002 na crt-sux monitorju :) -pol pa dl 200kSIT za en 15"lcd , k na unmu ni blo več za zdržat, 1024*768@75Hz
tx-z

PrimozR ::

Brad3k, 2x sm mel isto k ti. Cel dan sm preležov, mal tut TV gledov>:D k mi je blo dolgčas, pol je blo pa gut. Zj mam mir že kr en lep cajt (morm potrkat - TOK, TOK:) )

bradek ::

Huh... izgleda da ni tako redko to kot sem mislil... je mogoce vzrok preutrujenost oci zarad 10ur dela za pcjem na dan?

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: bradek ()

@ljash ::

ah, kje! :D

PrimozR ::

Delo, kaj je to delo na računalniku??:D

Resno, nism 10 ur na dan, kvečjem ene 4-5.

||_^_|| ::

jst mam tut en mrtu pixl na desnmu ucu8-)

@ljash ::

Sm najdu, da tud pr ns izvajajo vitroretinalne operacije (na steklovini). Je imel mogoče že kdo to in kaj menite o tem?
Je to nevarno kej da oslepiš?

Pa še link - KLIK.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: @ljash ()

AtaStrumf ::

Zapleti vitreoretinalnega posega
Pogostost in resnost zapletov je predvsem odvisna od diagnoze in napredovanja bolezni. Ločimo intraoperativne in pooperativne zaplete. Intraoperativni so običajno obvladljivi, najpogosteje so to: krvavitev v steklovino, raztrganine in odstop mrežnice. Pooperativni zapleti so lahko isti kot intraoperativni, vedno se pojavi skalitev leče, velikokrat PVR (proliferativna vitreoretinopatija), zelo redko endoftalmitis. PVR je najpogostejši vzrok za reoperacije po operacijah odstopa mrežnice različnih etiologij. Tudi po večkratnih reoperacijah le v 90% naležemo mrežnico (54). Pri očesnih poškodbah so zapleti zelo pogosti, inoperabilna PVR je prisotna pri 28% bolnikov z intrabulbarnim tujkom, pri 8% kljub pravočasni intervenciji oko atrofira (47). Pooperativni odstop mrežnice je pogost tudi pri diabetikih 8,5%-18% (4, 55), pri nekaj odstotkih bolnikov kljub ponovnim reoperacijam mrežnica ne naleže, pri takih se pogosteje pojavi neovaskularen glavkom ali atrofija očesa (55).
Zapleti VRP pri epiretinalni membrani in foramnu v rumeni pegi so redki, raztrganine mrežnice se pojavijo v 1 do 6%, ostali zapleti, kot je odstop mrežnice ali krvavitev v steklovino, so še redkejši (18, 56, 57).

Težko je tako na pamet karkoli govoriti. Komplikacije so relativno pogoste, samo za vsak primer posebej se mora pa zdravnik, ki ima veliko izkušenj s tem odločiti. En moj kolega se je mal preveč zafrkaval z explozivi in enkrat mu je celo ratal naredit živosrebrov fulminat, ki je precej zahrbtno razstrelivo, ker je zelo nestabilno (uporablja se kot primarno explozivo, za sprožit kakšne bolj inertne explozive, recimo smodnik v metkih, ki ga je ta kolega tudi delal BTW :)) in ko je drugi dan malo opazoval epruvete jo je razneslo in imel je srečo v nesreči, da se mu je razlilo samo eno oko, par milimetrov pa bil bil še ob drugo. Skratka poškodovano oko so mu porihtal, samo se mu je uničila leča in po presaditvi mrežnice (retina) - za to je moral iti takrat na Dansko - sedaj zazna vsaj svetlobo, ampak seveda brez leče mu to bolj malo pomaga. No kar sem hotel reči, znajo naredit že vsašta in ni imel nobenih zapletov, tako da mislim, da se ti splača pogovorit z zdravnikom, da te napoti v klinični center na očesno kirurgijo na pregled.

Giller0 ::

S tem kar sta opisala P|P| in pa Brad3k, če se ne motim, se srečujem tudi jaz. To me doleti nekajkrat na leto. Moram rečt, da je precej nadležno. Je pa to baje zarad migrene. Zraven dobim močen glavobol-kot da bi mi nekaj nabijalo v glavi. Prav mučno. Pa nič prav ne vidim. Skoraj nemogoče je brati.. Neprijetna zadeva..

PrimozR ::

Fajn si opisal. Men se je to na srečo zgodl sam 2x, kšn mesec narazen. To se mi je zgodl lan jeseni, zdj mam pa mir. Kot sm že povedal, morm potrkat.

bradek ::

Legolas, socustvujem :\

Se vedno nisem sel k zdravniku glede tega, da izvem "uradno" verzijo kaj je narobe. Ko bom sel, sporocim.

Giller0 ::

Brad3k jaz sem bil pri svoji zdravnici in ji pač poskušal razložit kaj vidim. Da mi nekaj blešči pred očmi kao. Podobno kot da bi v prižgano žarnico gledal in potem nekaj časa vidiš neko liso. Sam da meni dolgo ne izgine.. Pa me je gledala k bik v nova vrata. Poslala me je k okulistu, kjer so rekli da z očmi ni nič narobe. Potem pa še na neke preizkave v MB, kjer so mi na glavo neke priseske dal. Podobno kot tisto za srce poslušat. Tam pa so mi povedali, da mam migreno in to je vse. Nobenega zdravljenja, nobenih zdravil, nič.. S tem bo pač treba živet. Je pa res to, ko si napisal, da ful pomaga če si v temi. Jaz grem kar spat, pa rolete dol spustim, tko da je trda tema v sobi. Čez nekaj ur je boljše. Lisa izgine, le glavobol še traja.

Jaz tud sočustvujem z vama. Ni prijetno to..

LP, Legolas

@ljash ::

en dohtar iz USA mi je zdej priporoču TELE-klik kaplce - baje naj bi odpravljale te plavajoče delce in sence. Kaj mislte o tem? Bulšit al zna bi kej na tem?

Takole pravi:
->> For existing floaters –

a) For existing floaters - Use ReVision which takes a Chinese Medicine approach where the Liver (Liver meridian) is the primary energy flow responsible for the health of the eyes. When the Liver energy is impeded, the result can be eye problems such as floaters. By using ReVision, we try to cleanse and tonify the Liver, so energetically we can support the body in trying to rid the floaters.



b) For existing floaters - Milk Thistle Extract - also helps cleanse and strengthen the Liver.

bradek ::

bmw-f1 pojdi v to temo. :)

@ljash ::

zdej so mi ugotovil odstop steklovine (retinal detachement za strica gugla :D ) in pravjo, da ne zdravjo tega.
Bil sm pa pr dr.šalamunu.

Drgač uni na visionworkusa.com me še zmeri prepričujejo, da tele njihove herbalne fore pozdravjo to, sam sm bl skleptičn do tega...
Any same problems?

acheron ::

Pozdravljeni,

torej tud jst se srečujem z istimi problemi kot je imel @ljash označeno tam na začetku kako se je začelo. Bil pri doktorju ki pravi da zunanjih poskodb ni ali vidnih teh floaterjev, bil pri okolistu kjer je bilo vse vredu, vidim brez problema, brez dioptrije, ni očesnega pritiska.

Vglavnem vidim zelo dobro odblizu od daleč, vidna površina 100%, sam čistost slike mi manjka.

Ampak vseeno mi vse neki plava po očesu.. Ena manjsa linija v levem očesu, ki je vedno prisotna -> VEDNO, razen v temi se ne vid, v desnem očesu pa mislim da mam ta floater ki je pa opazen le na nebu, zelo beli podlagi, sneg, morje..

Probleme mam že zdej eno leto..
Mislim pa do so se problemi začeli ko sem dobil nov računalnik! Prenosnik ACER, LCD torej, preživim pa dnevno na njem vsaj 8ur in za vikend vsaj 15ur na dan!

In ker je starost te teme zdaj že skoraj 3leta sem se odloču da vprašam kako so se vaši problemi kaj razvili. A se je kej popravlo a je še vedno isto sranje, je hujše,..?

lp
http://www.ashy11.net

tejchi777 ::

Pozdravljeni,

jaz že nekje 1 leto opažam v desnem očesu v vidnem polju eno piko v obliki pajkove mreže, ki se pogosto pojavlja in potuje kamor pogledam. Bila sem pri zdravnici, ki mi je dala napotnico za okulista in povedala, da je to povezano s steklovino. Klicala okulista za pregled in njegova sestra pove, da mi tudi on ne bo mogel pomagati in me bo poslal v bolnišnico. Zdaj čakam, da pridem k temu okulistu na pregled.

Mogoče kdo ve kakšno je zdravljenje??

Hvala

Loki ::

to ni (bilo pri meni) nic, res pa je, da nisem sel k okulistu zaradi tega. miclim, da je bilo celo nekaj tukaj napisano glede tega.
I left my wallet in El Segundo

Saladin ::

Že dolgo časa imam precej izrazite "floaterje" in ne bom razlagal, koliko živcev sem izgubil pri raznih zdravnikih, ki me niso mogli prepričat v benignost tega pojava.

Šele ko sem videl točno to sliko, sem se nekako pomiril s tem dejstvom.



Na svetlih, enobravnih podlagaih jih vidim nonstop, ampak jih ščasoma odmisliš, tako da ti ne smeetajo več. Pred tem pa sem se stalno koncentriral zgolj na njih in "norel".
Dobro je kar nosi največ svobodne koristi/najmanj bolečine čim več sentientom
na najhitrejši, najvarnejši in najbolj moralen način za najdaljše obdobje.
"Utilitarianizem po Saladinovo"

iceurb ::

Saladin imam isti problem že nekaj časa pa se isto več ne koncentriram na to. Veš mogoče kaj je krivo da vidima to stvar?

Saladin ::

Saladin imam isti problem že nekaj časa pa se isto več ne koncentriram na to. Veš mogoče kaj je krivo da vidima to stvar?


Pri meni je bil verjetno kriv en sf....n monitor.

Ob svojem prvem računalniku sem dobil eno najcenejše sranje od monitorja. Na začetku je bilo vse OK, ampak monitor je počasi degradiral (ostrina, kontrast, verjetno tudi sevanje,...) ampak tega nisem opazil (nisem glih hodil naokoli in primerjal slik monitorjev). Dodaj temu še mladostniško pretiravanje pred računalnikom in gledanje od blizu,...

Potem pa pride kolega in ni mogel verjet, kako sliko gledam. Grem h njemu - razlika kot noč in dan. Moj ekran je imel popolnoma rumeno in zamegljeno sliko in ob tem sem si verjetno "pokvaril" oči.

No ja - očal (še) ne potrebujem.

EDIT:
FUNAI je bila firma. Naj se scvrejo v peklu.
Dobro je kar nosi največ svobodne koristi/najmanj bolečine čim več sentientom
na najhitrejši, najvarnejši in najbolj moralen način za najdaljše obdobje.
"Utilitarianizem po Saladinovo"

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Saladin ()

kriko1 ::

Ne vem zakaj to nastane, ampak jaz to vidim samo če gledam v žarnico ter nato pogledam v bel zid (ampak se morem skoncentritat ker so teli floaterji zelo majhni in jih je samo par). Drugače takole v navadnih situacijah jih sploh ne vidim (tudi če gledam enobarvne stene...). Sem pa dal skozi že kar nekaj monitorjev, tudi tistega črno-zelenega sem imel.
Imam pa očala zaradi nepravilno raščenega zrkla (pretres možganov - padel zdravniku iz rok takoj po rojstvu).

Dr_M ::

Saladin: jest mam to ze od konca osnovne sole. Pa vedno vec jih je in vedno bolj zoprni so. :\ Tut jest bi se rad znebil te nadloge.
The reason why most of society hates conservatives and
loves liberals is because conservatives hurt you with
the truth and liberals comfort you with lies.

Saladin ::

Tut jest bi se rad znebil te nadloge.

Bolj ko se boš zaradi tega živciral - slabše bo.

Enostavno jih ignoriraš ob vedenju, da se gre za povsem nedolžno stvar.
Dobro je kar nosi največ svobodne koristi/najmanj bolečine čim več sentientom
na najhitrejši, najvarnejši in najbolj moralen način za najdaljše obdobje.
"Utilitarianizem po Saladinovo"

Tomay ::

Zdravniki v kolikor je z očesom vse v redu in še pacient v redu vidi ne vidijo razloga za težave. Vzroki motenj so lahko tudi v živcu, možganih ... Ni nujno, da je vzrok fizične narave. Prepričan pa sem, da so monitorji in televizije krivi za te težave. Tudi lcd monitorji niso bistveno boljši. Če dosti sediš pred računalnikom, bolj obremenjuješ oči. Sploh, če ne upoštevaš počitkov. Overkill pa je verjetno to kar počnem zdaj. Oči si od računalnika spočijem, tako, da gledam televizijo. :)
Voodoo 4Ever

BCSman ::

Še kdo trpi za motnjavami v steklovini? Mislim na konkretnejše oblike, prosim ne smetit teme z "včasih ko pogledam v nebo vidim neko pikico, ki hitro izgine". Pred petimi leti po headstand vajah in posledično enormnim pritiskom v glavi in očeh prvič pojavile, pred dvema mesecema po nekem čudnem nekajdnevnem vnetju leve strani glave poslabšale za 3x. Ubijalsko je že gledat v monitor v sveti pisarni. Črne sence nonstop lebdijo sem ter tja, črvi, pike... Pri specialistu klasika, "z očmi je vse ok, na motnjave se bo za navadit."
Se še kdo spopada s to peklensko nadlogo, se je odločil kdo za zelo tvegano vitrektomijo? Bral sem neko raziskavo, da floaterji vplivajo na kvaliteto življenja s podobno intenzivnostjo kot rak črevesja in pa HIV.

Spodaj primer res ekstremne oblike eye floaterjev, seveda sem še zelo daleč od tega. :D

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: BCSman ()

Ribicija ::

Nekaj podobnega se je meni kako leto nazaj pojavljalo v obliki črne pikice na enem očesu. Ampak imam občutek kot, da je sedaj izginilo. Sem pa tudi sam dobil odgovor Oftalmologa, da nič ne vidi, pa hodim k resnemu specialistu zaradi glavkoma.

Jaz občasno za preventivo uporabljam smetlikine kapljice iz lekarne ali pa včasih kar čaj in si čistim oči. Smetlika je znana kot stara zel za zdravljenje oči...

techuser ::

Floaterji v očeh so dejansko odmrle celice, ki plavajo v steklovini očesa. To se dogaja samo ljudem, ki matrajo svoje oče in gledajo v umetno svetlobo po cele dneve. Pri meni je bilo podobno. Imaš dve stvari, matranje in potem še prodiranje škodljive svetlobe. Najhujši so najmanjši ekrani kot so pametni telefoni in tablice, ker nekateri bi radi spravli 4K resolucijo na telefon, ne vedo pa da bolj kot je slika ostra bolj prodira LED svetloba na očesno dno in več poškodb naredi. Vedno uporabljat računalnik pri naravnih virih svetlobe, da se nevtralizira škodljivost utripanja umetne svetlobe in frekvenc. Jaz sem sem prodal pametni telefon in tablico pa še prenosnik, ker ni primerjave v olajšanju ko delaš za vsaj 24 colskim ekranom z flicker free tehnologijo. Ne bom pretiraval ampak približno 10x lažje za oči in počutje.

Drugače pa so floaterji znak, da je treba resnično spremenit življenjske navade in prehrano. Lahko si prebereš tale članek: http://www.virmodrosti.com/zdravje/umet... Drugače pa so težave povezane s celotnim telesom, najbolj pa s sinusi. Ponavadi imajo računalničarji probleme, ker nimajo dovolj kisika, kar pa je glavni element, ki ga fotoreceptorji v očeh potrebujejo. Tam so namreč največje koncentracije kisika v našem telesu. Če ga je preveč in pretiravaš s kakšnim športom, potem povzročiš pretirano oksidacijo in bodo spet lahko problemi. Če pa preživiš vsaj nekaj ur dnevno na odprtem prostoru, pa bo opazna razlika. Pa res je dobro, da greš spat takrat ko je zunaj tema, bo velika razlika, če sprobaš za kakšen teden, da se oči regenerirajo. Glavkom ko pa imajo doktorji toliko za povedat, pa je samo posledica kronične infekcije bodisi bakterijske ali virusne na določenem mestu na očeh, ki ustvarja pritisk s tem, da se tam prehranjuje s očesnim kolagenom. Kisik in veliko počitka pa hrana brez sladkorja bo naredila največ dobrega. Če boš imel pa probleme z odsevi barv in podobnimi stvarmi, so oči že precej zdelane in boš potreboval kar nekaj mesecev, da se stanje popravi, ker se lahko razvije tudi retinopatija. To so resne stvari, ampak najslabše kar lahko narediš je, da sediš cel dan za ekrani ali pa zvečer ob umetni svetlobi matraš oči. Noben se ne zaveda, da v fitnesu telovadiš recimo kakšno uro na dan, pa rabiš zato 24 ur, da se regenerirajo mišice, naše oči pa delajo po 12-14 ur dnevno in potem greš spat za nekaj ur. Saj ni čudno, da je potem toliko problemov. Če boš večkrat dnevno šel vsaj na kakšen odmor na svež zrak pa si pokriješ oči in jih spočiješ za kakšnih 20 minut, bo že to velika sprememba. Ko enkrat dobiš takšne resne probleme ne pričakuj, da ti bo zdravstvo kakorkoli pomagalo, je vsaj 200 let prezgodaj, da bi kaj pametnega znali.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: techuser ()

Dr_M ::

Pravijo, da naj bi floaterji scasoma izginili, ampak pri meni jih je vedno vec, vidim jih ze konstantno, cez celo vidno polje. Sem bral malo kako se to odstrani, ampak en postopek je zelo nevaren, laserski pa malo manj, samo ni nobene garancije.
Slabsati se mi je pa zacelo, ko sem se iz mesta preselil na dezelo.
The reason why most of society hates conservatives and
loves liberals is because conservatives hurt you with
the truth and liberals comfort you with lies.

techuser ::

A ti si se tudi preselil? Če si v mestu spal tako kot jaz pri odprtem oknu in na vasi večino leta pri zaprtem potem ni čudno, da je tako. Na vasi ljudje zelo radi onesnažujejo s kurjenjem, kjer nimajo urejenih in sodobnih kurišč. Kisika si dobil veliko manj najverjetneje. Drugi razlog je lahko vlaga. V mestu in še posebej na morju se spomnim, da je bila vlaga zelo nizka, na vasi pri nas je 90%. Večja kot je vlaga, slabše za sinuse, ker se redijo glivice in bakterije. Drugače pa kot sem povedal, največ kar lahko narediš je, da pozabiš na vitrektomijo, ker ti s tem zamenjajo očesno tekočino z NaCl 0,9% raztopino. Lahko pride do kakšnih težav, ker ti prodrejo v oko in skupaj s tem tako vstopijo še drugi mikrobi na tista področja. Floaterji se pojavljalo, ker mrežnica krvavi če temu lahko tako rečemo po domače. Ko celice začnejo pokati po šivih zaradi tankih plasti, odmrla tkiva ostanejo v očesni tekočini. Nekaj jih s časoma gre, kjer naravna svetloba poskrbi za degeneracijo teh tkiv.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: techuser ()

BCSman ::

Zgoraj si napisal, kot da dobijo floaterje samo taki ki skozi visijo pred pc-jem in maltrajo oči. Jaz točno vem zakaj so se prvič pojavili, kot sem zgoraj napisal zaradi velikanskega pritiska v glavo in posledično v oči pri izvajanju headstandinga. Štopal sem koliko časa lahko zdržim z glavo navzdol in to par dni zaporedoma, pač ena izmed "vaj" pri rekreaciji. Samodestruktivna vaja, nevarnosti pač nisem poznal. Ker to prakticirajo neki joga-tibetanski poduhovljeni blabla modeli, sem mislil da je mogoče koristno. Četrti dan sem že opazil floaterje, ki več ali manj ostanejo trajno. Verjetno je pritisk naredil kake mikroskopske ranice na mrežnici, katerih niti specialisti niso videli z njihovimi napravami. Za poslabšanje pred dvema mesecema pa sem 80%, da je bilo krivo vnetje (mejno visoka temperatura, bolečine ob dotiku od temena do vrha glave na levi strani, nekoliko občutljivosti na svetlobo in občasno bolečine ob premikanju oči, morda posledica nezdravljenega modrostnega zoba -> kronični vnetni proces v telesu, po parih dneh se je samo pozdravilo ampak pustilo nekako posledice na strukturi steklovine predvidevam. Oftamolog ni našel nobenih znakov vnetja v očesu 1 mesec po dogodku.
Problem pri teh specialistih je, da oni pač rutinsko pogledajo kar imajo za pogledat in če je mrežnica ok, so z delom končali. Kaj se dogaja v ozadju in da se ob vsakem poslabšanju floaterjev drastično poslabša kakovost življenja, to ni več njihova skrb.

techuser ::

Položaji na glavo ti lahko ornk poškodujejo oči, sploh če si veliko let presedel za računalnikom. Jaz sem prav tako delal položaje obrnjene na glavo in po tistem se mi je poslabšalol stanje. Podobno se ti lahko zgodi pri kakšnih borilnih športih pri udarcih v glavo. Res je, ni nujno, da je samo od svetlobe. Drugače pa obrnjen na glavo ne smeš biti več kot nekaj minut. Jaz sem delal gimnastične vaje in nobene joge, ampak je pritisk vseeno močan, zato ti tistih mestih, kjer imaš švoh kapilare začne pokat, kar pa je resna poškodba. Oftalmologe pusti pri miru, jaz sem jih zamenjal kot srajce pa nič od njih, tudi samoplačniško ne boš našel nič kaj pametnega, ker enostavno nimajo izkušenj s temi stvarmi in zastarelo tehnologijo. Raziskave, ki potekajo na tem področju so po celem svetu v razvoju, tako da bo trajalo še veliko let preden se bo kaj spremenilo. Če imaš takšne poškodbe, je edina rešitev dolgotrajno zdravljenje, ki pa ni enostavno, ker morajo oči počivat. Pravijo, da celice potrebujejo 45 dni za regeneracijo, če pa uporabljaš oči vsak dan, potem jo te skoraj nemogoče, ker bi moral biti v temi toliko dni in potem še kakšen teden za postopno privajanje na svetlobo. Spomnim se, ko sem pred dvajsetimi leti pretrgal mišice na prsih zaradi pretiravanja v fitnesu in je trajalo dobre tri mesece, da sem lahko potem spet delal normalne vaje. Če pa poškoduješ očesno mrežnico pa ljudje mislijo, da bo dovolj nekaj dni. Tako ne gre, zato pa nihče na svetu ni pozdravil retinopatije, ker ni namenil toliko časa. Poleg tega potrebuješ nekoga, ki ti bo vse rihtal doma, kuhal, pospravljal, pral in skrbel pri takšnem zdravljenju. Največ kar lahko narediš za svoje zdravje je zdrav način življenja, kar pomeni zdravo prehrano, svež zrak in fizično aktivnost.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: techuser ()
1
2
»


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Laserska operacija oči (strani: 1 2 3 414 15 16 17 )

Oddelek: Loža
809267705 (19879) trancer01
»

Kontrola in izboljšanje vida

Oddelek: Loža
356251 (1920) bambam20
»

Zamegljen vid

Oddelek: Loža
343540 (2586) Kleemen
»

Očesna težava

Oddelek: Loža
123069 (2543) flipflop
»

Poškodba očesa - mrežnice (strani: 1 2 )

Oddelek: Loža
6410353 (8394) korenje3

Več podobnih tem