» »

Pico 4 je kitajski izzivalec Questa 2

Pico 4 je kitajski izzivalec Questa 2

Road to VR - Kitajski Pico bo svoje najnovejše VR naočnike Pico 4 lansiral v Evropi in namerava z agresivno cenovno politiko neposredno tekmovati z naočniki Quest 2.

Meta (oziroma tedaj še Facebook) je z neožičenimi VR naočniki Quest področje navidezne resničnosti za domače uporabnike pred slabimi štirimi leti pognala na novo raven. Medtem ko je prvo generacijo modernega vala VRa zaznamoval kup neprilik, kot so nadležen kabel, potreba po močnem računalniku, visoka cena in ukvarjanje s "svetilniki" za sobno orientacijo, pa Quest in njegov naslednik, Quest 2, označujeta trenutek, ko so se VR naočniki prelevili iz naprav za tehnološke navdušence v dejansko potrošno elektroniko. Ključ je v samostojnem delovanju, oziroma z opcijsko brezžično sprego s PCjem, ter orientaciji v prostoru z IR kamericami. Meta jih je - in jih tudi še po nedavni podražitvi - prodajala pod ceno, s tem pa je tekmece, kot sta HTC in Lenovo, prisilila, da so se namesto na domače uporabnike osredotočili na višjecenovni del tržišča. Tako Quest 2 trenutno resnega tekmeca pravzaprav nima ... kar pa se utegne kmalu spremeniti.

Kitajska firma Pico, ki jo je ravno pred dobrim letom kupil lastnik TikToka, ByteDance, se je namenila oditi Zuckerbergu v zelje in svoje prihajajoče naočnike Pico 4 lansirati tudi v Evropi, in sicer za ceno 430 evrov, se pravi ravno nekaj desetakov pod ceno Questa 2. Strategija je načrtna in tudi Kitajci bodo svoj izdelek prodajali pod ceno. Na štartu bo vključenih 13 evropskih držav, med katerimi še ni Slovenije, in pa Japonska ter Južna Koreja. Kasneje prispejo še v Singapur in Malezijo, medtem ko za ZDA pogovori še tečejo. Cena 430 evrov sicer velja za inačico s 128 GB veliko podatkovno shrambo; tista z 256 GB bo stala okroglih 500 evrov. Prihodnji mesec se najprej odpro prednaročila, izdelek pa bo na policah 18. oktobra.

Pico 4 je sicer že drugi Picov produkt na evropskem trgu, saj so spomladi že pripeljali Pico Neo 3 Link, toda Pico 4 je prva njihova naprava, ki je dejansko videti zmogljivejša od Questa 2. Zaslon ima rahlo višjo ločljivost - 2160×2160 na oko - in 8 GB Rama namesto 6 pri Questu 2, medtem ko je procesor isti, Snapdragon XR2. Največje pridobitve pa so na področjih kompaktnosti in funkcij. Pico 4 uporablja sploščene leče (pancake lens) in baterijo postavi na zatilje, zato je naprava manjša, lažja in bolje uravnotežena. Nastavljanje medočesne razdalje je strojno, naočniki pa imajo tudi RGB kamerico (RGB passthrough). Kitajci so tako vnesli ravno dovolj bonbončkov, da se lahko potencialno vrinejo v zatišje, ko se v Meti ukvarjajo s premijskimi naočniki Project Cambria, oziroma Quest Pro, medtem ko o Questu 3 ni še ne duha ne sluha. Zaenkrat ima velikan še prednost v repertoarju naslovov, a tudi Picova trgovinica nima slabe bere in bo ob lansiranju Pica 4 vsebovala tudi vsaj eno ekskluzivo, Just Dance VR.

1 komentar

Surstromming ::

No, me veseli, da obstaja alternativa, Facebookov spyware pac nihce, vsaj za silo odgovoren do samega sebe, ne bo kupil.


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Oktobra prispejo VR naočniki Oculus Quest 2 (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / Zasloni / projektorji / ...
5910959 (1949) karafeka
»

Naočniki Quest kmalu ne bodo več potrebovali Facebook računa

Oddelek: Novice / Zasloni / projektorji / ...
73032 (2345) Truga
»

Junija prispejo VR naočniki Vive Pro 2 in Focus 3

Oddelek: Novice / Zasloni / projektorji / ...
134074 (3019) PARTyZAN
»

Googlov Daydream je mrtev

Oddelek: Novice / Zasloni / projektorji / ...
134827 (3751) PrimozR
»

Oculusovega Rifta bo zamenjal Rift S

Oddelek: Novice / Zasloni / projektorji / ...
85248 (4329) Invictus

Več podobnih tem