» »

Starlink prihaja na letala Hawaiian Airlines

Starlink prihaja na letala Hawaiian Airlines

Slo-Tech - SpaceX je razkril dogovor z letalskim prevoznikom Hawaiian Airlines, ki bo na svojih letalih ponudil brezplačni dostop do interneta prek Wi-Fi v kabini. Storitev bo na voljo že prihodnje leto na čezoceanskih letih v Severno Ameriko, Azijo in Oceanijo, s čimer bo prvi večji letalski prevoznik s Starlinkom. SpaceX je že podpisal pogodbo z nišno letalsko družbo JSX, medtem ko Delta storitev za zdaj preizkuša. JSX bo Starlink ponudil na sto letalih proizvajalca Embraer.

Starlink bo na voljo na letalih Airbus A330 in A321neo in novem Boeingu 787-9, medtem ko ga starejši Boeingi 717 za krajše polete med otoki ne bodo podpirali. Wi-Fi bo nudil hitro povezavo z internetom z nizkimi zakasnitvami. Nekateri letalski prevozniki že imajo v svojih flotah možnost povezave z internetom, zato ne bodo hiteli k Starlinku. Kdor pa tega nima, se bo po izkušnji s Hawaiian Airlines laže odločil.

Omrežje Starlink uporablja satelite v nizki orbiti. Trenutno jih je tam že okrog 2000, do popolnitve konstelacije pa jih pričakujejo še desetkrat toliko. Hawaiian Airlines bo sedaj začel preizkuse storitve, v začetku prihodnjega leta pa bodo na vsa letala namestili potrebne antene za komunikacijo s sateliti. Za zdaj ni znano, kolikšnih hitrosti se lahko nadejamo. Ker oglašujejo hitri internet, kjer nalaganje filmov ne bo več nadležno, je pričakovati visoke hitrosti. Glavna razlika v primerjavi z obstoječimi satelitskimi sistemi bo prav hitrost in nizka cena. Starlink je sicer v več državah že na voljo tudi uporabnikom doma ob plačilu 110 dolarjev mesečne naročnine.

1 komentar

BigWhale ::

Navaden Starlink sprejemnik podpira do 150-500Mbps downlinka in 20-40Mbps za uplink. Na Airbusu je med 250-400 potnikov na 787 pa okrog 300.

Drzmo pesti, da bodo razmisljal o tem. :) Ampak aleuja, da se stvari premikajo mal naprej. :D


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Delta preizkuša Starlink na letalih

Oddelek: Novice / Omrežja / internet
275474 (4230) Ghost7
»

SpaceX pričenja z javnim preizkusom omrežja Starlink

Oddelek: Novice / Omrežja / internet
348030 (3442) Unchancy
»

SpaceX polni svojo konstelacijo satelitov (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / Znanost in tehnologija
5515786 (12013) M.B.
»

Starlink, sateliti na nebu, zelo dobro vidni, se splača pogledati (strani: 1 2 )

Oddelek: Loža
7811300 (8785) rabelj5

Več podobnih tem