» »

Velika Britanija in Južna Afrika priznali prestrezanje prometa na podmorskih kablih

Velika Britanija in Južna Afrika priznali prestrezanje prometa na podmorskih kablih

Slo-Tech - V resnici je že Edward Snowden z objavo dokumentov leta 2013 pokazal, da se v modernem svetu na internetu prisluškuje vsem in vsakomur, le da tega države niso obešale na veliki zvon. Pred tem se je o prisluškovanju le špekuliralo, Snowden pa je priskrbel prve konkretne dokaze. Toda države so še vedno večidel zanikale te prakse. Velika Britanija in Južna Afrika pa sta sedaj javno priznali, da imata opremo za množično prestrezanje internetnega prometa in da jo tudi uporabljata. Ta razkritja so na dan prišla v več sodnih postopkih, kjer sta bili državi prisiljeni razkriti nekatere dokumente.

V Veliki Britaniji gre za program Tempora, kakor se imenuje prestrezanje podatkov na podmorskih kablih, ko ti pridejo na britansko obalo. Privacy International je zaradi tega tožil britansko državo, primer pa je sedaj na Evropskem sodišču za človekove pravice. Prvič je bil program spoznan za nezakonitega, ker je bila ustrezna pravna podlaga skrivna, a Privacy International sedaj zatrjuje, da je treba ugotoviti neskladnost z 8. in 10. členom evropske konvencije o človekovih pravicah. Ta člena opisujeta pravico do zasebnosti in pravico do svobodnega izražanja.

Julija je med sojenjem Velika Britanija podrobno opisala, kako sistem deluje. Gre lahko za prisluškovanje glede na telefonsko številko, elektronski naslov ali kakšen podoben podatek, ali pa za prisluškovanje glede na več kriterijev, denimo uporabo določenega jezika, specifičnih tehnologij itd. Trdijo, da se zbrani podatki izbrišejo takoj, ko je to mogoče - v prvem primeru takoj, v drugem pa v nekaj dneh.

V Južni Afriki pa gre za novosti iz procesa Sam Sole. Tamkajšnji center za preiskovalno novinarstvo amaBhungane namreč toži, ker so novinarju Samu Solu leta 2008 vsaj šest mesecev prisluškovali. Trdijo, da je pravna podlaga za prisluškovanje v nasprotju z ustavo, zlasti na področju varovanja zasebnosti. Tudi v tem primeru je Južna Afrika pred sodiščem podrobno opisala, kako takšno prestrezanje internetnega prometa poteka. Trdijo, da prestrezajo ves promet, ki izvira izven Južne Afrike in potem vstopi v državo.

V Sloveniji tovrstno dejavnost izvajamo na podlagi 20. in 21. člena ZSova na podlagi odredbe direktorja SOVE (21. člen ZSova) in je niti ne skrivamo.

3 komentarji

jeremenen ::

Se trudim, ampak ne razumem zakaj neka država da miljarde v take stvari. Ker za iskanje treh teroristov/aktivistov/novinarjev na leto je to draga igrača.

Poldi112 ::

>V Sloveniji tovrstno dejavnost izvajamo na podlagi 20. in 21. člena ZSova

Sem prebral, pa ne vidim, kje imajo pooblastilo za množični nadzor:

5. TAJNO PRIDOBIVANJE PODATKOV
19. člen

(1) Agencija pridobiva podatke tudi s tajnim sodelovanjem in posebnimi oblikami pridobivanja podatkov.

(2) Direktor agencije s soglasjem vlade določi pogoje in način pridobivanja podatkov s tajnim sodelovanjem ter postopke in ukrepe za zaščito izvorov podatkov.

20. člen

Pod pogoji, določenimi s tem zakonom, lahko agencija za opravljanje svojih nalog uporablja naslednje posebne oblike pridobivanja podatkov:
- spremljanje mednarodnih sistemov zvez;
- tajni nakup dokumentov in predmetov;
- tajno opazovanje in sledenje na odprtih ali javnih prostorih z uporabo tehničnih sredstev za dokumentiranje.

21. člen

(1) Spremljanje mednarodnih sistemov zvez ter tajni nakup dokumentov in predmetov dovoljuje direktor agencije s pisno odredbo.

(2) Odredba o spremljanju mednarodnih sistemov zvez mora vsebovati podatke o zadevi, na katero se posebna oblika pridobivanja podatkov nanaša, način, obseg in trajanje.

(3) Spremljanje mednarodnih sistemov zvez se ne sme nanašati na določljiv priključek telekomunikacijskega sredstva ali na določenega uporabnika tega priključka na območju Republike Slovenije.

(4) Odredba o tajnem nakupu dokumentov in predmetov mora vsebovati podatke o nazivu, vsebini in količini predmeta tajnega nakupa ter njegovo ceno.

(5) Odobritev tajnega nakupa dokumentov in predmetov se lahko nanaša le na enkraten tajni nakup.
Where all think alike, no one thinks very much.
Walter Lippmann, leta 1922, o predpogoju za demokracijo.

Markoff ::

jeremenen je izjavil:

Se trudim, ampak ne razumem zakaj neka država da miljarde v take stvari. Ker za iskanje treh teroristov/aktivistov/novinarjev na leto je to draga igrača.

Tenoristi so prikladen izgovor, tako kot pedofili (bugi-men). Nadzor nad informacijami zagotavlja oblast in denar. To je to.
Antifašizem je danes poslednje pribežališče ničvredneža, je ideologija ničesar
in neizprosen boj proti neobstoječemu sovražniku - v zameno za državni denar
in neprofitno najemno stanovanje v središču Ljubljane. -- Tomaž Štih, 2021


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

SOVA še vedno skovika na vaših žicah

Oddelek: Novice / NWO
3711131 (7286) zmaugy
»

ESČP: britanski obveščevalci kršili človekove pravice

Oddelek: Novice / Zasebnost
296942 (5625) poweroff
»

Nemški informacijski pooblaščenec pregledal BND, slovenski še vedno nič

Oddelek: Novice / NWO
228500 (6537) Ribič
»

Sovin strateški nadzor telekomunikacij verjetno krši človekove pravice

Oddelek: Novice / Zasebnost
138218 (6340) antonija

Več podobnih tem