» »

Intel prodaja portfelj patentov za pametne telefone

Intel prodaja portfelj patentov za pametne telefone

Slo-Tech - Intel je začel prodajati portfelj svojih patentov, ki pokrivajo povezljivost v mobilnih telefonih in sorodnih napravah. Skupek več kot 8200 patentov je razdeljen v dva portfelja. V prvem je približno 6000 patentov, ki se nanašajo zlasti na tehnologije 3G, 4G in 5G, in 1700 patentov za implementacijo brezžičnih povezav, denimo Wi-Fi. V drugem, manjšem portfelju, pa je 500 patentov iz področja polprevodnikov in elektronike. Kljub tej prodaji bo Intelu ostalo še znatno število patentov za brezžično povezljivost. Ponudbe zbirajo do začetka avgusta.

Intel prodaje uradno ne komentira, tako da ni jasno, koliko namerava za patente iztržiti. Ko je Nortel leta 2011 prodajal svoj portfelj patentov, je zanje iztržil 4,5 milijarde dolarjev. Tedaj je toliko zanje odštel konzorcij več podjetij, med njimi Appla, BlackBerryja, EMC-ja, Ericssona, Microsofta in Sonyja. Toda že štiri leta je bila vrednost tega paketa štirikrat nižja. Leta 2016 pa je Yahoo prodajal tri tisoč patentov za milijard dolarjev.

Prodaja je verjetno povezana tudi z Intelovo najavo, da se želi odmakniti od tehnologije in modemov za pametne telefonije in ta del prodati. Aprila so sporočili, da prodajajo del za 5G, kar je povezano tudi s spravo med Qualcommom in Applom. Intel je bil namreč premajhen igralec, da bi lahko učinkovito zasledoval dobičkonosnost na tem področju. Mimogrede, ko sta se Qualcomm in Apple resno sprla, je Apple začel modemske čipe kupovati pri Intelu in kasneje je celo kazalo, da bo to divizijo kar kupil. Toda otoplitev odnosov med Qualcommom in Applom je za Intel pomenila slabše obete.

3 komentarji

Dr_M ::

In potem se clovek uprasa, zakaj se drzavni Huawei rine vsepovsot, ce ni dovolj denarja?
The reason why most of society hates conservatives and
loves liberals is because conservatives hurt you with
the truth and liberals comfort you with lies.

Lonsarg ::

Tole je zelo slabo za napredek povezljivosti. Meni gre na bruhanje da leta 2019 še kdo dela čipe brez integrirane mobilnega modema (torej vsi PC CPUji), WiFi pač ni nekaj kar bo kdarkoli imelo širšo pokritost ker je njegovi namen drug.

WiFi6 in 5G si delita mnogo tehnikalij in je smiselno da je to en čip, tak da ne vem kaj misli Intel še naprej proizvajati laptop čipe brez mobilnega modema, fuj.

Če bodo x86 proizvajalci se tako otepali mobilnega interneta naj kar čimprej propadejo.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Lonsarg ()

dexterboy ::

Sem pred leti poslušal eno predavanje, kjer je bilo vmes razloženo, da je Intel zaradi določenih odločitev stopil na pot, ki vodi v razkol firme...
Čas bo pa pokazal, koliko je v tem resnice.
Ko ne gre več, ko se ustavi, RESET Vas spet v ritem spravi.


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Kitajsko sodišče prepovedalo prodajo skoraj vseh iPhonov

Oddelek: Novice / Tožbe
3717120 (8425) Furbo
»

Samsung onemogočil pametno iskanje po Galaxyju S3 (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / Android
6720013 (13997) Icematxyz
»

Obubožani Kodak izgubil tožbo, črni obeti za prihodnost

Oddelek: Novice / Tožbe
55852 (4930) bluefish
»

Microsoft kupil za milijardo dolarjev patentov

Oddelek: Novice / Industrijska lastnina
74556 (3122) Deneb
»

Apple vložil novi tožbi zoper Motorolo in Samsung

Oddelek: Novice / Industrijska lastnina
348597 (6569) BALAST

Več podobnih tem