» »

Prva deseterica superračunalnikov brez sprememb

Prva deseterica superračunalnikov brez sprememb

Superračunalnik K, Japonska

V zadnjih letih prvo mesto ohranjajo ZDA, krepi pa se Kitajska.

vir: Top 500
Top 500 - Pol leta je naokoli in ponovno je pred nami osvežena lestvica 500 najhitrejših superračunalnikov na svetu. To pot v prvi deseterici sploh ni bilo sprememb, saj je vodilni položaj ohranil japonski superračunalnik K, ki stoji v Inštitutu za računalniško znanost RIKEN. Da je vodstvo še okrepil, je zaslužna njegova dograditev, saj sedaj v končni obliki zmore 10.510 bilijonov plavajočih operacij na sekundo (10,51 petaflops). Na drugem mestu je ostal kitajski Tianhe-1A, ki je bil tam že na junijski lestvici in zmore 2,57 petaflops, tretji pa ostaja ameriški superračunalnik Jaguar z 1,76 petaflops. V prvi deseterici so še štirje superračunalniki iz ZDA, ter po en kitajski, japonski in francoski.

Erich Strohmaier, vodja ekipe, ki dvakrat letno izdaja lestvico, je povedal, da se je sploh prvikrat zgodilo, da je celotna prva deseterica ostala nespremenjena. Najmočnejša država po številu superračunalnikov ostajajo ZDA, ki jih ima na lestvici XX, sledijo pa ji Kitajska s 75, Japonska s 30, Velika Britanija s 27, Francija s 23 in Nemčija z 20. Vsega skupaj se je na seznam uvrstilo 27 držav, med njimi Slovenije žal ni več. Najšibkejši superračunalnik, ki je še del družine Top 500, zmore 50,1 teraflops, medtem ko je najboljši slovenski superračunalnik v Turboinštitutu dvakrat šibkejši. Lep pregled prve deseterice so pripravili na DatacenterKnowledge, kjer si lahko poleg karakteristik ogledate tudi fotografije postavljenih superračunalnikov.

9 komentarjev

dux ::

Iz grafa bi težko rekel, da se Japonska krepi. Verjetno je bila mišljena Kitajska.
Upanje je v nasih odlocitvah

pegasus ::

Najboljši slovenski HPC: http://hpc.arctur.si

Isotropic ::

ni blo ne
http://www.turboinstitut.si/index.php?o...
pa tut sicer dvomim, da imajo potrebne licence za ta cluster (arctur), tko da je bolj fail. (za uporabo tega clustra za ne-custom programe)

Zgodovina sprememb…

pegasus ::

Arctur-1 ima drug poslovni model kot TI, ker je na voljo za najem. Ti imaš problem, imaš podatke in algoritem za jih prežvečit, nimaš pa hardvera. Zato se oglasiš na Arcturju ...

Isotropic ::

problem je, da se dandanes veliko zadev dela z namenskim softverom, tudi kaksne optimizacije itd. sploh ce so tako zahtevne zadeve, da jih ena kista ne more sama prezveciti...
v tem primeru se mi zdi, da je bolj ugodno, ce kupis kar sam svoj cluster, sploh ker arctur nima licenc (ti jih pa tut nimas, ker nimas clustra in jih ne rabis)

IMO

govorim seveda o hpc, cloud so druge zadeve...

Zgodovina sprememb…

tomazz ::

Koliko nevronov lahko simulirajo v realtime na 10,51 petaflops?
TomazZ

Mitch ::

S kakšnim softwareom pa laufajo tile clustri? Unix (HP-UX, AIX,...), Linux, Windows:D? Ali kkšne specializirane verzije naštetih OSjev?

terryww ::

top 10 in večina ostalih linux. cray razvija neko svojo verzijo osa, danes ravno obvestilo, da so s spremenjenim schedulerjem v linux kernelu uspeli zvišat določene workloade za 3x. skratka, stiskajo mašinerijo kje se da. sicer bi pa zee vedel kaj več o tem povedat :)
It is the night. My body's weak.
I'm on the run. No time to sleep.

SuperVeloce ::

specializirane verzije naštetih OSjev

bo kar tale držala


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

ZDA izpadle iz prve trojke na Top 500

Oddelek: Novice / Znanost in tehnologija
104476 (2786) MrStein
»

Nova lestvica superračunalnikov kaže kitajski vzpon

Oddelek: Novice / Procesorji
175172 (3620) zee
»

Najhitrejši superračunalnik po novem na Japonskem

Oddelek: Novice / Znanost in tehnologija
4111192 (8316) pegasus
»

Microsoft povečal svoj delež pri superračunalnikih za 20%

Oddelek: Novice / Rezultati
134413 (3244) opeter
»

Novembrska lestvica superračunalnikov

Oddelek: Novice / Znanost in tehnologija
63963 (3334) zee

Več podobnih tem