» »

Lenovo prehitel Dell, HP ostaja prvi

Lenovo prehitel Dell, HP ostaja prvi

PC World - Tržni analitiki v IDC in Gartnerju ugotavljajo, da je po koncu letošnjega tretjega četrtletja Lenovo prehitel Dell in se zavihtel na drugo mesto med svetovnimi sestavljavci računalnikov. Na prvem mestu je še vedno z velikim naskokom Hewlett-Packard.

Lenovo si je zagotovil 13,5-odstotni tržni delež (lani 11,1 odstotka), medtem ko ima Dell 11,6-odstotnega (12,2 odstotka). HP je izgubil štiri desetinke odstotne točke in pristal pri 17,3 odstotka. Pod stopničkami sledijo Acer (10,6 odstotka), Asus (6,2 odstotka) in drugi.

Prodaja osebnih računalnikov je v zadnjem kvartalu zrasla za 3,6 odstotka, kar je manj od pričakovanj (4,5 odstotka), medtem ko je na letni ravni prirast 3,2-odstoten. V zadnjih treh mesecih so tako prodali 91,8 milijona računalnikov. Glavna razloga za nižjo rast od pričakovane sta še vedno trajajoča gospodarska kriza, zaradi katere kupci manj trošijo, in vedno večji tržni delež tabličnih računalnikov ter pametnih telefonov, ki že odžirajo del trga osebnih računalnikov.

17 komentarjev

Invictus ::

CEO HPja je moral biti res slika. Prvi na svetu so, on pa razmišlja o odprodaji PC dela ... Ni čudno da so ga odpustili.
"Life is hard; it's even harder when you're stupid."

http://goo.gl/2YuS2x

aleksander10 ::

Moraš se zavedat, da je to low margin market in ni lahko veliko zaslužiti. Časi za te zadeve so se zelo spremenile.
Aleksander

"A friend is someone who gives you total freedom to be yourself. (J.M.)"

MrStein ::

Saj če bi prodajali po pol cene, bi imeli še večji delež.
In seveda še večjo izgubo.
Motiti se je človeško.
Motiti se pogosto je neumno.
Vztrajati pri zmoti je... oh, pozdravljen!

Matwic ::

low margin? Naj bo še tako low, samo da je plus se ti splača imeti proizvodnjo. In glede na to o kakšnih količinah se govori tu, tudi dobiček ni ravno majhen. Iz kje mislijo potem nazaj prinesti dohodek?

Mrežna oprema in strežniki se ne bodo kar naenkrat bolj začeli prodajati če bodo opustili PC market. Kvečjemu slabše bo, ker podjetja imajo rada, da je vse od istega proizvajalca, ker je potem vzdrževanje in tudi nabava precej lažja. Nobena resna firma ne bo imela računalnikov od lonova, monitorjev od samsunga, strežnikov od della, mrežne opreme od HPja.

Mi je pa žal če bodo opustili PC market, ker recimo HP 500B MT, je izredna serija računalnikov, kot naročena za pisarniško in domačo rabo. Izredna nizka cena in ponuja vse kar povprečen uporabnik potrebuje od računalnika.

blackbfm ::

In kaj je tok izrednega? Verjetno so notri neke shitty komponente cena pa vseeno nekoliko dražja od enakega sistema brez hp nalepke.

Matwic ::

lepo, kvalitetno ohišje priložena miška in tipkovnica, intelove komponente za ceno 400 / 500 Eur, ne dobiš boljšega. Sem poskušal sam sestavit zadevo, pa ne gre, neke noname zadeve pa zgledajo kot zmazek in tudi niso za nikamor.

blackbfm ::

Ohišja imajo brandname računalniki kar ok, to verjamem. Ampak same komponente so pa sigurno primerljive cenovno in po kvaliteti s tistim kar dobiš če sestaviš custom made mašino.

Matwic ::

Hmm imaš prav, sem šel malo pogledati in je cena tam tam (nekaj mesecev nazaj se je še precej poznalo). Vendar je minus še vedno to, da so komponente nestestirane da 100% delujejo med sabo na dolgi rok. Potem je tu še strošek sestavljanja in dobave vseh komponent, plus nameščanje operacijskega sistema. HP je glede celotnega pakete za low budget PCje top. Plus treba je vzeti v zakup še posebne ugodnosti za nabavo Office DSP prek HPja, kjer je še dodatni popust.

Konkurenca kot Dell in Lenovo se niti slučajno ne morejo približati paketu od HPja, zato mi je žal če bodo končali s PCji.

pegasus ::

blackbfm je izjavil:

In kaj je tok izrednega? Verjetno so notri neke shitty komponente cena pa vseeno nekoliko dražja od enakega sistema brez hp nalepke.

Daj ne jajcaj. Shitty komponente so vsa tista gejmerska jajca, ki jih precej precenjena kupiuješ v trgovini in crknejo že po enem letu. Tale pisarniška shitty jajca pa preverjeno zanesljivo delujejo 10+ let, založena pod kupom papirjev in prekrita s centimetri prahu. In to jih naredi zlata vredne.

MrStein ::

Ne ne, če forumski kričači trdijo, da je dobro le tisto, kar njihova roka sestavi, vse "tovarniško" pa je precenjeno, pol bo že držalo!

(sakazem/ironija, če kdo ne bi opazil)
Motiti se je človeško.
Motiti se pogosto je neumno.
Vztrajati pri zmoti je... oh, pozdravljen!

blackbfm ::

Shitty komponente so vsa tista gejmerska jajca, ki jih precej precenjena kupiuješ v trgovini in crknejo že po enem letu.


Komponente so praktično enake.

Tale pisarniška shitty jajca pa preverjeno zanesljivo delujejo 10+ let


Ne bluzi. Zanesljivo delovanje tistega hpja je 1 leto, kolikor je garancije. Sicer pa računalniki imajo povprečno dobo tam nekje 4 leta..kar je več je pač plus.

Invictus ::

Dejstvo je da vsi ti veliki proizvajalci malo bolj stestirajo model računalnika preden ga dajo ven. Sam sem imel Della, ki je laufal praktično 24x7, ga prodal in se danes laufa kot network router. Star je pa 8 let. Tišjega računalnika še nisem imel :).

Je pa res da znajo biti v povprečju malo počasnejši, ker komponente niso navite ampak narejene za dolgotrajno delovanje. Ampak če zgubiš 10% performanc zaradi zanesljivosti, je to cena ki jo rad plačam. Samo danes se pač kupi laptop in ne več desktop.
"Life is hard; it's even harder when you're stupid."

http://goo.gl/2YuS2x

Matwic ::

Povprečna doba 4 leta... to je ravno problem v teh sestavljanih računalnikih po komponentah. Če se zelo spoznaš in se pozanimaš točno iz kje je vsak kondenzator potem ti celo rata večja življenska doba na doma sestavljenih računalnikih, drugače pa res kmalu začnejo odpovedovati komponente. To je sicer vredu, če si sestavljaš računalnik zase in lahko porabiš ure in ure za research, v večjih količinah pa to niti slučajno ni mogoče.

Tukaj pa potem pridejo na sceno brand računalniki, dodobra stestirane komponente ki delujo na proizvajalčevih priporočenih vrednostih. Imam nadzor nad približno 30 zelo starimi HP računalniki in v 6 letih je vse kar se je zgodilo z njimmi, fuč mrežni adapter in trdi disk z bad sektorji.

Laptopi še dolgo ne bodo tako praktični kot desktopi. Visoka cena, katastrofalni performance diskov (razen v top modelih, z astronomsko ceno), obvezna dodatna oprema (dock, miška, tipkovnica, monitor). Ponavadi je tako, da za delovno mesto z laptopom lahko narediš 2-3 delovna mesta z desktopom (pod pogojem, da hočeš nuditi primerljiv performance in ergonomičnost desktopa).

blackbfm ::

Kondenzatorji na brand name komoponentah niso čisto nič NIČ drugačni kot na navadnih. Isti material je, verjetno pa večinoma prihajajo kar iz istih tovarn.

Tut nevem kaj točno imajo tok za testirat, dokler mečeš not komponente ki delujejo po standardu, se pravi od vsakega malo večjega proizvajalca, nima bit kej narobe. Razen če naletiš na kakšno fuč serijo, se zgodi, jebiga. Sam ne mi pokat o neki zanesljivosti. Tam pri serverskih mašinah bi take pravljice še verjel, pri pisarniških/domačih zadevah pa pač ne. Poglej si koliko je garancije pri kompih (hp 1 leto) ali pa komponentah (do 5 let) pa ti bo vse jasno.

opeter ::

Dejansko ti prodajalci v zadnjem času služijo ravno s prodajo podaljšanega garancijskega obdobja (tako kot ima to Apple že kakšno desetletje - torej Apple Care).
Hrabri mišek (od 2015 nova serija!) -> http://tinyurl.com/na7r54l
18. november 2011 - Umrl je Mark Hall, "oče" Hrabrega miška
RTVSLO: http://tinyurl.com/74r9n7j

Bias ::

Sej point razmišljanja odprodaje ni, da ni zaslužka in ali imajo največji delež...Premalo zaslužka je in preveliki vložki, napori in marketing. Sem prepričan, da bi z miljoni dolarjev HP katerega bi vlagal raje v serverje ipd naredil bistveno več...in to je verjetno njihovo razmišljanje.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Bias ()

MrStein ::

blackbfm je izjavil:


Tut nevem kaj točno imajo tok za testirat, dokler mečeš not komponente ki delujejo po standardu, se pravi od vsakega malo večjega proizvajalca, nima bit kej narobe.

Creative Labs
VIA
drugi...
Oh ja, kaki užitek je loviti vzrok napake.
Motiti se je človeško.
Motiti se pogosto je neumno.
Vztrajati pri zmoti je... oh, pozdravljen!


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Trg grafičnih kartic silovito padel (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Novice / Grafične kartice
10615730 (10882) tikitoki
»

Zmagovalci leta 2013: Windows in Internet Explorer (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Novice / Operacijski sistemi
14864827 (57441) weezl
»

IE še vedno izgublja, Chrome pridobiva

Oddelek: Novice / Brskalniki
3612076 (9794) dux
»

Chrome prvikrat prek deset odstotkov

Oddelek: Novice / Brskalniki
3010656 (8684) gti_
»

AMD izgublja tržni delež pri grafiki

Oddelek: Novice / Grafične kartice
176423 (5528) FireSnake

Več podobnih tem