» »

Spam v DNK ali transpozoni so se razvili iz virofagov

Spam v DNK ali transpozoni so se razvili iz virofagov

Ars Technica - Naš genom je prepleten z nešteto kopijami sorazmerno kratkih genskih zaporedij, ki se imenujejo transpozoni. Gre za dele DNK, ki imajo sposobnost premikanja z enega na drugi konec genoma in so za razliko od insercijskih zaporedij dovolj veliki, da imajo običajno poleg zapisa za transpozazo (encim, ki omogoča premikanje po genomu oziroma transpozicijo) še zapis za nek reporterski gen (na primer kak gen laktoznega operona).

Transpozonov v DNK večine živih bitij mrgoli. V koruzi, kjer jih je Barbara McClintock leta 1948 odkrila in za to leta 1983 prejela Nobelovo nagrado, predstavljajo več kot polovico genoma. Tudi v človeku jih je znaten delež, saj se na primer zgolj zaporedje ALU, ki obsega slabih 300 baznih parov, pojavi tudi do milijonkrat. Čeprav so sila uporabni v biotehnologiji, saj omogočajo izvedbo genske fuzije, imajo lahko številne negativne posledice za organizme. Mnogokrat se namreč vstavijo v sredino gena in ga s tem deaktivirajo. Predvsem pa nihče ne ve točno, od kod so se vzeli in kakšna je (bila) njihova funkcija.

Znanstveniki iz Vancouvra v članku A Virophage at the Origin of Large DNA Transposons, ki je objavljen v najnovejši številki revije Science, poročajo, da so odkrili manjkajoči člen v evolucijski hipotezi, ki predpostavlja razvoj transpozonov iz dvoverižnih DNK-virusov.

Študirali so pred nekaj meseci odkrit virus CroV, ki je največji poznan virus na svetu, saj njegov genski zapis vsebuje 730.000 baznih parov, s čimer prekaša celo nekatere bakterije. Ugotovili so, da ga često spremlja manjši, 19.000 baznih parov dolg virus Mavirus. Slednji se nikoli ne pojavlja sam, saj je aktiven le, če je celica okužena tudi s CroV. V tem primeru upočasni širjenje CroV, ker verjetno uporabi njegov replikacijski mehanizem za tvorjenje lastnih kopij. Virusi, ki za delovanje potrebujejo prisotnost drugih virusov in jih na nek način "okužijo", se po analogiji z bakteriofagi imenujejo virofagi.

Obe zgodbi se srečata pri virofagih in transpozonih. Izkazalo se je, da je virofag Mavirus genetsko zelo soroden eni vrsti transpozonov. Znanstveniki zato predvidevajo, da so se transpozoni razvili iz virofagov, ki so napadli celice, že okužene z virusi. Ker so na širjenje prvotnih virusov delovali zaviralno, so imele te celice evolucijsko prednost. Sčasoma je DNK virofaga, ki je bila trdno vgrajena v DNK gostitelja, mutirala in iz nje so nastali transpozoni, ki še vedno živahno poskakujejo po genomu, za kar potrebujejo energijo za replikacijo, medtem ko kakšne posebne koristi od njih ni.

Spam v DNK obstoji že milijone let.

6 komentarjev

zee ::

Da so transpozoni neke vrste spam, trdim ze ves cas, pa se je vsem zdelo, da sem malo cez les.
zee
Linux: Be Root, Windows: Re Boot
Giant Amazon and Google Compute Cloud in the Sky.

Thomas ::

Bravo zee. (Brez kakšne ironije.)
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

pietro ::

A je spam kdaj koristen? Ker transpozoni so. Brez njih bi bla evolucija dosti bolj pocasna.

gzibret ::

Bogeyman - pseudo-znanost paše v ložo (forum -> oddelek loža). Odpri si temo tam notri in tam razpravljaj o tem. Čisto korektne novice o resnih stvareh ni potrebno zasmetit z new-age teorijami (se nanaša na brisan/e post/e)
Vse je za neki dobr!

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: gzibret ()

Thomas ::

A je spam kdaj koristen?


Spam je lahko, in je že večkrat bil, koristen. Za oba udeleženca. Poor man's advertising.

Tako da komot ta pojav tudi tukaj ni zanemarljiv.
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

zee ::

Koristnost tega spama, je IMO tudi v tem, da zmanjsuje verjetnost za fatalnih mutacij za organizem.

Z drugimi besedami:
Od viska DNA ne boli.
zee
Linux: Be Root, Windows: Re Boot
Giant Amazon and Google Compute Cloud in the Sky.


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Nadaljevanje zgodbe o gensko spremenjenih dvojčicah in zakaj ju ne bi smeli dobiti

Oddelek: Novice / Znanost in tehnologija
3011304 (7276) SaXsIm
»

Bakterija z razširjeno gensko abecedo proizvaja drugačne proteine

Oddelek: Novice / Znanost in tehnologija
94835 (3174) bMozart
»

Ustvarili bakterijo s tremi različnimi baznimi pari v DNK

Oddelek: Novice / Znanost in tehnologija
78824 (7304) tikitoki
»

Oživili 30.000 let star virus (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / Znanost in tehnologija
5322450 (18477) Jst
»

Kaj pomeni ustvariti umetno celico?

Oddelek: Novice / Znanost in tehnologija
3115912 (14425) Seto

Več podobnih tem