» »

DirectX 11 za profesionalce

DirectX 11 za profesionalce

Nekoliko bolj umirjen izgled hladilnika

vir: engadget

Štirje DisplayPorti

vir: engadget
engadget - Na področju potrošniških grafičnih kartic, predvsem namenjenih igranju računalniških iger, je ATI-jeva prednost v obliki nabora modelov in pol-letne prednosti v prihodu na trgu pred nVidio dobro znana. To prednost zdaj razširjajo tudi na profesionalni trg, kjer sicer klasično kraljuje nVidia s svojo linijo Quadro. Govorili smo že sicer, da je ATI nVidio prehitel na področju diskretnih grafičnih čipov v prenosnikih, a je tam zgodba nekoliko drugačna, kot na namizju. Glavna razlika med profesionalnimi in običajnimi grafičnimi karticami se skriva predvsem v višji kakovosti izrisovanja v primeru prvih, medtem ko je strojni del, torej sama kartica, večinoma še vedno skoraj popolnoma enak v obeh primerih.

Zdaj bodo tudi profesionalci, torej uporabniki programov CAD in ustvarjalci v digitalnem svetu, lahko uživali v dobrotah DirectX 11. AMD oz. ATI je namreč predstavil najnovejšo kartico iz družine FirePro, V8800, ki bazira na grafičnem jedru RV870 oz. Cypress XT. Slednje ima 1600 stream procesorjev, samemu jedru pa družbo dela 2 GB pomnilnika, ki teče pri 1,15 GHz (efektivnih 4,6 GHz). Jedro teče pri 825 MHz, vse to pa pomeni, da je kartica nadvse podobna Radeonu HD 5870, s katerim si deli tudi zahteve za napajanje - dva 6-pinska PCIe priključka.

Katica, ki poleg DirectX 11 podpira tudi OpenGL 4.0, najnovejšo specifikacijo predvsem v CAD svetu popularne grafične knjižnice, je mešanica med običajnim in Eyefinity Radeonom HD 5870, saj lahko naenkrat poganja do 4 zaslone prek prav toliko DisplayPortov. V primerjavi s starejšim in $300 dražjim FirePro V8750 (RV770 oz. HD 4870 z 2 GB pomnilnika) oz. nVidiinim Quadro FX 4800 (GT200 oz. GTX 285, gigabajt in pol pomnilnika) se v Mayi, 3ds Maxu in Solidworksu po poročilih HotHardware in PC Perspective obnese opazno bolje, torej je najhitrejša profesionalna grafična kartica. Cena zanjo čez lužo znaša $1500.

Zatorej bodite srečni, da so igričarske kartice cenejše!

15 komentarjev

mr1two ::

Zatorej bodite srečni, da so igričarske kartice cenejše!


hmm, a ni zmer tko, da se orodja, ki služijo kot pripomoček za izdelavo nečesa, kar potem prodaš naprej in s tem orodjem dobesedno služiš, dražja kot tista, ki so namenjena zgolj užitku oz. osebni rabi... Če bi bile grafične kartice za igre(kot primarni del) dražje od profesionalnih, potem bi tudi profesionalno orodje stalo manj kot čingčang čin-gum izvijači in ključi :D

Izi ::

Očitno morajo biti grafične kartice specializirane za določeno opravilo, da dosežejo kakšne omembe vredne rezultate. Vsesplošne grafične kartice še nisem videl.
Je pa vseeno zanimivo, da tale profi kartica v igrah zaostaja samo za kakšnih 30% za 5870, v profesionalnih programih (3D Studio Max, Maya,...) pa je hitrejša od 5870 tudi do nepredstavljivih 700% :O
Torej za 7-krat hitrejšo kartico plačamo "samo" 3-krat višjo ceno. Ni slabo.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Izi ()

opeter ::

A to je samo zaradi gonilnikov?
Hrabri mišek (od 2015 nova serija!) -> http://tinyurl.com/na7r54l
18. november 2011 - Umrl je Mark Hall, "oče" Hrabrega miška
RTVSLO: http://tinyurl.com/74r9n7j

Izi ::

Drugačen firmware, drugačni driverji, garantirana stabilnost in profesionalna podpora. To se plača.
Velikanska razlika v ceni je torej posledice podpore in razvoja namenskih driverjev. Noben uporabnik, ki kupi tako kartico ne sme niti za trenutek ostati brez podpore, razvoj in testiranje teh driverjev pa tudi traja bistveno dlje od tistih igričarskih driverjev, ki jih mesečno mečejo ven v beta stadiju. Da dobijo driverji za te kartice oznako "stabilen", mora velikanska skupina ljudi več mesecev opravljati številna testiranja, na koncu vse to plača kupec.

tiborrr ::

Treba je samo najti, kateri SMD element na PCBju pakiranja čipa je odgovoren za Fire/Radeon stikalo, nasnet FirePro-jev BIOS in et voila - prihranimo 1100 USD/€ :D To smo delali že v času Radeonov 9500/9700 na jedru R300, ne vem zakaj se sedaj tega nihče več ne loti raziskovat.
Don't test the captain's validity or his vulnerability!

RejZoR ::

Isto se je tud delalo z GeForci, ko se jih je modalo v Quadro kartice. Pri enih je bil dost že softmod, pri drugih flash VGA BIOS-a itd...
Angry Sheep Blog @ www.rejzor.com

ss1234 ::

4 displayporti in nobenga DVIja? krneki.

huelz ::

4 dp-dvi prekonektorji?
krneki

Relanium ::

Mislim da so tok drage, ker so stestirane na stabilnost. Men je že ene parkrat v Abaqusu vrglo ven, pa napisalo da je neka napaka v GUI.
Sam če res to delaš vsak dan, pa taka grafična sploh ni noben dnar oz. dost manj kot pa požrejo živce takile izpadi.

tiborrr ::

To pa se strinjam, Relanium. Hardver je minimalni strošek.
Don't test the captain's validity or his vulnerability!

amigo_no1 ::

opeter je izjavil:

A to je samo zaradi gonilnikov?

Tudi samo vezje ni čisto enako.

PrimozR ::

Je pa zelo podobno.

Bor H ::

Heh, sam imam quadro v laptopu in se mi je začel zadnje čase sesuvat, 2d stvari grejo, ko pa sistem začne nucat gpu se pa "strga" slika, tolk o zanesljivosti, pomaga le restart

tiborrr ::

Spihaj hladilni sistem. Drugače pa so nV čipi, predvsem mobilni, trpeli zaradi napak v proizvodnji. Odstranitev PCIe grafike in peka v pečici (cca. 10min, 200°C) bi znala rešiti problem.
Don't test the captain's validity or his vulnerability!

Bor H ::

Recimo da ne mislm prenosnika odpirat, hvala za predlog vseeno, ni pa krivo pregrevanje ker tudi če se zadeva ohladi ne bo delala do restarta mašine, pol pa takoj spet fajn. BTW, obstaja kak način kako v Sedmici resetirat samo driver, vem da se v primeru errorja sam ugasne in prižge, kaj pa ročno?
Do tistih 200 stopinj sem pa skeptičen, ne bi lih tega počel.


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Sapphire bo ekskluzivni distributer AMD-jevih kartic FirePRO

Oddelek: Novice / Grafične kartice
149058 (6669) tiborrr
»

računalnik za arhitekta (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Kaj kupiti
11913087 (9897) ribko
»

Profesionalni Fermi

Oddelek: Novice / Grafične kartice
3111241 (10186) Jst
»

Pro grafična kartica - entry level

Oddelek: Zvok in slika
182156 (1703) ferdo

Več podobnih tem