» »

Izšel KDE 4.4

Izšel KDE 4.4

KDE - Izšla je nova stabilna verzija grafičnega okolja za Linux z imenom KDE, ki nosi oznako različice 4.4, ki se mu pridružuje še prenovitev spletne strani kde.org. Kodno ime nove inačice je bilo tekom razvoja Caikaku. Spet je tu vrsta novosti: avtorji pravijo, da so odstranili 7200 hroščev in implementirali 1400 novih funkcionalnosti. Poleg tega v novi verziji najdemo še alternativni grafični vmesnik Plasma Netbook za rabo na malih prenosnikih. Social Desktop nudi izboljšave openDesktopa in ponuja večjo integracijo socialnih omrežij na namizje. Prenos je kot običajno mogoč z uradne spletne strani.

22 komentarjev

matej_jack ::

Trenutno sem na gnome, zadnja KDE verzija na računalniku je bila 4.1 - precej požrešna in nestabilna.
Kako je 4.4 v primerjavi s 4.1?

Poldi112 ::

Kot dan in noč, seveda.
v 4.1 je manjkalo veliko funkcij in bil je nestabilen. Korak naprej od 4.0, ki je bil katastrofa (oz. bi moral biti dev release).
4.2 je bil že uporaben, 4.3 je super, tako da bi moral biti tudi 4.4 čudovit.
Where all think alike, no one thinks very much.
Walter Lippmann, leta 1922, o predpogoju za demokracijo.

Icematxyz ::

Za moje pojme je KDE cool stuff. Če bi na Windows OS lahko izbiral med poljubnimi upravljalci oken. Ne dvomim da bi bil bistveno bolj popularen in poznan s strani množic! Tako da s tega vidika škoda da je to množicam onemogočeno.

Zgodovina sprememb…

Mavrik ::

Em... saj shell lahko komot v Windowsih zamenjaš? Celo KDE za Windows obstaja?
The truth is rarely pure and never simple.

Icematxyz ::

Ja pa si preskusil kdaj kako vse skupaj deluje? Obstaja že. Pa če tudi ne bi obstajalo. Ne bi bilo nič narobe. Vsaj zaenkrat. Ni primerno za uporabo je moje mnenje.

Zgodovina sprememb…

desperados ::

KDE 3.5 je bil ql potem 4.3 je tud že na nivoju uporabnosti izenačen z 3.5 Torej po trendu sodeč je 4.4 tudi pripravljen za uporabo.
Sem pa nekako skeptik kar se tiče Plasma Netbook vmesnika. Kaj ni za netbooke primernejši kak LXDE?

Pred leti ko sem še na enem izmed računalnikov imel naložene windowse pa sem brez problema stabilno uporabljal kde aplikacije... no ne vem kako daleč so potem speljali ta projekt ampak dvomim, da bi bila plazma po difoltu pretrd oreh...

Poizkusite sami: http://windows.kde.org/

Icematxyz ::

Ne preizkušat. Razen če pač ste avanturist. To je škodljivo da sploh obstaja in je dostopno množicam (v takšnem stanju kot je trenutno seveda). Meče slabo luč na KDE.

Zgodovina sprememb…

desperados ::

No ja ni tolk hudo no :) Jaz sem to uporabljal kot orodje, da sem nekaj neukih windows uporabnikov počasi navajal na Linux okolje...

Pithlit ::

No ja... a ni vseeno če je uporabnik neuk na windows OS ali Linux OS? Ista pašta. Ne rabiš jih mučit s tem. Jim daš Linux pa jih naučiš dela z njim. Saj je, konec koncev, za 'neuke' uporabnike popolnoma vseeno kaj uporabljajo. Edino kar jih bo motilo (na Linux-u) je to, da ne morejo inštalirat xyz programčka, ki jim ga nek neznanec predlaga na forumu/prek maila/whatever. Pa verjetno jim ne bo jasno zakaj ni treba vsak mesec virusov čistit...

KDE? Na Linux-u... lep. Celotna modularnost je že nekaj časa špica (ne pa tko kot par let nazaj ko je bil en ogromen kup krame okoli peščice uporabnih zadev). Na Win? Dejmo počakat še par let pa upat na najboljše.
Life is as complicated as we make it...

filip007 ::

KDE je boljši in boljši...sem sprobal Kubuntu 9.10 in to na laptopu.

Updater je malo tako tako, ker sem bazo pokvaril v parih dneh.
Palačinka z Ajvarjem in stopljenim sirom v mikrovalovki.

lukar ::

Tisti, ki skoz pucajo viruse, naj:
- ne bojo lokalni admini med rednim delom in brskanjem po netu
- ne uporabljajo crackov in ostalih prinašalcev sranja
pa bojo srečno živeli brez omembe vrednih virusev. Tudi pod tako blazno "varnostno kompromitiranimi" windowsi :D

filip007 ::

Ahh avanturist saj to so pa Polkna™ in korporacije kopirajo podatke uporabnikov, pri Linux pa vsak deli v skupnost, če ga kaj moti in bodo to popravili ne pa zavlačevali par let skupaj v korist zaslužka.
Palačinka z Ajvarjem in stopljenim sirom v mikrovalovki.

Matevžk ::

desperados je izjavil:

Sem pa nekako skeptik kar se tiče Plasma Netbook vmesnika. Kaj ni za netbooke primernejši kak LXDE?

IMO je bolj kot računska zmogljivost na netbookih problematičen majhen ekran. Tu se mi zdi, da Ubuntu Netbook Remix služi odlično in ne vidim razloga, da Plasma Netbook ne bi, če so ga pravilno zasnovali. Nisem pa ne uporabnik KDE-ja, niti si Plasma Netbook vmesnika še nisem ogledal; zgolj na pamet nekaj trobezljam. ;)
lp, Matevžk

Ales ::

Sam sicer že nekaj časa uporabljam izključno Gnome, a sem zadnjih nekaj dni pristal na KDE (še 4.3.5) in sem prijetno presenečen. Nazadnje sem z začudenjem gledal v popolnoma neuporabno različico 4.0.x, zdaj pa so prišli daleč naprej. Škoda, da sta različici 4.0 in 4.1 bili označeni za stabilni... IMHO, napačna odločitev.

G-man ::

Kar sem gledal, se od KDE4 distribucij najbolj hvali ta zadnji OpenSUSE.

kriko1 ::

Opensuse ne pakira še 4.4, OBS očitno dela full rebuild factory distribucije, tako da naj bi bil nekje danes zvečer na voljo.
KDE se hitro razvija, vsakih 6 mesecev se splača sprobat ker je zagotovo veliko novosti napram prejšnji.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: kriko1 ()

RedDrake ::

Erm jaz imam na testnem Archu v VM-ju ze 4.4 :)
Smo imeli pakete ze na release day! \o/
V glavnem, 4.4 zaenkrat se ne bi priporocal ljudem, ki potrebujejo 100% delujoc racunalnik.
Stvar se sesuje rahlo prepogosto, poleg tega pa par stvari ne deluje najbolje - Krunner, Multiple Desktops, Themes, Session persistance, ...
Kontact/Kmail/Korganizer so pa povsem f00 zaenkrat :) (Veliko uporabnikom se sploh ne zazene, ce pa se pa imajo probleme z deljenjem podatkov)

Z veseljem cakam 4.4.1 :D

kriko1 ::

Arch ima borked pakete, afaik so bili nekateri patchi tik pred releasom zapakirani not in zato
tudi zakasnitev pakiranja. Tukaj imam še rc3 in deluje že več kot teden neprekinjeno.
Ravno včeraj je bil primer na #kde ki je imel arch in zadeva se je zelo čudno obnašala.

RedDrake ::

Hja, je mozno, ceprav sem dobil ustno zagotovilo da so paketi v redu.
Eh, ce se hiti so vedno napake :)

WildChild ::

KDE 4.4.0 je super integriteta do Tokya ;)
in da mood

djurodrljaca ::

S KDE 4.x imam konstanto probleme, ker moram biti večino časa na beta/RC verzijah. Po parih mesecih uporabe stabilne verzije je že skoraj nujno preklopiti na beta verzijo, ker do takrat dodajo že toliko novih funkcij in izboljšav, da ne morem ostati 6 mesecev na stabilni verziji. :)

Recimo izide KDE 4.3 beta 1 oz 2 in je že zadosti stabilen za posodobitev, potem si par mesecev na beta/RC verziji, izide 4.3 in že se na blogih od KDE razvijalcev piše o novih funkcionalnostih in izboljšavah, da komaj čakaš 4.4, posodobiš na beta verzijo, potem pa 4.4 končno izide in se cikel ponovi - je že napovedanih oz nekaj tudi že implementiranih novosti, da bi kar najraje posodobil na trunk verzijo (bodoči KDE 4.5). ;((

Tako da imam s KDE zadnjih par let kar nekaj problemov, ker prehitro napreduje, da bi ga lahko v miru uporabljal zadnjo stabilno verzijo...

Res je, da je potem na teh beta/RC verzijah nekaj problemov s stabilnostjo, ampak se da te probleme hitro odpraviti oz z njimi živeti, če ti Linux ni tuj.

Glede KDE na windows pa tudi jaz tega ne bi priporočal navadnim (windows) uporabnikom, ker aplikacije niso na enakem nivoju kot na Linux-u, saj malo preveč izstopa izgled programov (vsaj na klasični temi) glede na ostale windows programe, poleg tega pa ponavadi niso najbolj stabilni glede na Linux verzijo. So pa teli programi lahko zelo uporabni za nekoga, ki uporablja KDE v Linux-u in mu lahko teli programi olajšajo muke pri uporabi windows-ev >:D

Icematxyz ::

Za delo v Windows OS. Ali "prešolanje" je po moji oceni boljša opcija VirtualBox. Dobiš stabilno zadevo. Snapshote delaš z lahkoto. Se pravi lahko v vsakem trenutku povrneš stanje če si neko stanje predhodno shranil. Full screen mode dejansko pričara praktično popolno Linux izkušnjo. Še vedno pa z pritiskom na tipko se vrneš nazaj v Windows OS. Ampak žal če se ne motim KDE ne deluje tako "tekoče" kot Gnome. Ko namestiš "Guest additions" se Gnome resnično dobro obnaša v VirtualBox. KDE pa če se ne motim ima na žalost neke težave z spreminjanjem resolucije...

Sem pa ponovno malo preizkusil "KDE for Windows". Da bi videl kje so z zadnjo verzijo.

Za kakšen program posebej je zadeva morda uporabna. Če ti po 10 minutah ne vrže ven napake.

Sem tudi zadevo preizkusil kot "shell" zamenjavo. V bistvu tako bom rekel. Seveda zadeva trenutno ne da dobrih rezultatov ker je zelo nestabilna. Ampak če bo jim uspelo zadeve "pokrpati" na neko dostojno raven. Pa da. Zakaj pa ne. Bo to dobra zamenjava za osnovni WM na Windowsih.

Zgodovina sprememb…



Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Debian bo odslej izhajal na dve leti

Oddelek: Novice / Ostala programska oprema
393656 (2419) Poldi112
»

Ali Ubuntu postaja resen igralec? (strani: 1 2 3 4 5 )

Oddelek: Novice / Operacijski sistemi
20018744 (12276) techfreak :)
»

Izšel je Ubuntu 8.10 - Intrepid Ibex (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / Operacijski sistemi
659337 (6394) McMallar
»

Datoteke s končnico *.BIN v LInuxu Kubuntu

Oddelek: Operacijski sistemi
91333 (1206) miha_0003
»

slo-tech GNU/Linux distribucija (strani: 1 2 3 4 5 6 )

Oddelek: Operacijski sistemi
25315290 (10686) Gandalfar

Več podobnih tem